maandag 18 september 2017

SHARE meets in Lisserbroek: Haarlemmermeer energieleverend

“Ik zou bijna zeggen: het gas erop”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzaamheid, tijdens ‘SHARE meets’ vrijdag 15 september in Lisserbroek. Thema van deze bijeenkomst is de overgang naar duurzame energie. Velen in Haarlemmermeer delen met de wethouder het gevoel van urgentie. De inschrijving voor de bijenkomst was in een mum van tijd vol. “In juli liet een enorme ijsschots los op Antarctica, in Zwitserland brak deze maand de Triftgletsjer af.” Nederstigt benadrukt in zijn verhaal dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker en harder worden. Een massale beweging is nodig om het tij te keren. De initiatiefnemers van SHARE (bedrijven en gemeente) willen een versnelling inzetten in de transitie naar duurzame energie. Welke kansen en mogelijkheden liggen er in de polder? Hoe kunnen we die gezamenlijk oppakken? 

Lisserbroek Samen Meer
Lisserbroek is niet toevallig gekozen als locatie van de bijeenkomst. In buurthuis De Meerkoet vertelt dorpsbewoner Ed Nieuwenhuizen hoe inwoners in het project Lisserbroek Samen Meer volop bezig zijn om het dorp groener, socialer én duurzamer te maken. Lisserbroek wil zelfvoorzienend zijn op energiegebied. Een van de basisscholen heeft al zonnepanelen, die komen er ook op de daken van de tennisvereniging en de voetbalclub. De sportverenigingen stappen ook over op ledverlichting.

Klapper
Grootste klapper maakt Lisserbroek met de ‘zonne-energiefabriek’ op het dak van bollenbedrijf De Ree. Bovenop de loods van dit 98-jarige familiebedrijf komen maar liefst vijftienduizend zonepanelen. Niet alleen voor eigen gebruik, ook anderen kunnen stroom afnemen of investeren in de panelen. “Er ligt een goede business case aan ten grondslag”, aldus Jurgen de Ree over deze bijzondere stap. 

Besparing
Want duurzaamheid en een gezond bedrijfseconomisch belang gaan hand in hand. Na een opsomming van alles wat het bedrijf doet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (véél), voegt De Ree toe: “We zijn natuurlijk wel gewoon een bedrijf. Ledverlichting levert ons een besparing op van een kwart tot een derde van het energieverbruik. De volgende stap is overschakelen op bewegingssensoren.”

Kansen
“Stoer”, zo typeerde intussen Pieter van der Ploeg van netwerkbedrijf Alliander de ambities van Haarlemmermeer om niet alleen energieneutraal, maar zelfs energieleverend te worden. “Om net zoveel energie op te wekken als de polder nu gebruikt zou je al negenhonderd windmolens neer moeten zetten.” Omdat er weinig industrie is in Haarlemmermeer, liggen de beste kansen volgens Van der Ploeg in energiebesparing en -opwekking in de gebouwen: woningen en kantoren. “Bouw energieneutraal. Zoek mogelijkheden om restwarmte van bijvoorbeeld datacenters te gebruiken voor verwarming van woningen.”

Tegenstroom
Ontwikkelaars in de zaal weten dat er onder kopers enorme belangstelling is voor ‘nul op de meter-woningen’. Andrea de Graaf van Tegenstroom, het eigen energiebedrijf van de gemeente, vertelt over een project dat is uitgevoerd samen met woningcorporatie Ymere. Huurders van vierduizend woningen kregen het aanbod om zonnepanelen op hun dak aan te laten brengen. Elfhonderd van hen gingen hierop in: in totaal zijn negenduizend zonnepanelen aangebracht. “Een situatie waarbij iedereen wint. En die ons doel, om lokaal zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken, dichterbij brengt.”

Energieke Regio
Op de vraag of een dergelijk project ook niet mogelijk is voor bedrijven, vertelt Arjanne Lagendijk dat NMCX, Centrum voor Duurzaamheid, hiermee onlangs is gestart: “Energieke Regio Haarlemmermeer helpt bedrijven en organisaties met het verduurzamen van hun gebouwen.” Gespreksleider Alex Tuinstra van de gemeente roept tot slot iedereen in de zaal die zich samen met de gemeente verder willen inzetten voor de duurzame energietransitie zijn naam achter te laten. 

Zo lekker is de polder
Na afloop van het ‘officiële deel’ wordt er druk nagepraat bij een overheerlijke pure ‘polderlunch’. Waarbij alles - het brood, de jam, honing, kaas, boter, melk, pompoensoep, aardappelsalade, appels, tomaten, komkommers en nog veel meer - afkomstig is van en bereid in Haarlemmermeer. Zò lekker kan de polder zijn.

De volgende ‘SHARE meets’ is op vrijdag 1 december 2017 bij de Rabobank Regio Schiphol. Het gaat dan over hergebruik van producten en materialen zodat grondstoffen hun waarde behouden.