21 januari 2019

Cruquius Penning 2019 voor advocaat Koos van den Berg

Koos van den Berg is de winnaar van de Cruquius Penning 2019 van de gemeente Haarlemmermeer. De advocaat ontvangt de prijs omdat hij in 2018 een forse bijdrage heeft geleverd aan een duurzamer Nederland. Op 30 januari ontvangt hij uit handen van burgemeester Onno Hoes de Cruquius Penning. Van den Berg heeft voor Urgenda in 2015 bij de rechtbank Den Haag de spraakmakende rechtszaak tegen de Nederlandse staat gewonnen. Ook internationaal kreeg deze zaak veel aandacht. 
Lees verder...


17 januari 2019

Uitnodiging 1852 Lezing & Cruquius Penning

Woensdag 30 januari 2019 vindt de vierde 1852 Lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning plaats in het FOX Theater in Hoofddorp. Met de 1852 Lezing wil de gemeente Haarlemmermeer aan het begin van het nieuwe jaar vernieuwende kennis uitwisselen, successen vieren en de schijnwerper richten op duurzame daadkracht en ondernemerschap. Wij heten u bijzonder graag welkom bij deze gelegenheid. Het zaalprogramma start om 14.30 uur. Hier leest u meer over de achtergrond van de 1852 Lezing en de Cruquius Penning en kunt u zich aanmelden.
Lees verder...


08 januari 2019

Uitnodiging Nieuwjaarsborrel & Lezing: Verborgen Impact door Babette Porcelijn

Graag nodigen we je uit voor een speciale Nieuwsjaarsborrel & Lezing op vrijdag 18 januari 2019 vanaf 15.30 uur in C-Bèta. Samen met Babette Porcelijn ontdekken we onze eigen verborgen impact. Weet je wat jouw impact is en hoe je deze kunt verkleinen? Wellicht wil je 2019 starten met nieuwe, circulaire voornemens? Meld je dan aan voor vrijdag 18 januari 2019. Vanzelfsprekend kun je collega(s) meenemen. 

We zijn er trots op dat Babette Porcelijn deze lezing komt geven. Babette is initiatiefnemer van ’Think Big Act Now’ en schrijver van het boek De Verborgen Impact, over eco-neutraal leven. Zij maakt inzichtelijk wat er op wereldschaal gebeurt (Think Big) en vertaalt dit naar een duurzaam dagelijks leven (Act Now).

Babette legt blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid bloot en ze ontwikkelde een verfrissende methode voor het verduurzaming van je lifestyle. Onderdelen hiervan zijn een top tien grootste impact op het ecosysteem, tips om dingen minder-beter-anders te doen en een Ecopuntensysteem.

Programma:
15.30 uur - Ontvangst 
16.00 uur - Start lezing Babette Porcelijn
ca. 17.00 -  Proost op 2019, hapjes & drankjes.

Meer informatie en aanmelden

Deze Nieuwjaarsborrel & Lezing is een evenement van Rabobank met C-creators en C-Bèta.

Graag tot dan! 

Hartelijke groet,

Mart Pfeiffer en Richard Lengers 
Rabobank Regio Schiphol 

 
Lees verder...


21 december 2018

Gemeente Haarlemmermeer haalt Chad Frischmann naar Nederland

De gemeente Haarlemmermeer haalt Chad Frischmann naar Nederland. Op 30 januari houdt de Amerikaanse onderzoeker de zogenoemde 1852-lezing, die sinds 2016 jaarlijks wordt uitgesproken. Frischmann gaat daarbij in op zijn werk om het broeikaseffect om te keren. Hij is als onderzoeker, auteur en mede-initiatiefnemer betrokken bij Drawdown, een project dat honderd concrete oplossingen presenteert om de opwarming van de aarde tegen te gaan. 

 
Lees verder...


11 december 2018

Op weg naar duurzaamste luchthaven ter wereld

Luchtvaart en duurzaamheid, kan dat samengaan? Wie de recente discussies in het nieuws volgt zou zeggen van niet. Maar tijdens SHARE Meets donderdag 6 december klonken andere geluiden. Schiphol wil de meest duurzame luchthaven ter wereld worden. Ook heeft de Nederlandse luchtvaartsector een actieplan gemaakt om te komen tot 35 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Adam Elzakalai, wethouder Luchthavenzaken van Haarlemmermeer, is optimistisch: “Schiphol is wat mij betreft de mooiste en beste luchthaven ter wereld. Natuurlijk biedt een luchthaven in stedelijk gebied uitdagingen, maar laten we daar het positieve van inzien.” 
Lees verder...


10 december 2018

‘High potentials’ bedenken tien oplossingen voor circulaire economie

Jonge academici vanuit verschillende disciplines hebben de afgelopen maanden met een frisse blik onderzoek gedaan naar de circulaire economie. Zij bedachten 10 concrete oplossingen om de verandering naar een circulaire metropool te versnellen. Een van de ideeën wordt komend voorjaar meteen opgepakt op Haarlemmermeerse basisscholen. De 20 ‘high potentials’ gingen aan de slag vanuit de Nationale DenkTank 2018. Die heeft dit jaar de versnelling van de transitie naar een circulaire metropool als onderwerp. De gemeente Haarlemmermeer sloot zich om deze reden aan bij deze 13e editie. 
Lees verder...


04 december 2018

Wellicht energiefabriekje op STP door samenwerking met Tegenstroom

Een energiefabriekje op Schiphol Trade Park (STP). Dat wordt een reële mogelijkheid vanwege een afspraak met het lokale energiebedrijf Tegenstroom. Het doel is dat de bedrijven die zich vestigen op STP bewust kiezen voor groene, duurzame en lokale energie. “Hoe mooi is het als STP een lokaal energiefabriekje wordt voor bewoners in de regio?” vindt Andrea van de Graaf, directeur Tegenstroom. “Het idee is simpel, doeltreffend en praktisch uitvoerbaar. Er is straks meer plek voor zonnepanelen dan de bedrijven zelf nodig hebben. De zonnepanelen komen op de grote daken van de gebouwen op het 350 hectare grote bedrijventerrein naast NS-Station Hoofddorp.” 
Lees verder...


22 november 2018

Basisschool De Kameleon ontvangt bijzondere steun uit Den Haag

Basisschool De Kameleon in Zwanenburg ontvangt 350.000 euro van het Rijk om haar duurzame, innovatieve en ambitieuze renovatieplannen uit te kunnen voeren. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) maakte dat bekend op de school. Het ministerie trekt miljoenen uit voor duurzame en aardgasvrije schoolgebouwen in het hele land. Nog tien andere scholen in Nederland ontvangen een bijdrage. De plannen van De Kameleon zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en de partners NMCX en C-creators.
Lees verder...


20 november 2018

Tegenstroom opnieuw groenste leverancier Nederland

Voor het vierde jaar op rij is Tegenstroom met het collectief OM / Nieuwe Energie verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond behaalt de lokale coöperatie opnieuw het rapportcijfer 10. Daarmee laat zij grote namen als Nuon en Essent en zelfs bekende groene leveranciers als Greenchoice en Vandebron achter zich. 
Lees verder...


14 november 2018

Uitnodiging SHARE Meets Schiphol do 6 dec van 14.00 - 17.00 + netwerkborrel

Graag nodigen we u donderdag 6 december 2018 uit voor SHARE Meets Schiphol. Voor het plan ‘Slim en Duurzaam’ hebben twintig transportorganisaties en kennisinstellingen de handen ineengeslagen om de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen. Doel is om de CO2-uitstoot van de luchtvaart vanuit Nederland in 2030 met 35% te verminderen en terug te brengen naar het niveau van 2005. Wat is het plan van aanpak. Wie zijn erbij betrokken. Welke concrete acties zijn nodig. Hoe gaan we dat doen? 
Lees verder...


06 november 2018

Waardevolle adviezen voor gezondere school

Met nog meer plezier naar school. Dat is een van de doelen van het ambitieuze programma met de naam ‘Groeisprong Haarlemmermeer’. Floriande Midden en de communityschool ‘In de Breedte’ hebben het programma net afgerond. Scholieren en ondernemers trokken het afgelopen half jaar samen op. Zowel leerlingen en leraren zijn gevraagd naar hun beleving van de schoolgebouwen. Al snel kwamen er veel vraagstukken over luchtkwaliteit en energieverbruik op die om een antwoord vroegen.
Lees verder...


28 september 2018

Zwammen, karma shoarma en ganzenballen

Bij binnenkomst zie je meteen de levende, groene plantenwand en stoelen die voor 60% uit gerecyclede PET-flessen bestaan. Dit alles onder een eeuwenoude houten kapconstructie voorzien van moderne, hergebruikte industriële elementen. C-Bèta aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp straalt in alles uit wat het is, een creatieve broedplaats voor de circulaire economie. Niet zo gek dat SHARE Meets deze locatie heeft uitgekozen voor de bijeenkomst die geheel in het teken staat van circular food. 
Lees verder...


14 september 2018

Volgeboekt - SHARE Meets Food di 25 sept 2018

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets. Thema is Circular Food. In een circulaire economie zijn alle processen zó ingericht dat er niks wordt weggegooid. Afval bestaat niet door op een andere manier te produceren en consumeren; door kringlopen te sluiten en grondstoffen maximaal te benutten. In Haarlemmermeer zijn tal van initiatieven om partijen in de voedselketen te verbinden om samen een duurzaam voedselsysteem te realiseren. Welke kansen zijn er? Hoe gaan we elkaar versterken? De setting is informeel en interactief met ongeveer 60 gasten. Concreet aan de slag. 
Lees verder...


24 augustus 2018

Denk mee over Lincolnpark!

In het zuidoosten van Hoofddorp komt straks een bijzondere wijk; Lincolnpark Circulair. Deze wijk moet een voorbeeld worden op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en innovatie. Lincolnpark Circulair wordt op een nieuwe manier ontwikkeld en gebouwd. Waarbij anders wordt omgegaan met onder andere materialen, energie, water en mobiliteit. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met duurzame materialen en oplossingen. In Lincolnpark staan wonen en leven met elkaar en omkijken naar elkaar centraal.
Lees verder...


23 augustus 2018

Ook Mysteryland krijgt stroom van boer Jos

Mysteryland dat dit jaar voor de vijfentwintigste keer plaatsvindt, wordt steeds meer een Haarlemmermeerse aangelegenheid. Komend weekend komt een deel van de festivalstroom van de zonnepanelen op het dak van ondernemer Jos Koeckhoven. Ook inwoners kunnen al groene stroom bestellen via Tegenstroom. Al de hele week worden vier grote accu’s op het festivalterrein opgeladen met stroom van de voormalige aardappelboer. Hoe langer de accu’s tijdens het festival worden gebruikt, hoe langer de dieselgeneratoren niet hoeven te worden ingezet. Ook bij de Paviljoenlaan (bij voormalig Vork en Mes) draait het festival al op groene stroom van Jos. Dit jaar gaat het om zo’n 20 procent lokaal opgewekte groene stroom. Volgend jaar zal dat naar verwachting 80 tot 85 procent zijn.
Lees verder...


17 augustus 2018

Van het gas af in jaren 70-woning

Je cv-ketel moet worden vervangen, wat doe je? Een nieuwe ketel aanschaffen of maar direct helemaal van het gas af? Jeroen Bollemeijer en Danielle kozen voor het laatste. Hij roept gemeente en energiebedrijven op om particulieren meer tegemoet te komen. “Het lijkt wel of iedereen nog in de wachtstand staat.” 
Lees verder...


25 juli 2018

Hoe een aardappelboer leverancier van zonne-energie wordt

Jaren geleden zag ondernemer Jos Koeckhoven uit Hoofddorp de veranderingen rondom zijn bedrijf eraan komen. Haarlemmermeer werd van een agrarische gemeente steeds meer een gemeente die zich op andere activiteiten richtte. Mede vanwege de activiteiten op en rondom Schiphol werd het tijd om andere zaken op te pakken. Dus stopte hij met het telen van aardappels, hoe mooi dat ook was. De vraag was: wat nu? Het gemeentelijke energiebedrijf Tegenstroom en de inwoners varen er wel bij dat Jos Koeckhoven er de man niet naar is om lang te dralen. In de vrijgekomen bedrijfsgebouwen aan de IJweg 923 startte hij een opslag- en verhuurbedrijf. Maar er was nog iets anders dat hem bezighield. Hij vond al langer dat er beter moest worden omgegaan met het milieu. 
Lees verder...


10 juli 2018

Elfwegentocht Friezen zonder druppel benzine naar de polder

De Elfwegentocht is een variant op de bekende Elfstedentocht. Door de hoge temperaturen vindt die al jaren niet meer plaats. De Friezen maken zich zorgen over de klimaatverandering en besloten tot een Elfwegentocht. Die deed dinsdagmorgen onder de bezielende leiding van Marjan Minnesma van Urgenda Haarlemmermeer aan. De NOS-uitzending waarbij Haarlemmermeer uitgebreid in beeld kwam, is makkelijk terug te kijken. Het vervoer tijdens de Elfwegentocht langs circulaire initiatieven gebeurt met elektrisch vervoer, dus elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s en groengasbussen. 
Lees verder...


21 juni 2018

SHARE Meets geslaagd - werken in Pharos Hoofddorp wordt een feestje

Het uitzicht vanaf de 18e verdieping van het Pharos-gebouw naast station Hoofddorp is adembenemend. Maar dat was niet de enige reden om deze plek te kiezen voor alweer de zesde SHARE Meets op 15 juni. Ontwikkelaar CAIRN wil van het gebouw de meest gezonde en energieopwekkende werkomgeving van Europa maken. Net zoals de vroegere Pharos-vuurtoren in het oude Alexandrië, wil het Pharos-gebouw een baken en een lichtpunt zijn, maar dan een lichtpunt voor gezond en energiek werken. 
Lees verder...


20 juni 2018

Maakt jouw bedrijf Haarlemmermeer energieleverend?

Heb jij dé oplossing om Haarlemmermeer energieleverend te maken? Dan is de Innovation Challege: Energie & Ruimte echt iets voor jou. Wij nodigen startups, innovatieve MKB-bedrijven, innovatieteams van kennisinstellingen en multinationals van binnen en buiten de gemeente uit om hun innovatieve ideeën of uitgewerkte plannen aan ons voor te leggen. Dit keer zoeken we vooral ondernemers die expertise hebben op het gebied van energietransitie. En Haarlemmermeer verder kunnen helpen in deze ontwikkeling.
Lees verder...


19 juni 2018

Flatbewoners Ymere besparen geld door zonnepanelen

Huurders van woningcorporatie Ymere besparen geld door de installatie van zonnepanelen. Ymere garandeert dat ze daarna een lagere energierekening hebben. “Je houdt aan het einde van de maand geld over én je bent duurzaam bezig”, zegt Ymere-regiomanager Remco Pols. Naast eensgezinswoningen zijn nu ook flatwoningen van zonnepanelen voorzien. De huurders zijn de winnaars. Wethouder duurzame economische ontwikkeling John Nederstigt sloot op 8 juni de zonnepanelen aan op het dak van de flats van Ymere aan de Bolkesteinstraat in Hoofddorp. Naast huurders van eensgezinswoningen profiteren dus nu ook flatbewoners van zonnepanelen.
Lees verder...


19 juni 2018

Wandelen over brug van biohars tussen Aalsmeerderdijk en Schiphol Logistics Park

Als je het niet zou weten, dan merk je het niet. Werknemers van Schiphol Logistics Park die tijdens hun pauze de voetgangersbrug nemen, wandelen over een brug van biohars, basaltvezel en balsahout. De biobased brug is duurzaam, heeft bijna geen onderhoud nodig en weegt weinig. En de brug heeft al een onderscheiding te pakken, nog voordat iemand er overheen liep. Op 18 juni nam wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) de voetgangersbrug officieel in gebruik in aanwezigheid van Jeanet van Antwerpen (Schiphol Area Development Company (SADC)), Jan Kroon (FiberCore) en Joris Smits (TU Delft/Royal Haskoning DHV). 
Lees verder...


18 juni 2018

Hyde Park in de startblokken

Hyde Park, de toekomstige wijk tussen station en centrum van Hoofddorp, maakt de wethouders van Hoofddorp Centraal en de wethouder Wonen erg trots. Als de gemeenteraad ook enthousiast is over het stedenbouwkundig plan, dat het college op 19 juni heeft vastgesteld, is het einde van de spookstad Beukenhorst-West met zijn leegstaande kantoren heel dichtbij. Marjolein Steffens-van de Water en Adam Elzakalai, beiden verantwoordelijk voor deze ontwikkeling en Tom Horn, met wonen in zijn portefeuille, steken hun vreugde over deze nieuwe mijlpaal op de weg naar Hyde Park niet onder stoelen of banken. Ze zien veel voordelen en kijken ook tevreden terug op het traject dat hiernaar heeft geleid.
Lees verder...


18 juni 2018

Winnaar voedselprijs Groenste Idee wil droom realiseren in PARK21

Niels Beukema gaat binnenkort met een aantal professionals van NMCX Centrum voor Duurzaamheid aan de slag. Zijn plan voor een restaurant - met voedsel geteeld in de polder - krijgt steeds meer handen en voeten. Zijn droomlocatie: PARK21. Of op een andere mooie plek. Het Groenste Idee van Haarlemmermeer kent al een flink aantal eerdere edities, maar de Voedselprijs is dit jaar een nieuwe prijs. De jury vindt het de hoogste tijd om ideeën op te pakken om minder voedsel te verspillen. De oproep is daarom meer duurzaam geteelde producten te eten, voedselresten te recyclen en meer lokale producten op de kaart te zetten. 
Lees verder...


17 juni 2018

Groene Loper Festival zondag 24 juni 2018

Op het Groene Loper Festival kunnen bezoekers zondag 24 juni tussen 12.00 en 17.00 uur op het Raadhuisplein in Hoofddorp genieten van muziek, theater, workshops en een lekkere groene markt. Het evenement is de perfect plek om duurzame producten en diensten te zien, ruiken en voelen. Het gratis festival wordt elk jaar groter, met meer foodtrucks, kraampjes en standplaatsen. Dit jaar kunnen bezoekers onder andere een workshop bamboe bouwen volgen en een circulaire wandeling door Hoofddorp krijgen. Meer informatie: Groene Loper Festival


11 juni 2018

Zo gaat Nederland de plastic soep tegenhouden

Plastic: we gebruiken er nog altijd erg veel van, té veel eigenlijk. Zo veel zelfs dat de plastic soep in de Stille oceaan nu al drie keer zo groot is als Frankrijk. In dit tempo zwemt er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hier iets tegen doen. Vooral in Nederland zijn we behoorlijk innovatief bezig. Ook in de polder proberen we hieraan bij te dragen. Daarom hebben we een paar mooie projecten voor je op een rij gezet.
Lees verder...


25 mei 2018

Volgeboekt - SHARE Meets Pharos Hoofddorp, 18e verdieping

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets op vrijdag 15 juni 2018. Thema is Duurzaam, Gezond en Energiek werken. De setting is informeel en interactief met ongeveer 60 gasten. Rode draad: inspiratie en verbinding. Het SHARE-netwerk benutten. Welke kansen zijn er? We zijn te gast op een unieke locatie: Pharos Hoofddorp transformeert tot de gezondste werkcommunity van Europa. Net als de voormalige Pharos-vuurtoren in Alexandrië – een van de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid – torent ook het gelijknamige kantoorgebouw boven de bebouwing uit. Het vergezicht op de 18de verdieping is uniek. De Pharos van Alexandrië deed dienst als baken en lichtpunt en gaf een vergezicht op de horizon. Vanuit deze gedachte wordt één van de bekendste gebouwen van Hoofddorp met de nieuwste slimme en duurzame technologie getransformeerd naar een trots lichtpunt voor gezond en energiek werken. Wat komt er kijken bij het realiseren van een gezond gebouw?
Lees verder...


24 mei 2018

In juni eerste paal energieneutrale woonvoorziening ‘Villa Octet’

Goed nieuws voor acht toekomstige bewoners van Villa Octet. In juni gaat de eerste paal de grond in van deze levensloopbestendige woonvoorziening in Nieuw-Vennep. Een doorkijkje naar de realisatie van dit kleinschalig particulier initiatief in Getsewoud-Noord. Mensen met een licht- tot matige verstandelijke beperking gaan hier comfortabel wonen. Zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking is niet altijd even gemakkelijk. Daarvoor is begeleiding nodig. Ouders kunnen de begeleiding niet permanent geven, omdat ze er op een gegeven moment vanwege leeftijd of de eigen gezondheid niet meer toe in staat zijn. Om toch zelf invloed te hebben op de leefsituatie van hun kinderen, wordt deze kleinschalige woonvoorziening gebouwd. De financiën voor het gebouw zijn rond, er wordt nog naar geld gezocht voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes en de keuken. 
Lees verder...


05 mei 2018

Een gezonde leer- en werkomgeving, nu en in de toekomst.

(Brede) Scholen zijn de dagelijkse leefomgeving voor leerlingen, leraren en veel andere mensen. Om deze omgeving zo prettig mogelijk te maken is het belangrijk dat deze gebouwen toekomstbestendig zijn en bijdragen aan de gezondheid van gebruikers. In een toekomstbestendig gebouw weten gebruikers hoe ze duurzaam kunnen omgaan met energie en heerst er een gezond binnenklimaat. Dat zorgt voor een lage energierekening, zodat geld naar onderwijs kan gaan.
Lees verder...


23 april 2018

Bouwprogramma Haarlemmermeer in Community of Practice

In C-Bèta aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp vindt op 24 april de Community of Practice meeting Haarlemmermeer plaats. Het doel is kennismaken met het lokaal ecosysteem van partijen uit de bouwsector. Tijdens de bijenkomst wordt gefocust op de opgaven, thematiek en projecten in de gemeente Haarlemmermeer. De kennis wordt breed gedeeld. De Community of Practice meetings worden georganiseerd door Het Bouwprogramma (C-creators, Cirkelstad, TNO, EIB) voor alle partners van Het Bouwprogramma in de regio. Op de agenda staat dit keer onder meer een presentatie over het Bouwprogramma door Wouter van Twillert (C-creators); een kennismakingsronde langs de partners van het Bouwprogramma en een presentatie over circulair bouwen in de praktijk. De aftrap van de bijeenkomst wordt verzorgd door Alexandra van Olst, directeur gemeente Haarlemmermeer.
Lees verder...


15 april 2018

Hoe Klavertje 4 met de wilde wingerd en kamperfoelie een groene geluidswal maakte

Als volleerde hoveniers plaatsen circa 15 kinderen van basisschool Klavertje 4 in Hoofddorp kamperfoelie, bosrank en wilde wingerd aan de voet van de speciale geluidswal. Alsof het hun dagelijks werk is. Juf Joyce, gemeentelijk projectleider Maikel Alberts en aannemer Krinkels kijken ontspannen toe. De basis voor het groen van de 213 meter lange geluidswal is gelegd. De pas aangelegde wal langs de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp moet vanzelfsprekend nog groen worden. De geluidswal gaat het verkeersgeluid tegenhouden in de nieuwe wijk Zuiderhoeven. Er gaan wel een tot twee seizoenen overheen. Laten we de leerlingen bij betrekken, bedacht gemeentelijk projectleider Maikel Alberts. Want met duurzaam en groen kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen. Participatie in optima forma.
Lees verder...


12 april 2018

Groene rotonde vangt fijnstof

Dagelijks denderen vele vrachtauto’s over de Pudongweg op Schiphol Logistics Park. Op een rotonde worden hier honderden sedumplantjes ingezet om de lucht te zuiveren. Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) verricht op 13 april de officiële opening van de groene rotonde. Sedum is een vetplant die vaak gebruikt wordt voor groene dak- en gevelbedekking. De plantjes zien er leuk uit, vragen niet veel onderhoud en zorgen voor een goede isolatie en zuurstofproductie. En nog iets moois: ze vangen fijnstof weg. Bij wijze van proef is de rotonde aan de Pudongweg bedekt met sedumplantjes bemest met speciaal ontwikkelde algen. De proef is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (Uva), algenkweker Algae Innovations uit Rijsenhout en de firma Jongkind uit Aalsmeer. De gemeente heeft voor de proef een jaar lang de rotonde beschikbaar gesteld.
Lees verder...


30 maart 2018

Grootste elektrische busvloot van Europa

Het openbaar vervoer op en rond Schiphol is een stuk schoner geworden. Er rijden hier nu maar liefst honderd elektrische bussen. Gisteren presenteerden Connexxion, de Vervoerregio Amsterdam en Schiphol de nieuwe voertuigen. De regio Amstelland-Meerlanden heeft sinds deze week de grootste elektrische busvloot van Europa. Er rijden nu 49 elektrische bussen van R-net en 51 van Schipholnet. Omdat de bussen geen schadelijke stoffen uitstoten, worden ze ook wel emissieloze of ‘zero emission’-bussen genoemd. Het is de bedoeling dat over drie jaar bijna alle R-netbussen elektrisch zijn, dat zijn er dan 258 in totaal.
Lees verder...


21 maart 2018

SHARE Meets geslaagd: Power brainstorm in duurzaam getransformeerd Rijksmonument

Het voormalige Burgerweeshuis in Amsterdam-Zuid vormde het decor met een hoog wauw-gehalte van SHARE Meets op 15 maart. De deelnemers kregen een kijkje in de keuken van dit Rijksmonument na een anderhalf jaar durende transformatie en restauratie. Verder ging het over circulair Schiphol en hielden ontwikkelaar BPD en C-Creators een snelkook-workshop over de duurzame ambities voor Lisserbroek-Noord. SHARE Meets is een serie bijeenkomsten van bedrijven, organisaties en de gemeente Haarlemmermeer met als doel de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Michiel Ruis, directeur bij de gemeente Haarlemmermeer: "Dat SHARE Meets over de Ringvaart is getrokken toont het belang van regionale samenwerking."
Lees verder...


09 maart 2018

C-Beta biedt ruimte voor experimenten met circulaire economie

C-Beta heeft de plaats ingenomen van de Circular Expo in Hoeve De Vogel in Hoofddorp. Het wordt uitgebreid tot het gehele gebied rondom de Hoeve, in totaal ruim 2 hectare. De komende tien jaar is het dé plek voor experimenten met de circulaire economie. Belangrijkste huurder is opnieuw de ondernemer Guido Braam. Hij gaat ervoor zorgen dat de oude boerderij ook in de 21ste eeuw helemaal bij de tijd is. "Een NEMO voor de circulaire economie zou fantastisch zijn." 
Lees verder...


02 maart 2018

Stroomlevering via 125.000 panelen op SADC Solar Park gestart

Weggebruikers van de N201 en NS-reizigers op het traject Schiphol - Hoofddorp hebben de duizenden zonnepanelen zien liggen. Het valt niet te missen: het eerste deel van SADC Solar Park op bedrijventerrein de Hoek in Hoofddorp is gereed. De afgelopen maanden zijn 125.520 panelen geplaatst op de beschikbare 25 hectare grond. Op 6 maart is de officiële opening. Onder meer doordat onze woningen van het aardgas af moeten en vanwege de klimaatdoelstellingen zijn andere vormen van energieopwekking noodzakelijk. Stroom opgewekt door zonnepanelen is een van de oplossingen hiervoor. Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) neemt de officiële opening voor zijn rekening. Andere sprekers zijn Marc van Velzen en Eric van der Gun (directie SolarEnergyWorks), Jeanet van Antwerpen (directeur SADC) en Alexander Kolb (director of BEE Groene Hoek B.V. en investment manager).
Lees verder...


23 februari 2018

Gezamenlijke inkoopactie energiemaatregelen groot succes

De gezamenlijke inkoopacties voor energiemaatregelen die afgelopen najaar in Haarlemmermeer zijn gestart, zijn een groot succes. Sinds de start hebben 2.800 inwoners aangegeven hun woning te willen verduurzamen. Er zijn al ruim 600 sets zonnepanelen aangeschaft en ruim 100 woningen zijn de afgelopen weken voorzien van isolatiemaatregelen. De bewoners besparen hierdoor jaarlijkse ruim €700.000 en dat elk jaar weer. Er is veel animo voor het advies op maat voor energieneutraal wonen: er hebben zich meteen 70 bewoners voor aangemeld. De eerste huisbezoeken worden momenteel uitgevoerd en de eerste adviezen liggen over twee weken bij die bewoners op de mat. 
Lees verder...


14 februari 2018

VOLGEBOEKT - SHARE Meets 15 maart in voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets op donderdag 15 maart 2018 (15-17 uur). Thema is Gebiedsontwikkeling & circulaire transformatie. We zijn te gast op een bijzondere locatie: het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam. Eén van de belangrijkste naoorlogse Rijksmonumenten van Nederland en sinds eind januari jl. het nieuwe hoofdkantoor van Bouwfonds Property Development (BPD). Het Burgerweeshuis is ontworpen door architect Aldo van Eyck. Toen het gebouw in 1960 werd opgeleverd, gingen er 118 weeskinderen wonen. Na jarenlange leegstand is het pand uniek gerestaureerd in lijn met het gedachtegoed van Aldo van Eyck. Naast de ligging in Amsterdam nabij Schiphol en de dynamiek van de stad, was ook de verbinding met kunst en cultuur een belangrijke reden voor BPD om deze locatie te kiezen. Tijdens de herontwikkeling is veel aandacht geweest voor circulariteit en duurzaamheid. 
Lees verder...


01 februari 2018

Haarlemmermeer wint Duurzaam Bouwen Award 2018

De gemeente Haarlemmermeer heeft de Duurzaam Bouwen Award 2018 gewonnen. Vanwege de brede en integrale aanpak liet Haarlemmermeer in de categorie Meest Duurzame Gemeente (de Circulaire Ring) Amsterdam en Ooststellingwerf achter zich. De prijs is een mooie erkenning voor de inzet en inspanningen van de inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente Haarlemmermeer. De feestelijke uitreiking vond plaats tijdens het Duurzaam Bouwen Congres op donderdag 1 februari. Wethouder Wonen, Tom Horn, nam de prijs in ontvangst. “Dit inspireert om verder te gaan op de ingeslagen weg. Wij delen graag onze ervaringen en kennis maar we halen ook graag op bij anderen, want we moeten zo snel mogelijk van het gas los.”
Lees verder...


25 januari 2018

Marc van Rijsselberghe wint Cruquius Penning 2018

Ondernemer Marc van Rijsselberghe heeft op 24 januari uit handen van burgemeester Onno Hoes de derde Cruquius Penning van de gemeente Haarlemmermeer ontvangen. De gemeente Haarlemmermeer wil met deze Penning pioniers voor de circulaire samenleving in de schijnwerper zetten. Bekijk hier de film over zijn werk.  Marc van Rijsselberghe kreeg de Cruquius Penning onder andere omdat hij drie stappen voor is op de rest van de wereld. ‘Kan niet’ komt niet in zijn woordenschat voor en hij gaat een enorme bijdrage leveren aan het voedselprobleem in arme landen. Van Rijsselberghe komt als pionier met een oplossing voor een probleem. Burgemeester Onno Hoes en juryvoorzitter Thomas Rau reikten de Penning uit aansluitend op de 1852 Lezing op 24 januari in het FOX Theater in Hoofddorp.
Lees verder...


24 januari 2018

Derk Loorbach in 1852 Lezing: 'Transitie nodig in het onderwijs'

Alleen door een nieuwe manier van denken, werken en organiseren komen we tot een duurzame wereld. Een omslag in het onderwijs is daarom noodzakelijk, aldus professor Derk Loorbach tijdens de 1852 Lezing die hij op 24 januari hield in het FOX theater in Hoofddorp. Per dag worden maar liefst 100 miljoen plastic Coca-Colaflessen geproduceerd. En de Chinese internetwinkel Alibaba verkocht op 11 november, een Chinese feestdag, voor 35 miljard euro aan spullen. "Alleen al het plakband van al die pakjes kan vierhonderd keer de wereld rond." Het zijn voorbeelden van wat Loorbach de 'onvolhoudbaarheid' van onze manier van leven noemt. 
Lees verder...


16 januari 2018

UITNODIGING - Professor Derk Loorbach houdt derde 1852 Lezing: wo 24 januari 2018

Woensdag 24 januari 2018 vindt de 1852 Lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning plaats in het FOX Theater in Hoofddorp. Met de 1852 Lezing wil de gemeente Haarlemmermeer aan het begin van het nieuwe jaar vernieuwende kennis uitwisselen, successen vieren en de schijnwerper richten op duurzame daadkracht en ondernemerschap.Wij heten u bijzonder graag welkom bij deze gelegenheid. Het zaalprogramma start om 15.00 uur. Hier leest u meer over de achtergrond van de 1852 Lezing en het inhoudelijk programma.

Lees verder...


08 januari 2018

Tweede leven voor Haarlemmermeerse smartphones

Oude telefoons van medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer gaan sinds kort naar Closing the Loop (CTL). Dit bedrijf hergebruikt toestellen én geeft daar een garantie bij: het tweede leven van de telefoon leidt niet tot meer elektronisch afval in ontwikkelingslanden. De markt voor tweedehands mobiele telefoons is booming. De aanpak van Closing the Loop bestrijdt een ongewenst effect van van die bloeiende markt, namelijk extra afval in ontwikkelingslanden. Het bedrijf creëert een gesloten keten, door afgeschreven telefoons daar ter plekke in te zamelen. En dat laatste gebeurt tot nog toe erg weinig. 

 
Lees verder...


04 januari 2018

Van geitenwollen sok naar businessmodel

"Wie heeft er vanochtend zijn geitenwollen sokken aangetrokken?" vroeg wethouder John Nederstigt in zijn openingstoespraak bij SHARE Meets op 1 december. Gelach in de zaal. De wethouder: "Ik wil maar zeggen: circulair denken en doen is allang geen idealisme meer, maar een model om ook in de toekomst een boterham mee te verdienen." Hergebruik van grondstoffen was het thema van de vierde editie van SHARE Meets, dit keer te gast bij Rabobank Regio Schiphol, één van de SHARE-founders. 

 
Lees verder...


20 december 2017

Polder gaat voor positieve energie

Hoe komen we van de min in de plus? Onder de naam ‘Haarlemmermeers Energieakkoord’, werken gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om de polder energieleverend te maken. Donderdag 23 november was een eerste bijeenkomst bij gastheer Advin/Dura Vermeer. Een energieke middag over accu’s, marketing, lef, eieren en veel meer. Zitten was er niet bij, en achteroverleunen al helemaal niet. Moderator Jeroen van de Ven: 'Vanmiddag geldt de wet van de twee voeten." Vier initiatiefnemers presenteerden hun project of voorstel als koopmannen op de markt. Geïnteresseerden bleven luisteren en gingen in gesprek. Wie zijn ‘energie voelde weglekken’ kon doorlopen naar de volgende. De bijeenkomst was een vervolg op SHARE meets van 15 september in Lisserbroek. Zo’n 25 partijen waren erop afgekomen, waaronder ontwikkelaars, bouwers, energieleveranciers, milieu- en overheidsorganisaties.

 
Lees verder...


27 november 2017

Demonstratieproject in Rijsenhout: Buren slaan eigen zonnestroom op in buurtbatterij

Voor het eerst in Nederland wordt een buurtbatterij in een wijk ingezet. In de buurtbatterij wordt zelf opgewekte zonne-energie opgeslagen als je die niet gebruikt. Op het moment dat je de stroom nodig hebt, kan je die er weer af halen. In het dorp in Haarlemmermeer testen 35 huishoudens het komende jaar deze unieke batterij samen met Lyv smart Living, netbeheerder Liander en Tegenstroom, het lokale energiebedrijf van de gemeente Haarlemmermeer. Tegenstroom is door de gemeente opgericht met een schone en onafhankelijke energievoorziening als doel. Dit project brengt het doel een stapje dichterbij. Liander onderzoekt in dit demonstratieproject of de batterij het lokale elektriciteitsnet kan ontlasten. Met een toename van duurzame energieopwek wordt het netwerk extra belast. Een batterij kan een goed, meer betaalbaar alternatief zijn voor het leggen van een dikkere kabel. 
Lees verder...


16 november 2017

Uniek project van Tegenstroom: eerste huisbatterij (van 50) voor opslag zonnestroom geplaatst bij Wethouder thuis

Vandaag is in Hoofddorp bij wethouder duurzaamheid, John Nederstigt, tevens klant van Tegenstroom, de eerste huisbatterij geplaatst door het bedrijf Lyv Smart Living. In de huisbatterij wordt opgewekte zonnestroom opgeslagen als je die niet direct gebruikt. Op het moment dat je het nodig hebt, kan je de elektriciteit er weer af halen. Hierdoor maak je maximaal gebruik van je eigen opgewekte energie. Dit demonstratieproject heeft als doel om bewoners te helpen energie te besparen én te onderzoeken hoe je zo efficiënt mogelijk je opgewekte zonne-energie kunt gebruiken. Bij 50 Haarlemmermeerse bewoners worden de komende maanden huisbatterijen geplaatst. Bewoners met zonnepanelen kunnen zich nog aanmelden op de website van Lyv. Het Haarlemmermeerse energiebedrijf Tegenstroom is partner in het project omdat het bijdraagt aan haar doel: een schone en onafhankelijke energievoorziening in Haarlemmermeer. 
Lees verder...


09 november 2017

VOLGEBOEKT SHARE meets december Hergebruik Grondstoffen

Graag nodigen we u vrijdag 1 december 2017 van 9.30 - 12.00 uur uit voor SHARE meets. We zijn te gast bij Rabobank regio Schiphol. Het thema is Hergebruik Grondstoffen. De setting is informeel en interactief met ongeveer 50 gasten. Concreet aan de slag. Nieuws en ervaringen delen. Welke kansen zijn er? Samen werken aan een duurzame samenleving. Over sectoren heen gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Elkaar versterken zodat het sneeuwbaleffect groter wordt. Een circulaire economie realiseren die toekomstbestendig is, banen creëert en innovatie aanwakkert. 
Lees verder...


07 november 2017

Ruimte voor kleine dieren in aaibare geluidswal

Een geluidswal die energie opwekt, waarop planten en insecten leven, mooi is vormgegeven en geluid weert. De gemeente is gestart met de aanleg van een bijzonder geluidsscherm. Het is het fraaie resultaat van een nieuwe wijze van aanbesteden. De wal die wordt aangelegd langs een deel van de Nieuwe Bennebroekerweg (ter hoogte van de IJweg). De gemeente bepaalde de uitgangspunten van de 177 meter lange wal; de aannemer bedacht de uitvoering. Het aan de geluidswal grenzende woningbouwplan Zuiderhoeven in Hoofddorp krijgt hiermee de primeur.
Lees verder...


03 november 2017

Duurzame appartementen Hoofddorp in de maak

Er is opnieuw een duurzaam en levensloopbestendig appartementengebouw in de maak. In het uiterste westen van de Zuidrand in Hoofddorp wordt Hof van Pampus gebouwd. De 74 huurappartementen worden in het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd. Het is al het tweede duurzame appartementengebouw in korte tijd in Haarlemmermeer en ligt naast appartementen gebouw AQUAradius. Arnold van Rijn van RE-PC: "Hof van Pampus is hier een reactie op met haar opvallende getrapte vorm. Het gaat een tegenpool vormen met strakke witte belijningen, houten gevelpuien en antracietkleurige kozijnen. Samen zijn ze buren in harmonie."
Lees verder...


29 oktober 2017

Bouw zonnepark Groene Hoek vordert

Er wordt druk gebouwd aan het zonnepark in de Groene Hoek ten zuidoosten van Hoofddorp aan de Rijnlanderweg. In januari 2018 gaat het eerste deel (15 megawatt) van het zonnepark in productie. Daarna wordt het tweede deel opgebouwd. In totaal liggen er straks 250.000 tot 260.000 zonnepanelen, samen goed voor ruim 30 megawatt aan capaciteit. Dat is stroom voor maar liefs 8.500 tot 9.000 huishoudens. De eerste fase van het zonnepark is een gebied van 27 hectare. Op dit moment worden kabels gelegd en de stellages opgebouwd waarin, vanaf volgende maand, 127.456 zonnepanelen worden ‘geklikt'. In januari 2018 gaat dit deel van het zonnepark in bedrijf. De stroom wordt geleverd aan Eneco.
Lees verder...


25 oktober 2017

Gemeente Haarlemmermeer en Park 20|20 finalisten van ABN AMRO Awards

De gemeente Haarlemmermeer is finalist van de beste circulaire regio van de ABN AMRO Circular Economy Awards. PARK 20|20 is finalist van deze Awards in de categorie werklocaties. De wedstrijd voor de beste circulaire werklocaties en regio’s is uitgeschreven door ABN AMRO, het mediaplatform BT, Stadszaken.nl. Breng je stem uit De winnaar in elke categorie wordt via een stemming bepaald. Stemmen op één van de finalisten kan op de website van het BT-congres. Op 2 november worden de winnaars bekendgemaakt in een bijeenkomst op Lelystad Airport. 
Lees verder...


24 oktober 2017

Tegenstroom wéér groenste energieleverancier van Nederland

In het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond, Wise, Greenpeace en Natuur & Milieu is Tegenstroom opnieuw als groenste energieleverancier gekozen. In de ranglijst staat het energiecollectief waarmee Tegenstroom samenwerkt voor de inkoop van stroom en gas, bovenaan met het klinkende cijfer 10. Overstappers krijgen in oktober een boekenbon van 25 euro. Alle stroomleveranciers zijn beoordeeld op vier bedrijfsonderdelen: investeringen en desinvesteringen in stroomopwekking, eigen productie van stroom, inkoopbeleid en levering van stroom. 
Lees verder...


12 oktober 2017

De Vlinderslag is al van het gas los

Het kabinet Rutte III wil per jaar 50.000 gasloze nieuwbouwhuizen bouwen. Ook moeten 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar van het gas af. Tabee blauwe vlam! In de wijk De Vlinderslag in Nieuw-Vennep zijn gasloze woningen al heel gewoon. Inwoners wonen er tot volle tevredenheid. Joyce Tulen: “Het feit dat dit een gasloze woning is, heeft eerlijk gezegd geen rol gespeeld bij de koop. Dat was toevallig zo.” Samen met haar man woont zij sinds anderhalf jaar in de wijk De Vlinderslag in de Noordrand van Nieuw-Vennep. “Ik wist niet precies wat ik moest verwachten van een woning zonder gas, maar het bevalt prima. Het elektrisch koken was in het begin even wennen. Voor de verwarming is er een warmtepomp. Ik vind het in huis heel behaaglijk."
Lees verder...


11 oktober 2017

De Circulaire Weg: de weg van de toekomst

Wegen kunnen veel duurzamer worden aangelegd dan nu gebeurt: met minder grondstoffen, meer groen en duurzame verlichting bijvoorbeeld. Het platform De Circulaire Weg zet zich hiervoor in. Het initiatief was dit jaar een van de vier genomineerden van de SHARE Award, een duurzaamheidsprijs van de gemeente Haarlemmermeer en het bedrijfsleven. Erik-Jan van der Linden van De Circulaire Weg: "Er zijn in de wereld van de bouw en infrastructuur veel circulaire initiatieven en producten in ontwikkeling. Door die te combineren kunnen we echt een meerwaarde creëren. Wij zetten verschillende producten en diensten in om oplossingen op maat te bieden." Binnen dit Haarlemmermeerse platform, gelanceerd in 2015, bundelen bedrijven hun krachten voor de bouw van duurzame wegen. Erik-Jan van der Linden: "De regels staan deels haaks op de circulaire weg zoals wij die voor ogen hebben". 
Lees verder...


05 oktober 2017

Stormloop in Haarlemmermeer op zonnepanelen en isolatiemaatregelen

De huis aan huis bezorgde brieven over energiebesparing en zonnepanelen bij particuliere woningeigenaren levert veel respons op. Het loopt storm in Haarlemmermeer. In een notendop: na twee weken zijn er 1.700 aanmeldingen en de eerste 700 deelnemers hebben een offerte ontvangen. Daarvan hebben de eerste vijftig meteen akkoord gegeven. Op woensdag 5 oktober was er in het raadhuis een informatiebijeenkomst over de aanschaf van zonnepanelen en er was bijna geen lege stoel meer over. Volgende week is een bijeenkomst over isolatiemaatregelen, deze is ook bijna volgeboekt. Het is duidelijk: 'Winst uit je woning' slaat aan in de polder.

 
Lees verder...


22 september 2017

Wethouder Nederstigt: ‘Apart inzamelen grondstoffen levert wel degelijk winst op’

Wethouder John Nederstigt (duurzame economische ontwikkeling) reageert op de mededeling van het Centraal Planbureau (CPB) dat het huidige systeem van plastic-inzameling weinig milieuwinst oplevert en dat we op zoek moeten naar andere oplossingen. "Als we plastic en drinkpakken niet apart zouden inzamelen, maar weer bij het restafval zouden gooien, gaan we meer in ovens verbranden. Niet alleen neemt dan de CO2-uitstoot toe, er komen ook andere giftige stoffen in het milieu. Bovendien dient plastic als grondstof voor nieuw plastic. Geen grondstoffen inzamelen, betekent automatisch ook dat er weer meer grondstoffen als olie gebruikt moeten worden om plastics te maken. Bovendien is de techniek volop in ontwikkeling. We zullen steeds beter grondstoffen uit afval kunnen scheiden, inzamelen en verwerken.
Lees verder...


19 september 2017

CO2-uitstoot in Haarlemmermeer opnieuw gedaald

Ondanks economische groei en de toename van bedrijfsactiviteiten, is de uitstoot van CO2 in Haarlemmermeer in 2016 gedaald: met 8 kton (0.7%). Hierin is de uitstoot van Schiphol en de daaraan gerelateerde bedrijvigheid (landside) meegenomen. Als deze uitstoot buiten beschouwing gelaten zou worden, zou de daling zelfs 10 kton zijn (1,3%). Daarmee wordt de dalende trend in de polder doorgezet: in 2015 nam de CO2-uitstoot ondanks meer bedrijvigheid en meer inwoners niet toe. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor waarin de resultaten van de inspanningen op duurzaam en circulair gebied in de polder zijn te lezen.
Lees verder...


18 september 2017

SHARE meets in Lisserbroek: Haarlemmermeer energieleverend

“Ik zou bijna zeggen: het gas erop”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzaamheid, tijdens ‘SHARE meets’ vrijdag 15 september in Lisserbroek. Thema van deze bijeenkomst is de overgang naar duurzame energie. Velen in Haarlemmermeer delen met de wethouder het gevoel van urgentie. De inschrijving voor de bijenkomst was in een mum van tijd vol. “In juli liet een enorme ijsschots los op Antarctica, in Zwitserland brak deze maand de Triftgletsjer af.” Nederstigt benadrukt in zijn verhaal dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker en harder worden. Een massale beweging is nodig om het tij te keren. 
Lees verder...


15 september 2017

Bijlmer Bajes wordt mede ontwikkeld door Waste Transformers

The Waste Transformers hebben samen met partners OMA Architects en AM projectontwikkelaars de prijsvraag gewonnen om de Bijlmer Bajes in Amsterdam te herontwikkelen. Afgelopen voorjaar viel The Waste Transformers ook al in de prijzen en wonnen ze de SHARE Award. Met het binnenhalen van de Bijlmer Bajes voegt The Waste Transformers een iconisch project toe aan de portfolio. Directeur Lara van Druten is blij: "De voormalige gevangenis in Amsterdam is een symbool. Wij gaan het organisch afval uit de wijk omzetten in waarde." In 2021 moet de Nieuwe Bijlmer Bajes met eigen goede energie uit eigen organisch afval draaien. Lara van Druten: "De voedingsstoffen die we op deze locatie uit de afvalstoffen halen, zijn bestemd voor de stedelijke boerderij die de gemeenschap zal helpen met vers voedsel. Onze modulaire aanpak start in 2018 en groeit mee met het project."
Lees verder...


04 september 2017

Finch Buildings: flexibel, gezond en duurzaam

Eenvoudig te (ver)plaatsen en naar behoefte groter of kleiner te maken: de gebouwen van Finch Buildings bestaan uit houten modules die als Legoblokjes naast en bovenop elkaar worden gestapeld. Gemakkelijk én duurzaam. Finch Buildings is een van de initiatieven die zich presenteerden tijdens SHARE 2017. En zo'n module is te zien is bij de Circular Expo in Hoofddorp. De modules worden kant-en-klaar afgeleverd en ter plekke met een hijskraan neergezet. Ivo Berg van Finch Buildings: "Ze zijn geschikt als woning, kantoorruimte, zorgappartement of hotelkamer. Het interieur wordt aangepast aan het gebruik. In een hotelkamer is bijvoorbeeld geen keuken nodig en in een zorgappartement kan een rolstoel toegankelijke badkamer worden geplaatst."

Lees verder...


31 augustus 2017

Feestelijke opening Landschapstriënale 2017

Zaterdagmiddag 2 september is van 12 tot 17 uur de feestelijke publieksopening van de Landschapstriënale 2017. Op Landgoed Kleine Vennep op PARK21 in Haarlemmermeer kunnen kinderen en volwassenen de hele middag genieten van een speciaal voorproefje van het uitgebreide programma van dit unieke driejaarlijkse rondtrekkende Landschapsfestival in Nederland. Thema is het volgende Landschap. Met excursies, workshops, tentoonstellingen en muziek. Je bent van harte welkom!
Lees verder...


30 augustus 2017

Innovatieve ideeën gezocht om metropoolregio Amsterdam te verduurzamen

Startups die hét innovatieve idee hebben om de metropoolregio Amsterdam te verduurzamen met behulp van alles wat de haven te bieden heeft, kunnen zich aanmelden voor Clean Capital. Havenbedrijf Amsterdam, AEB Amsterdam en Waternet willen met dit samenwerkingsverband de circulaire economie stimuleren in de metropoolregio Amsterdam. Uit de eerste aanmeldingen worden de zes meest innovatieve startups geselecteerd. 
Lees verder...


29 augustus 2017

SHARE meets in Lisserbroek VOLGEBOEKT

SHARE meets in Lisserbroek vrijdag 15 september is volgeboekt. Thema is de tranistie naar een duurzame energievoorziening. Dromen, durven, doen. De oude energievoorziening op gas, olie en kolen moet worden omgebouwd naar een duurzaam energiesysteem met hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, aardwarmte en opslag. Hoe doen we dat samen als beweging? Bij SHARE meets worden nieuws en ervaringen gedeeld. Samen werken aan een circulaire economie die toekomstbestendig is, banen creëert en innovatie aanwakkert.
Lees verder...


28 augustus 2017

Kleine Vennep wordt een landgoed

De Kleine Vennep is de hele maand september middelpunt van de Landschapstriënnale 2017. Nu nog een boerenbedrijf, maar de komende jaren creëert eigenaar Dirk Molenaar hier een landgoed met allerlei activiteiten. "Voor ons markeert dit het begin van een nieuwe fase." Dat Kleine Vennep is gekozen als locatie van het landschapsfestival is niet toevallig. Thema van het evenement is 'Het Volgende Landschap', over de veranderingen in onze leefomgeving. De monumentale boerderij ligt in PARK21, tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, dat komende decennia een transformatie doormaakt tot een enorm recreatief park. 
Lees verder...


24 augustus 2017

Wijk inrichten als spons is noodzakelijk en aantrekkelijker

NMCX Centrum voor Duurzaamheid vroeg aan leerlingen van het Kaj Munk College om advies te geven aan initiatiefnemers die minder steen en meer groen willen in hun eigen straat in Haarlemmermeer. "De wijk inrichten als een spons is niet alleen noodzakelijk, maar zorgt ook voor een aantrekkelijkere wijk!" Dat is de overlappende boodschap van de leerlingen die deelnamen aan een Onderzoek- en Ontwerpopdracht over klimaatbestendige buurten. Doel was de openbare omgeving beter bestand maken tegen onder andere toenemende hevige regenbuien en hittestress.
Lees verder...


15 augustus 2017

Royal Schiphol Group draait vanaf 2018 volledig op Hollandse wind

Alle onderdelen van Royal Schiphol Group draaien vanaf 1 januari 2018 volledig op duurzame stroom die in Nederland is opgewekt. Daarvoor zijn Eneco en Royal Schiphol Group een overeenkomst aangegaan. De duurzame stroom is volledig afkomstig van Nederlandse windparken en zal in de komende jaren volledig uit nieuwe Nederlandse windparken van Eneco worden betrokken. Daarmee draagt Schiphol bij aan de versnelling van de ontwikkeling van duurzame elektriciteitsproductie in Nederland. 
Lees verder...


11 augustus 2017

Lisserbroek duurzamer, groener en socialer

Hoe gaat het met Duurzaam Lisserbroek die juni 2016 in de finale van ‘Het Groenste Idee van Haarlemmermeer’ stond? Zijn hun ideeën op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid inmiddels realiteit? “Een duurzaam dorpshart is méér dan alleen gebruik maken van eerlijke energie”, zegt Ed Nieuwenhuizen. Hij is één van de initiatiefnemers van ‘Duurzaam Lisserbroek’. Hun idee, dat drie jaar geleden ontstond, eindigde op een gedeelde eerste plaats. “Ons plan zich op het aanpakken van drie zaken. Naast inzetten op energiebespaarders als zonnepanelen en ledverlichting, moet Lisserbroek ook groener en socialer worden.”
Lees verder...


08 juli 2017

Haarlemmermeer opnieuw economisch de sterkste

"Hopsa!", reageert wethouder Adam Elzakalai als hij de nieuwste Elsevier onder ogen krijgt en daarin leest dat Haarlemmermeer de nummer één is in de top 50 van gemeenten met de sterkste economie. "Het begint bijna een traditie te worden. Ik heb al vaker, semi-gekscherend, gezegd dat zo lang ik wethouder economie ben, hierin geen verandering gaat komen. Maar zonder gekheid, deze hoogste notering komt wel degelijk door ons beleid met ingrediënten als innovatie, duurzaamheid, een goed ondernemersklimaat en onze pioniersgeest op uiteenlopend gebied. En door Schiphol natuurlijk." 
Lees verder...


21 juni 2017

Haarlemmermeer zet het mes in restafval

Haarlemmermeer houdt een proef om het restafval terug te dringen. 200 huishoudens verminderden dat al van 198 naar 60 kilo per persoon. Dat moet nog minder worden. "Eerst dacht ik: die zijn gek. Maar het kan." De loeiende polderwind probeert vat te krijgen op de vuilnisauto’s die het terrein van afvalverwerker De Meerlanden op en af rijden. Maar de op keukenafval voortgedreven biogaswagentjes laten zich niet wegblazen. Ze zijn ook druk, sinds de gemeente Haarlemmermeer hier met een afvalproef begon. Het gescheiden groente- en fruitafval van 1000 huishoudens moet zo vers mogelijk worden opgehaald.
Lees verder...


09 juni 2017

Beton gemaakt van gras? Het kan! Bio Bound!

Betonnen banken, parkbanden, tegels en trappen die voor 50 procent uit gras bestaan. Klinkt misschien raar, maar Bio Bound máákt ze. Het jonge bedrijf uit Cruquius was dit jaar een van de vier genomineerden voor de SHARE Award, een duurzaamheidsprijs van de gemeente Haarlemmermeer en bedrijfsleven. Gert van Oort van Bio Bound:  "Het is zeker geen toekomstmuziek. We zijn volop in bedrijf, onze producten zijn gewoon te bestellen". Komend najaar kunnen Haarlemmermeerders het grasbeton zelf ervaren. Op verschillende plekken in Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Zwanenburg komen Bio Bound-banken te staan. 
Lees verder...


09 juni 2017

Olifantsgras Haarlemmermeer valt in de prijzen!

De ondernemers van de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep zijn in de prijzen gevallen tijdens de World Challenge van Akzo-Nobel. Samen met deze international wordt bekeken hoe cellulose uit olifantsgras (miscanthus) kan worden gehaald. “Hoe cool is dat!” zeggen de Haarlemmermeerse ondernemers. Het winnen van de SHARE Award in 2014 betaalt zich uit. De internationale wedstrijd die meerdere dagen duurde, vond vlak voor Pinksteren plaats bij Akzo-Nobel in Deventer. “Van de 1.200 ideeën waren er tweehonderd geselecteerd waaruit 20 finalisten waren geselecteerd om deel te nemen aan deze driedaagse challenge. Alleen al het finalist zijn, was al een enorme blijk van waardering,” vertelt Gertjan de Jong. “En dan nu deze fantastische prijs!” De andere finalisten kwamen uit onder meer Spanje, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en de Verenigde Staten. 
Lees verder...


08 juni 2017

The Waste Transformers gaat voor afvalrevolutie

The Waste Transformers won maandag 29 mei de SHARE Award 2017. Het eenvoudige maar oersterke concept van dit jonge Hoofddorpse bedrijf maakte indruk op de jury: afval verwerken op de plek waar het ontstaat. De ‘waste transformer’ maakt er groene energie van en natuurlijke meststof voor de omgeving. Lara van Druten, oprichter en directeur van The Waste Transformers vertelt: “Een afvalzak legt in Nederland gemiddeld 86 kilometer af naar de plek waar hij wordt verbrand.” Om dat te bewijzen, zegde ze haar baan bij een consultancybedrijf op en begon in 2012 een eigen bedrijf voor afvalverwerking ‘op locatie’ 
Lees verder...


29 mei 2017

The Waste Transformers winnaar SHARE Award 2017 !

Groente-, fruit- en tuinafval waardevol maken door het om te zetten in energie. Dat kan en dat gebeurt. The Waste Transformers doet dit op lokale schaal. Het in Haarlemmermeer gestarte bedrijf heeft hiermee inmiddels wereldwijde impact. The Waste Transformers nemen daarom de zevende SHARE Award mee naar huis. De SHARE Award is een blijk van waardering voor een bedrijf uit de regio Haarlemmermeer, dat uitblinkt in duurzame initiatieven en producten. De prijs is op 29 mei 2017 uitgereikt tijdens het negende SHARE congres, in Sugar City, Halfweg.
Lees verder...


29 mei 2017

Levendige SHARE 2017 in Sugar City

SHARE wérkt, zo bleek weer tijdens het SHARE congres van 29 mei in Sugar City. Schiphol-topman André van den Berg vertelde dat de luchthaven voor zijn schilderwerk in zee is gegaan met duurzame verffabriek Rigo, winnaar van de SHARE Award in 2015. “Die heb ik bij SHARE ontmoet.” Ook tijdens SHARE 2017 konden ondernemers en organisaties volop kennis nemen van vernieuwende, duurzame initiatieven.
Lees verder...


08 mei 2017

MISCQ Olifantsgraspapier finalist bij Akzo-Nobel World Challenge

MISCQ Olifantsgraspapier uit Haarlemmermeer is genomineerd voor de Akzo-Nobel World Challenge. De onderneming gaat op voor de hoofdprijs: een overeenkomst met deze international die naarstig op zoek is naar nieuwe grondstoffen. Want het gebruik van fossiele grondstoffen is tegenwoordig uit den boze. Gertjan de Jong en de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep zien met deze nominatie hun jarenlange inspanningen beloond. Jaren geleden stak de Miscanthusgroep hun nek uit met het olifantsgras, oftewel miscanthus. Het verhaal kan niet vaak genoeg worden verteld: het gewas is geluiddempend, houdt ganzen weg uit de omgeving van de luchthaven (want vogels houden niet van het manshoge gras), ‘vangt’ fijnstof af, haalt veel CO2 uit de lucht en is óók nog eens een prima grondstof die in veel toepassingen wordt gebruikt. Van beton tot papier en kwaliteitsgrondstof voor diervoeders. Er is dan ook een sterk netwerk ontstaan van duurzame bedrijven waarmee wordt samengewerkt. 
Lees verder...


04 mei 2017

SHARE 2017 in SugarCity maandag 29 mei 2017 van 14.30 - 18.30 uur

SHARE 2017 vindt maandag 29 mei plaats in Sugar City Halfweg. In deze negende editie staat Haarlemmermeer als Airport City centraal. Schiphol heeft grote impact op de economie en het dagelijks leven in de regio. Innovatieve ontwikkelingen gaan razendsnel en de luchthaven biedt enorme kansen om de transitie naar de circulaire samenleving te versnellen. Hierbij is samenwerking cruciaal.
Lees verder...


20 april 2017

Inschrijving Open Business Pitches gestart

SHARE 2017 vindt maandag 29 mei van 14.30 - 18.30 uur plaats in Sugar City Halfweg. In deze negende editie staat Haarlemmermeer als Airport City centraal. Onder leiding van moderator Rens de Jong zoomen we in op duurzame kansen in de regio voor werkgelegenheid, energie, bouwen en grondstoffen. Building the Circular Economy – Dromen, durven, doen! 
Lees verder...


07 april 2017

Circulaire weg, The Waste Transformers, Metabolic en Biobound genomineerd voor SHARE Award 2017

De Circulaire Weg, The Waste Transformers, Metabolic en Biobound zijn genomineerd voor de SHARE Award 2017. De prijs is een blijk van waardering voor een bedrijf uit de regio Haarlemmermeer dat de afgelopen jaren uitblonk in duurzame initiatieven. De prijs wordt op 29 mei uitgereikt tijdens SHARE, een duurzaam netwerkevent dat dit jaar plaatsvindt in Sugar City in Halfweg. De rode draad van het congres is kennis delen en netwerken: Let’s SHARE.
Lees verder...


31 maart 2017

Groengas van etensresten en tuinafval

In de Groene Energiefabriek in Rijsenhout zet Meerlanden etensresten en tuinafval om in groengas en andere producten. Welke formule wordt losgelaten op ingezamelde schillen, onkruid en kliekjes, zodat het mogelijk is om te koken of autorijden op gft? Toby Hoogenboom van Meerlanden, werkzaam bij de vergistings- en drinkwaterinstallatie, weet alles over dit innovatieve proces en legt uit hoe het werkt. “Het ingezamelde gft-afval is vaak vervuild met restafval zoals plastic en glas”, zegt Hoogenboom. “Dit wordt eerst machinaal gereinigd.” Het ruikt in de ontvangsthal voor gft dus niet naar roosjes. Hoogenboom: “De geur wordt door een biofilter geleid en zo geneutraliseerd.”
Lees verder...


25 maart 2017

Tweede SHARE meets geslaagd - in de schapenstal op zoek naar verbinding

Het Fort bij Aalsmeer en de naastgelegen Fortboerderij Dijkzicht vormden vrijdag 24 maart het schilderachtige decor van de tweede ‘SHARE meets’. Ondernemers en gemeente gingen in gesprek over herbestemming en innovatie op weg naar de circulaire samenleving. “Hoe zouden wij met alle kennis van nu de polder inrichten als die leeg was? Waarschijnlijk zou het landschap er dan heel anders uitzien”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzame economische ontwikkeling, in zijn welkomstwoord. “Feit is dat we te maken hebben met ontwikkelingen uit het verleden. In deze omgeving staan veel lege kassen. Welke kansen en mogelijkheden zijn er om dit gebied klaar te maken voor de 21e eeuw?”
Lees verder...


12 maart 2017

Winnen SHARE Award heeft versterkend effect - interview eerdere winnaars

Tot 31 maart kunnen bedrijven zich aanmelden voor de SHARE Award die voor de zevende keer wordt uitgereikt. De prijs is een blijk van waardering voor een bedrijf dat zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid. Hoe is het eerdere winnaars vergaan? Wat heeft de prijs hun opgeleverd? "De boeren sturen ons een sms’je als ze gaan oogsten, dan mogen we mee op de combines. Hoe leuk is dat?”, lacht Toon van Westerhoven. Samen met zijn broer Machiel geeft hij leiding aan Rigo Verffabriek in IJmuiden. Het familiebedrijf ontving de award omdat het in Haarlemmermeer vlas laat verbouwen dat gebruikt wordt in hun duurzame lijnolieverf. 
Lees verder...


06 maart 2017

Inschrijving SHARE Award 2017 van start

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de SHARE Award. Het is een blijk van erkenning voor een bedrijf uit de regio dat opvalt op het gebied van pionieren met duurzame initiatieven en kansen. De SHARE Award is een onderscheiding van gemeente Haarlemmermeer in samenwerking met Founders uit het bedrijfsleven. De Award wordt tijdens SHARE 2017 voor de zesde keer uitgereikt.
Lees verder...


01 maart 2017

Uitnodiging SHARE meets vrij 25 maart 2017

Vrijdagochtend 24 maart 2017 organiseren we voor de tweede keer SHARE meets. Een nieuw initiatief, ontstaan vanuit de wens om elkaar vaker te ontmoeten en de kennis en ervaringen van pioniers te delen. Thema is Herbestemming & innovatie. De setting is informeel en interactief met ongeveer 50 gasten. Concreet aan de slag. Nieuws, kennis en ervaringen delen. Samen werken aan de transitie naar de circulaire samenleving. Doel is het SHARE netwerk benutten zodat het sneeuwbaleffect groter wordt. Wat is de stand van zaken? Welke kansen zijn er? Hoe kunnen we elkaar versterken? 
Lees verder...


03 februari 2017

Gemeente feliciteert winnaar Cruquius Penning Onno Dwars

De gemeente Haarlemmermeer feliciteert Onno Dwars, commercieel directeur Ballast Nedam Development, met de Cruquius Penning 2017. Met de jaarlijks terugkerende 1852 Lezing wil Haarlemmermeer kennis uit wisselen en pioniers op het gebied van de circulaire samenleving een podium bieden. De Cruquius Penning richt de schijnwerper op één pionier in het bijzonder.
Lees verder...


02 februari 2017

Wiebe Draijer houdt 1852 Lezing

Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank, houdt op vrijdag 3 februari de tweede 1852 Lezing in het FOX Theater in Hoofddorp. Thema van dit jaar is de financiering van de transitie naar de circulaire samenleving. 
Lees verder...


01 februari 2017

Gemeente ondertekent Nationaal Grondstoffenakkoord

Om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen is op 24 januari in Den Haag het Nationaal Grondstoffenakkoord ondertekend. Wethouder Ap Reinders ondertekende namens de gemeente Haarlemmermeer. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op de circulaire ambities van Haarlemmermeer. Het akkoord wordt ondersteund door overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties onder aanvoering van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken). Met de ondertekening heeft Haarlemmermeer de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de Transitieagenda’s die de uitwerking zijn van het akkoord.
Lees verder...


19 januari 2017

Duurzaam wonen in Lentezijde

Tachtig eengezinswoningen die stuk voor stuk voldoen aan de gemeentelijke duurzaamheidsambities. Dat is de nieuwe woonwijk Lentezijde in Badhoevedorp. Die ambities zijn een stuk hoger dan de voorschrif- ten in het landelijk bouwbesluit op het gebied van energie, milieu, gezondheid en toekomstwaarde.
Lees verder...Deel dit