UITNODIGING SHARE Meets Schiphol | donderdag 6 december van 14.00 - 17.00 uur + netwerkborrel

Graag nodigen we u donderdag 6 december 2018 uit voor SHARE Meets Schiphol. Voor het plan ‘Slim en Duurzaam’ hebben twintig transportorganisaties en kennisinstellingen de handen ineengeslagen om de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen. Doel is om de CO2-uitstoot van de luchtvaart vanuit Nederland in 2030 met 35% te verminderen en terug te brengen naar het niveau van 2005. Wat is het plan van aanpak. Wie zijn erbij betrokken. Welke concrete acties zijn nodig. Hoe gaan we dat doen? 

Programma
14.00  Ontvangst

14.30    Welkom + speeddate door moderator IIknur Dönmez gemeente Haarlemmermeer. 

14.45  Adam Elzakalai wethouder Economische zaken, Luchthavenzaken, Ruimtelijke Ordening Werken aan duurzame ambities en kansen Airport City Haarlemmermeer voor werkgelegenheid, energie, bouwen en grondstoffen.

15.55  Denise Pronk - Royal Schiphol Group Verduurzamen van luchthaven en luchtvaart 
Amsterdam Airport Schiphol heeft jaarlijks meer dan 70 miljoen reizigers. Ambitie is om de duurzaamste luchthaven ter wereld te zijn. Hoe kan het exploiteren van een luchthaven samengaan met duurzaamheid? We werken aan het verduurzamen op de grond en in de lucht. Voor het plan ‘Slim en Duurzaam’ hebben twintig transportorganisaties en kennisinstellingen de handen ineengeslagen om bestaande ontwikkelingen voor de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen rondom 7 thema’s. Welke thema’s zijn dat? Hoe gaan we dat doen? Wat is er al bereikt?

15.15 Twee gespreksronden in carrouselvorm (40 minuten per gesprekronde)

1) Martijn Horsman - Amsterdam Airport Schiphol: Duurzaam bouwen op de luchthaven 
Je kunt op Schiphol steeds meer voorbeelden zien van de circulaire economie zoals: de bouw van een duurzaam mortuarium, de ontwikkeling van een materialenpaspoort en de installatie van duurzame koeling en verwarming voor meerdere pieren. Hoe gaat de vertaling van de duurzame ambities naar de dagelijkse praktijk? Wat zijn uitdagingen en kansen?

2) Oscar Meijerink – SkyNRG: Innovaties duurzame vliegtuigbrandstof
Duurzame vliegtuigbrandstof is een van de mogelijkheden om de emissies van de luchtvaart te reduceren. Wat zijn de ambities en kansen voor slimme duurzame luchtvaart? Welke beschikbare oplossingen zijn er korte/middellange termijn. Wat is het doorkijkje naar technische innovaties en mogelijkheden in 2030 en verder?

16.45  Plenaire terugkoppeling en gesprek o.l.v. moderator IIknur Dönmez

17.00   Netwerkborrel met slow food tapas

Locatie Auditorium Schipholgebouw Evert van de Beekstraat 2, Schiphol.

Aanmelden Laat ons weten of u komt via deze link. De toegang is gratis.
Let op: Alleen gasten die zich hebben opgegeven hebben toegang.

Graag tot ziens tijdens SHARE Meets Schiphol!

Terugblik: SHARE Meets Circular Food geslaagd! 
Bij binnenkomst zie je meteen de levende, groene plantenwand en stoelen die voor 60% uit gerecyclede PET-flessen bestaan. Dit alles onder een eeuwenoude houten kapconstructie voorzien van moderne, hergebruikte industriële elementen. C-Bèta aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp straalt in alles uit wat het is, een creatieve broedplaats voor de circulaire economie. Niet zo gek dat SHARE Meets deze locatie heeft uitgekozen voor de bijeenkomst die geheel in het teken staat van circular food. Deelnemers en sprekers gaan vandaag in op het thema ‘valorisatie van reststromen’. Ofwel het creëren van waarde voor afval in de voedselindustrie. Een verhaal over economie en geld, maar vooral ook over zwammen, karma shoarma, gered fruit en ganzenballen. Want food, dat moet je proeven!

Waardeloos wordt waardevol
Doel van de bijeenkomst is om ideeën uit te wisselen. Initiatieven om partijen in de voedselketen met elkaar te verbinden om samen een duurzaam voedselsysteem te realiseren, waarin niks wordt weggegooid. Door op een andere manier te produceren en consumeren en door kringlopen te sluiten en grondstoffen maximaal te benutten verminderen we de afvalberg. “We noemen dat het valoriseren van reststromen, maar het betekent gewoon dat je waarde creëert voor iets dat we voorheen als waardeloos beschouwden”, aldus gastspreker Guido Braam van C-Creators. En dat is moeilijk genoeg. Afvalverwerking op de ‘traditionele’ manier blijkt nog steeds goedkoper.

Afval als verdienmodel
Els van Diermen van de Rabobank haalt voorbeelden aan uit de Circular Economy Challenge, die de Rabobank in samenwerking met MVO Nederland en KPMG organiseert. “De technieken om afval te hergebruiken zijn er vaak al, maar nu is het ook tijd om er echt mee aan de slag te gaan. Valorisatie, het proces dat kennis omzet naar commercieel haalbare producten, processen of diensten, is nog steeds economisch lastig.” De terugverdientijd van investeringen is nog steeds veel te lang en er wordt nog teveel met elkaar geconcurreerd en te weinig samengewerkt. “Door anders over reststromen na te denken moeten we gaan bewijzen dat je er ook aan kunt verdienen.”

Slim hergebruik
Een effectief voorbeeld van slim hergebruik van afval geeft Containing Mushrooms. Marleen Sijpestijn kweekt oesterzwammen op weggegooid koffiedik. “Ik haal de koffiedik op en lever oesterzwammen terug aan de leverancier. Dat is een keer winst. Als de koffiedik vervolgens voor het kweken is opgebruikt, en dus opnieuw afval is geworden, dan is het perfecte compost. Dubbel winst dus.”

Voedselverspilling op de kaart 
Vincent van Munster geeft een presentatie over zijn BioExpress: “Het is een mindset. ‘Waste’ bestaat niet, een kromme komkommer en een bloemkool met een vlekje zijn net zo lekker als een perfect exemplaar, alleen kopen mensen het niet.” Ook groente en fruit dat op of net een dag over de THT-datum is wordt door de consument genegeerd. “Supermarkten, maar ook wij consumenten zelf trouwens, gooien jaarlijks tonnen aan prima groente en fruit weg. Daar doen wij wat aan door deze producten te ‘redden’. In samenwerking met Jumbo in Nieuw-Vennep zetten wij voedselverspilling letterlijk op de kaart. Wij maken van deze ‘afdankertjes’ heerlijke soepen, smoothies en, sinds kort, vegetarische burgers die we verkopen in onze lunchroom.” Een smakelijke vorm van restverwerking, zoals de aanwezigen kunnen proeven. “Het is net als in grootmoeders’ tijd, niets zomaar weggooien, maar verwerken in een nieuw gerecht.”

Vooruit naar vroeger
John Nederstigt haalde het in zijn openingswoord al aan: “We moeten eigenlijk vooruit naar vroeger”. Ons eten heeft gemiddeld 33.000 kilometer afgelegd voor het op ons bord ligt. De wethouder: “Dat was vroeger wel anders, voedsel kwam gewoon uit de buurt. Daar moeten we weer terug naar toe. Weten waar je eten vandaan komt, eerlijk en puur. Dat betekent minder transportkosten en minder belasting voor het milieu. Het gaat om het maken van bewuste keuzes.” Minder vlees eten hoort daar ook bij.

Circulair wordt culinair
Pepijn Rijks, chefkok van Food Union haakt aan: “Er zijn verschillende reden aan te geven waarom vlees eten niet zo goed is voor het milieu. Denk alleen al aan de hoeveelheid landbouwgrond die nodig is om diervoeding op te verbouwen en hoeveel water daar wel niet voor nodig is. Als we meer plantaardig gaan eten, dan kunnen we de wereld prima voeden.” Als vleesloos alternatief presenteert Pepijn zijn karma shoarma en chickenwings zonder kip. Gemaakt van knolselderij uien bloemkool van lokale boeren uit de Haarlemmermeer. 

Ganzenballen
“En als je dan toch vlees wilt eten, waarom dan geen vlees dat als overbodig wordt beschouwd?” vervolgt Pepijn Strijk. Ganzen op Schiphol zijn levensgevaarlijk, de kans dat een vliegtuig neerstort als er een gans in de motor komt is niet denkbeeldig. “Ganzen geven overlast en worden geschoten. Je zou het als afval kunnen beschouwen van onze economie. Maar ganzenvlees is heerlijk.” De geserveerde ‘Royal Goose Ball’, bitterballen van ganzenvlees, zijn in minder dan geen tijd op. Bewijs geleverd.

De taart een stukje groter maken
De bijeenkomst in C-Bèta staat onder leiding van Mart Pfeiffer, directievoorzitter van Rabobank Schiphol. Hij heeft misschien wel de mooiste conclusie, gevat in een toepasselijke beeldspraak als het gaat over circular food: “Voor het bereiken van een volledig circulaire economie moeten we als ondernemers meer gaan samenwerken. Niet steeds zelf een groter stuk van de taart willen, maar de taart als geheel een stuk groter maken.” Een opmerking die door alle culinaire liefhebbers met instemming wordt ontvangen.

Bekijk hier het filmpje. 

Thema: Circular Food 
In onze stedelijk regio legt voedsel regelmatig onnodig veel kilometers af. Het zit vaak vol met ongezonde toevoegingen om het langer houdbaar te maken en om het goedkoop te produceren. Dit gaat ten koste van onze eigen gezondheid, het milieu en welzijn. In een circulaire economie zijn alle processen zó ingericht dat er niks wordt weggegooid. Afval bestaat niet door op een andere manier te produceren en consumeren. Door kringlopen te sluiten en grondstoffen maximaal te benutten. Ambitie is om zoveel mogelijk mensen gezonde, verse producten van dichtbij te laten consumeren. Thuis, maar ook in restaurants, op het werk, op school, in zorginstellingen en waar dan maar ook. In Haarlemmermeer zijn tal van lokale en regionale initiatieven om samen een gezond, smaakvol en circulair voedselsysteem te realiseren. Van boer tot bord. Welke kansen zijn er? Hoe gaan we elkaar versterken.

Terugblik:
SHARE Meets Pharos geslaagd - werken in Pharos Hoofddorp wordt een feestje! 

Het uitzicht vanaf de 18e verdieping van het Pharos-gebouw naast station Hoofddorp is adembenemend. Maar dat was niet de enige reden om deze plek te kiezen voor alweer de zesde SHARE Meets op 15 juni. Ontwikkelaar CAIRN wil van het gebouw de meest gezonde en energieopwekkende werkomgeving van Europa maken. Net zoals de vroegere Pharos-vuurtoren in het oude Alexandrië, wil het Pharos-gebouw een baken en een lichtpunt zijn, maar dan een lichtpunt voor gezond en energiek werken. “De mens is al 2,5 miljoen jaar op aarde. Pas recent in onze geschiedenis zijn we binnen gaan zitten achter onze computerschermen. We brengen veel tijd door in gebouwen die energie slurpen of ons ziek maken. Dit moet een gebouw worden waar je juist energie van krijgt”, zegt Xander Meijer van Stichting De Nieuwe Draai. De stichting is door CAIRN ingehuurd om het 80 meter hoge Pharos-gebouw om te vormen tot een gezonde werkomgeving.

Winst voor iedereen
Zo’n energieopwekkende omgeving is fijn voor werknemers én werkgevers. Meijer: “Mensen die zich fit en vitaal voelen, worden productiever en hun ziekteverzuim neemt af. De kosten van bedrijven bestaan gemiddeld voor 90 procent uit personeelskosten, dus dat kan flinke besparingen opleveren.” Voor die gezonde werkplek zijn heel uiteenlopende zaken nodig. Denk aan een duurzame inrichting met natuurlijke materialen en kleuren, gezonde lucht, veel daglicht, aandacht voor goed voedsel, zo min mogelijk afval (‘zero waste’) en programma’s voor het lichamelijk en de geestelijk welzijn van de mensen die er werken. Veel partijen en bedrijven zijn dan ook betrokken.

Zachtere uitstraling
Ook de buitenkant van Pharos wordt aangepast. De uitstraling is nu grijs en ‘hard’, onder meer door de messcherpe punt van de driehoekige laagbouw. Het gebouw krijgt een zachtere uitstraling met rondere vormen. De entree wordt beter zichtbaar en meer uitnodigend. De meest spectaculaire verandering is misschien wel het verlichten van de ‘kroon’ van de toren. Met led-verlichting kunnen hier straks zowel teksten als artistieke animaties worden vertoond. De energie hiervoor komt uit zonnecellen die in de geveltegels zijn verwerkt. 

Rek- en strekoefeningen
“Even gaan staan allemaal! En nu een paar keer springen!” Jochem van Hessen van Energy Up gaf de deelnemers van SHARE Meets alvast een voorproefje van het programma dat in Pharos wordt aangeboden. Na rek- en strekoefeningen mochten de deelnemers hun eigen ‘Energy Framework’ invullen: welk cijfer geven zij zichzelf op het gebied van sport, voeding, persoonlijke ontwikkeling en hoe ze tegen de wereld aankijken? Wat willen ze veranderen? En welke eerste concrete stap gaan ze daarvoor zetten? Vervolgens nodigde mentale coach/trainer Johan Maigret de deelnemers uit via een mindfulness-oefening om éven pas op de plaats te maken in de hectiek van alledag.

Koelkast wordt bloempot
Het thema ‘Zero waste’ werd in een tweede sessie tijdens deze SHARE Meets uitgediept. Programmamaker Zero Waste Demonteren Wytze Kuijper vertelde dat alle tussenwanden en tapijten die uit Pharos zijn gehaald, worden hergebruikt of opgeslagen. Ze komen weer tevoorschijn als er een toepassing voor is gevonden. Het idee is om ondernemers en kunstenaars daartoe uit te nodigen via een ‘Design Challenge’. Mariska Klijnsma van Ecocreation gaf uitleg over de composteermachine die organisch afval (etensresten, koffiedik, sinaasappelschillen, tuinafval) op locatie binnen 24 uur kan omzetten in compost. En Marc van der Heijden van Triboo en Everuse had enkele spectaculaire circulaire producten bij zich: een bloempot gemaakt van het kunststof uit oude koelkasten en isolatieplaat gemaakt van cellulosevezels uit oud papier en karton.

Lunch door Jonathan Karpathios
Op de vraag van Xander Meijer na afloop welke ideeën of inspiratie mensen deze ochtend hadden opgedaan, kwamen heel snel veel enthousiaste antwoorden. Daarna was de vloer voor Jonathan Karpathios. Deze chef-kok die met zijn restaurant Vork en Mes ‘Echt Eten’ op de kaart heeft gezet, serveerde een overheerlijke lunch, gemaakt met ingrediënten vanuit zijn eigen kwekerij Eigen Oogst waar hij meer dan tweehonderd bijzondere gewassen verbouwt.

SAVE THE DATE
De volgende SHARE Meets is dinsdag 25 september 2018 en heeft als thema FOOD. Hou de website en twitter in de gaten voor de uitnodiging.

Terugblik:
SHARE Meets Maart 2018 Power brainstorm in duurzaam getransformeerd Rijksmonument
Het voormalige Burgerweeshuis in Amsterdam-Zuid vormde het bijzondere decor van SHARE Meets op 15 maart. De deelnemers kregen een kijkje in de keuken van dit Rijksmonument na een anderhalf jaar durende transformatie en restauratie. Ook ging het over circulair Schiphol en hielden gebiedsontwikkelaar BPD en C-Creators een snelkook-workshop over de duurzame ambities voor Lisserbroek-Noord. SHARE Meets is een serie bijeenkomsten van bedrijven, organisaties en de gemeente Haarlemmermeer met als doel de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Michiel Ruis, directeur bij de gemeente Haarlemmermeer: "Dat SHARE Meets over de Ringvaart is getrokken toont het belang van regionale samenwerking."

Zo’n zeventig belangstellenden waren afgekomen op SHARE Meets, met dit keer als thema gebiedsontwikkeling en circulaire transformatie. Dat laatste had onder meer te maken met de locatie van de bijeenkomst, het kantoor van gebiedsontwikkelaar BPD. Sinds begin dit jaar is de onderneming gevestigd in het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam-Zuid. Het gebouw van architect Aldo van Eyck uit 1960 is rijksmonument en wereldberoemd als één van de eerste voorbeelden van het structuralisme in de architectuur. John van den Heuvel, ontwikkelingsmanager BPD:  "Naast de gunstige, strategische ligging in Amsterdam en nabij Schiphol en de dynamiek van de stad was ook de verbinding met kunst en cultuur een belangrijke reden voor BPD om voor deze locatie te kiezen. In en om het Burgerweeshuis gaat de 40 jaar oude BPD kunstcollectie een relatie aan met de architectuur."  

Energielabel A
Maarten Bosch, BPD projectmanager van de duurzame transformatie, zette uiteen hoe het gelukt is om dit monument met een energielabel 'ver beneden G' om te toveren in een comfortabel kantoorgebouw met energielabel A. Zo heeft het gebouw warmtepompen, waar mogelijk zonnepanelen, vloerverwarming en luchtbehandeling via de kruipruimten. Alle beglazing is vervangen en de plafonds zijn bekleed met een geluidsabsorberende laag van gerecycled materiaal. Verder heeft BPD gekozen voor lokaal geproduceerd meubilair en een vloerbedekking die aan het eind van zijn levenscyclus weer wordt teruggenomen door de fabriek.

Winst te behalen
In de tweede gespreksronde van de middag ging Inge van Baardwijk van Schiphol Real Estate in op de duurzaamheidsambities van de nationale luchthaven. Schiphol wil een circulaire luchthaven worden en streeft naar 'zero waste' (geen afval) in 2030. Het bedrijf vroeg onderzoeks- en adviesbureau Metabolic om de materiaalstromen van Schiphol in kaart te brengen. Metabolic was in 2017 genomineerd voor de SHARE Award. Van Baardwijk legde uit dat bij de voedselreststromen en de elektronische reststromen op de luchthaven nog winst is te behalen. "Hiervoor gaan we gesprekken aan in de keten en nemen we de eerste acties zoals 'displays as a service'. Een voorbeeld: de videoschermen die in de terminal hangen kopen we niet meer, maar betalen de leverancier naar gebruik ervan, waardoor de leverancier eigenaar blijft."

Meedenken in interactieve workshop
Lizan Hegeman, locatiemanager van BPD, en Wouter van Twillert van C-Creators, presenteerden de circulaire visie die zij samen met diverse deskundigen aan het opstellen zijn voor Lisserbroek-Noord. Dat is een nieuw te bouwen wijk met zo’n duizend woningen. De deelnemers werd gevraagd om in een korte interactieve workshop mee te denken over de ambities en (on)mogelijkheden op het gebied van onder meer gebouwen en materialen, mobiliteit, groen, water technologie en sociale duurzaamheid. 

Kracht gemeenschap wordt zichtbaar
De 'power of the community' werd na twintig minuten brainstormen zichtbaar op de flip-overs vol grote en kleine tips, ideeën, vragen en aandachtspunten. Ook inhoudelijk lag de nadruk op de kracht van het collectief met ideeën over gemeenschappelijk groen (voedselbos, stadslandbouw) dat gezamenlijk wordt beheerd en een collectieve energievoorziening op wijkniveau. Flexibiliteit was een ander terugkerend thema. Houd bij het ontwerp en de bouw rekening met voortschrijdende technologie, was het advies van de zaal, en bied ook ruimte aan eigen initiatieven van inwoners en tijdelijke invullingen van gebieden. Hegeman en Twillert toonden zich dankbaar met de rijke oogst van de middag waarmee zij samen verder kunnen werken aan een circulair Lisserbroek-Noord. 


Terugblik:
SHARE meets Hergebruik Grondstoffen geslaagd! 


"Wie heeft er vanochtend zijn geitenwollen sokken aangetrokken?" vroeg wethouder John Nederstigt in zijn openingstoespraak bij SHARE Meets op 1 december. Gelach in de zaal. De wethouder: "Ik wil maar zeggen: circulair denken en doen is allang geen idealisme meer, maar een model om ook in de toekomst een boterham mee te verdienen." Hergebruik van grondstoffen was het thema van de vierde editie van SHARE Meets, dit keer te gast bij Rabobank Regio Schiphol, één van de SHARE-founders.

Lex Hendriksen, programmamanager Grondstoffen van Metropoolregio Amsterdam (MRA): "Deze regio behoort tot de economisch sterkste in Europa, maar op het gebied van duurzaamheid is nog een slag te slaan." Dit samenwerkingsverband van twee provincies, 33 gemeenten en een Vervoerregio heeft als doel de concurrentiepositie van de regio te versterken. Grondstoffenregisseur Jolein Baidenmann legde uit wat de MRA doet om grondstoffen binnen de regio te houden en te verwerken: kennis delen, randvoorwaarden creëren en streefdoelen vaststellen, maar ook bijvoorbeeld een grondstoffenatlas maken en kennis en ervaring opdoen in proefprojecten.

Begin van de productieketen
Vanuit de zaal werd het belang van het begin van de productieketen benadrukt: circulair produceren en bouwen. Veel ondernemers lopen tegen een muur van overheidsregels en de overheid slaagt er nog niet in circulair in te kopen en aan te besteden. Nederstigt haakte hierop in: "Het is ontzettend belangrijk om in de keten samen te werken. Preventie is slimmer dan dat je oplossingen moet bedenken voor een probleem. We moeten elkaar helpen om een andere weg te nemen. Daar is lef voor nodig. Ik hoor hier veel ondernemers die tegen beperkende regels aanlopen. Wij kunnen als MRA hier wat aan doen. Met 33 gemeenten in de MRA is circulair inkopen een essentiële factor in het versnellen van de circulaire transitie. Het gaat om een fors bedrag van 4 miljard jaarlijks. We kunnen verschil maken door zelf als gemeente Haarlemmermeer het goede voorbeeld te geven."

Afvalzak
In een tweede workshop vroeg ondernemer Lara van Druten de deelnemers kort te vertellen van welk bedrijf of organisatie zij waren. "Want dat zegt iets over jullie afval. Ik wil graag de inhoud van jullie afvalzakken hebben.” Van Druten won met haar nog jonge bedrijf de Waste Transformers dit jaar de SHARE Award. The Waste Transformers verwerkt organisch afval tot biogas, elektriciteit, water en meststoffen. Het bijzondere is dat ze dit lokaal doen, op de plek zelf waar het afval wordt geproduceerd, door middel van vergisters die in een zeecontainer passen. "Maar als iemand een zeecontainer niet mooi vindt op zijn terrein kunnen we ook zorgen voor een andere vormgeving." Jordy Keimes van DLL Vendor Finance vertelde vervolgens hoe zijn bedrijf samen met The Waste Transformers hiervoor een businessmodel heeft opgezet. Een klant hoeft geen grote investeringen te doen, maar kan leasen of huren.

Sierra Leone
De mini-afvalverwerkingsinstallaties zijn heel geschikt voor bijvoorbeeld bedrijventerreinen, hotels, universiteitsterreinen, luchthavens, ziekenhuizen en festivals. The Waste Transformers is een groot succes bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Ook de Nieuwe Bijlmer Bajes, een nieuwe wijk die wordt ontwikkeld door OMA Architects, gaat straks op de groene energie van de Waste Transformers draaien. In het buitenland zijn er projecten in Zuid-Afrika, Hongkong en Sierra Leone. Dat laatste kwam op een bijzondere manier tot stand. De ceo van een afvalwerkingsbedrijf uit Sierra Leone zag op doorreis op Schiphol een poster van de Waste Transformers. Hij nam contact op en was zo enthousiast dat The Waste Transformers hier nu aan de slag gaat met op termijn tien installaties.

Ruimte in regels
In haar afronding van het officiële programma kwam Els Avontuur, directeur Bedrijven van Rabobank Regio Schiphol, terug op het belang van het slechten van belemmerende wet- en regelgeving. Zij gaf het woord aan een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, die duidelijk maakte dat bij de transitie van een lineaire naar een circulaire economie de regelgeving bijna per definitie achterloopt. Hij wees op het op programma 'Ruimte in Regels voor Groene Groei' van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Hij riep alle partijen op concrete casussen van knellende regelgeving te melden op www.ruimteinregels.nl. "Naar eigen zeggen vinden zij in 90 procent van alle gevallen een oplossing."

The Colour Kitchen
De ochtend werd afgesloten met een lunch verzorgd door The Colour Kitchen, een succesvol horeca- en cateringbedrijf dat onder het motto ‘no social waste’ mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt traint en opleidt. Bartel Geleijnse van The Colour Kitchen: "Wij geloven in de betekenis-economie." Hij haalde een uitspraak aan van Nelson Mandela: "De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in het leven van anderen."  Vanuit die filosofie geeft het bedrijf nieuwe kansen aan mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze een baan hebben omdat ze moeten opboksen tegen de ‘gemiddelde’ norm van de maatschappij. 

Terugblik:
SHARE meets in Lisserbroek zeer geslaagd 
“Ik zou bijna zeggen: het gas erop”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzaamheid, tijdens ‘SHARE meets’ vrijdag 15 september in Lisserbroek. Thema van deze bijeenkomst is de overgang naar duurzame energie. Velen in Haarlemmermeer delen met de wethouder het gevoel van urgentie. De inschrijving voor de bijenkomst was in een mum van tijd vol. “In juli liet een enorme ijsschots los op Antarctica, in Zwitserland brak deze maand de Triftgletsjer af.” Nederstigt benadrukt in zijn verhaal dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker en harder worden. Een massale beweging is nodig om het tij te keren. De initiatiefnemers van SHARE (bedrijven en gemeente) willen een versnelling inzetten in de transitie naar duurzame energie. Welke kansen en mogelijkheden liggen er in de polder? Hoe kunnen we die gezamenlijk oppakken? 

Lisserbroek Samen Meer
Lisserbroek is niet toevallig gekozen als locatie van de bijeenkomst. In buurthuis De Meerkoet vertelt dorpsbewoner Ed Nieuwenhuizen hoe inwoners in het project Lisserbroek Samen Meer volop bezig zijn om het dorp groener, socialer én duurzamer te maken. Lisserbroek wil zelfvoorzienend zijn op energiegebied. Een van de basisscholen heeft al zonnepanelen, die komen er ook op de daken van de tennisvereniging en de voetbalclub. De sportverenigingen stappen ook over op ledverlichting.
Bekijk hier de presentatie.

Klapper
Grootste klapper maakt Lisserbroek met de ‘zonne-energiefabriek’ op het dak van bollenbedrijf De Ree. Bovenop de loods van dit 98-jarige familiebedrijf komen maar liefst vijftienduizend zonepanelen. Niet alleen voor eigen gebruik, ook anderen kunnen stroom afnemen of investeren in de panelen. “Er ligt een goede business case aan ten grondslag”, aldus Jurgen de Ree over deze bijzondere stap. 

Besparing
Want duurzaamheid en een gezond bedrijfseconomisch belang gaan hand in hand. Na een opsomming van alles wat het bedrijf doet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (véél), voegt De Ree toe: “We zijn natuurlijk wel gewoon een bedrijf. Ledverlichting levert ons een besparing op van een kwart tot een derde van het energieverbruik. De volgende stap is overschakelen op bewegingssensoren.”
Bekijk hier de presentatie.

Kansen
“Stoer”, zo typeerde intussen Pieter van der Ploeg van netwerkbedrijf Alliander de ambities van Haarlemmermeer om niet alleen energieneutraal, maar zelfs energieleverend te worden. “Om net zoveel energie op te wekken als de polder nu gebruikt zou je al negenhonderd windmolens neer moeten zetten.” Omdat er weinig industrie is in Haarlemmermeer, liggen de beste kansen volgens Van der Ploeg in energiebesparing en -opwekking in de gebouwen: woningen en kantoren. “Bouw energieneutraal. Zoek mogelijkheden om restwarmte van bijvoorbeeld datacenters te gebruiken voor verwarming van woningen.”
Bekijk hier de presentatie.

Tegenstroom
Ontwikkelaars in de zaal weten dat er onder kopers enorme belangstelling is voor ‘nul op de meter-woningen’. Andrea de Graaf van Tegenstroom, het eigen energiebedrijf van de gemeente, vertelt over een project dat is uitgevoerd samen met woningcorporatie Ymere. Huurders van vierduizend woningen kregen het aanbod om zonnepanelen op hun dak aan te laten brengen. Elfhonderd van hen gingen hierop in: in totaal zijn negenduizend zonnepanelen aangebracht. “Een situatie waarbij iedereen wint. En die ons doel, om lokaal zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken, dichterbij brengt.”
Bekijk hier de presentatie.

Energieke Regio
Op de vraag of een dergelijk project ook niet mogelijk is voor bedrijven, vertelt Arjanne Lagendijk dat NMCX, Centrum voor Duurzaamheid, hiermee onlangs is gestart: “Energieke Regio Haarlemmermeer helpt bedrijven en organisaties met het verduurzamen van hun gebouwen.” Gespreksleider Alex Tuinstra van de gemeente roept tot slot iedereen in de zaal die zich samen met de gemeente verder willen inzetten voor de duurzame energietransitie zijn naam achter te laten. 

Zo lekker is de polder
Na afloop van het ‘officiële deel’ wordt er druk nagepraat bij een overheerlijke pure ‘polderlunch’. Waarbij alles - het brood, de jam, honing, kaas, boter, melk, pompoensoep, aardappelsalade, appels, tomaten, komkommers en nog veel meer - afkomstig is van en bereid in Haarlemmermeer. Zò lekker kan de polder zijn.

Terugblik:
Levendige SHARE 2017 in Sugar City

SHARE wérkt, zo bleek weer tijdens het SHARE congres van 29 mei in Sugar City. Schiphol-topman André van den Berg vertelde dat de luchthaven voor zijn schilderwerk in zee is gegaan met duurzame verffabriek Rigo, winnaar van de SHARE Award in 2015. “Die heb ik bij SHARE ontmoet.” Ook tijdens SHARE 2017 konden ondernemers en organisaties volop kennis nemen van vernieuwende, duurzame initiatieven.

Bouwondernemingen, een mediabedrijf, een winkeliersvereniging, een mobiliteitsonderneming, een meubelmaker, landbouwers en veel anderen presenteerden hun innovatieve ideeën tijdens het SHARE congres. “U bent hier vanmiddag om deze mooie initiatieven verder te helpen. Wat kunt u bijdragen? Stel uw netwerk open”, moedigde moderator Rens de Jong de zaal aan. Hij schatte dat er tweehonderd man aanwezig was, met ieder gemiddeld vijfhonderd LinkedIn-contacten. “Er zullen wat dubbelingen zijn, maar dat is een netwerk van zo’n honderdduizend!”

Gek genoeg
Samen een circulaire economie realiseren die toekomstbestendig is, banen creëert en innovatie aanwakkert, daar draait het om bij SHARE. Vernieuwing gaat niet vanzelf. Het vraagt om een onbevangenheid en kinderlijk enthousiasme die zich niet laten inperken door regels en beren op de weg, aldus wethouder Adam Elzakalai (Economische zaken en luchthavenzaken) in zijn welkomstwoord. “Wij hebben ondernemers nodig die hun nek durven uitsteken.” Hij citeerde een bekende uitspraak van Steve Jobs: ‘De mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het doen.’ 

Slurf
‘Airport City Haarlemmermeer’ was het thema dat als rode draad door de middag was verweven. Elzakalai benadrukte dat de gemeente en de luchthaven in een symbiose met elkaar samenleven. “Wij zijn al meer dan honderd jaar goede buren. Ik barbecue liever met mijn buurman dan dat ik ruzie met hem maak over de geluidsinstallatie.” Gemeente en Schiphol moeten samen optrekken voor een economisch sterke en leefbare regio. Ter plekke nodigde de wethouder André van den Berg van Schiphol uit om samen op de spottersplek langs de A5 een schuilplek te maken van een oude vliegtuigslurf.

'Ons loket staat open'
Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens van de wereld te zijn, hield Van den Berg de zaal voor. Hij gaf voorbeelden van wat er op dat vlak al gebeurt, zoals circulair ontworpen bagagebanden, mestkorrels die worden gewonnen uit afvalwater van vliegtuigen, duurzame verlichting en gebruik van biologische verf. “Maar wij kunnen niet alles zelf. Schiphol is groot, maar niet per se in het omgaan met circulariteit. Help ons daarbij, ons loket staat open.” Een ondernemer uit de zaal die biobased betonproducten maakt, sprong direct op de uitnodiging in en ter plekke werden kaartjes uitgewisseld. 

Duurzame relatie
“Zolang duurzaamheid een kostenpost is, zal het altijd onder druk staan”, stelde Age Vermeer, van bouwbedrijf Dura Vermeer. “Om tot echte duurzame oplossingen te komen moeten we op een andere manier gaan samenwerken.” Ook Vermeer had het over ‘symbiose’. “Het is niet meer van deze tijd dat de overheid de opdracht geeft en dat wij als bouwers die uitvoeren. Overheid en bouwers moeten meerjarencontracten met elkaar sluiten en samenwerken in een traject waarbij elke partij waarde toevoegt. Alleen zo ontstaat ruimte voor innovatie. Een duurzame relatie is het uitgangspunt, duurzaamheid het resultaat.”

SHARE Award
Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) mocht tot slot de SHARE Award 2017 uitreiken aan The Waste Transformers. Dit jonge Hoofddorpse bedrijf wekt groene energie op met kleinschalige afvalwerkingsinstallaties die overal kunnen worden geplaatst. De andere genomineerden waren De Circulaire Weg, Metabolic en Biobound. 

Sugar City
SHARE is een initiatief van bedrijfsleven en de gemeente om de transitie naar de circulaire samenleving te versnellen. Heel toepasselijk werd SHARE 2017 gehouden in Sugar City in Halfweg. Niet alleen is Halfweg vanaf 2019 onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer, Sugar City is ook een goed voorbeeld van transformatie van bestaand vastgoed. De oude suikerfabriek is nu een evenementenlocatie en er zijn bedrijven gevestigd. Het project is nog in ontwikkeling. Er zijn plannen voor onder meer winkels, een horecaboulevard en een hotel.