donderdag 20 november 2025

Samen slimmer circulair bij Meerlanden

Wat is het resultaat je als je ondernemers, bestuurders en groene doeners bij elkaar brengt? Op een plek waar afval verandert in energie, gras in compost en schillen in brandstof? Precies: een middag vol inspiratie, verrassende inzichten en nieuwe verbindingen. Dat was SHARE Meets Meerlanden. De ondernemers van SHARE Meets waren op woensdag 19 november in Rijsenhout. Naast Meerlanden was er de uitreiking van de SHARE Award 2025. De jaarlijkse prijs bekroont een bedrijf dat met lef, innovatie en samenwerking bijdraagt aan een duurzame toekomst voor Haarlemmermeer. Ook was er dit jaar een speciale vermelding.

Nova College
Dit keer namen 25 scholieren van het NOVA College aan de bijeenkomst deel. Ze gingen in gesprek met de ondernemers. Ook dachten ze mee over hergebruik en duurzame oplossingen. Verder zagen ze hoe hun toekomstige vak daadwerkelijk indruk maakt. Zo werd circulariteit voor hen geen theorie, maar praktijk.

Van afvalinzamelaar tot circulaire motor
Bij Meerlanden is afval al lang geen afval meer. Directeur Angeline Kierkels vatte het scherp samen, toe door gespreksleider Margo Spek (gemeente) werd geinterviewd: “We moeten stoppen met denken in afval. Alles wat we weggooien, is eigenlijk een grondstof die wacht op een tweede leven.” Dat zie je terug in concrete projecten: een Re-Use-certificering, een pilot met Miele voor hergebruik van apparaten en slimme oplossingen voor textiel, luiers en elektronica. Zo wordt circulariteit geen toekomstbeeld, maar dagelijkse praktijk.

Wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken) benadrukte daarvoor hoe belangrijk die aanpak is voor de regio: “We moeten met elkaar slimmer omgaan met grondstoffen. Meerlanden laat zien dat circulariteit niet alleen duurzaam is, maar ook economisch kansen biedt.”

Zelf doet de gemeente ook aan circulariteit: “Omdat we geloven in ‘practice what you preach’ proberen we als gemeente een voorbeeld te zijn. Ik ben bijvoorbeeld ontzettend trots dat we geen nieuwe fietsbrug hebben laten bouwen over de Hoofdvaart maar dat we een gebruikte havenbrug uit Vlissingen laten ombouwen tot fietsbrug. Een ander mooi voorbeeld is ons circulaire depot voor bouwmaterialen. Waarom zou je steeds nieuwe stoeptegels aanschaffen, als dat wat je elders hebt verwijderd, nog prima bruikbaar is?”, zegt de wethouder.

SHARE Award: Groot Packaging
Vervolgens maakte wethouder Marja Ruigrok bekend wie de SHARE Award 2025 won: Patrick en Shelly Kapteijn-de Groot van Groot Packaging. De jury noemt hen “pioniers die laten zien hoe circulariteit letterlijk tot bloei komt. Hun FlowerPaper is FSC-gecertificeerd, volledig plasticvrij en lokaal geproduceerd. Met een CO₂-voetafdruk die maar half zo groot is als die van gerecycled papier.”

De jury noemt FlowerPaper “een creatief, concreet en schaalbaar voorbeeldproject, dat technische innovatie, esthetische kwaliteit en maatschappelijke waarde combineert.” Het was in het bijzonder de visionaire en praktische manier van ondernemen van Groot Packaging die de jury aansprak.

Eervolle vermelding: KASTAN
De jury kent in sommige jaren een eervolle vermelding toe. Bedrijven die niet binnen de voorwaarden passen, maar uitblinken in innovatie en duurzaamheid, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Restaurant KASTAN in Hoofddorp laat zien hoe erfgoed, duurzaamheid en maatschappelijke waarde samenkomen. In een zorgvuldig verplaatste boerenschuur uit 1880, die door architect Gijs de Waal eigenhandig met hergebruikte materialen werd verbouwd, creëerden Dennis de Waart en Jeroen Spek een gasloos restaurant. Dankzij crowdfunding kreeg de Gerritshoeve een tweede leven op Hyde Park in Hoofddorp. Met lokale en seizoensproducten, deels uit eigen moestuin, verbindt KASTAN verleden en toekomst.

Rondleidingen vol innovatie
Na de feestelijke uitreiking verspreidden de bezoekers zich voor een kijk achter de schermen bij Meerlanden. Vier deelsessies lieten zien hoe breed en praktisch circulair werken kan zijn.

In het Projectkantoor ging het over de kracht van groen. Bezoekers zagen hoe ecologisch maaien, natuurlijke bermen en data-gestuurd beheer bijdragen aan verkoeling, wateropvang en biodiversiteit. “We werken steeds meer mét de natuur in plaats van ertegen,” vertelde een medewerker.

De Grondstoffenhal liet zien hoe afvalstromen een tweede leven krijgen. Van e-waste tot kleding en meubels: alles wat hergebruikt kan worden, krijgt hier een nieuwe bestemming. “Van recyclen naar hergebruiken, dat is de volgende stap op de R-ladder,” aldus een van de rondleiders.

Bij de Groene Energiefabriek rook je letterlijk de toekomst. Hier zet Meerlanden sinaasappelschillen, etensresten en tuinafval om in biogas, compost en biobrandstof. “Van schil tot brandstof,” klonk het trots.

En bij de Zoutloods bleek dat duurzaamheid ook betekent: altijd paraat staan. Of het nu gaat om gladheidsbestrijding of extreme hitte, de medewerkers van Meerlanden zorgen dat de regio leefbaar blijft.

Van pre-loved naar new love
In de kantine van Meerlanden stond een opvallende tafel: de Ruiltafel. Deelnemers konden iets meenemen wat ze niet meer gebruikten: een boek, vaas of trui. En iets aanleveren dat een tweede leven verdient. Het bleek een luchtig, maar symbolisch voorbeeld van wat circulariteit echt betekent: delen, hergebruiken en waarderen. 

Nieuwe energie voor morgen
SHARE Meets Meerlanden liet zien hoe circulair denken begint bij samenwerking, verbeeldingskracht en daadkracht. “Samen slimmer circulair” bleek meer dan een thema. Het was een belofte. Eén die voelbaar werd in elke rondleiding, elk gesprek en elk enthousiasme dat bleef hangen.