dinsdag 19 maart 2024

VOLGEBOEKT - UITNODIGING SHARE Meets Schiphol

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets woensdag 10 april 2024. We zijn te gast bij Royal Schiphol Group op de luchthaven. Schiphol streeft ernaar een van de meest duurzame luchthavens ter wereld te worden en werkt met een 8-puntenplan aan duurzaamheidsinitiatieven. Het doel is stiller, schoner, en beter te worden in lijn met de wereld eromheen.

  1. Nieuwe regels met heldere grenzen voor geluid en de uitstoot van CO2
  2. De meest lawaaiige vliegtuigen zijn niet meer welkom
  3. Niet meer starten tussen 00.00 en 06.00 uur, niet meer landen tussen 00.00 en 05.00 uur
  4. Geen privévliegtuigen en klein zakelijk verkeer meer op Schiphol 
  5. Geen extra start- en landingsbanen
  6. Jaarlijkse investering van € 10 miljoen in omgeving en bewoners
  7. Bescherming van vracht
  8. Mensen centraal

Tijdens SHARE Meets lichten specialisten van Schiphol het 8 puntenplan toe aan de hand van praktische voorbeelden en resultaten. Ook is er een doorkijk naar nieuwe kansen en initiatieven. Wat gebeurt er op dit moment? Wat zijn de perspectieven voor een duurzame stille, schone, betere luchtvaart?

Programma 

14.30 Ontvangst in het Schipholgebouw

15.00 Welkom moderator Alex Tuinstra en wethouder Jurgen Nobel over SHARE Meets Airport Schiphol

15.05 Gesprek Alex Tuinstra met Thijs Boonekamp, strateeg Schiphol Group
Thijs Boonekamp vertelt met praktische voorbeelden en resultaten over het 8-puntenplan en geeft een blik op nieuwe kansen en initiatieven. Wat gebeurt er al? Welke perspectieven zijn er voor een duurzame, stille, schone en betere luchthaven?

15.30 Drie inhoudelijke sessies in carrousel

1) Circulaire oplossing grondreinigingsinstallatie
Katelijne de Wolf, projectmanager en Annemarie van Biemen, senior bodemspecialist delen de nieuwste circulaire onderzoeksresultaten voor het reinigen van PFAS-houdende grond. PFAS, wereldwijd gebruikt in onder andere blusschuim, vormt een grensoverschrijdend probleem. Schiphol ontwikkelt een grondreinigingsinstallatie (GRI) voor de reiniging van grond waarna 80% van de grond geschikt is voor hergebruik. Daarnaast is een innovatietraject gestart om met het restslib dat nog te veel PFAS bevat, bakstenen te bakken. Door de hoge temperatuur breken de schadelijke PFAS-elementen af.
 
2) Verminderen fysieke belasting in het bagageproces
Christopher Roos, lead innovation en Micha Dijkhuizen, innovator vertellen hoe de fysieke belasting in het bagageproces aanzienlijk vermindert dankzij de innovatieve bagagerobot die pas geleden in gebruik is genomen. Deze robot biedt een revolutionaire aanpak om de efficiëntie te verhogen en de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Hoe is deze innovatie tot stand gekomen, welke technologieën zijn er om het welzijn van de medewerkers te verbeteren?

3) Ultrafijnstof innovaties
Yannick Enting, innovator, deelt de nieuwste inzichten en onderzoeksmethoden op het gebied van ultrafijnstof. Recente ontwikkelingen en initiatieven die Schiphol inzet staan centraal, met een specifieke focus op het TULIPS-project. Dit baanbrekende project onderzoekt het gebruik van een watergordijn als een innovatieve oplossing om ultrafijne deeltjes te verminderen.

16.40 Gesprek Alex Tuinstra met met Remona van der Zon, director sustainable strategy KLM
De ambitie van KLM is om de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen. In nauwe samenwerking met sectorpartners werkt KLM aan technische oplossingen en innovaties die de transitie in de luchtvaart ondersteunen. Remona van der Zon vertelt over KLM’s doelstellingen, maatregelen en uitdagingen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Welke kansen en innovatieve ontwikkelingen zijn er ten aanzien van het CO2-reductietraject, de vloot, het grondmateriaal, de brandstof, voedselverspilling en het recyclen van afval?

17.00  Afronding door moderator Alex Tuinstra. Aansluitend netwerkborrel.

18.00  Einde

Locatie
Auditorium Schipholgebouw, Evert van Beekstraat 202, Schiphol.

Aanmelden
Wil je ons laten weten of je komt via deze link. Na aanmelding ontvang je kort voor de bijeenkomst een bevestiging met verdere informatie.  


Graag tot ziens tijdens SHARE Meets op woensdag 10 april 2024!

Foto: Kees van der Veer