dinsdag 19 juni 2018

Flatbewoners Ymere besparen geld door zonnepanelen

Huurders van woningcorporatie Ymere besparen geld door de installatie van zonnepanelen. Ymere garandeert dat ze daarna een lagere energierekening hebben. “Je houdt aan het einde van de maand geld over én je bent duurzaam bezig”, zegt Ymere-regiomanager Remco Pols. Naast eensgezinswoningen zijn nu ook flatwoningen van zonnepanelen voorzien. De huurders zijn de winnaars. Wethouder duurzame economische ontwikkeling John Nederstigt sloot op 8 juni de zonnepanelen aan op het dak van de flats van Ymere aan de Bolkesteinstraat in Hoofddorp. Naast huurders van eensgezinswoningen profiteren dus nu ook flatbewoners van zonnepanelen.

Woningcorporatie Ymere, actief in de metropoolregio Amsterdam, heeft ruim 70.000 huurwoningen, waarvan 12.730 in Haarlemmermeer. “Wat is er mooier met het oog op een duurzame toekomst dan op je eigen dak zelf energie opwekken. En we hebben nogal wat vierkante meters beschikbaar in Haarlemmermeer”, weet regiodirecteur Remco Pols.

Volgende stap
Ymere deed eerder ervaring op met zonnepanelen in Haarlemmermeer. In nauwe samenwerking met Tegenstroom en de gemeente Haarlemmermeer gingen er zonnepanelen op de daken van ruim 1.100 huurwoningen. “Daar hebben we zulke goede ervaringen mee opgedaan dat dat de basis heeft gelegd voor de volgende fase. En dat is de installatie van zonnepanelen op de rest van onze woningen in Haarlemmermeer natuurlijk, maar ook op onze woningen in Haarlem, Amsterdam en andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam,” legt Pols uit. Wethouder John Nederstigt ziet graag dat daken in Haarlemmermeer worden voorzien van zonnepanelen: “Het optimaal benutten van ruimte, duurzaam bezig zijn en geld besparen. Beter kan eigenlijk niet. Het feit dat een experiment in onze polder met zonnepanelen volwassen is geworden maakt mij gepast trots.” Vanaf het dak van een flat in het centrum van Hoofddorp constateert John Nederstigt dat er relatief gezien in Nederland nergens zoveel zonnepanelen worden neergelegd. “Ik kijk geregeld op luchtfoto’s van Google Earth om te zien hoeveel extra panelen er weer zijn bijgekomen. Dat vind ik mooi om te zien. Er is in dat opzicht geen verschil in ambitie tussen een huurder en eigenaar van een woning voor de installatie van zonnepanelen. Dit soort regelingen maken het voor huurders ook mogelijk.”

 

Opwek
De installatie van zonnepanelen is mogelijk op heel veel daken, afhankelijk van soort dak, hellingshoek en ligging ten opzicht van de zon. Tot nu toe werden bij Ymere alleen zonnepanelen op daken van eengezinswoningen gelegd, maar in de nieuwe fase worden ook flats onder handen genomen. Daar kunnen de zonnepanelen ook worden gebruikt voor het opwekken van het energieverbruik van bijvoorbeeld de verlichting in de gezamenlijke ruimten of de lift. Pols: “Daar profiteren huurders dan weer van door lagere servicekosten.” De installatie en beheer van zonnepanelen gebeurt door partners waar de woningcorporatie al jaren mee samenwerkt en die de daken van huurwoningen onderhoudt. Deze partijen hebben zich verenigd in energiebedrijf Iederzon.

Alles geregeld
Pols vindt het principe heel simpel. “Ymere stelt het dak beschikbaar, Iederzon levert de zonnepanelen, verzorgt de installatie en het onderhoud. Onze huurders kunnen eenvoudig zonnepanelen aanvragen die ze voor een klein bedrag per maand huren van Iederzon. Zo hoef je geen spaargeld te investeren en alles wordt voor je geregeld. Je kunt als huurder van Ymere de zonnepanelen bestellen op onze website Y-store”.  Ymere garandeert dat de zonnepanelen huurders geen geld kosten. Pols: “Sterker nog, ze besparen iedere maand op de energielasten. Dat garanderen we zwart op wit! Omdat de zonnepanelen bij de woning huren, zitten huurders nergens aan vast bij een eventuele verhuizing. En bij de installatie wordt meteen gekeken hoe huurders nog meer energie kunnen besparen.”

Ymere-regiodirecteur Remco Pols en wethouder John Nederstigt op het dak van de Ymereflats, ook die bewoners profiteren nu van zonnepanelen. Foto: Martine Goulmy