dinsdag 10 januari 2023

UITNODIGING SHARE Meets BouwLab & 3D Makers Zone Metropoolregio Amsterdam

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets. Nederland staat voor een grote uitdaging. Vóór 2030 moeten er 1 miljoen extra woningen worden gebouwd. Tegelijkertijd heeft de bouw te maken met uitstoot, stikstof uitstoot, CO2 uitstoot en een werknemerstekort. Om in te spelen op deze uitdagingen is de bouw aan het transformeren naar een maakindustrie middels vergaande hightech industrialisatie en digitalisering, waarbij robotisering vanzelfsprekender wordt.
 
We zijn te gast bij BouwLab & 3D Makers Zone in Haarlem, het eerste Smart Industry Fieldlab voor duurzame technologie in de bouw en infrastructuur. In deze unieke proeftuin in de Metropoolregio Amsterdam worden innovaties onderzocht en direct laagdrempelig toegepast.

Programma

14.30    Ontvangst bij BouwLab & 3D Makers Zone

15.00    Gesprek moderator Margo Spek met Herman van Bolhuis, oprichter 3D Makers Zone + BouwLab en Erik van Doorn, bedrijfsleider Dura Vermeer Civiel
Bouwlab en 3D Makers Zone zijn fieldlabs voor hightech, innovatie en research in de industrie, bouw en infrastructuur. Hier werken maakindustrie, architecten, aannemers, kennisinstellingen, politiek en marktpartijen zoals Dura Vermeer samen aan het versnellen van duurzame vernieuwingen. Doel is het ontwikkelen van technische oplossingen voor complexe maatschappelijke opgaven op het gebied van klimaat, energie en stikstof en deze direct toepasbaar te maken. Het is een flinke uitdaging om woningen, gebouwen en infrastructuur duurzaam en circulair te bouwen. Slimme technologie en pionieren in teamverband zijn daarbij onmisbaar.

15.30 Rondleiding met bezoek aan:

3D Makers Zone Smart Makers Academy door Kathelijn Rombaut
3D Makers Zone is gespecialiseerd in industrieel 3D-printen. De oude industriële garageloods is veranderd in een creatieve, technologische werkruimte. Hier zijn verschillende labs ingericht met veel industriële 3D-printers, robotarmen en 3D-scanners. Ze worden gecombineerd met Internet of Things en sensoren, blockchain en kunstmatige intelligentie. Juist de combinatie van deze nieuwe technologieën zorgt voor nieuwe oplossingen, producten en diensten. 3DMZ heeft een Smart Industry Fieldlab status van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om Industry 4.0 vorm te geven.

Circulaire BouwLab Experience door Peter van den Bosch
Een voormalig paviljoen uit Almere kreeg een nieuwe bestemming als onderzoek fieldlab. Dit ‘Circulaire BouwLab’ voor slimme bouwoplossingen’ is biobased en zelfvoorzienend opgebouwd. Er wordt getest in hoeverre circulair bouwen mogelijk is en de levenscyclus van een hergebruikt gebouw. Zo heeft het dak verschillende soorten dakbedekkingen (natuurlijk, traditioneel, gerecycled en XL-zonnepanelen) en is de muur door een metselrobot in elkaar gezet. Een deel van de vloer heeft een isolatielaag met een brand- en waterwerende schimmel die bij de aanleg veel handmatig werk overbodig maakt.

BouwLab & Infra Technology door Erik van Doorn Dura Vermeer
In Nederland is een grote vraag naar vervanging en vernieuwing van ongeveer 40.000 bruggen. Hierbij zijn duurzaamheid, circulariteit en kosten belangrijke criteria. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en samenwerkingsvormen. Voor de Floriade bouwde Dura Vermeer een ‘Tweede Leven Brug’ volledig van circulaire materialen. Vanuit deze ervaring werkt het bedrijf met BouwLab en Neolithic verder aan het ‘Circulaire Modulaire Bruggen’ concept met onder andere een volledige circulaire fundering en 3D-betonprinten.

16.30 Gesprek Margo Spek met Marja Ruigrok, wethouder Economische zaken Haarlemmermeer, Fien Peters en Vera van Maaren C-creators
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft een enorme bouwopgave met ongeveer 230.000 nieuwe woningen en het verduurzamen van bestaande woningen. C-creators is opgericht om met publieke, private en kennispartners de verandering van de circulaire bouweconomie in de Metropoolregio Amsterdam te versnellen. Fien Peters en Vera van Maaren vertellen over de resultaten van een aantal icoonprojecten: circulaire scholen, renoveren voor woningcorporaties en Green Deal houtbouw. Ze geven ook concrete tips en aanbevelingen. Hoe kunnen gebouwen, gebieden en infrastructuur circulair ontwikkeld, gebouwd, gebruikt en hergebruikt worden?

17.00  Afronding door moderator Margo Spek. Aansluitend netwerkborrel.

18.00  Einde

Locatie
Studio 3D Makers Zone / BouwLab, Oudeweg 91-95, Haarlem.

Aanmelden
Wil je ons laten weten of je komt via deze link. Na aanmelding ontvang je kort voor de bijeenkomst een bevestiging met verdere informatie.  

Graag tot ziens tijdens SHARE Meets op woensdag 25 januari 2023!