donderdag 07 maart 2019

Flinke groei werkgelegenheid Haarlemmermeer

De werkgelegenheid in de gemeente Haarlemmermeer is in 2018 fors gestegen. Het aantal banen nam vorig jaar met maar liefst 5,3% toe terwijl de gemiddelde stijging in Nederland 2,2% was. Daarnaast daalde de werkloosheid van 4% naar 3,2%. Onder de grote Nederlandse gemeenten met minimaal 50.000 arbeidsplaatsen neemt Haarlemmermeer een riante eerste plaats in wat betreft werkgelegenheidsgroei.

Nieuwe bedrijven
Het aantal banen in de gemeente nam in 2018 met 8.300 toe. Dit bracht het totale aantal banen in Haarlemmermeer, op 162.600. De groei wordt vooral veroorzaakt door de vestiging van een flink aantal nieuwe bedrijven in de gemeente. De 2.371 nieuwe bedrijven die zich in 2018 in Haarlemmermeer vestigden creëerden samen 5.465 arbeidsplaatsen. Haarlemmermeer voert met ruime voorsprong de lijst van gemeenten met de grootste werkgelegenheidsgroei aan vóór de nummers twee Almere en Utrecht (gemeenten met minimaal 50.000 arbeidsplaatsen). Wethouder Ap Reinders (Economie & Ondernemerschap, Werk & Inkomen): Deze cijfers bewijzen maar weer eens dat Haarlemmermeer een banenmotor voor de regio is. Het feit dat de werkgelegenheidsgroei in onze gemeente meer dan twee keer zo hoog is als de gemiddelde groei in Nederland is hiervan het bewijs. Steeds meer bedrijven weten de weg naar Haarlemmermeer te vinden en onze inwoners, van wie er steeds minder op een bijstandsuitkering zijn aangewezen, profiteren daarvan.

Brexit
Haarlemmermeer profiteert van de Brexit en de onzekerheid daarover. Vorige maand werd al bekend dat nooit eerder zoveel nieuwe bedrijven afkomstig uit Groot-Brittannië naar de regio Amsterdam zijn gekomen als in 2018: 22 bedrijven met meer dan 1400 arbeidsplaatsen. Wethouder Marja Ruigrok (Economie & Innovatie): Wat deze cijfers vooral laten zien is dat Haarlemmermeer bruist van de bedrijvigheid. Er is voor iedereen wat wils. De kwaliteit van de werklocaties is heel hoog en wat ons echt uniek maakt, is de bereikbaarheid. We hebben vier rijkswegen, zeven provinciale wegen, vier treinstations, een Ringvaart en natuurlijk Schiphol. Daarnaast is de afstand tussen de havens en de luchthaven niet groot. Al die factoren bij elkaar maken Haarlemmermeer uniek en aantrekkelijk.

ICT, bouw en Schiphol
Het was vooral de ICT-sector die Haarlemmermeer in 2018 mocht verwelkomen. In totaal groeide het aantal ICT-bedrijven met 25,9% waardoor het aantal mensen wat in Haarlemmermeer in de ICT-Branche werkt met 10,9% steeg. Ook in de bouwsector was een flinke werkgelegenheidsgroei van 16% te zien. De economische relatie tussen de gemeente n luchthaven Schiphol is nog steeds zeer sterk. Maar liefst 44% van de werkenden in Haarlemmermeer is actief op of rond de luchthaven.