maandag 18 juni 2018

Winnaar voedselprijs Groenste Idee wil droom realiseren in PARK21

Niels Beukema gaat binnenkort met een aantal professionals van NMCX Centrum voor Duurzaamheid aan de slag. Zijn plan voor een restaurant - met voedsel geteeld in de polder - krijgt steeds meer handen en voeten. Zijn droomlocatie: PARK21. Of op een andere mooie plek. De winnaar van de voedselprijs voor het Groenste Idee van Haarlemmermeer heeft ideeën genoeg. Het Groenste Idee van Haarlemmermeer kent al een flink aantal eerdere edities, maar de Voedselprijs is dit jaar een nieuwe prijs. De jury vindt het de hoogste tijd om ideeën op te pakken om minder voedsel te verspillen. De oproep is daarom meer duurzaam geteelde producten te eten, voedselresten te recyclen en meer lokale producten op de kaart te zetten. Daarom kregen deze inzendingen dit jaar een aparte beoordeling. De Venneper Niels Beukema voldoet daar ruimschoots aan.

Meer&Deel
De jury vindt dat het koksmes bij Beukema’s idee Meer&Deel aan twee kanten snijdt. De plek leidt tot verrassende ontmoetingen en bezoekers kunnen laagdrempelig uit eten. Hierbij staat mooi en eerlijk eten met vergeten groenten en seizoensgebonden koken centraal. Eten wat de pot schaft, aan lange tafels aanschuiven, met genoeg tijd en buitenruimte voor een wandeling om te genieten van het landschap, dat is zijn idee in een notendop. In drie sessies van 3 uur krijgt Niels Beukema binnenkort de kans om zijn idee verder te brengen met inhoudelijke kennis van de mensen van NMCX. Ook gaan ze op zoek naar financieringsmogelijkheden en helpen ze hem met een plan van aanpak voor zijn droomplan. Daarmee gaat Niels zelf aan de slag, hij doet niets liever dan dat.

Laagdrempelig
Kijkende door zijn oogharen ziet Niels Beukema een laagdrempelige ontmoetingsplek voor zich waar seizoensgebonden maaltijden worden aangeboden, waar geen afval bestaat en biologische boeren hun producten aanleveren. "En waar betaalbare prijzen gelden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen."

Meerwinkel
En dat is nog lang niet alles. Meer&Deel wordt een sociale onderneming waar ook andere ondernemers op het gebied van duurzaamheid aansluiting kunnen vinden. "Het restaurant kunnen we bijvoorbeeld combineren met een vestiging van de Meerwinkel. Zij krijgen niet alle spullen in hun showroom geshowd want hebben een enorm aanbod. Zet de meubels in het restaurant neer. Zit een stoel lekker tijdens je diner, dan reken je die meteen mee af en neem je die meer naar huis."

Ambitie
Waar komen de organisatorische en bourgondische aspiraties vandaan? Jarenlang werkte Niels als snelle reclameman bij grote bureaus met torenhoge ambities en verantwoordelijkheden. Toen dat niet langer zijn ideale wereld was, richtte hij zijn eigen copywritersbureau op. Ook staat hij op de kandidatenlijst voor GroenLinks bij de komende raadsverkiezingen.

Keuken
Zelf duikt Niels steeds meer de keuken in als freelance kok. Hij "doet" regelmatig weekends, retraites en festivals, waar hij kookt voor groepen van 50 man. Alsof dat geen verantwoordelijkheid is? Maar anders dan indertijd bij het reclamebureau haalt Niels er enorm veel werkplezier en energie uit. Toch ziet hij het niet als een carrièreswitch. "Ik blijf gewoon schrijven én koken."  Om daar lachend aan toe te voegen: "én theater maken én me inzetten voor GroenLinks."

Foto: Jur Engelchor: Het plan voor een restaurant met eerlijk voedsel, gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in PARK21 krijgt vleugels door het winnen van de Voedselprijs. 

Bron Informeer online