dinsdag 09 juli 2024

Bouwrevolutie door circulair en biobased bouwen

Stel je voor: een terrein zo ver als je kan kijken. Overal staan of liggen gesorteerde bouwmaterialen: stenen, rioleringsbuizen en betonnen balken. Zelfs complete bruggen. Welkom op de materialenhub van Dura Vermeer in Cruquius! Want waarom nieuwe bouwmaterialen gebruiken als het bouwmateriaal er al is? Dat is in een paar woorden de kern van deze materialenhub waar de ondernemers van SHARE Meets te gast zijn.

Lees verder

maandag 08 juli 2024

Inschrijving SHARE Award 2024 geopend - innovatieve bedrijven gezocht!

De inschrijving voor de SHARE Award 2024 is geopend. De prijs is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat uitblinkt in duurzame innovatie en pionieren. Wie wint de SHARE Award 2024? De prijsuitreiking is op woensdag 13 november tijdens de feestelijke jubileumeditie: 15 jaar SHARE Haarlemmermeer. 

Lees verder

maandag 03 juni 2024

VOLGEBOEKT - SHARE Meets Circulair & Biobased bouwen

De bouwsector heeft een enorme impact op het milieu. Circulair en biobased bouwen zijn innovatieve benaderingen die zich richten op het hergebruik van materialen en het gebruik van natuurlijke, hernieuwbare bronnen. Dit helpt de ecologische voetafdruk van de bouwsector te verminderen voor een duurzame toekomst. Wat zijn de belangrijkste aspecten van circulair & biobased bouwen? Hoe kunnen we gezamenlijk duurzame vernieuwingen in de bouwsector versnellen?

Lees verder

vrijdag 12 april 2024

SHARE Meets: Schiphol innoveert voor duurzame luchtvaart

Op woensdag 10 april verzamelde een groep van vooral ondernemers zich in het auditorium van Royal Schiphol Group voor de eerste bijeenkomst van SHARE Meets in 2024. Dit keer gericht op duurzame innovaties en toekomstbestendigheid van luchthaven Schiphol.

Lees verder

dinsdag 19 maart 2024

VOLGEBOEKT - UITNODIGING SHARE Meets Schiphol

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets. We zijn te gast bij Royal Schiphol Group op de luchthaven. Schiphol streeft ernaar een van de meest duurzame luchthavens ter wereld te worden en werkt met een 8-puntenplan aan duurzaamheidsinitiatieven. Het doel is stiller, schoner, en beter te worden in lijn met de wereld eromheen.

Lees verder

donderdag 01 februari 2024

Pilot met elektrische deelauto’s in Hyde Park

In Hyde Park centrum Hoofddorp, komt een pilot met elektrische deelauto’s. De pilot start na de oplevering van het eerste woonblok en duurt drie jaar. De deelauto’s komen op straat en in de openbare parkeergarage te staan. De deelauto’s kunnen worden gebruikt door bewoners van Hyde Park en door omwonenden.

Lees verder

donderdag 30 november 2023

Cruquius Penning 2023 voor Li An Phoa

Ecoloog en filosoof Li An Phoa heeft op 29 november de Cruquius Penning ontvangen, de waterinnovatieprijs van gemeente Haarlemmermeer. Phoa is oprichter van Drinkable Rivers en vraagt op structurele wijze aandacht voor water. Met de uitreiking van de penning wil de gemeente inspirerende kennis uitwisselen en aandacht vestigen op het thema water. 

Lees verder

dinsdag 21 november 2023

Schiphol Trade Park schittert met innovatie op SHARE Meets

Is het ‘t unieke Schiphol Trade Park, de blije awardwinnaars van Bio Bound of de trotse SHARE-founder Laurens Schenk die het meest opviel tijdens SHARE Meets op 16 november? Het was een mooie aaneenschakeling van ‘food for thougt’ in de wereld van duurzaamheid en slim ondernemen tijdens de laatste SHARE-bijeenkomst van het jaar. Deze vond plaats in het, zo goed als, nieuwe Intercity Hotel op Schiphol Trade Park.

Lees verder

woensdag 11 oktober 2023

UITNODIGING SHARE Meets Schiphol Trade Park & SHARE Award 2023

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets donderdag 16 november 2023. Schiphol Trade Park is recent gekozen tot meest duurzame logistieke business park ter wereld. We gaan in gesprek met pioniers die zich met vernieuwende visie inzetten voor duurzame, circulaire bedrijventerreinen. Ook vindt de uitreiking van de SHARE Award 2023 plaats aan innovatief pionier Bio Bound.

Lees verder

woensdag 11 oktober 2023

Bio Bound wint SHARE Award 2023 !

Bio Bound uit Cruquius is de winnaar van de SHARE Award 2023. Het bedrijf zal de prijs op 16 november tijdens SHARE Meets uitgereikt krijgen door wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken). De prijs wordt voor de twaalfde keer uitgereikt en is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt in de regio Haarlemmermeer op het gebied van duurzame innovatie en pionieren.

Lees verder

woensdag 13 september 2023

Cruquius Penning voor Li An Phoa

Ecoloog en filosoof Li An Phoa ontvangt op 29 november de Cruquius Penning, de innovatieprijs van gemeente Haarlemmermeer. Phoa is oprichter van Drinkable Rivers en vraagt op structurele wijze aandacht voor water. Met de uitreiking van de penning wil de gemeente inspirerende kennis uitwisselen en aandacht vestigen op het thema water.

Lees verder

dinsdag 29 augustus 2023

De groene deal van zonnekracht in Haarlemmermeer

Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 augustus vierde Mysteryland haar 30-jarige jubileum. Deze 2023-editie draaide bijna volledig op vaste, lokaal opgewekte, groene stroom en is daarmee het eerste festival op deze schaal in Nederland. Een succesverhaal van een intensieve samenwerking tussen ID&T, Lokaal Energiebedrijf Tegenstroom, Recreactieschap Spaarnwoude, Ecovolt en Gemeente Haarlemmermeer.

Lees verder

maandag 21 augustus 2023

Inschrijving SHARE Award 2023 geopend - innovatieve bedrijven gezocht

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de SHARE Award 2023. Dit is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt met duurzame innovatie en pionieren. Het is een onderscheiding van SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer en wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Circular Plastics, Pharos Hoofddorp, Hero Balancer, Algae Innovations, The Waste Transformers, Rigo Verffabriek, Vital Places, Nijssen Recycling, Miscanthusgroep en Park 20|20.

Lees verder

maandag 17 juli 2023

SHARE Meets Olifantsgras Miscanthus Gigantheus heeft een gouden rand

Soms zijn er bijeenkomsten van SHARE Meets waarin alles perfect samenkomt. Het onderwerp wordt helder toegelicht, de locatie is ideaal, de gasten en hun presentaties zijn boeiend, en het programma biedt verhelderende discussies. De SHARE Meets-bijeenkomst over Olifantsgras Miscanthus Gigantheus bij Hoeve Voorzorg in Zwanenburg was zo'n evenement met een gouden rand.

Lees verder

woensdag 05 juli 2023

UITNODIGING SHARE Meets Olifantsgras Miscanthus Gigantheus

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets. Olifantsgras Miscanthus Gigantheus is een uniek vezelgewas dat 4x zoveel CO2 opneemt dan een hectare loofbos. De oeroude grassoort uit Zuidoost-Azië groeit tot 4 meter hoog en is een soort kruising tussen riet en bamboe. In Haarlemmermeer is in 2010 de Miscanthusgroep gestart met het telen van olifantsgras. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Miscanthus veel unieke toepassingsmogelijkheden kent en een oplossing biedt voor diverse vraagstukken.

Lees verder

maandag 17 april 2023

SHARE Meets in teken van Circular Plastics Solutions

Centraal op SHARE Meets stond dit keer de Circular Plastics Solutions. Het doel van deze bijeenkomst op woensdagmiddag 12 april was deelnemers te inspireren over circulair ondernemen en duurzaamheid, en om een aantal Circular Plastics partners en concrete cases te presenteren.

Lees verder

donderdag 23 maart 2023

UITNODIGING SHARE Meets Circular Plastics Solutions

Circular Plastics ontwikkelt circulaire verpakkings- en transportoplossingen. Ze wonnen de SHARE AWARD 2022 omdat ze met minder milieubelasting en minder eenmalig gebruik van schaarse grondstoffen een imposante bijdrage leveren aan het verkleinen van de CO2 voetafdruk. Door een Europees dekkend systeem van inzameling en moderne technieken garanderen ze een continu recyclen en hergebruik van kunststof in een gesloten kringloop.

Lees verder

woensdag 01 maart 2023

De toekomst van de bouw begint bij BouwLab R&Do & 3D Makers Zone

Research & Developing? Bij BouwLab draait het vooral om R&Do, oftewel Research & Doing. Innovaties versneld laten doorstromen binnen de bouw op het gebied van technologie en duurzaamheid is het hoofdzakelijke doel van dit lab. De deelnemers aan de eerste SHARE Meets-bijeenkomst van dit jaar, op 25 januari, keken in Haarlem dan ook hun ogen uit.

Lees verder

woensdag 01 februari 2023

Mobiliteitssafari: langs werkgevers in Hoofddorp do 9 feb. 2023

Kom gluren bij de buren! Groot Schiphol Bereikbaar organiseert op donderdag 9 februari 2023 een safari door de regio Hoofddorp. De safari is een leerzame en unieke reis voor iedereen die aan de slag wil met mobiliteit in de eigen organisatie. Dit gratis middagprogramma brengt deelnemers langs verschillende bedrijven die aan de slag zijn gegaan met flexibel werken en reizen.

Lees verder

dinsdag 10 januari 2023

UITNODIGING SHARE Meets BouwLab & 3D Makers Zone Metropoolregio Amsterdam

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets. Nederland staat voor een grote uitdaging. Vóór 2030 moeten er 1 miljoen extra woningen worden gebouwd. Tegelijkertijd heeft de bouw te maken met uitstoot, stikstof uitstoot, CO2 uitstoot en een werknemerstekort. Om in te spelen op deze uitdagingen is de bouw aan het transformeren naar een maakindustrie middels vergaande hightech industrialisatie en digitalisering, waarbij robotisering vanzelfsprekender wordt. 

Lees verder

woensdag 19 oktober 2022

PARK 20|20 en Kipster bij SHARE Meets

De sprekers op de bijeenkomst van SHARE Meets op 10 oktober over innoverend ondernemerschap bleken in de praktijk naadloos bij elkaar te passen. Enkele ervaren ‘rotten’ en een aantal jonge ondernemers die kortere tijd aan de slag zijn met innovatie en circulariteit. De middag vloog om. En dat allemaal op PARK20|20, duurzamer kan bijna niet.

Lees verder

dinsdag 11 oktober 2022

Winnaar SHARE AWARD 2022 is … Circular Plastics!

"Een supermooie eer en erkenning voor onze activiteiten”, zo reageert Jaap Buis van Circular Plastics op het winnen van de SHARE Award 2022. Maandag 10 oktober mocht wethouder Marja Ruigrok (Economische zaken) hem tijdens SHARE Meets de prijs overhandigen. Circular Plastics uit Aalsmeer ontwerpt en produceert duurzame verpakkings- en transportoplossingen. Een eervolle vermelding was er voor het jonge Circlefied, circulair ontwerp- en productiestudio in Lijnden. 

Lees verder

maandag 10 oktober 2022

Winnaar SHARE Award 2022: kunststof-oplossingen binnen gesloten kringloop

Circular Plastics is de winnaar van de SHARE Award 2022. Het bedrijf uit Aalsmeer is dit jaar het bedrijf dat het meest te bieden heeft op het terrein van innovatieve kansen en ontwikkelingen in Haarlemmermeer en metropoolregio Amsterdam. Circular Plastics heeft het meest onderscheidende profiel als het gaat om impact binnen zijn sector en erbuiten. Alles bij elkaar, leverde dit de onderneming terecht de SHARE Award 2022 op.

Lees verder

woensdag 05 oktober 2022

Sustainable Top Innovators & uitreiking SHARE Award

Op maandag 10 oktober wordt SHARE Meets georganiseerd bij FIFPRO op Park 20|20 in Hoofddorp. Op de agenda staan dit keer succesvolle pioniers die zich al jaren met lef en visie op een bijzondere wijze inzetten voor een duurzaam gezonde samenleving. Ook wordt de SHARE Award 2022 uitgereikt.

Lees verder

vrijdag 26 augustus 2022

UITNODIGING SHARE Meets Sustainable Top Innovators

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets. We zijn te gast bij FIFPRO in Hoofddorp op Park 20|20, een uniek businesspark met gerenommeerde bedrijven en een grensverleggende blik op ondernemen op basis van gezonde en duurzame uitgangspunten. We gaan in gesprek met succesvolle pioniers die zich al jaren met lef en visie op bijzondere wijze inzetten voor een duurzaam gezonde samenleving met vernieuwende ideeën en spraakmakend ondernemerschap.

Lees verder

zaterdag 20 augustus 2022

Inschrijving SHARE Award 2022 geopend - innovatieve bedrijven gezocht

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de SHARE Award 2022. Dit is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt met duurzame innovatie en pionieren. Het is een onderscheiding van SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer en wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Pharos Hoofddorp, Hero Balancer, Algae Innovations, The Waste Transformers, Rigo Verffabriek, Vital Places, Nijssen Recycling, Miscanthusgroep en Park 20|20.

Lees verder

dinsdag 28 juni 2022

SHARE Meets Smart Circular: ‘Als het lukt voelt het net als een gouden medaille voor een sporter”

Een betere plek voor SHARE Meets over de 7 pijlers van de circulaire economie bij Groenland in Aalsmeer was bijna niet denkbaar. In een prettig tempo voerde gespreksleider Margo Spek van de gemeente de deelnemers langs een flink aantal inspirerende ondernemers. Groenland zit met bloemen en planten in een enorm competitieve markt. CEO John Celie vertelde dat zijn focus het ‘milieu én mens' zijn.

Lees verder

donderdag 26 mei 2022

UITNODIGING SHARE Meets Smart Circular Business, ma 20 juni 2022 15.00-17.00 uur

Graag nodigen wij je uit voor SHARE Meets. We zijn te gast bij Groenland BV We gaan in op de zeven pijlers van de circulaire economie waarin naast grondstoffen en recycling ook energie, water, biodiversiteit, gezondheid en werkgelegenheid een rol spelen. Laat je inspireren door de visie, ambities en dilemma’s van succesvolle ondernemers en icoonprojecten. Met concrete tips om aan de slag te gaan. Hoe zet je stappen richting de circulaire economie? Hoe geef je afvalstromen waarde?

Lees verder

donderdag 07 april 2022

“Bij Pharos Hoofddorp is echt aan alles gedacht”

Pharos zette op 29 maart de deur wagenwijd open voor de ondernemers van SHARE Haarlemmermeer. Het was een bijeenkomst boordevol vernieuwingen en verrassingen. Het torenhoge gebouw naast het NS Station in Hoofddorp onderging een metamorfose en dat is goed te merken. Of het gaat om lucht, licht, water, het eten of bewegen, de Pharos-participanten zorgen voor een gezond werk- en leefklimaat in het kantoorgebouw. Bijna niks is standaard en aan bijna alles is gedacht. Hierdoor kunnen de beste prestaties worden geleverd. Een uniek kijkje in de keuken van, wat Pharos claimt, “de meest gezonde werkomgeving van Europa.”

Lees verder

donderdag 17 maart 2022

Energiebank Haarlemmermeer heeft nieuwe voorzitter

Remco Pols is de nieuwe voorzitter van De Energiebank Haarlemmermeer. Vrijwillige energiecoaches van De Energiebank helpen mensen met een laag inkomen om hun energierekening blijvend te verlagen. Afgelopen jaar stegen de energieprijzen zo hard dat bij veel huishoudens de maandbedragen ondanks de compensatie van de overheid met tientallen euro’s zijn gestegen. Juist mensen die rond moeten komen met weinig, worden hierdoor hard geraakt.

Lees verder

dinsdag 08 maart 2022

UITNODIGING SHARE Meets Pharos Hoofddorp Healthy Working, wo 30 maart 2022 15.00-18.00 uur

Graag nodigen wij u uit voor SHARE Meets. De bijeenkomst staat helemaal in het teken van Pharos Hoofddorp. Het collectief van meer dan dertig innovatieve ondernemers won met deze unieke aanpak voor gezond en energie opwekkend werken de SHARE Award. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op hoe zij samen een optimale werkomgeving in de praktijk brengen die het welzijn van de medewerkers bevordert en ook een gezonde samenwerking in de organisatie stimuleert. Wat komt er kijken bij het realiseren van een gezond gebouw? Een uniek kijkje in de keuken van de meest gezonde werkomgeving van Europa.

Lees verder

maandag 20 december 2021

SHARE Meets: Hoe Wickevoort een duurzame, vitale en sociale wijk wordt

De basis voor een lang, gezond, vitaal, sociaal en zelfstandig leven op landgoed Wickevoort stond centraal tijdens SHARE Meets. Daarvoor zorgen de inrichting en de stadsboeren die er hun plek hebben ingenomen. Op het zorgterrein van SEIN in Cruquius van 57 hectare komen in totaal 750 huishoudens in een groene omgeving. Ook werd een uitstap gemaakt naar de proef met geluidadaptief bouwen op Schiphol Trade Park, daarover verderop meer. 

Lees verder

woensdag 15 december 2021

Tegenstroom voor de 7e keer groenste energieleverancier

Voor het 7de jaar op rij is Tegenstroom, als onderdeel van het collectief om | nieuwe energie uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. Dat maakten de organisaties de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu vandaag bekend in de Stroomranking 2021. Het groene energiecollectief scoort daarin opnieuw een rapportcijfer 10 omdat, zoals de consumentenbond schrijft, ze meer doen dan vergroenen door certificaten. Ze investeren in groene productie en werken actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening.

Lees verder

maandag 22 november 2021

UITNODIGING SHARE Meets (livestream) Healthy Urban Living & Working

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets. Het programma staat in het teken van innovatieve ontwikkelingen en spraakmakende cases en bedrijven. Dit keer gaat het over lang, gezond, vitaal, sociaal en zelfstandig samenleven. Gesprekken aan tafel in studio De Pit van gemeente Haarlemmermeer, gecombineerd met interactie via WhatsApp.

Lees verder

maandag 11 oktober 2021

Innovatie, duurzaamheid en doorzettersmentaliteit bij SHARE Meets

Het onderwerp 'Voeding' stond centraal tijdens SHARE Meets op 6 oktober. Na anderhalf jaar van online bijeenkomsten vanwege de coronamaatregelen, verwelkomde gespreksleider Ilknur Donmez de gasten in het echt. Hoe toepasselijk bij het onderwerp voeding was dat op landgoed de Olmenhorst. Met biologische appel- en perenboomgaarden, monumentale panden en ateliers op 31 hectare in Lisserbroek. 

Lees verder

woensdag 06 oktober 2021

Pharos Hoofddorp winnaar van SHARE Award 2021

Pharos Hoofddorp heeft de SHARE Award 2021 gewonnen. Deze award is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. Wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) heeft de prijs, bestaande uit een award en een SHARE Boost-lunch met founders van SHARE, vanmiddag uitgereikt tijdens SHARE Meets Food op landgoed De Olmenhorst.

Lees verder

dinsdag 05 oktober 2021

Zonne-energie coöperatie Haarlemmermeer in oprichting

In Haarlemmermeer wordt momenteel de eerste zonne-energie coöperatie in de gemeente opgericht. De coöperatie heeft al een aantal locaties op het oog en de verwachting is dat in 2022 de eerste zonnepanelen gelegd gaan worden. Gerard Jägers, initiatiefnemer: ‘Een energiecoöperatie is een mooi middel om de zonne-energie van een groot project te kunnen verdelen onder een groep bewoners. We willen de bewoners vertegenwoordigen bij de grote projecten met zonneakkers die op stapel staan. Daarnaast willen we grotere daken beleggen met zonnepanelen.

Lees verder

dinsdag 07 september 2021

UITNODIGING SHARE Meets Landgoed De Olmenhorst

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets en de uitreiking van de SHARE AWARD 2021. Het programma is weer een live bijeenkomst en staat in het teken van innovatieve ontwikkelingen en spraakmakende cases en bedrijven. De SHARE AWARD wordt voor de tiende keer uitgereikt en is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt in de regio Haarlemmermeer op het gebied van duurzame innovatie en pionieren.

Lees verder

woensdag 23 juni 2021

Inschrijving SHARE Award 2021 geopend - innovatieve bedrijven gezocht

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de SHARE Award 2021. Dit is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. Het is een onderscheiding van SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer en wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Hero Balancer, Algae Innovations, The Waste Transformers, Rigo Verffabriek, Vital Places, Nijssen Recycling, de Miscanthusgroep en Park 20|20.

Lees verder

vrijdag 18 juni 2021

Verslag SHARE Meets De toekomst van Werk

Door luchthaven Schiphol binnen de gemeentegrenzen was Haarlemmermeer jarenlang de sterkste economische regio van Nederland. Tot vorig jaar de coronacrisis uitbrak en de economie in één klap tot stilstand kwam. Dat was reden voor SHARE Meets om op 16 juni een online bijeenkomst over ‘De toekomst van werk’ te organiseren. De economie trekt intussen weer aan. Ruud van Hecke (manager Externe Betrekkingen gemeente Haarlemmermeer) ging met verschillende gasten in gesprek. 

Lees verder

dinsdag 15 juni 2021

Onderzoek naar geluidsadaptief bouwen van start

Op 15 juni is er in de gemeente Haarlemmermeer gestart met het opbouwen van een zogenaamd Fieldlab waar onderzoek wordt gedaan naar geluidsadaptief bouwen. De proef komt erop neer dat onderzocht wordt of gebouwen zo ontworpen en gepositioneerd kunnen worden dat de bewoners minder geluidshinder van bijvoorbeeld vliegverkeer hebben. De proef wordt gedaan met een opstelling die bestaat uit 120 containers, die woningen nabootsen en komt te staan bij C-Bèta in Hoofddorp.

Lees verder

donderdag 27 mei 2021

UITNODIGING SHARE Meets De Toekomst van Werk (livestream) wo 16 juni

Graag nodigen wij u uit voor SHARE Meets. De arbeidsmarkt is flink in beweging. De overstap die Nederland maakt op duurzame energie en een circulaire samenleving is een mega shift die minstens zo ingrijpend is als de industriële revolutie ooit was. Nu al zijn op alle niveaus dringend extra mensen nodig. Hoe kunnen we daarop inspelen? Hoe bouwen we aan een toekomstbestendige regio met innovatieve kansen voor werk en ondernemerschap voor iedereen?

Lees verder

vrijdag 02 april 2021

SHARE Meets: ‘Smart City’ slimme technieken met meerwaarde

SHARE Meets op ging dit keer over Smart City. Dat is de overkoepelende naam van slimme technieken. Het gaat bij deze bijeenkomst om de toepassingen van techniek: wat hebben we eraan en wat kunnen we ermee in huis, bedrijf, kantoor en op straat? Wat is de toegevoegde waarde? Er zijn voorbeelden te over die de studeerkamer al lang zijn ontstegen. Een impressie van de live stream op 24 maart.

Lees verder

maandag 15 maart 2021

UITNODIGING SHARE Meets Smart City (livestream) wo 24 maart 15.00-16.15 uur

Graag nodigen wij u uit voor SHARE Meets met als thema ‘Smart City’. Nederland staat voor een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op gebied van werk, mobiliteit, veiligheid, milieu, energietransitie en duurzaamheid. Al deze vraagstukken hebben met elkaar gemeen dat hun oplossing de betrokkenheid van meerdere partijen vereist. Smart City-projecten zijn een manier om de vereiste samenwerking op gang te brengen. Wat is een Smart City? Wat zijn kansen? Welke organisaties zijn hiermee bezig? Wat kan je zelf doen om aan te haken?

Lees verder

dinsdag 09 februari 2021

Muriel Arts houdt 1852 Lezing; Cruquius Penning voor Machteld Huber

Muriel Arts spreekt de 1852 Lezing van de gemeente Haarlemmermeer uit. Op 10 maart houdt zij een lezing over haar visie op collectief leiderschap en de uitdagingen van deze tijd. De Cruquius Penning gaat deze keer naar Machteld Huber, arts, onderzoeker en oprichter van het Institute for Positive Health (iPH). Hiermee wil de gemeente Haarlemmermeer inspirerende kennis uitwisselen en de aandacht richten op vernieuwende perspectieven met een positieve impact op mens, maatschappij en ondernemerschap. 

 

Lees verder

donderdag 17 december 2020

Een showcase: de circulaire renovatie van C-Bèta loods op Schiphol Trade Park

Out of the box-denken, de ambitie hebben om het samen voor elkaar te boksen, maar ook heel veel creatief en op maat werken. Dat lijken de sleutelwoorden voor circulair bouwen. In de gemeente Haarlemmermeer liet gebiedsontwikkelaar SADC onlangs een loods renoveren die onderdeel is van de voormalige hoeve C-Bèta. In de ‘nieuwe’ loods is werkruimte gecreëerd met hergebruikt bouwmateriaal. Ook het dak en de gevel werden circulair opgeknapt. De loods staat als een huis, maar de weg ernaartoe had de nodige hobbels. Een terugblik op het proces levert een interessant rijtje lessons learned voor circulair bouwen op.

Lees verder

maandag 07 december 2020

SHARE Meets Biodiversiteit toont bijzondere initiatieven

SHARE Meets stond dit keer in het teken van biodiversiteit en vooral van bomen. Velen zetten zich in voor het beschermen en vergroten van biodiversiteit. Dat komt omdat dit veelomvattend en enorm belangrijk is voor het leven op aarde. Dit keer dus een “proeverij met bijzondere voorbeelden waaruit het nemen van verantwoordelijkheid blijkt,” zoals gespreksleider Alex Tuinstra dat omschreef. De online bijeenkomst voor ondernemers startte met beelden over biodiversiteit van de Britse bioloog David Attenborough. Hierdoor zat de sfeer er vanaf het begin goed in.

Lees verder

woensdag 14 oktober 2020

SHARE Meets Digitaal 8 oktober 2020: “Denk goed na en begin!"

Dat concrete resultaten op duurzaamheidsterrein aantrekkelijk via het beeldscherm zijn over te brengen, bewees ook deze SHARE Meets -bijeenkomst. Want door de COVID-19 maatregelen was het al de tweede keer op rij dat dit event voor ondernemers en andere belangstellenden via online plaatsvond. Tal van bijzondere duurzame voorbeelden kwamen op 8 oktober vlot langs onder leiding van discussieleider Ilknur Dönmez.

Lees verder

woensdag 14 oktober 2020

Hero Balancer is de Netflix van de verwarming

De temperatuur en de luchtkwaliteit in scholen, dorpshuizen, sportzalen en bijvoorbeeld kantoren kan veel beter door de installatie van een Hero Balancer. Een gebouw wordt daardoor comfortabeler, energiezuiniger en er is minder CO2-uitstoot. Dit jaar ging de SHARE Award voor innovatieve ondernemers naar dit jonge bedrijf. Nog maar drie-en-een-half jaar geleden startte Hero Balancer, een initiatief dat ervoor zorgt dat kinderen les hebben in een comfortabele school en sporters presteren in een zaal met de juiste temperatuur bij basisscholen Klimop in Hoofddorp en Oranje Nassauschool in Badhoevedorp.

Lees verder

donderdag 08 oktober 2020

Hero Balancer winnaar SHARE Award 2020!

Hero Balancer heeft de SHARE Award 2020 gewonnen. De award is een blijk van erkenning voor het bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. Wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) heeft de prijs, bestaande uit een award en een SHARE Boost-lunch met de grondleggers van SHARE, vanmiddag uitgereikt. Hero Balancer verduurzaamt gebouwen door middel van slimme software. De jury vindt het bedrijf een aansprekend voorbeeld van de nieuwe economie.

 

Lees verder

woensdag 19 augustus 2020

Innovatieve bedrijven en pioniers gezocht voor SHARE AWARD 2020!

Innovatieve bedrijven kunnen zich tot en met woensdag 9 september 2020 aanmelden voor de SHARE Award 2020. Ook anderen kunnen innovatieve organisaties hiervoor aanmelden. De SHARE Award is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. Het is een onderscheiding van SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer en wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn o.a. Algae Innovations, The Waste Transformers. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol op positieve wijze bij aan ontwikkelingen in Haarlemmermeer en Metropoolregio Amsterdam.

Lees verder

donderdag 28 mei 2020

Deelnemers SHARE Meets kijken uit naar komst Noord-Zuidlijn 

Hoe krijgen onze ervaringen met thuiswerken als gevolg van de coronamaatregelen langdurig effect? Ook wethouder Marja Ruigrok is ervan doordrongen want de wereld ziet er plotseling heel anders uit. Tijdens SHARE Meets Digitaal op 20 mei ging het over de mobiliteit in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). “Natuurlijk grijpen we elke kans hierin aan om slimme keuzes te maken. En in elk geval willen we voor de meest kansrijke en effectieve projecten de planvorming voortzetten. Op veel plekken voorzien we geen problemen. Maar op plekken waar de dichtheden hoog en de reizigersstromen flink zijn, is dat een heel ander verhaal. Daar is van alle betrokkenen extra inzet en flexibiliteit nodig.” 

Lees verder

maandag 25 mei 2020

Online deelname aan SHARE Meets levert inspiratie op

De gemeente Haarlemmermeer heeft z’n eerste grote digitale evenement achter de rug. Omdat er door de coronamaatregelen geen bijeenkomsten kunnen plaatsvinden, werd gekozen voor een webinar. Dat is goed bevallen en smaakt naar meer. Op het moment dat het coronavirus ronddwaalt, trekken de founders van SHARE Meets hun conclusie. Op 25 maart zou een bijeenkomst over Groot Schiphol Bereikbaar plaatsvinden bij ALD Automotive in Hoofddorp. Ruim 80 deelnemers, afkomstig van bedrijven en instellingen uit de metropoolregio, hadden zich aangemeld. De bijeenkomst moest helaas afgezegd. Dat was de eerste keer in de meer tien jaar van het bestaan van dit netwerkevenement. 

Lees verder

woensdag 06 mei 2020

UITNODIGING | SHARE Meets DIGITAAL - Groot Schiphol Bereikbaar wo 20 mei 2020 15.00 – 16.15 uur

Graag nodigen wij je uit voor SHARE Meets Groot Schiphol Bereikbaar op woensdag 20 mei. Het gaat ditmaal om een digitale bijeenkomst. De oorspronkelijke bijeenkomst (25 maart) werd vanwege de corona maatregelen geannuleerd. Het programma is daarom aangepast; het gaat over het nu en over de toekomst. Welke pijnpunten legt de coronacrisis bloot? Maar ook: welke nieuwe initiatieven levert het op? Wat willen we voortzetten en wat kan anders?

 

Lees verder

maandag 16 maart 2020

VERPLAATST | SHARE Meets Groot Schiphol Bereikbaar

Gezien de risico’s op verspreiding van het coronavirus is in overleg met de locatie ALD Automotive besloten SHARE Meets van 25 maart niet te laten doorgaan. De bijeenkomst wordt verzet naar een datum in juni. Programma en sprekers blijven dan zoveel mogelijk gelijk. Zodra de datum bekend is ontvangt u een nieuwe uitnodiging. Het thema is Groot Schiphol Bereikbaar Welke ambities en kansen zijn er zodat het gebied aantrekkelijk is én blijft voor werknemers en werkgevers? Met o.a. verbeteringen aan de infrastructuur, een ruim aanbod aan alternatieve vervoersmiddelen en aantrekkelijke activiteiten waardoor forenzen buiten de spits kunnen reizen. 

 

Lees verder

woensdag 04 december 2019

‘De energietransitie doe je samen’

“De energietransitie is een proces van de lange adem. We moeten daarin slim samenwerken en elkaar helpen,” hield wethouder Jurgen Nobel de ondernemers en andere belangstellenden van SHARE Meets voor. Op de agenda van de bijeenkomst op 2 december stond de vraag centraal, hoe we van fossiele brandstoffen naar een Haarlemmermeer gaan dat in 2050 CO2-neutraal is.

Nederland maakt ruimte voor de opwekking van duurzame energie en het aanleggen van netwerken voor warmte en elektriciteit. Wethouder Jurgen Nobel liet er voor de deelnemers geen misverstand over bestaan: “De energietransitie is van ons allemaal. Naast geduld zijn draagvlak, goede communicatie en goed kijken hoe andere gemeenten met oplossingen komen, belangrijke voorwaarden. 

 

Lees verder

dinsdag 03 december 2019

Hoe wekt Haarlemmermeer in de toekomst energie op?

In de gemeente Haarlemmermeer is volop aandacht voor de energietransitie: hoe gaan wij over naar nieuwe energie? Dit is het onderwerp van een serie bijeenkomsten in december. Met onder andere een informatief spel (Serious Game) gaat de gemeente samen met inwoners en ondernemers na wat dit betekent voor het landschap. Nederland maakt ruimte voor de opwek van duurzame energie. Bijvoorbeeld elektriciteit uit zonnepanelen en warmte uit de grond. Voor deze nieuwe energie worden ook nieuwe netwerken aangelegd. Zo worden elektrische auto’s van duurzame energie voorzien en gebouwen warm gehouden. Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties werkt Haarlemmermeer aan een nieuw energiesysteem.  

Lees verder

dinsdag 26 november 2019

UITNODIGING SHARE Meets Energietransitie ma 2 dec 2019

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets. Samen met inwoners en ondernemers bereidt de gemeente Haarlemmermeer zich voor op de energietransitie. Hoe gaan we over naar nieuwe energie en wat zijn hiervan de gevolgen? Daarover gaat SHARE Meets op maandag 2 december. Een duurzame energievoorziening is één van de grootste maatschappelijke opgaven van de komende jaren. Met het energiespel denk je mee rondom de complexiteit. Wat is de impact van de beslissingen die je neemt? Door de benodigde opwekking ‘neer te leggen’ op de kaart van gemeente Haarlemmermeer krijg je inzicht in de omvang van de opgave en de keuzemogelijkheden.

 

Lees verder

woensdag 30 oktober 2019

Welke wijk wil aardgasvrij worden?

In de toekomst stoken we ook in Haarlemmermeer zonder aardgas ons huis warm. De gemeente wil graag horen welke ideeën er zijn voor een 100 procent aardgasvrije wijk. Is er al een concreet initiatief om straten, buurten of wijken aardgasvrij te maken? Dan kijken we samen of we er een proefproject van kunnen maken. In de jaren 60 schakelde Nederland voor woningverwarming over van steenkool op aardgas. Sinds die tijd is in veel Nederlandse huishoudens stoken op aardgas de norm. In Haarlemmermeer maken we nog steeds veel gebruik van aardgas. Omdat de aardgaswinning in Groningen de komende jaren wordt afgebouwd, wil Nederland overschakelen naar aardgasvrije bebouwing. Dit gebeurt geleidelijk en samen met inwoners en ondernemers.

 

Lees verder

dinsdag 15 oktober 2019

Inspirerende SHARE Meets bij Pharos

Op de bovenste verdieping van het Pharos-gebouw, naast NS-station Hoofddorp, vond op 10 oktober SHARE Meets plaats. Met een adembenemend uitzicht hadden de SHARE-founders, bestaande uit Royal Schiphol Group, Rabobank, Dura Vermeer, Schenk Makelaars en de gemeente, tal van inspirerende sprekers uit de regio uitgenodigd. Hun innovaties en duurzame voorbeelden leverden - hoe toepasselijk op die locatie - interessante vergezichten op die in de praktijk werken. Het was dit keer extra bijzonder omdat de achtste SHARE Award op rij voor het meest innovatieve bedrijf werd uitgereikt. Coen Bakker van The Waste Transformers vertelde dat het winnen van de SHARE Award in 2017 het bedrijf zeker geen windeieren heeft gelegd.

Lees verder

donderdag 10 oktober 2019

Algae Innovations winnaar SHARE Award 2019

De SHARE Award 2019 gaat naar Algae Innovations. Deze prijs is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. De SHARE Award werd vandaag in het Pharosgebouw in Hoofddorp uitgereikt door wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie). Algae Innovations combineert innovatie op een goede manier met productie, volgens de jury. Ook vindt de jury dat het bedrijf doorzettingsvermogen toont in een behoudende markt die door grote chemieconcerns wordt gedomineerd.

 

Lees verder

dinsdag 08 oktober 2019

UITNODIGING SHARE Meets Do 10/10 Pharos Hoofddorp

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets en de uitreiking van de SHARE AWARD 2019. Het programma staat in het teken van innovatieve ontwikkelingen en kansen in de regio rondom spraakmakende duurzame cases en bedrijven. De SHARE Award wordt voor de achtste keer uitgereikt en is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt in Haarlemmermeer op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. De jury is benieuwd hoe het bedrijf zich onderscheidt binnen dit thema. 

 

Lees verder

vrijdag 30 augustus 2019

SHARE AWARD 2019 inschrijving gestart. Innovatieve bedrijven gezocht!

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de SHARE Award 2019. Dit is een onderscheiding van SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer. De SHARE Award is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. De SHARE Award wordt voor de achtste keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: the Waste Transformers, Rigo Verffabriek, Joost Valk Architectuur, Nijssen Recycling, de Miscanthusgroep en Park 20|20. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol op positieve wijze bij aan ontwikkelingen in Haarlemmermeer. 

Lees verder

maandag 19 augustus 2019

Boer Bijlsma teelt bijzondere oergranen

Steeds meer mensen waarderen mooie, ambachtelijke producten die op duurzame wijze in de eigen omgeving worden gemaakt. De Vennepse akkerbouwers Pieter en Jacqueline Bijlsma hebben het roer daarom omgegooid. Als een van de weinigen in Nederland telen zij bijzondere biologische oergranen. Die worden lokaal verwerkt tot heerlijke streekproducten als brood, bier en jenever. Wethouder Marja Ruigrok ging op werkbezoek. Deze boerderij is al vier generaties in de familie. Samen bereiden ze zich voor op een nieuwe toekomst. Een deel van hun 80 hectare grond (240 voetbalvelden) verbouwen ze nu op biologische wijze met onder andere oergranen.

Lees verder

vrijdag 19 juli 2019

Sinusmaaien voor grotere biodiversiteit

Het maaibeleid van de gemeente Haarlemmermeer richt zich vooral op het vergroten van de biodiversiteit: het aantal en soorten planten en insecten. Sinusmaaien (slingerend maaien) is daarvoor een hele goede manier van maaien. Bij sinusmaaien wordt het gebied in twee fasen gemaaid. In de eerste fase wordt een slingerend (meanderend) maaipad van ongeveer twee meter breed gemaaid, dat eindigt waar het begint, in een soort lus. Het maaisel wordt zoveel mogelijk afgevoerd. Vooral op de overgang van korte naar lange begroeiing kunnen vlinders hun eitjes afzetten, waardoor er meer vlinders en meer soorten vlinders kunnen komen. 

Lees verder

woensdag 03 juli 2019

SHARE Meets innovatieve woningbouw: ‘dit zijn initiatieven waar je blij van wordt’

Tot 2040 worden er in Haarlemmermeer 20.000 woningen bijgebouwd. Hoe ga je dat doen? Dit vraagt om innovatieve ontwikkelingen rondom energie, circulair bouwen, water, geluid en biodiversiteit. Ruim 70 deelnemers vanuit bedrijven en organisaties kwamen op 2 juli naar SHARE Meets in het Cruquius Museum, dat symbool staat voor pionieren in de polder. Treffender kon het bijna niet. “Om vaart te kunnen maken met bouwen staat opschaling centraal, is bestaande en nieuwe kennis collectief, verhogen we de circulaire lat in elk project en verbinden we relevante organisaties in ons netwerk. “

Lees verder

vrijdag 21 juni 2019

UITNODIGING di 2 jul 2019 - SHARE Meets Innovatieve Woningbouw

Haarlemmermeer maakt zich op voor een flinke groeispurt. De metropoolregio is een gewilde plek om te wonen en te werken. Het aantal inwoners en banen groeit sterker dan het landelijk gemiddelde. Tot 2040 zijn 230.000 extra woningen nodig. Voor Haarlemmermeer betekent het groei van het aantal woningen en inwoners. De gemeente zal met een derde groeien naar 200.000 inwoners en 80.000 woningen, een toename van 20.000 woningen. Dit vraagt om goede afwegingen rondom energie, circulair bouwen, water, geluid en biodiversiteit. Samenwerking is hierbij essentieel. Hoe gaan we dat doen. Welke kansen zijn er? 

Lees verder

woensdag 19 juni 2019

Sportclubs besparen stroomgebruik 46 huishoudens én 1 ton CO2

In de Energy Battle duurzaamheidswedstrijd hebben acht sportverenigingen een jaar lang geprobeerd hun stroomgebruik zoveel mogelijk terug te dringen. Na een spannende strijd ging de winst naar voetbalvereniging Kagia uit Lisserbroek. Gezamenlijk realiseerden de deelnemers een besparing van maar liefst 160.000 kilowattuur. Het projectteam Energy Battle nodigt nu ook bedrijven uit om de handschoen op te pakken en energie te besparen. De totale energiebesparing komt overeen met het jaarlijks stroomgebruik van 46 huishoudens. Dit vertegenwoordigt een waarde van ruim 29.000 euro aan energiekosten. Ook is een uitstoot van bijna 100.000 kg CO2 voorkomen.

Lees verder

maandag 17 juni 2019

Grootste warmte-koude opslag NL woningbouw in Hyde Park

Ongeveer 3.800 woningen en 40.000 m2 commercieel vastgoed die verwarmd en gekoeld gaan worden zonder gas of stadswarmte. Het energiesysteem voor nieuwbouwproject Hyde Park wordt de grootste elektrische warmte koude opslag in de Nederlandse woningbouw. De nieuwe woonwijk Hyde Park komt op de plaats van het huidige verouderde kantorenpark Beukenhorst-West in Hoofddorp. De circulaire sloop van de gebouwen is op dit moment in volle gang. Naar verwachting begint de verkoop en bouw van de eerste woningen over enkele maanden. Deze woningen krijgen allemaal een duurzame energievoorziening. Het is hiermee de grootste totaal elektrische WKO in de woningbouw in Nederland.

Lees verder

woensdag 29 mei 2019

Deelboom voor speelgoed in het raadhuis

Een puzzel, een knuffel of blokken waar niet meer naar wordt omgekeken? Ouders en kinderen kunnen die voortaan kwijt in de ‘Deelboom’ in de hal van het raadhuis. Tegelijk kunnen ze er speelgoed uitzoeken dat anderen hebben achtergelaten. De Deelboom werd 28 mei officieel onthuld door wethouders Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) en Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd). “Een kind heeft gemiddeld 238 stuks speelgoed, maar gebruikt er maar 12”, vertelt Eva Peet (22), student Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Zij is samen met Bo Wong, die deze opleiding al heeft afgerond, de initiatiefnemer van de Deelboom: een stellage van hout waar je gebruikt speelgoed kunt achterlaten of meenemen. 

Lees verder

woensdag 17 april 2019

Hotel en bedrijfsgebouw 1ste nieuwe vestigers op Schiphol Trade Park

Een hotel met 200 kamers en een bedrijfsgebouw zijn de eerste 2 nieuwe bedrijven op Schiphol Trade Park in Hoofddorp. Deze maand start de bouw. Beide panden worden duurzaam gebouwd en passen daarmee goed op dit nieuwe bedrijventerrein zonder aardgas. Op het 350 hectare groot bedrijfsterrein zit ook C-Bèta, de plek voor experimenten met de circulaire economie. Zoveel mogelijk grondstoffen, ook water, worden op Schiphol Trade Park duurzaam hergebruikt. Het terrein grenst aan het NS-station Hoofddorp en de snelweg A4. Schiphol Trade Park is een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar SADC dat bestaat uit Schiphol Real Estate, SADC en gemeente Haarlemmermeer.

Lees verder

maandag 08 april 2019

SHARE MEETS Young Sustainable: van Hyperloop tot Solar Boat

Haarlemmermeer barst van jong talent op het gebied van wetenschap, techniek en duurzame innovaties. Daarom streek SHARE Meets, het netwerkevent over duurzame innovaties, dit keer neer bij het Kaj Munk College. Deze middelbare school timmert flink aan de weg met innovaties. SHARE Meets liet hen aan het woord en nodigde er andere jonge professionals bij uit. Welke oplossingen hebben ze bedacht en welke kansen zien zij? Bij de start van de bijeenkomst op 3 april somde gastheer en teamleider Bert van Vliet bij het Kaj Munk 10-tallen voorbeelden op van innovaties die op zijn school het licht zien. Daar hoort tot verrassing van velen ook het ontwerp van het watertappunt bij dat nu op bijna alle NS-Stations wordt neergezet.

 

Lees verder

donderdag 28 maart 2019

UITNODIGING SHARE Meets Young Sustainable wo 3 april 2019

Nederland barst van het talent op het gebied van wetenschap, techniek en duurzame innovaties. Er zijn tal van initiatieven om jonge professionals uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Nieuwsgierigheid en creativiteit vormen de basis voor nieuwe ideeën. Dat leidt tot innovatie. Wie zijn deze jonge denkers en doeners die met een vindingrijke blik naar vraagstukken van de toekomst kijken? Welke oplossingen hebben ze bedacht? Welke kansen zien zij voor vraagstukken van de toekomst? Tijdens SHARE Meets horen we verhalen van wethouder kennis & innovatie Marja Ruigrok, Nationale DenkTankD:DREAM Hyperloop Team TU Delft, Young Solar Team Kaj Munk College en Dijksterhuis & van Baaren. Schrijf je nu in. 

Lees verder

donderdag 07 maart 2019

Flinke groei werkgelegenheid Haarlemmermeer

De werkgelegenheid in de gemeente Haarlemmermeer is in 2018 fors gestegen. Het aantal banen nam vorig jaar met maar liefst 5,3% toe terwijl de gemiddelde stijging in Nederland 2,2% was. Daarnaast daalde de werkloosheid van 4% naar 3,2%. Onder de grote Nederlandse gemeenten met minimaal 50.000 arbeidsplaatsen neemt Haarlemmermeer een riante eerste plaats in wat betreft werkgelegenheidsgroei. Het aantal banen in de gemeente nam in 2018 met 8.300 toe. Dit bracht het totale aantal banen in Haarlemmermeer, op 162.600. De groei wordt vooral veroorzaakt door de vestiging van een flink aantal nieuwe bedrijven in de gemeente. De 2.371 nieuwe bedrijven die zich in 2018 in Haarlemmermeer vestigden creëerden samen 5.465 arbeidsplaatsen. 

 

Lees verder

dinsdag 19 februari 2019

C-Bèta: een Versnellingshuis voor de circulaire economie

Door de komst van de mobiele telefoon zijn we uitstekend bereikbaar en kan makkelijk informatie worden opgezocht. Het nadeel is de enorme afvalberg die afgedankte telefoons opleveren. Closing the Loop zorgt ervoor dat oude telefoons een tweede leven in Afrika krijgen. Telefoons die daar op hun beurt overbodig zijn geworden, worden teruggehaald en hier gerecycled. Begin dit jaar kwamen circa 400.000 ingezamelde telefoons uit Kameroen die naar een recycler zijn gebracht. In de circulaire hotspot C-Bèta in Hoofddorp, werd hierbij donderdag 14 februari feestelijk stilgestaan. Wethouder Marja Ruigrok heette staatssecretaris Stientje van Veldhoven er hartelijk welkom. Met elkaar werd het event ‘Collaborating for Circularity’ van Closing the Loop gevierd. 

Lees verder

maandag 11 februari 2019

Meermaker ook van start in gemeente Teylingen

Meermaker het duurzame investeringsfonds van de gemeente Haarlemmermeer, gaat binnenkort ook in de buurgemeente Teylingen aan de slag. De gemeenteraad van Teylingen heeft ingestemd met de oprichting van de bv Meermaker Teylingen (MMT), naar voorbeeld van Meermaker Haarlemmermeer (MMH). De gemeente Teylingen stelt 2.4 miljoen euro investeringsgeld te beschikking over een periode van vier jaar. MMT krijgt drie taken: beheer van het investeringsfonds, opzetten van een duurzaam informatiepunt voor inwoners, bedrijven en organisaties en uitvoeren van diverse acties uit de duurzaamheidsagenda van de gemeente Teylingen. Streven is om de bv per 1 maart op te richten.

Lees verder

maandag 04 februari 2019

Optimistische 1852 Lezing over oplossingen voor klimaatverandering

Woensdag 30 januari 2019 vond voor het 4de jaar de 1852 Lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning plaats in het FOX Theater in Hoofddorp. Met de 1852 Lezing wil de gemeente Haarlemmermeer aan het begin van het nieuwe jaar vernieuwende kennis uitwisselen, successen vieren en de schijnwerper richten op duurzame daadkracht en ondernemerschap. Chad Frischmann had een hoopgevende boodschap toen hij de 1852 Lezing uitsprak. “We hebben wel degelijk oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.” Tijdens deze bijeenkomst reikte burgemeester Onno Hoes de Cruquius Penning uit aan advocaat Koos van den Berg  voor zijn inzet voor het klimaat. 

Lees verder

donderdag 31 januari 2019

Eneco helpt bedrijven op STP met duurzaamheid

Schiphol Trade Park gaat samenwerken met Eneco om het nieuwe bedrijvenpark naast de A4 het meest duurzame bedrijventerrein van Europa te maken. Daartoe ondertekenden beide bedrijven afgelopen vrijdag een samenwerkingsovereenkomst. Als onderdeel van de samenwerking adviseert Eneco als energiepartner bedrijven die zich op STP willen vestigen over energieverduurzaming en -besparing. Bedrijvenpark Schiphol Trade Park (STP), langs de A4 ten zuiden van Hoofddorp en grenzend aan het NS-Station Hoofddorp, mikt op de grote behoefte aan duurzame bedrijfsruimte in de buurt van Amsterdam en Schiphol. Het biedt ondernemers een inspirerende omgeving waar duurzaamheid en innovatie samenkomen.

Lees verder

woensdag 30 januari 2019

Interview winnaar Cruquius Penning 2019

“Een gevoel voor rechtvaardigheid”, antwoordt Koos van den Berg op de vraag naar zijn belangrijkste drijfveer. Hij is de advocaat die duurzaamheidsorganisatie Urgenda bijstond in de klimaat-rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Een unieke zaak, die zowel bij de rechtbank als in hoger beroep glansrijk werd gewonnen. Van den Berg ontvangt op 30 januari de Cruquius Penning van de gemeente Haarlemmermeer voor zijn bijzondere inzet voor het klimaat. Wij zijn de veroorzakers van de klimaatproblemen, maar zadelen anderen op met de gevolgen daarvan. Dat is onrecht, vindt advocaat Koos van den Berg.

Lees verder

dinsdag 29 januari 2019

Wethouder Steffens bij ontmoeting Chad Frischmann met scholieren Haarlemmermeer

Wethouder Marjolein Steffens - van de Water (Jeugd & Onderwijs) is woensdag 30 januari 2019 vanaf 11.30 uur bij een bijzondere Meet Up met Chad Frischmann in de aula van het KSH College, Assumburg 10 in Hoofddorp. Zij is één der sprekers. De bijeenkomst is bedoeld als ontmoeting van enkele honderden leerlingen van de midden- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs met deze wereldvermaarde onderzoeker, auteur en mede-initiatiefnemer van het Drawdown-project. Dat is een concreet plan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. 

Lees verder

maandag 21 januari 2019

Cruquius Penning 2019 voor advocaat Koos van den Berg

Koos van den Berg is de winnaar van de Cruquius Penning 2019 van de gemeente Haarlemmermeer. De advocaat ontvangt de prijs omdat hij in 2018 een forse bijdrage heeft geleverd aan een duurzamer Nederland. Op 30 januari ontvangt hij uit handen van burgemeester Onno Hoes de Cruquius Penning. Van den Berg heeft voor Urgenda in 2015 bij de rechtbank Den Haag de spraakmakende rechtszaak tegen de Nederlandse staat gewonnen. Ook internationaal kreeg deze zaak veel aandacht.

Lees verder

donderdag 17 januari 2019

Uitnodiging 1852 Lezing & Cruquius Penning

Woensdag 30 januari 2019 vindt de vierde 1852 Lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning plaats in het FOX Theater in Hoofddorp. Met de 1852 Lezing wil de gemeente Haarlemmermeer aan het begin van het nieuwe jaar vernieuwende kennis uitwisselen, successen vieren en de schijnwerper richten op duurzame daadkracht en ondernemerschap. Wij heten u bijzonder graag welkom bij deze gelegenheid. Het zaalprogramma start om 14.30 uur. Hier leest u meer over de achtergrond van de 1852 Lezing.

Lees verder

dinsdag 08 januari 2019

Nieuwjaarsborrel & Lezing C-Bèta: Verborgen Impact door Babette Porcelijn

Graag nodigen we je uit voor een speciale Nieuwsjaarsborrel & Lezing op vrijdag 18 januari 2019 vanaf 15.30 uur in C-Bèta. Samen met Babette Porcelijn ontdekken we onze eigen verborgen impact. Weet je wat jouw impact is en hoe je deze kunt verkleinen? Wellicht wil je 2019 starten met nieuwe, circulaire voornemens? Meld je dan aan voor vrijdag 18 januari 2019. Vanzelfsprekend kun je collega(s) meenemen.

Lees verder

vrijdag 21 december 2018

Gemeente Haarlemmermeer haalt Chad Frischmann naar Nederland

De gemeente Haarlemmermeer haalt Chad Frischmann naar Nederland. Op 30 januari houdt de Amerikaanse onderzoeker de zogenoemde 1852-lezing, die sinds 2016 jaarlijks wordt uitgesproken. Frischmann gaat daarbij in op zijn werk om het broeikaseffect om te keren. Hij is als onderzoeker, auteur en mede-initiatiefnemer betrokken bij Drawdown, een project dat honderd concrete oplossingen presenteert om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Lees verder

dinsdag 11 december 2018

Op weg naar duurzaamste luchthaven ter wereld

Luchtvaart en duurzaamheid, kan dat samengaan? Wie de recente discussies in het nieuws volgt zou zeggen van niet. Maar tijdens SHARE Meets donderdag 6 december klonken andere geluiden. Schiphol wil de meest duurzame luchthaven ter wereld worden. Ook heeft de Nederlandse luchtvaartsector een actieplan gemaakt om te komen tot 35 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Adam Elzakalai, wethouder Luchthavenzaken van Haarlemmermeer, is optimistisch: “Schiphol is wat mij betreft de mooiste en beste luchthaven ter wereld. Natuurlijk biedt een luchthaven in stedelijk gebied uitdagingen, maar laten we daar het positieve van inzien.” 

Lees verder

maandag 10 december 2018

‘High potentials’ bedenken tien oplossingen voor circulaire economie

Jonge academici vanuit verschillende disciplines hebben de afgelopen maanden met een frisse blik onderzoek gedaan naar de circulaire economie. Zij bedachten 10 concrete oplossingen om de verandering naar een circulaire metropool te versnellen. Een van de ideeën wordt komend voorjaar meteen opgepakt op Haarlemmermeerse basisscholen. De 20 ‘high potentials’ gingen aan de slag vanuit de Nationale DenkTank 2018. Die heeft dit jaar de versnelling van de transitie naar een circulaire metropool als onderwerp. De gemeente Haarlemmermeer sloot zich om deze reden aan bij deze 13e editie. 

Lees verder

dinsdag 04 december 2018

Wellicht energiefabriekje op STP door samenwerking met Tegenstroom

Een energiefabriekje op Schiphol Trade Park (STP). Dat wordt een reële mogelijkheid vanwege een afspraak met het lokale energiebedrijf Tegenstroom. Het doel is dat de bedrijven die zich vestigen op STP bewust kiezen voor groene, duurzame en lokale energie. “Hoe mooi is het als STP een lokaal energiefabriekje wordt voor bewoners in de regio?” vindt Andrea van de Graaf, directeur Tegenstroom. “Het idee is simpel, doeltreffend en praktisch uitvoerbaar. Er is straks meer plek voor zonnepanelen dan de bedrijven zelf nodig hebben. De zonnepanelen komen op de grote daken van de gebouwen op het 350 hectare grote bedrijventerrein naast NS-Station Hoofddorp.” 

Lees verder

donderdag 22 november 2018

Basisschool De Kameleon ontvangt bijzondere steun uit Den Haag

Basisschool De Kameleon in Zwanenburg ontvangt 350.000 euro van het Rijk om haar duurzame, innovatieve en ambitieuze renovatieplannen uit te kunnen voeren. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) maakte dat bekend op de school. Het ministerie trekt miljoenen uit voor duurzame en aardgasvrije schoolgebouwen in het hele land. Nog tien andere scholen in Nederland ontvangen een bijdrage. De plannen van De Kameleon zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en de partners NMCX en C-creators.

Lees verder

vrijdag 28 september 2018

Zwammen, karma shoarma en ganzenballen

Bij binnenkomst zie je meteen de levende, groene plantenwand en stoelen die voor 60% uit gerecyclede PET-flessen bestaan. Dit alles onder een eeuwenoude houten kapconstructie voorzien van moderne, hergebruikte industriële elementen. C-Bèta aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp straalt in alles uit wat het is, een creatieve broedplaats voor de circulaire economie. Niet zo gek dat SHARE Meets deze locatie heeft uitgekozen voor de bijeenkomst die geheel in het teken staat van circular food.

Lees verder

vrijdag 14 september 2018

Volgeboekt - SHARE Meets Food in C-Beta

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets. Thema is Circular Food. In een circulaire economie zijn alle processen zó ingericht dat er niks wordt weggegooid. Afval bestaat niet door op een andere manier te produceren en consumeren; door kringlopen te sluiten en grondstoffen maximaal te benutten. In Haarlemmermeer zijn tal van initiatieven om partijen in de voedselketen te verbinden om samen een duurzaam voedselsysteem te realiseren. Welke kansen zijn er? Hoe gaan we elkaar versterken? De setting is informeel en interactief met ongeveer 60 gasten. Concreet aan de slag.

Lees verder

vrijdag 24 augustus 2018

Denk mee over Lincolnpark!

In het zuidoosten van Hoofddorp komt straks een bijzondere wijk; Lincolnpark Circulair. Deze wijk moet een voorbeeld worden op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en innovatie. Lincolnpark Circulair wordt op een nieuwe manier ontwikkeld en gebouwd. Waarbij anders wordt omgegaan met onder andere materialen, energie, water en mobiliteit. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met duurzame materialen en oplossingen. In Lincolnpark staan wonen en leven met elkaar en omkijken naar elkaar centraal. 

Lees verder

vrijdag 24 augustus 2018

Mysteryland krijgt stroom van boer Jos

Mysteryland dat dit jaar voor de vijfentwintigste keer plaatsvindt krijgt een deel van de festivalstroom van de zonnepanelen op het dak van ondernemer Jos Koeckhoven. Al de hele week worden vier grote accu’s op het festivalterrein opgeladen met stroom van de voormalige aardappelboer. Hoe langer de accu’s tijdens het festival worden gebruikt, hoe langer de dieselgeneratoren niet hoeven te worden ingezet. Dit jaar gaat het om zo’n 20 procent lokaal opgewekte groene stroom. Volgend jaar zal dat naar verwachting 80 tot 85 procent zijn. 

Lees verder

vrijdag 17 augustus 2018

Van het gas af in jaren 70-woning

Je cv-ketel moet worden vervangen, wat doe je? Een nieuwe ketel aanschaffen of maar direct helemaal van het gas af? Jeroen Bollemeijer en Danielle kozen voor het laatste. Vorig jaar kochten Jeroen Bollemeijer en zijn vrouw een jaren 70-woning aan de Van den Berghlaan in Hoofddorp. "Omdat we toch gingen verbouwen, hebben we gekozen voor een elektrische luchtwarmtepomp voor de verwarming en zonnecollectoren voor het warm water. Dan doe je het in één keer goed."

Lees verder

woensdag 11 juli 2018

Hoe een aardappelboer leverancier van zonne-energie wordt

Jaren geleden zag ondernemer Jos Koeckhoven uit Hoofddorp de veranderingen rondom zijn bedrijf eraan komen. Haarlemmermeer werd van een agrarische gemeente steeds meer een gemeente die zich op andere activiteiten richtte. Mede vanwege de activiteiten op en rondom Schiphol werd het tijd om andere zaken op te pakken. Dus stopte hij met het telen van aardappels, hoe mooi dat ook was. De vraag was: wat nu? Het gemeentelijke energiebedrijf Tegenstroom en de inwoners varen er wel bij dat Jos Koeckhoven er de man niet naar is om lang te dralen. In de vrijgekomen bedrijfsgebouwen aan de IJweg 923 startte hij een opslag- en verhuurbedrijf. 

Lees verder

dinsdag 03 juli 2018

Elfwegentocht Friezen zonder druppel benzine naar de polder

De Elfwegentocht is een variant op de bekende Elfstedentocht. Door de hoge temperaturen vindt die al jaren niet meer plaats. De Friezen maken zich zorgen over de klimaatverandering en besloten tot een Elfwegentocht. Die deed dinsdagmorgen onder de bezielende leiding van Marjan Minnesma van Urgenda Haarlemmermeer aan. De NOS-uitzending waarbij Haarlemmermeer uitgebreid in beeld kwam, is makkelijk terug te kijken. Het vervoer tijdens de Elfwegentocht langs circulaire initiatieven gebeurt met elektrisch vervoer, dus elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s en groengasbussen.

Lees verder

donderdag 21 juni 2018

SHARE Meets geslaagd - werken in Pharos Hoofddorp wordt een feestje

Het uitzicht vanaf de 18e verdieping van het Pharos-gebouw naast station Hoofddorp is adembenemend. Maar dat was niet de enige reden om deze plek te kiezen voor alweer de zesde SHARE Meets op 15 juni. Ontwikkelaar CAIRN wil van het gebouw de meest gezonde en energieopwekkende werkomgeving van Europa maken. Net zoals de vroegere Pharos-vuurtoren in het oude Alexandrië, wil het Pharos-gebouw een baken en een lichtpunt zijn, maar dan een lichtpunt voor gezond en energiek werken. 

Lees verder

woensdag 20 juni 2018

Maakt jouw bedrijf Haarlemmermeer energieleverend?

Heb jij dé oplossing om Haarlemmermeer energieleverend te maken? Dan is de Innovation Challege: Energie & Ruimte echt iets voor jou. Wij nodigen startups, innovatieve MKB-bedrijven, innovatieteams van kennisinstellingen en multinationals van binnen en buiten de gemeente uit om hun innovatieve ideeën of uitgewerkte plannen aan ons voor te leggen. Dit keer zoeken we vooral ondernemers die expertise hebben op het gebied van energietransitie. En Haarlemmermeer verder kunnen helpen in deze ontwikkeling.

Lees verder

dinsdag 19 juni 2018

Flatbewoners Ymere besparen geld door zonnepanelen

Huurders van woningcorporatie Ymere besparen geld door de installatie van zonnepanelen. Ymere garandeert dat ze daarna een lagere energierekening hebben. “Je houdt aan het einde van de maand geld over én je bent duurzaam bezig”, zegt Ymere-regiomanager Remco Pols. Naast eensgezinswoningen zijn nu ook flatwoningen van zonnepanelen voorzien. De huurders zijn de winnaars. Wethouder duurzame economische ontwikkeling John Nederstigt sloot op 8 juni de zonnepanelen aan op het dak van de flats van Ymere aan de Bolkesteinstraat in Hoofddorp. Naast huurders van eensgezinswoningen profiteren dus nu ook flatbewoners van zonnepanelen.

Lees verder

dinsdag 19 juni 2018

Wandelen over brug van biohars tussen Aalsmeerderdijk en Schiphol Logistics Park

Als je het niet zou weten, dan merk je het niet. Werknemers van Schiphol Logistics Park die tijdens hun pauze de voetgangersbrug nemen, wandelen over een brug van biohars, basaltvezel en balsahout. De biobased brug is duurzaam, heeft bijna geen onderhoud nodig en weegt weinig. En de brug heeft al een onderscheiding te pakken, nog voordat iemand er overheen liep. Op 18 juni nam wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) de voetgangersbrug officieel in gebruik in aanwezigheid van Jeanet van Antwerpen (Schiphol Area Development Company (SADC)), Jan Kroon (FiberCore) en Joris Smits (TU Delft/Royal Haskoning DHV). 

Lees verder

maandag 18 juni 2018

Hyde Park in de startblokken

Hyde Park, de toekomstige wijk tussen station en centrum van Hoofddorp, maakt de wethouders van Hoofddorp Centraal en de wethouder Wonen erg trots. Als de gemeenteraad ook enthousiast is over het stedenbouwkundig plan, dat het college op 19 juni heeft vastgesteld, is het einde van de spookstad Beukenhorst-West met zijn leegstaande kantoren heel dichtbij. Marjolein Steffens-van de Water en Adam Elzakalai, beiden verantwoordelijk voor deze ontwikkeling en Tom Horn, met wonen in zijn portefeuille, steken hun vreugde over deze nieuwe mijlpaal op de weg naar Hyde Park niet onder stoelen of banken. Ze zien veel voordelen en kijken ook tevreden terug op het traject dat hiernaar heeft geleid.

Lees verder

maandag 18 juni 2018

Winnaar voedselprijs Groenste Idee wil droom realiseren in PARK21

Niels Beukema gaat binnenkort met een aantal professionals van NMCX Centrum voor Duurzaamheid aan de slag. Zijn plan voor een restaurant - met voedsel geteeld in de polder - krijgt steeds meer handen en voeten. Zijn droomlocatie: PARK21. Of op een andere mooie plek. Het Groenste Idee van Haarlemmermeer kent al een flink aantal eerdere edities, maar de Voedselprijs is dit jaar een nieuwe prijs. De jury vindt het de hoogste tijd om ideeën op te pakken om minder voedsel te verspillen. De oproep is daarom meer duurzaam geteelde producten te eten, voedselresten te recyclen en meer lokale producten op de kaart te zetten. 

Lees verder

zondag 17 juni 2018

Groene Loper Festival zondag 24 juni 2018

Op het Groene Loper Festival kunnen bezoekers zondag 24 juni tussen 12.00 en 17.00 uur op het Raadhuisplein in Hoofddorp genieten van muziek, theater, workshops en een lekkere groene markt. Het evenement is de perfect plek om duurzame producten en diensten te zien, ruiken en voelen. Het gratis festival wordt elk jaar groter, met meer foodtrucks, kraampjes en standplaatsen. Dit jaar kunnen bezoekers onder andere een workshop bamboe bouwen volgen en een circulaire wandeling door Hoofddorp krijgen. Meer informatie: Groene Loper Festival

Lees verder

maandag 11 juni 2018

Zo gaat Nederland de plastic soep tegenhouden

Plastic: we gebruiken er nog altijd erg veel van, té veel eigenlijk. Zo veel zelfs dat de plastic soep in de Stille oceaan nu al drie keer zo groot is als Frankrijk. In dit tempo zwemt er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hier iets tegen doen. Vooral in Nederland zijn we behoorlijk innovatief bezig. Ook in de polder proberen we hieraan bij te dragen. Daarom hebben we een paar mooie projecten voor je op een rij gezet.

Lees verder

vrijdag 25 mei 2018

Volgeboekt - SHARE Meets Pharos Hoofddorp, 18e verdieping

Het thema van SHARE Meets is: Duurzaam, Gezond en Energiek werken.  We zijn te gast op een unieke locatie: Pharos Hoofddorp transformeert tot de gezondste werkcommunity van Europa. Net als de voormalige Pharos-vuurtoren in Alexandrië – een van de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid – torent ook het gelijknamige kantoorgebouw boven de bebouwing uit. Het vergezicht op de 18de verdieping is uniek. De Pharos van Alexandrië deed dienst als baken en lichtpunt en gaf een vergezicht op de horizon. Vanuit deze gedachte wordt één van de bekendste gebouwen van Hoofddorp met de nieuwste slimme en duurzame technologie getransformeerd naar een trots lichtpunt voor gezond en energiek werken. Wat komt er kijken bij het realiseren van een gezond gebouw? 

Lees verder

donderdag 24 mei 2018

In juni eerste paal energieneutrale woonvoorziening ‘Villa Octet’

Goed nieuws voor acht toekomstige bewoners van Villa Octet. In juni gaat de eerste paal de grond in van deze levensloopbestendige woonvoorziening in Nieuw-Vennep. Een doorkijkje naar de realisatie van dit kleinschalig particulier initiatief in Getsewoud-Noord. Mensen met een licht- tot matige verstandelijke beperking gaan hier comfortabel wonen. Zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking is niet altijd even gemakkelijk. Daarvoor is begeleiding nodig. Ouders kunnen de begeleiding niet permanent geven, omdat ze er op een gegeven moment vanwege leeftijd of de eigen gezondheid niet meer toe in staat zijn. Om toch zelf invloed te hebben op de leefsituatie van hun kinderen, wordt deze kleinschalige woonvoorziening gebouwd. De financiën voor het gebouw zijn rond, er wordt nog naar geld gezocht voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes en de keuken. 

Lees verder

maandag 23 april 2018

Bouwprogramma Haarlemmermeer in Community of Practice

In C-Bèta aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp vindt op 24 april de Community of Practice meeting Haarlemmermeer plaats. Het doel is kennismaken met het lokaal ecosysteem van partijen uit de bouwsector. Tijdens de bijenkomst wordt gefocust op de opgaven, thematiek en projecten in de gemeente Haarlemmermeer. De kennis wordt breed gedeeld. De Community of Practice meetings worden georganiseerd door Het Bouwprogramma (C-creators, Cirkelstad, TNO, EIB) voor alle partners van Het Bouwprogramma in de regio. Op de agenda staat dit keer onder meer een presentatie over het Bouwprogramma door Wouter van Twillert (C-creators); een kennismakingsronde langs de partners van het Bouwprogramma en een presentatie over circulair bouwen in de praktijk. De aftrap van de bijeenkomst wordt verzorgd door Alexandra van Olst, directeur gemeente Haarlemmermeer.

Lees verder

zondag 15 april 2018

Hoe Klavertje 4 met de wilde wingerd en kamperfoelie een groene geluidswal maakte

Als volleerde hoveniers plaatsen circa 15 kinderen van basisschool Klavertje 4 in Hoofddorp kamperfoelie, bosrank en wilde wingerd aan de voet van de speciale geluidswal. Alsof het hun dagelijks werk is. Juf Joyce, gemeentelijk projectleider Maikel Alberts en aannemer Krinkels kijken ontspannen toe. De basis voor het groen van de 213 meter lange geluidswal is gelegd. De pas aangelegde wal langs de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp moet vanzelfsprekend nog groen worden. De geluidswal gaat het verkeersgeluid tegenhouden in de nieuwe wijk Zuiderhoeven. Er gaan wel een tot twee seizoenen overheen. Laten we de leerlingen bij betrekken, bedacht gemeentelijk projectleider Maikel Alberts. Want met duurzaam en groen kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen. Participatie in optima forma.

Lees verder

donderdag 12 april 2018

Groene rotonde vangt fijnstof

Dagelijks denderen vele vrachtauto’s over de Pudongweg op Schiphol Logistics Park. Op een rotonde worden hier honderden sedumplantjes ingezet om de lucht te zuiveren. Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) verricht op 13 april de officiële opening van de groene rotonde. Sedum is een vetplant die vaak gebruikt wordt voor groene dak- en gevelbedekking. De plantjes zien er leuk uit, vragen niet veel onderhoud en zorgen voor een goede isolatie en zuurstofproductie. En nog iets moois: ze vangen fijnstof weg. Bij wijze van proef is de rotonde aan de Pudongweg bedekt met sedumplantjes bemest met speciaal ontwikkelde algen. De proef is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (Uva), algenkweker Algae Innovations uit Rijsenhout en de firma Jongkind uit Aalsmeer. De gemeente heeft voor de proef een jaar lang de rotonde beschikbaar gesteld.

Lees verder

vrijdag 30 maart 2018

Grootste elektrische busvloot van Europa

Het openbaar vervoer op en rond Schiphol is een stuk schoner geworden. Er rijden hier nu maar liefst honderd elektrische bussen. Gisteren presenteerden Connexxion, de Vervoerregio Amsterdam en Schiphol de nieuwe voertuigen. De regio Amstelland-Meerlanden heeft sinds deze week de grootste elektrische busvloot van Europa. Er rijden nu 49 elektrische bussen van R-net en 51 van Schipholnet. Omdat de bussen geen schadelijke stoffen uitstoten, worden ze ook wel emissieloze of ‘zero emission’-bussen genoemd. Het is de bedoeling dat over drie jaar bijna alle R-netbussen elektrisch zijn, dat zijn er dan 258 in totaal.

Lees verder

woensdag 21 maart 2018

SHARE Meets geslaagd: Power brainstorm in duurzaam getransformeerd Rijksmonument

Het voormalige Burgerweeshuis in Amsterdam-Zuid vormde het decor met een hoog wauw-gehalte van SHARE Meets op 15 maart. De deelnemers kregen een kijkje in de keuken van dit Rijksmonument na een anderhalf jaar durende transformatie en restauratie. Verder ging het over circulair Schiphol en hielden ontwikkelaar BPD en C-Creators een snelkook-workshop over de duurzame ambities voor Lisserbroek-Noord. SHARE Meets is een serie bijeenkomsten van bedrijven, organisaties en de gemeente Haarlemmermeer met als doel de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Michiel Ruis, directeur bij de gemeente Haarlemmermeer: "Dat SHARE Meets over de Ringvaart is getrokken toont het belang van regionale samenwerking."

Lees verder

vrijdag 09 maart 2018

C-Beta biedt ruimte voor experimenten met circulaire economie

C-Beta heeft de plaats ingenomen van de Circular Expo in Hoeve De Vogel in Hoofddorp. Het wordt uitgebreid tot het gehele gebied rondom de Hoeve, in totaal ruim 2 hectare. De komende tien jaar is het dé plek voor experimenten met de circulaire economie. Belangrijkste huurder is opnieuw de ondernemer Guido Braam. Hij gaat ervoor zorgen dat de oude boerderij ook in de 21ste eeuw helemaal bij de tijd is. "Een NEMO voor de circulaire economie zou fantastisch zijn." 

Lees verder

vrijdag 02 maart 2018

Stroomlevering via 125.000 panelen op SADC Solar Park gestart

Weggebruikers van de N201 en NS-reizigers op het traject Schiphol - Hoofddorp hebben de duizenden zonnepanelen zien liggen. Het valt niet te missen: het eerste deel van SADC Solar Park op bedrijventerrein de Hoek in Hoofddorp is gereed. De afgelopen maanden zijn 125.520 panelen geplaatst op de beschikbare 25 hectare grond. Op 6 maart is de officiële opening. Onder meer doordat onze woningen van het aardgas af moeten en vanwege de klimaatdoelstellingen zijn andere vormen van energieopwekking noodzakelijk. Stroom opgewekt door zonnepanelen is een van de oplossingen hiervoor. 

Lees verder

vrijdag 23 februari 2018

Gezamenlijke inkoopactie energiemaatregelen groot succes

De gezamenlijke inkoopacties voor energiemaatregelen die afgelopen najaar in Haarlemmermeer zijn gestart, zijn een groot succes. Sinds de start hebben 2.800 inwoners aangegeven hun woning te willen verduurzamen. Er zijn al ruim 600 sets zonnepanelen aangeschaft en ruim 100 woningen zijn de afgelopen weken voorzien van isolatiemaatregelen. De bewoners besparen hierdoor jaarlijkse ruim €700.000 en dat elk jaar weer. Er is veel animo voor het advies op maat voor energieneutraal wonen: er hebben zich meteen 70 bewoners voor aangemeld. De eerste huisbezoeken worden momenteel uitgevoerd en de eerste adviezen liggen over twee weken bij die bewoners op de mat. 

Lees verder

woensdag 14 februari 2018

VOLGEBOEKT - SHARE Meets 15 maart in voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets op donderdag 15 maart 2018 (15-17 uur). Thema is Gebiedsontwikkeling & circulaire transformatie. We zijn te gast op een bijzondere locatie: het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam. Eén van de belangrijkste naoorlogse Rijksmonumenten van Nederland en sinds eind januari jl. het nieuwe hoofdkantoor van Bouwfonds Property Development (BPD). Het Burgerweeshuis is ontworpen door architect Aldo van Eyck. Toen het gebouw in 1960 werd opgeleverd, gingen er 118 weeskinderen wonen. Na jarenlange leegstand is het pand uniek gerestaureerd in lijn met het gedachtegoed van Aldo van Eyck. Naast de ligging in Amsterdam nabij Schiphol en de dynamiek van de stad, was ook de verbinding met kunst en cultuur een belangrijke reden voor BPD om deze locatie te kiezen. Tijdens de herontwikkeling is veel aandacht geweest voor circulariteit en duurzaamheid.

Lees verder

donderdag 01 februari 2018

Haarlemmermeer wint Duurzaam Bouwen Award 2018

De gemeente Haarlemmermeer heeft de Duurzaam Bouwen Award 2018 gewonnen. Vanwege de brede en integrale aanpak liet Haarlemmermeer in de categorie Meest Duurzame Gemeente (de Circulaire Ring) Amsterdam en Ooststellingwerf achter zich. De prijs is een mooie erkenning voor de inzet en inspanningen van de inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente Haarlemmermeer. De feestelijke uitreiking vond plaats tijdens het Duurzaam Bouwen Congres op donderdag 1 februari. Wethouder Wonen, Tom Horn, nam de prijs in ontvangst. “Dit inspireert om verder te gaan op de ingeslagen weg. Wij delen graag onze ervaringen en kennis maar we halen ook graag op bij anderen, want we moeten zo snel mogelijk van het gas los.” 

Lees verder

donderdag 25 januari 2018

Marc van Rijsselberghe wint Cruquius Penning 2018

Ondernemer Marc van Rijsselberghe heeft op 24 januari uit handen van burgemeester Onno Hoes de derde Cruquius Penning van de gemeente Haarlemmermeer ontvangen. De gemeente Haarlemmermeer wil met deze Penning pioniers voor de circulaire samenleving in de schijnwerper zetten. Bekijk hier de film over zijn werk.  Marc van Rijsselberghe kreeg de Cruquius Penning onder andere omdat hij drie stappen voor is op de rest van de wereld. ‘Kan niet’ komt niet in zijn woordenschat voor en hij gaat een enorme bijdrage leveren aan het voedselprobleem in arme landen. Van Rijsselberghe komt als pionier met een oplossing voor een probleem. Burgemeester Onno Hoes en juryvoorzitter Thomas Rau reikten de Penning uit aansluitend op de 1852 Lezing op 24 januari in het FOX Theater in Hoofddorp. 

Lees verder

woensdag 24 januari 2018

Derk Loorbach in 1852 Lezing: 'Transitie nodig in het onderwijs'

Alleen door een nieuwe manier van denken, werken en organiseren komen we tot een duurzame wereld. Een omslag in het onderwijs is daarom noodzakelijk, aldus professor Derk Loorbach tijdens de 1852 Lezing die hij op 24 januari hield in het FOX theater in Hoofddorp. Per dag worden maar liefst 100 miljoen plastic Coca-Colaflessen geproduceerd. En de Chinese internetwinkel Alibaba verkocht op 11 november, een Chinese feestdag, voor 35 miljard euro aan spullen. "Alleen al het plakband van al die pakjes kan vierhonderd keer de wereld rond." Het zijn voorbeelden van wat Loorbach de 'onvolhoudbaarheid' van onze manier van leven noemt.

Lees verder

dinsdag 16 januari 2018

UITNODIGING - Professor Derk Loorbach houdt derde 1852 Lezing: wo 24 januari 2018

Woensdag 24 januari 2018 vindt de 1852 Lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning plaats in het FOX Theater in Hoofddorp. Met de 1852 Lezing wil de gemeente Haarlemmermeer aan het begin van het nieuwe jaar vernieuwende kennis uitwisselen, successen vieren en de schijnwerper richten op duurzame daadkracht en ondernemerschap.Wij heten u bijzonder graag welkom bij deze gelegenheid. Het zaalprogramma start om 15.00 uur. Hier leest u meer over de achtergrond van de 1852 Lezing en het inhoudelijk programma. 

Lees verder

maandag 08 januari 2018

Tweede leven voor Haarlemmermeerse smartphones

Oude telefoons van medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer gaan sinds kort naar Closing the Loop (CTL). Dit bedrijf hergebruikt toestellen én geeft daar een garantie bij: het tweede leven van de telefoon leidt niet tot meer elektronisch afval in ontwikkelingslanden. De markt voor tweedehands mobiele telefoons is booming. De aanpak van Closing the Loop bestrijdt een ongewenst effect van van die bloeiende markt, namelijk extra afval in ontwikkelingslanden. Het bedrijf creëert een gesloten keten, door afgeschreven telefoons daar ter plekke in te zamelen. En dat laatste gebeurt tot nog toe erg weinig. 

 

Lees verder

donderdag 04 januari 2018

Van geitenwollen sok naar businessmodel

"Wie heeft er vanochtend zijn geitenwollen sokken aangetrokken?" vroeg wethouder John Nederstigt in zijn openingstoespraak bij SHARE Meets op 1 december. Gelach in de zaal. De wethouder: "Ik wil maar zeggen: circulair denken en doen is allang geen idealisme meer, maar een model om ook in de toekomst een boterham mee te verdienen." Hergebruik van grondstoffen was het thema van de vierde editie van SHARE Meets, dit keer te gast bij Rabobank Regio Schiphol, één van de SHARE-founders. 

 

Lees verder

maandag 27 november 2017

Demonstratieproject in Rijsenhout: Buren slaan eigen zonnestroom op in buurtbatterij

Voor het eerst in Nederland wordt een buurtbatterij in een wijk ingezet. In de buurtbatterij wordt zelf opgewekte zonne-energie opgeslagen als je die niet gebruikt. Op het moment dat je de stroom nodig hebt, kan je die er weer af halen. In Haarlemmermeer testen 35 huishoudens het komende jaar deze unieke batterij samen met Lyv smart Living, netbeheerder Liander en Tegenstroom, het lokale energiebedrijf van Haarlemmermeer. Liander onderzoekt in dit demonstratieproject of de batterij het lokale elektriciteitsnet kan ontlasten. 

Lees verder

maandag 18 september 2017

SHARE meets in Lisserbroek: Haarlemmermeer energieleverend

“Ik zou bijna zeggen: het gas erop”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzaamheid, tijdens ‘SHARE meets’ vrijdag 15 september in Lisserbroek. Thema van deze bijeenkomst is de overgang naar duurzame energie. Velen in Haarlemmermeer delen met de wethouder het gevoel van urgentie. De inschrijving voor de bijenkomst was in een mum van tijd vol. “In juli liet een enorme ijsschots los op Antarctica, in Zwitserland brak deze maand de Triftgletsjer af.” Nederstigt benadrukt in zijn verhaal dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker en harder worden. Een massale beweging is nodig om het tij te keren. 

Lees verder

dinsdag 29 augustus 2017

SHARE meets in Lisserbroek VOLGEBOEKT

SHARE meets in Lisserbroek vrijdag 15 september is volgeboekt. Thema is de tranistie naar een duurzame energievoorziening. Dromen, durven, doen. De oude energievoorziening op gas, olie en kolen moet worden omgebouwd naar een duurzaam energiesysteem met hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, aardwarmte en opslag. Hoe doen we dat samen als beweging? Bij SHARE meets worden nieuws en ervaringen gedeeld. Samen werken aan een circulaire economie die toekomstbestendig is, banen creëert en innovatie aanwakkert.

Lees verder