dinsdag 15 oktober 2019

Inspirerende SHARE Meets bij Pharos

Op de bovenste verdieping van het Pharos-gebouw, naast NS-station Hoofddorp, vond op 10 oktober SHARE Meets plaats. Met een adembenemend uitzicht hadden de SHARE-founders, bestaande uit Royal Schiphol Group, Rabobank, Dura Vermeer, Schenk Makelaars en de gemeente, tal van inspirerende sprekers uit de regio uitgenodigd. Hun innovaties en duurzame voorbeelden leverden - hoe toepasselijk op die locatie - interessante vergezichten op die in de praktijk werken.

Het was dit keer extra bijzonder omdat de achtste SHARE Award op rij voor het meest innovatieve bedrijf werd uitgereikt. Gespreksleider Ilknur Dönmez vroeg daarvoor marketingmanager Coen Bakker van The Waste Transformers op het podium die vertelde dat het winnen van de SHARE Award in 2017 het bedrijf zeker geen windeieren heeft gelegd. “We zijn een jong bedrijf en alle waardering en publiciteit hebben enorm geholpen. De SHARE Award heeft ons bedrijf zowel in Nederland maar ook internationaal enorm geholpen. Komende vijf jaar gaan we voor een miniatuurformaat afvalverwerker voor ieder huishouden.”

Feestje
Het was op deze 10 oktober, dag van de duurzaamheid, een echt Haarlemmermeers feestje. Met Guts-award winnares Andrea van de Graaf (energiebedrijf Tegenstroom en de Energiebank) in de zaal. Zij staat ook  bekend als ‘de onderneemster met het meeste lef in Haarlemmermeer’. En de Energy Battle en stichting MEERgroen die op eervolle plekken in de Duurzame Top 100 van het dagblad Trouw staan.

18 kanshebbers
Vervolgens reikte wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken en innovatie) de Award uit aan Algae Innovations. De jury, bestaande uit de SHARE-founders, vindt dat dit bedrijf innovatie en productie goed combineert en een goed voorbeeld is van een steeds sterker wordend bewustzijn. Veranderingen op economisch terrein kunnen direct in verbinding staan met biologische en duurzame oplossingen. Ook stelde de jury dat Algae Innovations bij de 18 kanshebbers eruit sprong door hun doorzettingsvermogen in een behoudende markt die door grote chemieconcerns wordt gedomineerd. Het bedrijf kan een game changer worden voor biologische gewasbescherming en zo de weerbaarheid van de bodem verbeteren en bijdragen aan behoud van natuurlijk kapitaal.

Joost Valk
Vlak na de start van de bijeenkomst werd stil gestaan bij de onlangs veel te jong overleden Joost Valk van Vital Places. Hij is de eerste winnaar van de SHARE Award in 2010. Paul Bos, SHARE-lid van het eerste uur, sprak een mooi herdenkingswoord uit. Hij blikte terug op zijn vele projecten die Joost Valk nalaat, zoals kinderdagverblijf De Boshoeve in Nieuw-Vennep. Deze in 2012 opgeleverde accommodatie levert meer energie op dan voor eigen gebruik noodzakelijk is. De architect had dan ook de naam gezonde gebouwen neer te zetten waar mensen blij van worden. Joost Valk’s levensmotto: ‘Leef vanuit je hart” beloofden de SHARE-deelnemers ter harte te nemen.

Gezonde werkomgeving
Hoe kan het ook anders op zo’n bijzondere locatie: voor alle deelnemers was er een rondleiding in de gezondste werkcommunity van Europa die Pharos in Hoofddorp ontwikkelt. Hoewel het gebouw nog middenin de renovatie zit, leidde Xander Meijer van Stichting De Nieuwe Draai de deelnemers gastvrij rond. Hij deed dat samen met chef-kok Jonathan Karpatios die de werknemers van de bedrijven die in Pharos ruimte huren, dagelijks van eerlijk eten voorziet. Verser kan niet, want ’s morgens vroeg levert een aantal boeren uit de omgeving hun producten in de toren af.

Technology
Ger Baron van de gemeente Amsterdam, die luistert naar de indrukwekkende titel ‘Chief Technology Officer’, verraste de deelnemers. Hij deed dat met een indrukwekkende aaneenschakeling van foto’s en filmpjes van allerlei innovatieve en duurzame mogelijkheden en maatregelen die niet alleen in de hoofdstad maar ook in de polder van dienst kunnen zijn. De vele voorbeelden zullen de SHARE-deelnemers hebben geïnspireerd.

Woningbouw
Voor de meeste SHARE-deelnemers was het nog onbekend dat de opgeleverde woningen in de nieuwbouwwijk Zuiderhoeven aan de zuidrand van Hoofddorp zo energiezuinig zijn. Het is de passie van Peter Heuvelink, directeur van gebiedsontwikkelaar AM om inspirerende en duurzame leefomgevingen te ontwikkelen. Dit geeft met de sociale en vrije sectorhuurwoningen die nog in Zuiderhoeven worden gebouwd, volop mogelijkheden voor de toekomst. Dat belooft nog wat omdat AM ook op Landgoed Wickevoort in Cruquius een energieneutrale wijk van enkele honderden woningen wil neerzetten.

Bedrijventerreinen
Precies een jaar geleden, ook op 10 oktober, startte een verduurzamingsactie op bedrijventerreinen in Haarlemmermeer. Dit was op initiatief van ondernemers en parkmanagementorganisaties en werd ondersteund door de gemeente. Een aantal bestuurders en ondernemers van drie bedrijvenparken waar al forse stappen worden gezet - De President, Spoorzicht en ABP Lijnden - kwam tenslotte aan het woord over energie besparen, opwekken en delen. Onder meer Yasha Schadee en Gerard Kamp van ABP Lijnden lieten zien hoe gemotiveerd ze hiermee aan de slag zijn. En het mooie is: ze zijn allemaal winnaar! Veel eigenaren en ondernemers zijn intussen zo enthousiast dat de verduurzaming van de bedrijventerreinen nu in de volle breedte van de grond komt.