woensdag 11 oktober 2023

Bio Bound wint SHARE Award 2023 !

Bio Bound uit Cruquius is de winnaar van de SHARE Award 2023. Het bedrijf zal de prijs op 16 november tijdens SHARE Meets uitgereikt krijgen door wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken). De prijs wordt voor de twaalfde keer uitgereikt en is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt in de regio Haarlemmermeer op het gebied van duurzame innovatie en pionieren.

Innovatieve betonproductie
Winnaar Bio Bound uit Cruquius is een innovatieve koploper die de traditionele manier van produceren van beton op zijn kop zet. Dit bedrijf maakt namelijk betonproducten voor de buitenruimte van gerecycled betonpuin en lokaal geteeld olifantsgras. Voorbeelden van producten voor de inrichting van buitenruimte die Bio Based maakt zijn straatmeubilair, parkbanden, tegels en trappen, maar ook grote verhardingsplaten voor wandel- en fietspaden. Door het gebruik van gerecycled betonpuin en olifantsgras zijn de producten stukken milieuvriendelijker dan die van gewoon beton. Bovendien zijn deze producten volledig recyclebaar en worden ze geleverd met een 'Take Back’ certificaat. Dit betekent dat het bedrijf de producten terugneemt wanneer ze aan het einde van hun levensduur zijn. Dat maakt Bio Bound niet alleen duurzaam maar ook circulair.

Lovend juryrapport
De jury van de SHARE Award noemt Bio Bound een ‘toonbeeld van circulair duurzaam ondernemen met durf en daadkracht in de breedste zin van het woord’. Ook de samenwerking met een uitgebreid netwerk van (lokale) partners, de brede toepasbaarheid van het Bio Bound-concept en de voortdurende gerichtheid op innovatie zijn voor de jury redenen om de SHARE Award dit jaar toe te kennen aan Bio Bound.

Uitreiking SHARE Award
De prijs wordt uitgereikt op 16 november tijdens SHARE Meets door wethouder Marja Ruigrok (EZ). Dit evenement vindt plaats van 15:00 – 17:00 uur in het Intercity Hotel in Hoofddorp. De bijeenkomst zal gaan over Schiphol Trade Park, wat onlangs is gekozen als meest duurzame logistieke business park ter wereld. Deelnemen aan SHARE Meets is kosteloos, aanmelden kan via deze link: aanmelden SHARE Meets en uitreiking SHARE Award.

Criteria
SHARE Haarlemmermeer staat in het teken van innovatieve ontwikkelingen en kansen in de regio rondom spraakmakende duurzame cases en bedrijven. Uit alle inzendingen kiest de SHARE Award-jury, bestaande uit de SHARE founders, drie bedrijven voor de shortlist van de SHARE Award 2023. Deze drie bedrijven worden op hun innovatieve en duurzame ambities bekeken. De jury is benieuwd hoe het bedrijf zich onderscheidt binnen dit thema. Welke voorbeelden zijn er van de impact van het bedrijf in haar sector en daarbuiten? Wat is de relevantie van het bedrijf voor Haarlemmermeer en Metropoolregio Amsterdam? Wat zijn de spin-off en opschaal kansen van het bedrijf? Verder wil de jury weten wat de duurzame ambities (inspiratie of missie) van het bedrijf zijn. Voorwaarde is dat een bedrijf uit Haarlemmermeer / Metropoolregio Amsterdam komt of er een directe relatie mee heeft. 

Eerdere SHARE Award winnaars 
Eerdere winnaars zijn: Circular PlasticsPharos Hoofddorp Hero Balancer, Algae InnovationsThe Waste TransformersRigo VerffabriekVital PlacesNijssen RecyclingMiscanthusgroep en Park 20|20. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol op positieve wijze bij aan ontwikkelingen in Haarlemmermeer en Metropoolregio Amsterdam.

SHARE Meets
De SHARE Award en SHARE Meets is een initiatief van founders: Royal Schiphol Group, Rabobank, Dura Vermeer, SADC, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer. Ieder kwartaal organiseert SHARE Meets een pop-up bijeenkomst op een inspirerende locatie verspreid door de regio. Het doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan met inspirerende kennis rondom slimme innovaties.

Foto: Jur Engelchor - Bio Bound wint SHARE Award 2023 Jaap Schotanus en Gert van Oort