donderdag 07 april 2022

“Bij Pharos Hoofddorp is echt aan alles gedacht”

Pharos Hoofddorp zette op 29 maart 2022 de deur wagenwijd open voor de ondernemers van SHARE Haarlemmermeer. Het was een SHARE Meets bijeenkomst boordevol vernieuwingen en verrassingen. Het torenhoge gebouw naast het NS Station in Hoofddorp onderging een metamorfose en dat is goed te merken. Of het gaat om lucht, licht, water, het eten of bewegen, de Pharos-participanten zorgen voor een gezond werk- en leefklimaat in het kantoorgebouw. Bijna niks is standaard en aan bijna alles is gedacht. Hierdoor kunnen de beste prestaties worden geleverd. Een uniek kijkje in de keuken van, wat Pharos claimt, “de meest gezonde werkomgeving van Europa.”

Feng Shui - filosofie
De meer dan 3000 jaar oude Feng Shui-filosofie is een goede kapstok om de basis van Pharos uit te leggen. Feng Shui gaat over hoe je de leefomgeving, het gevoel en het geluk kan beïnvloeden. Het heeft allemaal te maken met de relatie tussen de werk- of leefomgeving en de mens zelf. Feng Shui is gericht op een harmonisch geheel met natuurlijke, organische vormen. Dat is precies wat niemand minder dan Aniel Ramjanam van Dynamic Spaces in Pharos heeft neergezet. Hij is een van de zeven Feng Shui master architecten ter wereld (!). Tijdens SHARE Meets nam hij de deelnemers op sleeptouw door het gebouw om dit allemaal te laten zien.

Dienbladen
Niet voor niets won Pharos Hoofddorp afgelopen najaar de SHARE Award voor innovatief ondernemerschap. Marja Ruigrok (wethouder Economie en Innovatie) legde uit dat het voor de award-jury interessant was dat een collectief van ondernemers het gebouw grondig heeft aangepast. “Het is sterk dat zij allemaal de overtuiging hebben om er een plezierige en gezonde werkomgeving van te maken.” Haar viel het enthousiasme en de passie op om er een compleet concept van te maken. “Werkelijk over alles is nagedacht. Er zijn bijvoorbeeld geen dienbladen om de lunch in één keer naar je tafeltje te brengen. Want het is veel gezonder om even heen en weer te lopen.”

Puzzelstukjes
Gespreksleider Margo Spek (gemeente Haarlemmermeer) ging naast de wethouder ook in gesprek met Frederick van Gulik van Pharos eigenaar CAIRN Schreuder Capital. Hij herinnert zich nog goed het moment dat hij het naar binnen gerichte gebouw in Hoofddorp, met overal dichte rolluiken, voor het eerst zag. Dat was even schrikken. “Maar vanwege de geweldige plek en al die puzzelstukjes rondom een gezonde werkomgeving, bleken hier erg goed in elkaar te passen. Wij willen de lijm tussen de huurders zijn en hen de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten.”

Uiteraard moeten die vernieuwingen door de huurders worden opgebracht, en dat doen zij graag omdat ze er veel energie en geluk voor terug krijgen. Tijdens de bijeenkomst werd nog een nieuwtje onthuld, want ook de derde verdieping is verhuurd. De gezichten van de verhuurder en van de ondernemers die al in Pharos zitten, stonden nog zonniger.

Waarmaken wat je belooft
Guus Meulendijks van Healthy Workers (energiesystemen), ook deelnemer in Pharos, legde voor zichzelf de lat hoog. “Doorgaans krijgen alleen beleggers en de beheerders inzage in de energieprestaties van een gebouw, hier geven we ook de huurders daarin inzage. De meeste beleggers vinden dat veel te spannend, want het levert extra werk en extra vragen op. Maar het tegendeel is waar, zij waarderen dat zeer. We zagen al heel snel dat als je ervoor zorgt dat je pand goed presteert, dat goed is voor de relatie, de binding, dat je waarmaakt wat je belooft. Mensen snappen dat een gebouw 98 procent van de tijd goed presteert. En als het dan een keer wat minder is, wordt er heel anders mee omgegaan dan als mensen die achtergrond niet hebben.”

Guus Meulendijks vindt Pharos met kop en schouders boven andere kantoren uitsteken. “Meest trots ben ik op de combinatie van het Feng Shui-principe en Healthy Workers dat in het gebouw is doorgevoerd, en dat de Farm Kitchen die het rond maakt. Zoiets heb ik elders nog niet ergens anders gezien. Maar ook met bijvoorbeeld de zonnepanelen die decoratie lijken maar energie opleveren (Solarix), tot het geïoniseerd water (Vital Water). En vele anderen. Daarin zit de sterkte van het concept. Het zijn allemaal specialisten op hun eigen gebied die dit grondig hebben uitgevoerd.”

Workshops
Het kan bijna niet anders met zo’n bijzonder gebouw, dan dat de workshops goed werden bezocht. Marloes van Heteren en Reinier Bosch (Solarix) lieten zien hoe hun nieuwe generatie gevel-zonnepanelen schoonheid in de gebouwde omgeving geeft. Ze zorgen er ook nog voor dat het gebouw meer energie opwekt dan het gebruikt. En ze verlichten door middel van geïntegreerde leds ook de omgeving. 

Het hele gebouw is door Physee voorzien van een ‘tweede huid’ van onzichtbare micropanelen. Deze slimme sensoren zijn verwerkt in de ramen en bepalen hoeveel licht, zon en dus warmte doorgelaten wordt. Zo wordt in de winter energie bespaard door minder te verwarmen en in de zomer door minder te koelen. De SmartSkin technologie vermindert de energieverbruik tot wel 30% terwijl het de werkomgeving comfortabeler maakt. De micropanelen wekken zelf de energie op om de ingebouwde zonwering te bedienen. Alois Knol, Solco Reijnders en Steven de Bruin vertelden erover.

Vital Water verzorgt in Pharos meerdere watertappunten waar kraanwater door filtratie en ionisatie wordt omgezet in zacht smakend drinkwater met de juiste eigenschappen voor het lichaam. Het is rijk aan antioxidanten en alkalisch. Bovendien valt het water niet zwaar op de maag, legde Marjanne Bulk uit, waardoor het makkelijk drinkt. Ideaal voor meer vitaliteit op de werkvloer. De naam van dit bijzondere water: Kangen Water® (Kangen is Japans voor ’terug naar de bron'.

Overal in Pharos is gekozen voor duurzaam bamboe en biologisch afbreekbare lak en verf. Waar mogelijk zijn hergebruikte materialen toegepast. Aniel Ramjanam vertelde tijdens de workshop dat dat allemaal is bedacht door Sheryl Leysner Interior Architecture die de ruimtes heeft ontworpen met oog voor ontspanning en ontmoeting. De vertaling van de kernwaarden komt ook terug in de bijzondere sfeerverlichting die Sheryl Leysner onder de naam Ruwe Bolster heeft ontworpen. Zo vormen de gemeenschappelijke ruimtes het visitekaartje van het gebouw.

Sleutel naar betere wereld
Anders dan je zou vermoeden is de The Farm Kitchen niet het bedrijfsrestaurant van Pharos, maar een plek waar iedereen kan eten. Chef Jonathan Karpathios heeft al een rijk leven met koken en restaurants achter de rug. Toen hij jaren geleden voor het eerst bij de Pharos-toren stond, waren zijn eerste gedachten: “Als ik eerst 19 etages naar boven moet om mijn werk te doen, wil ik dat wel? Ik had een diner met allemaal strak in het pak zittende mannen dat ik me afvroeg: wat is dit?” Vlak daarna was hij helemaal om en is The Farm Kitchen zijn thuisbasis. Hij werkt samen met boeren binnen een straal van circa 75 kilometer van het restaurant. Alles moet lokaal, zo is de filosofie waarmee de chef (tevens bedenker van de bieterbal) eerder furore maakte bij zijn plantbased restaurant Vork & Mes. The Farm Kitchen staat voor korte ketens, CO2-reductie en supervers, voedzaam én vooral lekker eten voor de werkvloer. “Boeren spelen er ook op in, Jan Ham van de Elisabeth-Hoeve uit Nieuw-Vennep bijvoorbeeld gaat op een andere manier telen. Een kortere keten is de sleutel naar een betere wereld.” Hoofddorp is niet Karpathios’ eindhalte, hij wil zijn concept landelijk uitrollen. Met netwerken van boeren en leveranciers die bedrijven in een regio voorzien van vers en voedzaam eten.

Beginjaren
De SHARE-deelnemers waren flink onder de indruk door alles wat er in het torenhoge gebouw is gerealiseerd. Het doet de tijden van de beginjaren van de Zuidtoren snel helemaal vergeten, toen de Belastingdienst en douane in de opvallende toren zaten.