Welkom bij SHARE Meets

Je bent ieder kwartaal welkom bij SHARE Meets op inspirerende pop-up locaties verspreid door de regio. De setting is informeel en interactief. Concreet aan de slag. Het SHARE netwerk benutten voor een sneeuwbaleffect zodat we versnellen. Samen realiseren we een circulaire samenleving die toekomstbestendig is en innovatie aanwakkert. Daarmee is SHARE niet alleen een uniek podium maar ook een perfect bussinessnetwerk in Haarlemmermeer en metropoolregio Amsterdam. 

SHARE Meets innovatieve woningbouw: ‘Dit zijn initiatieven waarvan je blij wordt’

Tot 2040 worden er in Haarlemmermeer 20.000 woningen bijgebouwd. Hoe ga je dat doen? Dit vraagt om innovatieve ontwikkelingen rondom energie, circulair bouwen, water, geluid en biodiversiteit. Ruim 70 deelnemers vanuit bedrijven en organisaties kwamen op 2 juli naar SHARE Meets in het Cruquius Museum, dat symbool staat voor pionieren in de polder. Treffender kon het bijna niet. “Om vaart te kunnen maken met bouwen staat opschaling centraal, is bestaande en nieuwe kennis collectief, verhogen we de circulaire lat in elk project en verbinden we relevante organisaties in ons netwerk. We willen bijdragen aan een onomkeerbare beweging in de bouwsector, zowel aan opdrachtgevende als opdrachtnemende kant. Door deze beweging worden andere typen gebouwen gebouwd en wordt op een nieuwe manier naar gebiedsontwikkeling gekeken. Steden zijn of worden dan ‘futureproof’ en mensen wonen en werken prettig in de MRA.”

SHARE MEETS Young Sustainable: van Hyperloop tot Solar Boat

Haarlemmermeer barst van jong talent op het gebied van wetenschap, techniek en duurzame innovaties. Daarom streek SHARE Meets, het netwerkevent over duurzame innovaties, dit keer neer bij het Kaj Munk College. Deze middelbare school timmert flink aan de weg met innovaties. SHARE Meets liet hen aan het woord en nodigde er andere jonge profesionals bij uit. Welke oplossingen hebben ze bedacht en welke kansen zien zij? Bij de start van de bijeenkomst op 3 april somde gastheer en teamleider Bert van Vliet bij het Kaj Munk 10-tallen voorbeelden op van innovaties die op zijn school het licht zien. Daar hoort tot verrassing van velen ook het ontwerp van het watertappunt bij dat nu op bijna alle NS-Stations wordt neergezet. Nog maar anderhalve week geleden onthulde wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) het Hoofddorpse watertappunt. Zij haalde in haar toespraak vele circulaire voorbeelden aan die in Haarlemmermeer gemeengoed zijn geworden.


SHARE Meets Schiphol - Op weg naar meest duurzame luchthaven ter wereld

Luchtvaart en duurzaamheid, kan dat samengaan? Wie de recente discussies in het nieuws volgt zou zeggen van niet. Maar tijdens SHARE Meets donderdag 6 december klonken andere geluiden. Schiphol wil de meest duurzame luchthaven ter wereld worden. Ook heeft de Nederlandse luchtvaartsector een actieplan gemaakt om te komen tot 35 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Adam Elzakalai, wethouder Luchthavenzaken van Haarlemmermeer, is optimistisch: “Schiphol is wat mij betreft de mooiste en beste luchthaven ter wereld. Natuurlijk biedt een luchthaven in stedelijk gebied uitdagingen, maar laten we daar het positieve van inzien.” Hij riep de deelnemers op om samen te werken aan de luchthaven van de toekomst. “De kennis en de kunde die wij daarbij opbouwen zijn prachtige producten om te exporteren.” De bijeenkomst vond dit keer toepasselijk plaats in het Luchthavengebouw op Schiphol. Bekijk hier het filmpje.

SHARE Meets Circular Food - Zwammen, karma shoarma en ganzenballen

Bij binnenkomst zie je de levende, groene plantenwand en stoelen die voor 60% uit gerecyclede PET-flessen bestaan. Dit alles onder een eeuwenoude houten kapconstructie voorzien van moderne, hergebruikte industriële elementen. C-Bèta aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp straalt uit wat het is, een creatieve broedplaats voor de circulaire economie. Niet zo gek dat SHARE Meets deze locatie heeft uitgekozen voor de bijeenkomst die geheel in het teken staat van circular food. Deelnemers en sprekers gaan vandaag in op het creëren van waarde voor afval in de voedselindustrie. Een verhaal over economie en geld, maar vooral ook over zwammen, karma shoarma, gered fruit en ganzenballen. Want food, dat moet je proeven! Doel is om ideeën uit te wisselen. Initiatieven om partijen in de voedselketen met elkaar te verbinden om samen een duurzaam voedselsysteem te realiseren, waarin niks wordt weggegooid. Bekijk hier het filmpje. 


SHARE Meets Pharos - werken in Pharos Hoofddorp wordt een feestje

Het uitzicht vanaf de 18e verdieping van het Pharos-gebouw naast station Hoofddorp is adembenemend. Maar dat was niet de enige reden om deze plek te kiezen voor de zesde SHARE Meets op 15 juni. Ontwikkelaar CAIRN wil van het gebouw de meest gezonde en energieopwekkende werkomgeving van Europa maken. Net zoals de vroegere Pharos-vuurtoren in het oude Alexandrië, wil het Pharos-gebouw een baken en een lichtpunt zijn, maar dan een lichtpunt voor gezond en energiek werken. “De mens is al 2,5 miljoen jaar op aarde. Pas recent in onze geschiedenis zijn we binnen gaan zitten achter onze computerschermen. We brengen veel tijd door in gebouwen die energie slurpen of ons ziek maken. Dit moet een gebouw worden waar je juist energie van krijgt”, zegt Xander Meijer van Stichting De Nieuwe Draai. Bekijk hier het filmpje. 

SHARE Meets Burgerweeshuis - duurzaam getransformeerd Rijksmonument

Het voormalige Burgerweeshuis in Amsterdam-Zuid vormde het bijzondere decor van SHARE Meets. De deelnemers kregen een kijkje in de keuken van dit Rijksmonument na een anderhalf jaar durende transformatie en restauratie. Ook ging het over circulair Schiphol en hielden gebiedsontwikkelaar BPD en C-Creators een snelkook-workshop over de duurzame ambities voor Lisserbroek-Noord. SHARE Meets is een serie bijeenkomsten van bedrijven, organisaties en de gemeente Haarlemmermeer met als doel de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Michiel Ruis, directeur bij de gemeente Haarlemmermeer: "Dat SHARE Meets over de Ringvaart is getrokken toont het belang van regionale samenwerking."


SHARE Meets Hergebruik Grondstoffen

"Wie heeft er vanochtend zijn geitenwollen sokken aangetrokken?" vroeg wethouder John Nederstigt in zijn openingstoespraak bij SHARE Meets op 1 december. Gelach in de zaal. De wethouder: "Ik wil maar zeggen: circulair denken en doen is allang geen idealisme meer, maar een model om ook in de toekomst een boterham mee te verdienen." Hergebruik van grondstoffen was het thema van de vierde editie van SHARE Meets, dit keer te gast bij Rabobank Regio Schiphol, één van de SHARE-founders. Lex Hendriksen, programmamanager Grondstoffen van Metropoolregio Amsterdam (MRA): "Deze regio behoort tot de economisch sterkste in Europa, maar op het gebied van duurzaamheid is nog een slag te slaan." Dit samenwerkingsverband van twee provincies, 33 gemeenten en een Vervoerregio heeft als doel de concurrentiepositie van de regio te versterken.

 

SHARE Meets Lisserbroek

“Ik zou bijna zeggen: het gas erop”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzaamheid, tijdens ‘SHARE meets’ vrijdag 15 september in Lisserbroek. Thema van deze bijeenkomst is de overgang naar duurzame energie. Velen in Haarlemmermeer delen met de wethouder het gevoel van urgentie. De inschrijving voor de bijenkomst was in een mum van tijd vol. “In juli liet een enorme ijsschots los op Antarctica, in Zwitserland brak deze maand de Triftgletsjer af.” Nederstigt benadrukt in zijn verhaal dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker en harder worden. Een massale beweging is nodig om het tij te keren. De initiatiefnemers van SHARE (bedrijven en gemeente) willen een versnelling inzetten in de transitie naar duurzame energie. Welke kansen en mogelijkheden liggen er in de polder? Hoe kunnen we die gezamenlijk oppakken?