vrijdag 04 juli 2025
SHARE Meets: anders weg gaan dan je bent gekomen

Er zijn van die bijeenkomsten die iets losmaken. Waar je met andere ogen vertrekt dan je binnenkwam. Woensdag 2 juli was zo’n middag. In de Genie-Loods bij het Fort bij Aalsmeer - een plek waar stilte en Schiphol elkaar raken - gebeurde het. Ondernemers, beleidsmakers en vernieuwers kwamen er bij elkaar voor SHARE Meets: Ruimte voor Maakkracht. Niet een standaard programma, maar een ontmoeting met het onverwachte. Het werd een middag waarin erfgoed, ondernemerschap en verbeelding elkaar vinden.
Maak ruimte voor wat je nog niet weet
De temperaturen op 2 juli waren tropisch. In de Genie-Loods gingen wethouder Marja Ruigrok en gespreksleider Margo Spek met elkaar in gesprek over lef en leiderschap. Over hoe we in Haarlemmermeer toekomst maken in het volle hier en nu. Tussen verstedelijking, stikstof en klimaatambitie. De rode draad: maakkracht. Niet als modewoord, maar als serieuze uitnodiging. Durf je ruimte te maken voor wat je nog niet weet? Dat is ondernemers natuurlijk op het lijf geschreven.
Vooruit naar vroeger
Deze uitnodiging werd tastbaar in het verhaal van Paul Bos en Jantine Hos. Met hun initiatief Genieloods Maakt Ruimte geven zij op een bijzondere manier inhoud aan circulair leiderschap. Al generaties beheert de familie Bos de weilanden rond het Fort. Niet vanuit nostalgie, maar met visie. De schapen houden het gras kort en gezond. De wol krijgt een tweede leven. De boomgaard levert fruit én ontmoetingen. Jantine en Paul laten zien: zorg voor de bodem is ook zorg voor de samenleving. Hun kernvraag raakt: hoe halen we inspiratie uit het verleden om anders naar de toekomst te kijken?
Drie workshops, drie perspectieven
De workshops daarna brachten de deelnemers letterlijk en figuurlijk in beweging. Na het gezamenlijke programma was het tijd om zelf aan de slag te gaan, te ervaren, uit te wisselen en te reflecteren. Drie workshops boden ieder op hun eigen manier nieuwe perspectieven op kijken, denken en doen. Ze sloten goed aan bij de vragen die deelnemers eerder op de dag voor zichzelf én voor de regio hadden geformuleerd.
Kijken meer dan zien
De kunst van het kijken – Jara van den Bosch liet zien dat kijken meer is dan zien. Ze nam de deelnemers mee in de wereld van waarneming als actieve vaardigheid. Door te vertragen en echt aandacht te geven aan wat je ziet, ontstaan nieuwe inzichten. Kijken voorbij de eerste indruk bleek verrassend en verfrissend. Want wie vertraagd met aandacht kijkt anders en ziet andere mogelijkheden – een waardevolle les voor iedereen die aan complexe opgaven werkt.
Natuur inclusief bouwen
Ruimte maken voor natuur – Isabelle van der Wiel van Dura Vermeer gaf een inspirerend inkijkje in natuur inclusief bouwen. Met concrete voorbeelden liet ze, tijdens een rondwandeling over de dijk, zien dat het mogelijk is om vanaf het allereerste ontwerp rekening te houden met natuur, biodiversiteit en klimaat. Niet als bijzaak, maar als uitgangspunt. Ze maakte duidelijk dat ecologie en economie niet tegenover elkaar hoeven te staan – sterker nog, ze kunnen elkaar versterken. Deelnemers gingen in gesprek over hoe dit denken ook in hun eigen werkpraktijk toepasbaar is.
Formuleer de juiste vraag
De vraag op jouw antwoord – Debra Bos daagde de deelnemers uit om hun vanzelfsprekende oplossingsgerichtheid even los te laten. In plaats van meteen naar een antwoord te zoeken, stond het formuleren van de juiste vraag centraal. Door met elkaar te oefenen in het stellen van open, verdiepende en soms schurende vragen, ontstonden verrassende gesprekken. De vragen die boven kwamen drijven, raakten vaak aan iets groters – ze prikkelden, bleven hangen en klonken zelfs nog na tijdens de afsluitende borrel.
De workshops vormden een energiek en verdiepend vervolg op het programma. Ze brachten nieuwe inzichten, inspiratie en verbinding; tussen deelnemers én tussen mens en omgeving.
Eén goede vraag
De waarde van de middag zat niet in de antwoorden, maar in wat er ontstond: nieuwe vragen, onverwachte verbindingen, en ruimte voor twijfel. Precies dat is wat SHARE Meets wil aanwakkeren. In een regio vol bedrijvigheid, innovatie en ambitie is reflectie geen luxe, het is essentieel. Iedere deelnemer kreeg twee eenvoudige maar prikkelende vragen mee: Welk duurzaam initiatief zou jij op korte termijn gerealiseerd willen zien? Voor jezelf of in jouw organisatie? Voor onze regio? Het leverde eerlijke gesprekken op en momenten van bezinning. Over je eigen toekomst, én over wat écht belangrijk is voor de wereld om je heen.
Mooi initiatief
Aan het einde van de bijeenkomst stapte deelnemer Willem den Hertog naar voren en sprak dit sonnet uit:
Een antwoord past niet altijd bij de vraag
Je kunt daarbij ook echt niet alles weten
En zoekend raak je vaak de vraag vergeten
Maar zoeken doe ik steeds bijzonder graag
Niet dat ik van het vragen ben bezeten
Of al het duister op mijn schouders draag
Of het niet zie: de meeste shit is vaag
En antwoorden zijn soms maar losse kreten
En toch: je moet de vragen blijven stellen
Want anders komt de wereld niet vooruit
Al blijft het moeilijk dingen te versnellen
Omdat je vaak op taaie weerstand stuit
De toekomst blijft heel lastig te voorspellen
Maar Vraag geeft Antwoord en dat geeft Besluit
Borrel met betekenis
De bijeenkomst eindigde met een borrel in de loods en de boomgaard - met heerlijke vegetarische hapjes van Local Legends Catering en lokaal gebrouwen Graangeluk-bier en goede gesprekken. Netwerken zoals het bedoeld is: open, nieuwsgierig, met oog voor elkaars verhaal.
SHARE Meets bewees opnieuw: goede vragen zijn net zo waardevol als goede ideeën. Misschien zelfs waardevoller.
SHARE Award
Aan het eind van de middag kondigde gespreksleider Margo Spek aan dat de inschrijving voor de SHARE Award is geopend. Een mooie kans voor bedrijven en initiatieven uit de regio die inspireren én impact maken. Aanmelden kan via externebetrekkingen@haarlemmermeer.nl
De SHARE Award wordt uitgereikt op woensdag 19 november tijdens een nieuwe editie van SHARE Meets bij een bijzondere locatie: Meerlanden. Het thema dit keer: Samen Slimmer Circulair.