woensdag 15 december 2021

Tegenstroom voor de 7e keer groenste energieleverancier

Voor het 7de jaar op rij is Tegenstroom, als onderdeel van het collectief om | nieuwe energie uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. Dat maakten de organisaties de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu vandaag bekend in de Stroomranking 2021. Het groene energiecollectief scoort daarin opnieuw een rapportcijfer 10 omdat, zoals de consumentenbond schrijft, ze meer doen dan vergroenen door certificaten. Ze investeren in groene productie en werken actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening.

Andrea van de Graaf, directeur van Tegenstroom: “Het verbaast ons niets dat we weer een 10 krijgen. We leveren 100% in Haarlemmermeer opgewekte zonnestroom aan onze klanten. Wat ik toch wel pijnlijk vind is dat de ranking opnieuw laat zien dat we in Nederland nog volop investeren in grijze energie. Daardoor wordt óók de prijs van groene energie beïnvloed door de prijs van grijze, waarvan de prijzen nu historisch hoog zijn. Wanneer gaan we gewoon helemaal om?”

Hoge energieprijzen
Sinds de zomer hebben we te maken met historisch hoge energieprijzen en een grillige markt. Daarom biedt Tegenstroom op dit moment alleen maar flex-contracten aan. Flex is een overeenkomst voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 30 dagen. Het overeengekomen tarief is flexibel en wordt iedere maand vooraf opnieuw vastgesteld op basis van de actuele marktontwikkelingen.

Dalende prijzen na de winter?
Heb je nu een vast contract, dan is er niets aan de hand. Heb je een variabel contract of moet je een nieuw contract afsluiten, dan kan je met een flex-contract beter af zijn. Je hoeft dan nu geen langlopend contract met hele hoge tarieven af te sluiten. Bij flex dalen de tarieven automatisch wanneer de prijzen in de markt dat ook doen. Naar verwachting gaan de tarieven na de winter dalen. Op dat moment kan alsnog gekozen worden voor een vast contract. Tegenstroom |om Loopt op deze manier ook minder risico. Dat betekent dat het lokale energiebedrijf veilig haar klanten kan blijven voorzien van schone energie.

Waarom Tegenstroom niet omvalt
In de media staan berichten over het mogelijk omvallen van kleinere energieleveranciers, omdat deze short posities zouden hebben. Dat betekent dat er wel al verkocht is, maar dat de leverancier daarvan nog niet alles zelf had ingekocht. Dan moet de leverancier nu energie voor een hoger bedrag inkopen dan met de klant is afgesproken. En dan kan het goed mis gaan. Bij Tegenstroom | om is hier geen sprake van. Alles wat aan klanten verkocht is, is ook direct ingekocht. Bij Tegenstroom |om loop je dus niet het risico dat ze omvallen.

Over Tegenstroom | om
Tegenstroom is Haarlemmermeers eigen lokale energiebedrijf voor stroom en gas. Klanten gebruiken thuis 100% zonnestroom opgewekt door ondernemers uit Nieuw Vennep, Zwanenburg, Rijsenhout, Hoofddorp of Abbenes. De bedrijven wekken meer stroom op dan ze zelf nodig hebben. Wat ze over hebben, leveren ze aan Tegenstroom, dat het aan haar klanten levert. Tegenstroom werkt samen met 60 andere lokale energiecoöperaties, verenigd in het energiecollectief om | nieuwe energie, de partij in de lijst van de stroomranking. Tegenstroom.nl #kooplokaal

Andrea van de Graaf, directeur van Tegenstroom: "We hebben zonnestroom over! We zoeken afnemers voor onze lokaal opgewekte zonnestroom! Nu stroom uit Hoofddorp, Rijsenhout, Nieuw Vennep, Zwanenburg én Abbenes. Doe wat je al tijden van plan bent:  Sluit je aan!"