maandag 21 januari 2019

Cruquius Penning 2019 voor advocaat Koos van den Berg

Koos van den Berg is de winnaar van de Cruquius Penning 2019 van de gemeente Haarlemmermeer. De advocaat ontvangt de prijs omdat hij in 2018 een forse bijdrage heeft geleverd aan een duurzamer Nederland. Op 30 januari ontvangt hij uit handen van burgemeester Onno Hoes de Cruquius Penning. Van den Berg heeft voor Urgenda in 2015 bij de rechtbank Den Haag de spraakmakende rechtszaak tegen de Nederlandse staat gewonnen. Ook internationaal kreeg deze zaak veel aandacht. 

In de uitspraak heeft de rechter de Nederlandse staat opgedragen om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. Op 9 oktober vorig jaar heeft het Hof in Den Haag dit vonnis in hoger beroep bekrachtigd. Juryvoorzitter Thomas Rau: “Door deze rechtszaak zowel in eerste als tweede aanleg te winnen, heeft advocaat Koos van den Berg een historische bijdrage geleverd voor het welzijn van de mensheid en het milieu.”  

Eerdere ontvangers van de Cruquius Penning zijn Pallas Agterberg, directeur Strategie Alliander (2016), Onno Dwars, commercieel directeur Ballast Nedam Development (2017) en Marc van Rijsselberghe, directeur Zilt Proefbedrijf Texel (2018).

Drijfveer
De belangrijkste drijfveer in het werk van Koos van den Berg is ‘een gevoel voor rechtvaardigheid’. “Wij zijn de veroorzakers van de klimaatproblemen, maar zadelen anderen op met de gevolgen daarvan. Dat is onrecht. Door onze manier van leven is de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen heel problematisch. Ondertussen tekent Nederland alle internationale klimaatverdragen en roept ‘oh, wat erg allemaal’. Maar blijft gewoon het vieste jongetje van Europa,” aldus Koos van den Berg. 

Een kort filmpje met Koos van den Berg: https://youtu.be/XTte222GjD4  

Cruquius Penning
De Cruquius Penning wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs is een erkenning voor personen die in het voorgaande jaar op een positieve manier hun stempel hebben gedrukt op thema’s rond duurzaamheid. De Cruquius Penning is in het leven geroepen door de gemeente Haarlemmermeer om uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid te erkennen.   

1852-lezing
Voorafgaand aan de uitreiking houdt Chad Frischmann de 1852-lezing. Frischmann is onderzoeker, auteur en mede-initiatiefnemer van het Drawdown-project. Dit omvat 100 uitvoerbare oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Op initiatief van de gemeente Haarlemmermeer wordt sinds 2014 de 1852-lezing uitgesproken. De naam verwijst naar het jaar waarin de Haarlemmermeer werd drooggelegd, dankzij visie en daadkracht van ondernemende, toekomstgerichte pioniers. Het doel van de 1852-lezing en de Cruquius Penning is om de pioniers van nu, gericht op een duurzame toekomst, in de schijnwerpers te zetten. 

Meer informatie over de Cruquius Penning en de 1852-lezing staat hier. Het complete programma vindt u hier. Aanmelden kan via deze link