donderdag 21 juni 2018

SHARE Meets geslaagd - werken in Pharos Hoofddorp wordt een feestje

Het uitzicht vanaf de 18e verdieping van het Pharos-gebouw naast station Hoofddorp is adembenemend. Maar dat was niet de enige reden om deze plek te kiezen voor alweer de zesde SHARE Meets op 15 juni. Ontwikkelaar CAIRN wil van het gebouw de meest gezonde en energieopwekkende werkomgeving van Europa maken. Net zoals de vroegere Pharos-vuurtoren in het oude Alexandrië, wil het Pharos-gebouw een baken en een lichtpunt zijn, maar dan een lichtpunt voor gezond en energiek werken. “De mens is al 2,5 miljoen jaar op aarde. Pas recent in onze geschiedenis zijn we binnen gaan zitten achter onze computerschermen. We brengen veel tijd door in gebouwen die energie slurpen of ons ziek maken. Dit moet een gebouw worden waar je juist energie van krijgt”, zegt Xander Meijer van Stichting De Nieuwe Draai. De stichting is door CAIRN ingehuurd om het 80 meter hoge Pharos-gebouw om te vormen tot een gezonde werkomgeving.

Winst voor iedereen
Zo’n energieopwekkende omgeving is fijn voor werknemers én werkgevers. Meijer: “Mensen die zich fit en vitaal voelen, worden productiever en hun ziekteverzuim neemt af. De kosten van bedrijven bestaan gemiddeld voor 90 procent uit personeelskosten, dus dat kan flinke besparingen opleveren.” Voor die gezonde werkplek zijn heel uiteenlopende zaken nodig. Denk aan een duurzame inrichting met natuurlijke materialen en kleuren, gezonde lucht, veel daglicht, aandacht voor goed voedsel, zo min mogelijk afval (‘zero waste’) en programma’s voor het lichamelijk en de geestelijk welzijn van de mensen die er werken. Veel partijen en bedrijven zijn dan ook betrokken.

Zachtere uitstraling
Ook de buitenkant van Pharos wordt aangepast. De uitstraling is nu grijs en ‘hard’, onder meer door de messcherpe punt van de driehoekige laagbouw. Het gebouw krijgt een zachtere uitstraling met rondere vormen. De entree wordt beter zichtbaar en meer uitnodigend. De meest spectaculaire verandering is misschien wel het verlichten van de ‘kroon’ van de toren. Met led-verlichting kunnen hier straks zowel teksten als artistieke animaties worden vertoond. De energie hiervoor komt uit zonnecellen die in de geveltegels zijn verwerkt. 

Pharos Vitaal 
“Even gaan staan allemaal! En nu een paar keer springen!” Jochem van Hessen van Energy Up gaf de deelnemers van SHARE Meets alvast een voorproefje van het programma dat in Pharos wordt aangeboden. Na rek- en strekoefeningen mochten de deelnemers hun eigen ‘Energy Framework’ invullen: welk cijfer geven zij zichzelf op het gebied van sport, voeding, persoonlijke ontwikkeling en hoe ze tegen de wereld aankijken? Wat willen ze veranderen? En welke eerste concrete stap gaan ze daarvoor zetten? Vervolgens nodigde mentale coach/trainer Johan Maigret de deelnemers uit via een mindfulness-oefening om éven pas op de plaats te maken in de hectiek van alledag.

Koelkast wordt bloempot
Het thema ‘Zero waste’ werd in een tweede sessie tijdens deze SHARE Meets uitgediept. Programmamaker Zero Waste Demonteren Wytze Kuijper vertelde dat alle tussenwanden en tapijten die uit Pharos zijn gehaald, worden hergebruikt of opgeslagen. Ze komen weer tevoorschijn als er een toepassing voor is gevonden. Het idee is om ondernemers en kunstenaars daartoe uit te nodigen via een ‘Design Challenge’. Mariska Klijnsma van Ecocreation gaf uitleg over de composteermachine die organisch afval (etensresten, koffiedik, sinaasappelschillen, tuinafval) op locatie binnen 24 uur kan omzetten in compost. En Marc van der Heijden van Triboo en Everuse had enkele spectaculaire circulaire producten bij zich: een bloempot gemaakt van het kunststof uit oude koelkasten en isolatieplaat gemaakt van cellulosevezels uit oud papier en karton.

Lunch door Jonathan Karpathios
Op de vraag van Xander Meijer na afloop welke ideeën of inspiratie mensen deze ochtend hadden opgedaan, kwamen heel snel veel enthousiaste antwoorden. Daarna was de vloer voor Jonathan Karpathios. Deze chef-kok die met zijn restaurant Vork en Mes ‘Echt Eten’ op de kaart heeft gezet, serveerde een overheerlijke lunch, gemaakt met ingrediënten vanuit zijn eigen kwekerij Eigen Oogst waar hij meer dan tweehonderd bijzondere gewassen verbouwt.

 Bekijk hier het filmpje.