vrijdag 21 juni 2019

UITNODIGING di 2 jul 2019 - SHARE Meets Innovatieve Woningbouw

Haarlemmermeer maakt zich op voor een flinke groeispurt. De metropoolregio is een gewilde plek om te wonen en te werken. Het aantal inwoners en banen groeit sterker dan het landelijk gemiddelde. Tot 2040 zijn 230.000 extra woningen nodig. Voor Haarlemmermeer betekent het groei van het aantal woningen en inwoners. De gemeente zal met een derde groeien naar 200.000 inwoners en 80.000 woningen, een toename van 20.000 woningen. Dit vraagt om goede afwegingen rondom de speerpunten energie, circulair bouwen, water, geluid en biodiversiteit. Samenwerking is hierbij essentieel. Hoe gaan we dat doen. Welke kansen zijn er?

PROGRAMMA 

14.00 Ontvangst

14.30 Welkom + speeddate door moderator Age Vermeer – divisiedirecteur Dura Vermeer 

14.40 Gespreksronde 1 
Grondstoffenstromen effectiever benutten
Wouter van Twillert, C-Creators Cirkelstad
en Jolein Baidenmann, MRA Bouwprogramma 

Een groot deel van de grondstofstromen is gerelateerd aan bouwen en slopen. Vier organisaties, TNO, Cirkelstad, EIB en C-Creators slaan de handen ineen om deze stromen circulair te maken in het MRA Bouwprogramma. Doel is materialen die vrijkomen bij het slopen, renoveren of beheren van gebouwen terug te brengen in de kringloop. Wat geld oplevert en sloopafval vermindert. Daarnaast werken de 32 gemeenten en 2 provincies in de regio samen binnen het MRA Programma Circulaire Economie, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar businesscases voor bouw en sloop in de regio, en door een pilot Materialenpaspoort te starten. Haarlemmermeer en Metropoolregio Amsterdam staan aan de vooravond van opschaling van de woningbouwopgave. Hoe zorgen we dat we optima

15.05 Gespreksronde 2
Aardgasvrije woningen en gebouwen
Lieven Andringa, directeur Winst uit je woning
Het energiesysteem van Nederland staat voor flinke veranderingen. We gaan op termijn stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van onze woningen en gebouwen. Een uitdaging voor een energie-intensieve regio als de Haarlemmermeer. We stappen over van een fossiel naar een duurzaam energiesysteem. Hoe gaan we dat doen? Welke stappen zijn er naar aardgasvrije woningen en gebouwen?

15.30 Wethouder Jurgen Nobel - Woningbouw en energietransitie Haarlemmermeer
Opgave 20.000 woningen Haarlemmermeer. Wat zijn ambities en kansen rondom energie, circulair bouwen, water en geluid?

15.40 Gespreksronde 3
Alles-in-één-eengezinswoningen voor de toekomst
Robert Sijtsma, directeur Elements Netherlands
Elements Netherlands produceert alles-in-één eengezinswoningen voor de toekomst, waarin duurzaam wonen betaalbaar en comfortabel is voor iedereen. De technologie van de woning zorgt voor een aangenaam binnenklimaat: verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Door standaard de woning te voorzien van een circulatie regendouche wordt het jaarlijks waterverbruik tot 50% verminderd. De energierekening is minimaal door maximaal gebruik te maken van eigen energieopwekking en energieopslag. Elektriciteit, verwarming, koeling en warm water, alles centraal geregeld vanuit één compact systeem. Een innovatief alles-in-één energiesysteem. Slim, efficiënt en eenvoudig in gebruik.

16.15 Gespreksronde 4
Cruquius het eerste circulaire museum ter wereld
Frits Ferres, projectleider Haarlemmermeermuseum de Cruquius
In het historische stoomgemaal De Cruquius is het Cruquius Museum gevestigd wat samen met het Historisch Museum het Haarlemmermeermuseum vormt. Braaksma & Roos Architectenbureau ontwerpt een grote uitbreiding, zodat beide musea straks op één locatie bij elkaar worden gebracht en de Haarlemmermeerse geschiedenis van 2000 jaar, land, water en lucht integraal verteld kan worden. Plan is om de uitbreiding volledig circulair te verbouwen. Wat betekent dat voor de nieuwbouw en de herinrichting? Waar loop je tegen aan tijdens het proces?

16.40 Plenaire terugkoppeling en gesprek o.l.v. moderator Age Vermeer

16.45 Demonstratie Gemaal De Cruquius

Gemaal De Cruquius is een van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is droog gepompt. Het is de grootste stoommachine ter wereld en behoort tot de Top 100 van Nederlandse rijksmonumenten.

17.00 Netwerkborrel

Locatie
Gemaal De Cruquius Cruquiusdijk 27, 2142 ER Cruquius.

Aanmelden
Laat ons weten of u komt via deze link. De toegang is gratis.

Graag tot ziens tijdens SHARE Meets Innovatieve Woningbouw!