maandag 25 mei 2020

Online deelname aan SHARE Meets levert inspiratie op

De gemeente Haarlemmermeer heeft z’n eerste grote digitale evenement achter de rug. Omdat er door het coronavirus geen bijeenkomsten mogen plaatsvinden, werd gekozen voor een webinar. Dat is goed bevallen en smaakt naar meer. Op het moment dat het coronavirus ronddwaalt, trekken de founders van SHARE Meets hun conclusie. Op 25 maart zou een bijeenkomst over Groot Schiphol Bereikbaar plaatsvinden bij ALD Automotive in Hoofddorp. Ruim 80 deelnemers, afkomstig van bedrijven en instellingen uit de metropoolregio, hadden zich aangemeld. De bijeenkomst moest helaas afgezegd. Dat was de eerste keer in de meer tien jaar van het bestaan van dit netwerkevenement. 

Informeel 
SHARE is er voor professionals en is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Group, Rabobank, Dura Vermeer, SADC, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer. Het wordt een aantal keren per jaar georganiseerd op een inspirerende locatie in de regio. Het doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan. Er worden slimme innovaties vertaald naar winstgevende businesscases. Niemand had ooit bedacht dat maatregelen vanwege een pandemie op het laatste moment roet in het eten zouden gooien. 

Actueel 
Samen met de founders bedacht Ilknur Dönmez (Economische Zaken gemeente Haarlemmermeer) een oplossing. “Want als professionals niet naar SHARE Meets kunnen komen, dan komt SHARE Meets naar hen toe. We hadden een inhoudelijk sterk informatief programma voorbereid dat velen aanspreekt. Alle sprekers waren geboekt en gebriefd, iedereen had er veel zin in. Het was zonde om het programma niet uit te voeren. Daar komt bij dat het coronavirus veel gevolgen heeft voor de mobiliteit, het onderwerp is enorm actueel.” 

Webinar 
Vlak nadat begin maart de boodschap van de premier kwam om zoveel mogelijk thuis te werken en evenementen werden afgezegd, deden veel organisaties ervaring op met webinars. Door op de telefoon of de laptop in te loggen op bijvoorbeeld het programma MS Teams kunnen deelnemers elkaar toch zien en met elkaar spreken. De organisatie vond het bij het innovatieve en adaptieve karakter van SHARE passen om dit ook te doen. 

Contact 
En zo werd de eerste digitale versie van SHARE Meets van de grond getild. Het contact via het scherm is natuurlijk heel anders dan het contact in een zaal. Verder is er tijdens een gewone SHARE Meets - naast een gezamenlijk deel - ook een programmaonderdeel waarbij de deelnemers in groepen uiteen gaan. Op een interactieve manier wordt dan een onderwerp doorgesproken. Met een webinar kan dat niet zo makkelijk. En de presentator ziet de reacties van het publiek niet echt want moet het doen met veel kleine portretjes van de deelnemers op het beeldscherm. De uitnodiging werd op LinkedIn gedeeld en leverde meer dan 100 deelnemers op. Zelfs meer dan bij een gebruikelijke SHARE Meets. 

Mobiliteit 
De dag zelf, woensdag 20 mei, was het enorm zonnig en de digitale bijeenkomst verliep net zo voorspoedig. Ondanks een kink in de kabel omdat er per ongeluk twee verschillende linkjes in omloop waren. Daardoor kon een aantal deelnemers pas later aansluiten. Zoals vaak kwamen er veel inspirerende oplossingen aan bod om de mobiliteit in de metropoolregio na de coronacrisis te verbeteren. Dat doel is gehaald. 

Versnelling  
Enkele uitkomsten van het webinar: de e-bike gaat een grotere rol spelen in het woon-werkverkeer rondom Haarlemmermeer. Want door de coronacrisis gaan mogelijk werknemers het openbaar vervoer vaker mijden en de auto zal vaker in files vaststaan. Daarom werkt ALD-Automotive al aan het aanbieden van mobiliteit in plaats van alleen een “leasebak”. Want klanten willen een combinatie met een e-bike en openbaar vervoer. Corona versnelt die omslag. Veel bijval is er ook voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn. Die gaat een einde maken aan de grote problemen met de stations Amsterdam-Zuid en station Schiphol die ook een grote transferfunctie hebben. Het doortrekken van de lijn naar Schiphol en Hoofddorp maakt hieraan een einde. Daardoor kunnen de sprinters uit de spoortunnel worden gehaald dat veel capaciteit oplevert. En via de doorgetrokken Noord-Zuidlijn komen reizigers direct op meerdere bestemmingen in Amsterdam. 

Afscheid 
Ook in de ‘kille’ digitale omgeving was er een moment voor een persoonlijk dankwoord. Het ging om André van den Berg die na 12 jaar als commercieel directeur Schiphol Group gaat stoppen. Daarom kwam commissaris van de Koning Arthur van Dijk vanaf de achterbank van zijn dienstauto in beeld. Hij bedankte André van den Berg voor de inspirerende wijze waarop hij al die jaren SHARE een warm hart toedroeg. En hij kan het weten, want bij de start van SHARE was Arthur van Dijk wethouder van de gemeente Haarlemmermeer en net als André van den Berg een van de SHARE-oprichters. 

Positief 
De eerste reacties op de eerste digitale versie van SHARE Meets zijn positief. Al zullen veel deelnemers, vanachter hun telefoon of hun laptop thuis, een bijeenkomst in het echt hebben gemist. Want het is kaal zo zonder netwerkmomenten tussendoor en een borrel achteraf. Daarom wordt, zo gauw dat weer kan, voor een volgende bijeenkomst vast weer een inspirerende locatie opgezocht.

De gemeente Haarlemmermeer heeft z’n eerste grote digitale evenement achter de rug. Foto: Wim Hollemans