Welkom bij SHARE Meets

Je bent ieder kwartaal welkom bij SHARE Meets op inspirerende pop-up locaties verspreid door de regio. De setting is informeel en interactief. Concreet aan de slag. Het SHARE netwerk benutten voor een sneeuwbaleffect zodat we versnellen. Samen realiseren we een samenleving die toekomstbestendig is en innovatie aanwakkert. Daarmee is SHARE niet alleen een uniek podium maar ook een perfect bussinessnetwerk in Haarlemmermeer en metropoolregio Amsterdam. 

SHARE Meets SHARE AWARD 2020

Dat concrete resultaten op duurzaamheidsterrein aantrekkelijk via het beeldscherm zijn over te brengen, bewees ook deze SHARE Meets -bijeenkomst. Want door de COVID-19 maatregelen was het al de tweede keer op rij dat dit event voor ondernemers en andere belangstellenden via online plaatsvond. Tal van bijzondere duurzame voorbeelden kwamen op 8 oktober vlot langs onder leiding van discussieleider Ilknur Dönmez.

Award voor Hero Balancer
De SHARE Award, een blijk van erkenning voor het bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren, ging dit jaar naar Hero Balancer. Wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) reikte de award uit. Het bedrijf krijgt een SHARE boostlunch aangeboden met de SHARE-founders.

Het winnende Hero Balancer verduurzaamt gebouwen door middel van slimme software. De jury vindt ze een aansprekend voorbeeld van de nieuwe economie. Het verbindt de wereld van morgen met een laagdrempelig, maar bovenal kostenbesparend product. Zo wordt bijgedragen aan een beter binnenklimaat, een duurzame CO2-vermindering en een lagere energierekening. Slimme meet-en regelsystemen zorgen voor een optimale afstemming en grootschalige verwarmingssystemen verwarmen zo nooit meer overbodig op. 

Eervolle vermelding
Omdat de jury onder de indruk is van de inspanningen op duurzaamheidsterrein van deze lokale kleine zelfstandige ondernemer was er voor No Waste Decoration een eervolle vermelding. Monique Dickhout uit Hoofddorp maakt duurzame en unieke woonaccessoires. Dat doet ze van duizenden kilometers overbodig woontextiel en behang van woonwinkels dat anders in de verbrandingsovens zou terechtkomen. Zij ontving daarvoor een mooi boeket bloemen van de SHARE-jury.

Wonderproduct
Algae Innovations, de winnaar van vorig jaar, heeft een heel bijzondere tijd doorgemaakt. Zij zetten algen, microscopisch kleine plantjes in als plantenvoeding van natuurlijke oorsprong voor met name bloemen. Kwekers gebruiken ze om de weerbaarheid van gewassen te verbeteren en beter te laten groeien. Directeur Ad van Vugt vertelde dat hij en zijn mensen meteen na de kennislunch voortvarend aan de slag gingen met de expertise die zij van de SHARE oprichters hadden gekregen. Vlak daarna  brak de pandemie uit. Alle testen en proeven bij bedrijven stopten, waardoor Algae zich moest heroriënteren. Zodoende focussen zij zich nu op de groenteteelt. “Want eten moet je altijd.” Tenslotte deed Van Vugt een oproep: “Als er telers in de zaal zijn die ons wonderproduct willen proberen, dan helpt u uzelf en ons daarmee op een geweldige manier!”

5 sterren
Tussen Station Hoofddorp, de spoorlijn en de A4 ligt Schiphol Trade Park dat volop in ontwikkeling is. De ambitie van gebiedsontwikkelaar SADC is om van dit bedrijvenpark met een grootte van 350 hectare de meest duurzame werklocatie van Europa te maken. Isaac Roeterink is trots op de groene BREEAM 4 sterrencertificering en gaat op voor de vijfde ster. Dat moet wel lukken want trots meldt hij dat er 8.000 vierkante meter tegels van biobased beton zijn neergelegd. Die zijn gemaakt van olifantsgras dat ook in het gebied groeit, namelijk langs de A4. Het is een mooi voorbeeld van de circulaire kringloop. De tegels komen van het bedrijf BioBound dat eerder meedeed met de SHARE Award. Een ander circulair voorbeeld is dat met oud asfalt uit de regio wegen zijn aangelegd via een vernieuwende werkmethode, gerecycled asfalt dus. Die vijfde ster komt er vast aan, concludeerden de deelnemers achter het beeldscherm.

Partnerships
“Als je snel wil gaan, moet je het alleen doen. Als je verder wil komen, moet je het samen doen.” Dit is zeker van toepassing op Elske van Gent van Rabobank Metropoolregio Amsterdam. Zij brengt graag mensen bij elkaar en bouwt bruggen tussen de belanghebbenden bij haar projecten. Ze begeleidt klanten op hun weg naar duurzaam ondernemen. De deelnemers werden getrakteerd op een aantal vragen die deze onderwerpen raken. Ook deelde ze informatie hoe zij duurzaam kunnen ondernemen, welke kansen dit biedt om te innoveren en hoe een onderneming daaraan kan verdienen. De sleutel is het aangaan van partnerships en netwerken. “Dit geldt ook binnen het eigen team. Als je elkaar goed aanvult, met aanvullende talenten en vaardigheden, is de kans op succes het grootst,” zegt Elske van Gent.

Begin!
Duurzaamheid werd heel concreet toen Wido van den Bosch van Brink Industrial aan het woord kwam. Hij vertelde over circulaire productontwikkeling en zijn motto is: denk goed na en begin! Circulaire economie staat wat hem betreft voor het voorkomen van verspilling. Daar richt hij zijn bedrijven dan ook op in. Van den Bosch levert niet alleen mooie circulaire producten op maar ook efficiency in de fabriek en ook duurzaam inzetbare werknemers. ”Als je er geen businesscase van kan bouwen, werkt het niet. Het economische model spreekt me enorm aan. De ene businesscase is wat succesvoller dan de andere. Het is een continu proces en we kijken permanent waar we het proces kunnen verbeteren. We willen elke keer weer een stapje beter worden. Van engineering tot op de vloer doorgevoerd. We investeren ook stevig in ultramoderne technieken.”

Volgende SHARE Meets 
Ilknur Dönmez sloot af met een doorkijk naar de vierde SHARE Meets van dit jaar op 2 december 2020, die gaat over food en biodiversiteit. Misschien kan dit wél een live-event worden? Het zou enorm leuk zijn als we elkaar weer eens echt zien en spreken.

Terug