vrijdag 02 maart 2018

Stroomlevering via 125.000 panelen op SADC Solar Park gestart

Weggebruikers van de N201 en NS-reizigers op het traject Schiphol - Hoofddorp hebben de duizenden zonnepanelen zien liggen. Het valt niet te missen: het eerste deel van SADC Solar Park op bedrijventerrein de Hoek in Hoofddorp is gereed. De afgelopen maanden zijn 125.520 panelen geplaatst op de beschikbare 25 hectare grond. Op 6 maart is de officiële opening. Onder meer doordat onze woningen van het aardgas af moeten en vanwege de klimaatdoelstellingen zijn andere vormen van energieopwekking noodzakelijk. Stroom opgewekt door zonnepanelen is een van de oplossingen hiervoor. Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) neemt de officiële opening voor zijn rekening. Andere sprekers zijn Marc van Velzen en Eric van der Gun (directie SolarEnergyWorks), Jeanet van Antwerpen (directeur SADC) en Alexander Kolb (director of BEE Groene Hoek B.V. en investment manager).

BNR Nieuwsradio
Ter gelegenheid van de officiële opening zendt BNR Nieuwsradio van 10.00 tot 12.00 uur live uit vanaf de locatie. In het programma ‘BNR Zakendoen’ worden diverse gasten ontvangen.

9.000 huishoudens
Dit eerste deel (15.000 MWh) van het zonnepark gaat in maart in productie. De verwachting is dat vanaf oktober 2018 het tweede deel wordt gebouwd. In totaal liggen er straks circa 275.000 zonnepanelen. Dat is samen goed voor ruim 33 megawatt aan capaciteit, stroom voor 8.500 tot 9.000 huishoudens. De opgewekte stroom wordt aan Eneco geleverd.

CO2-besparing
Met een omvang van 50 hectare en een capaciteit van ruim 33 megawatt energie is het een van de grotere zonneparken in Nederland. De inzet van zonne-energie in de Hoek bespaart jaarlijks ongeveer evenveel CO2 als 530 huishoudens in datzelfde jaar aan CO2 uitstoten.

Samenwerking
SADC Solar Park is een samenwerking van grondeigenaar SADC (Schiphol Area Development Company), Solar ontwikkelaar SolarEnergyWorks, bouwer F&S Solar en investeerder Blue Elephant. Zij hebben een contract gesloten voor 25 jaar.

Circulaire werklocaties
SADC onderzoekt samen met eigenaar Blue Elephant op welke manier de stroom in de toekomst geleverd kan worden aan de Green Datacenter Campus op Schiphol Trade Park. Dit is een nieuw bedrijventerrein voor datacenters en hieraan gerelateerde bedrijvigheid. Het lokaal opwekken en verbruiken van energie past binnen de ambitie van SADC om bij te dragen aan ontwikkeling van circulaire werklocaties.

SADC is in 1987 opgericht om de concurrentiepositie van de regio in (inter)nationaal verband te versterken. Het bedrijf heeft vier gelijkwaardige aandeelhouders (elk voor 25 procent): gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Schiphol Group.