14 februari 2018

UITNODIGING SHARE Meets 15 maart in voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam

Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets op donderdag 15 maart 2018 (15-17 uur). Thema is Gebiedsontwikkeling & circulaire transformatie. We zijn te gast op een bijzondere locatie: het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam. Eén van de belangrijkste naoorlogse Rijksmonumenten van Nederland en sinds eind januari jl. het nieuwe hoofdkantoor van Bouwfonds Property Development (BPD). Het Burgerweeshuis is ontworpen door architect Aldo van Eyck. Toen het gebouw in 1960 werd opgeleverd, gingen er 118 weeskinderen wonen. Na jarenlange leegstand is het pand uniek gerestaureerd in lijn met het gedachtegoed van Aldo van Eyck. Naast de ligging in Amsterdam nabij Schiphol en de dynamiek van de stad, was ook de verbinding met kunst en cultuur een belangrijke reden voor BPD om deze locatie te kiezen. Tijdens de herontwikkeling is veel aandacht geweest voor circulariteit en duurzaamheid. 
Lees verder...


01 februari 2018

Haarlemmermeer wint Duurzaam Bouwen Award 2018

De gemeente Haarlemmermeer heeft de Duurzaam Bouwen Award 2018 gewonnen. Vanwege de brede en integrale aanpak liet Haarlemmermeer in de categorie Meest Duurzame Gemeente (de Circulaire Ring) Amsterdam en Ooststellingwerf achter zich. De prijs is een mooie erkenning voor de inzet en inspanningen van de inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente Haarlemmermeer. De feestelijke uitreiking vond plaats tijdens het Duurzaam Bouwen Congres op donderdag 1 februari. Wethouder Wonen, Tom Horn, nam de prijs in ontvangst. “Dit inspireert om verder te gaan op de ingeslagen weg. Wij delen graag onze ervaringen en kennis maar we halen ook graag op bij anderen, want we moeten zo snel mogelijk van het gas los.”

 
Lees verder...


25 januari 2018

Marc van Rijsselberghe wint Cruquius Penning 2018

Ondernemer Marc van Rijsselberghe heeft op 24 januari uit handen van burgemeester Onno Hoes de derde Cruquius Penning van de gemeente Haarlemmermeer ontvangen. De gemeente Haarlemmermeer wil met deze Penning pioniers voor de circulaire samenleving in de schijnwerper zetten. Bekijk hier de film over zijn werk. 

Marc van Rijsselberghe kreeg de Cruquius Penning onder andere omdat hij drie stappen voor is op de rest van de wereld. ‘Kan niet’ komt niet in zijn woordenschat voor en hij gaat een enorme bijdrage leveren aan het voedselprobleem in arme landen. Van Rijsselberghe komt als pionier met een oplossing voor een probleem. Burgemeester Onno Hoes en juryvoorzitter Thomas Rau reikten de Penning uit aansluitend op de 1852 Lezing op 24 januari in het FOX Theater in Hoofddorp.

Uit het juryrapport
“Marc van Rijsselberghe staat aan de basis van de zilte groenten en zilte aardappels: de teelt van voedsel op verzilte gronden die als waardeloos werd weggezet. Dat opent wereldwijd deuren naar een mogelijke oplossing van het wereldvoedselprobleem. De jarenlange experimenten op Texel hebben geleid tot de succesvolle teelt van zilte aardappels en diverse zouttolerante groenten. Het benutten van zilte gronden biedt de beste kansen voor de toekomst. De zilte teelt is ook van grote betekenis voor de vermindering van de CO2-problematiek vanuit veengebieden. Als de grondwaterstand van veen wordt verlaagd om landbouw mogelijk te maken, gaat er CO2 de lucht in. Door de klimaatverandering neemt de CO2- uitstoot uit het veen nog eens flink toe. Terwijl de uitstoot uit het veen met ruim een derde naar beneden moet. Marc van Rijsselberghe laat zien dat er manieren van landbouw en plantensoorten zijn die geen verlaging van de grondwaterstand en zoet water nodig hebben. Daarmee biedt hij een belangrijk perspectief voor landbouw en de vermindering van de CO2-uitstoot.“

Cruquius Penning, een traditie
De Cruquius Penning is vernoemd naar Nicolaas Kruik, landmeter van beroep. Hij maakte in de 18de eeuw plannen voor drooglegging van het Haarlemmermeer en wijzigde zijn naam in Nicolaus Cruquius. Zowel de Penning als de 1852 Lezing zijn een jaarlijks terugkerende traditie. In 2016 ging de Penning naar Pallas Agterberg, directeur Strategie van Alliander. In 2017 was deze voor Onno Dwars, commercieel directeur bij Ballast Nedam Development. John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling en energie: “Innoveren en pionieren zitten in de genen van deze polder. Juist nu hebben we pioniers, dwarsdenkers en innovators nodig om tot een circulaire samenleving te komen. Daarom staan we met de 1852 Lezing stil bij behaalde successen, delen we kennis en bieden we een podium aan de nieuwe generatie pioniers en visionairs.”

Samenstelling Comité van Aanbeveling 1852 Lezing en jury Cruquius Penning
De jury van de Cruquius Penning bestaat uit Thomas Rau (juryvoorzitter, architect), André van den Berg (Schiphol Group), Jack van der Hoek (gedeputeerde Duurzaamheid, Bestuur en Cultuur bij de provincie Noord-Holland), Maurits Groen (ondernemer MGMC) en John Nederstigt (wethouder Duurzame economische ontwikkeling gemeente Haarlemmermeer). Ook de eerdere ontvangers van de penning maken hiervan deel uit: Pallas Agterberg (directeur Strategie bij Alliander en winnaar 2016) en Onno Dwars (commercieel directeur bij Ballast Nedam Development en winnaar 2017).

Feestelijke overhandiging Cruquius Penning door burgemeester Onno Hoes en juryvoorzitter Thomas Rau aan Marc van Rijsselberghe 

 

 
Lees verder...


24 januari 2018

Derk Loorbach in 1852 Lezing: 'Transitie nodig in het onderwijs'

Alleen door een nieuwe manier van denken, werken en organiseren komen we tot een duurzame wereld. Een omslag in het onderwijs is daarom noodzakelijk, aldus professor Derk Loorbach tijdens de 1852 Lezing die hij op 24 januari hield in het FOX theater in Hoofddorp. Per dag worden maar liefst 100 miljoen plastic Coca-Colaflessen geproduceerd. En de Chinese internetwinkel Alibaba verkocht op 11 november, een Chinese feestdag, voor 35 miljard euro aan spullen. "Alleen al het plakband van al die pakjes kan vierhonderd keer de wereld rond." Het zijn voorbeelden van wat Loorbach de 'onvolhoudbaarheid' van onze manier van leven noemt. 

 
Lees verder...


16 januari 2018

UITNODIGING - Professor Derk Loorbach houdt derde 1852 Lezing: wo 24 januari 2018

Woensdag 24 januari 2018 vindt de 1852 Lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning plaats in het FOX Theater in Hoofddorp. Met de 1852 Lezing wil de gemeente Haarlemmermeer aan het begin van het nieuwe jaar vernieuwende kennis uitwisselen, successen vieren en de schijnwerper richten op duurzame daadkracht en ondernemerschap.

Wij heten u bijzonder graag welkom bij deze gelegenheid. Het zaalprogramma start om 15.00 uur. 
Hier leest u meer over de achtergrond van de 1852 Lezing en het inhoudelijk programma.

Programma
14.30 uur    Ontvangst 
15.00 uur    Start zaalprogramma. Welkom door moderator Roelof Hemmen
15.10 uur    Speech burgemeester Onno Hoes
15.20 uur    1852 Lezing: visie professor Derk Loorbach op onderwijs en de circulaire transitie. 
15.50 uur    Gesprek met Derk Loorbach en Thomas Rau, Pallas Agterberg, Onno Dwars, 
                   Maurits Groen, Jack van der Hoek, André van den Berg en John Nederstigt.
16.15 uur    Uitreiking Cruquius Penning 2018
16.30 uur    Borrel in FOX Café
17.30 uur    Einde 

Locatie
FOX Theater, Taurusavenue 18 in Hoofddorp (op Park 20|20). Komt u met openbaar vervoer? Het FOX theater ligt op 5 minuten loopafstand, aan de achterzijde van NS station Hoofddorp.

Aanmelden
Aanmelden kan via deze link. De toegang is gratis.
Na aanmelding ontvangt u van ons de bevestiging en routebeschrijving.

Graag tot woensdag 24 januari 2018!

Met vriendelijke groet, 

Onno Hoes,
burgemeester Haarlemmermeer

en

Thomas Rau,
voorzitter Comité van Aanbeveling 1852 Lezing

 
Lees verder...


08 januari 2018

Tweede leven voor Haarlemmermeerse smartphones

Oude telefoons van medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer gaan sinds kort naar Closing the Loop (CTL). Dit bedrijf hergebruikt toestellen én geeft daar een garantie bij: het tweede leven van de telefoon leidt niet tot meer elektronisch afval in ontwikkelingslanden. De markt voor tweedehands mobiele telefoons is booming. De aanpak van Closing the Loop bestrijdt een ongewenst effect van van die bloeiende markt, namelijk extra afval in ontwikkelingslanden. Het bedrijf creëert een gesloten keten, door afgeschreven telefoons daar ter plekke in te zamelen. En dat laatste gebeurt tot nog toe erg weinig.

Tweede leven
Wat doet CTL in een notendop? Het bedrijf geeft telefoons uit het Westen een tweede leven: in circa 70 procent van de gevallen is dat in ontwikkelingslanden. Omdat in Afrika en Azië elektronica meestal nog niet wordt gerecycled, haalt CTL oude en kapotte telefoons hier ook op en brengt ze naar geavanceerde recyclers. Die halen de grondstoffen eruit en maken er allerlei producten van. Op deze manier wordt het grootste deel van de metalen in de telefoons herwonnen en opnieuw ingezet. Voorheen gingen die grondstoffen voor een groot deel verloren. Dankzij deze innovatie wordt bovendien de druk op metaalwinning in de mijnen verlaagd. Intussen zijn bijna twee miljoen telefoons ingezameld.

Recyclen
Wethouder Tom Horn (ICT-beleid): "Het is een prachtig initiatief waardoor onze mobiele telefoons ‘afvalvrij’ worden hergebruikt. Daarnaast is het heel belangrijk dat elektronische producten gerecycled worden, zodat de grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Dit is een effectieve manier om ons telecombeleid duurzaam te maken." Haarlemmermeer is de allereerste gemeente waarvan de telefoons op deze manier worden hergebruikt. De gemeenten Amsterdam en Haarlem gaan in navolging van de gemeente Haarlemmermeer ook hun telefoons via Closing the Loop recyclen.

Minder e-waste
Jaarlijks vervangt de gemeentelijke organisatie van Haarlemmermeer enkele honderden mobieltjes. Tot nu toe werden deze ofwel opnieuw ingezet voor medewerkers of ze gingen naar een opkoper. Met de keuze voor CTL leiden de oude smartphones niet meer tot ‘e-waste’ in ontwikkelingslanden, maar worden de kostbare grondstoffen uit de toestellen opnieuw gebruikt.

'Schone' banen
Het doel van CTL is door intensieve samenwerking met diverse partijen over tien jaar 80 procent van alle mobieltjes ter wereld te recyclen. De aanpak creëert bovendien 'schone' banen rond afvalverzameling en -scheiding in ontwikkelingslanden. Zo wordt een flinke impuls gegeven aan lokaal ondernemerschap en genereert CTL een verantwoorde inkomstenbron voor mensen daar.

Closing the Loop geeft oude mobieltjes een tweede leven. Foto: Shutterstock 


Lees verder...


04 januari 2018

Van geitenwollen sok naar businessmodel

"Wie heeft er vanochtend zijn geitenwollen sokken aangetrokken?" vroeg wethouder John Nederstigt in zijn openingstoespraak bij SHARE Meets op 1 december. Gelach in de zaal. De wethouder: "Ik wil maar zeggen: circulair denken en doen is allang geen idealisme meer, maar een model om ook in de toekomst een boterham mee te verdienen." Hergebruik van grondstoffen was het thema van de vierde editie van SHARE Meets, dit keer te gast bij Rabobank Regio Schiphol, één van de SHARE-founders. 

 
Lees verder...


20 december 2017

Polder gaat voor positieve energie

Hoe komen we van de min in de plus? Onder de naam ‘Haarlemmermeers Energieakkoord’, werken gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om de polder energieleverend te maken. Donderdag 23 november was een eerste bijeenkomst bij gastheer Advin/Dura Vermeer. Een energieke middag over accu’s, marketing, lef, eieren en veel meer. Zitten was er niet bij, en achteroverleunen al helemaal niet. Moderator Jeroen van de Ven: 'Vanmiddag geldt de wet van de twee voeten." Vier initiatiefnemers presenteerden hun project of voorstel als koopmannen op de markt. Geïnteresseerden bleven luisteren en gingen in gesprek. Wie zijn ‘energie voelde weglekken’ kon doorlopen naar de volgende. De bijeenkomst was een vervolg op SHARE meets van 15 september in Lisserbroek. Zo’n 25 partijen waren erop afgekomen, waaronder ontwikkelaars, bouwers, energieleveranciers, milieu- en overheidsorganisaties.

 
Lees verder...


27 november 2017

Demonstratieproject in Rijsenhout: Buren slaan eigen zonnestroom op in buurtbatterij

Voor het eerst in Nederland wordt een buurtbatterij in een wijk ingezet. In de buurtbatterij wordt zelf opgewekte zonne-energie opgeslagen als je die niet gebruikt. Op het moment dat je de stroom nodig hebt, kan je die er weer af halen. In het dorp in Haarlemmermeer testen 35 huishoudens het komende jaar deze unieke batterij samen met Lyv smart Living, netbeheerder Liander en Tegenstroom, het lokale energiebedrijf van de gemeente Haarlemmermeer. Tegenstroom is door de gemeente opgericht met een schone en onafhankelijke energievoorziening als doel. Dit project brengt het doel een stapje dichterbij. Liander onderzoekt in dit demonstratieproject of de batterij het lokale elektriciteitsnet kan ontlasten. Met een toename van duurzame energieopwek wordt het netwerk extra belast. Een batterij kan een goed, meer betaalbaar alternatief zijn voor het leggen van een dikkere kabel.  

 
Lees verder...


16 november 2017

Uniek project van Tegenstroom: eerste huisbatterij (van 50) voor opslag zonnestroom geplaatst bij Wethouder thuis

Vandaag is in Hoofddorp bij wethouder duurzaamheid, John Nederstigt, tevens klant van Tegenstroom, de eerste huisbatterij geplaatst door het bedrijf Lyv Smart Living. In de huisbatterij wordt opgewekte zonnestroom opgeslagen als je die niet direct gebruikt. Op het moment dat je het nodig hebt, kan je de elektriciteit er weer af halen. Hierdoor maak je maximaal gebruik van je eigen opgewekte energie. Dit demonstratieproject heeft als doel om bewoners te helpen energie te besparen én te onderzoeken hoe je zo efficiënt mogelijk je opgewekte zonne-energie kunt gebruiken. Bij 50 Haarlemmermeerse bewoners worden de komende maanden huisbatterijen geplaatst. Bewoners met zonnepanelen kunnen zich nog aanmelden op de website van Lyv. Het Haarlemmermeerse energiebedrijf Tegenstroom is partner in het project omdat het bijdraagt aan haar doel: een schone en onafhankelijke energievoorziening in Haarlemmermeer. 

 
Lees verder...


09 november 2017

VOLGEBOEKT SHARE meets december Hergebruik Grondstoffen

Graag nodigen we u vrijdag 1 december 2017 van 9.30 - 12.00 uur uit voor SHARE meets. We zijn te gast bij Rabobank regio Schiphol. Het thema is Hergebruik Grondstoffen. De setting is informeel en interactief met ongeveer 50 gasten. Concreet aan de slag. Nieuws en ervaringen delen. Welke kansen zijn er? Samen werken aan een duurzame samenleving. Over sectoren heen gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Elkaar versterken zodat het sneeuwbaleffect groter wordt. Een circulaire economie realiseren die toekomstbestendig is, banen creëert en innovatie aanwakkert. 
Lees verder...


07 november 2017

Ruimte voor kleine dieren in aaibare geluidswal

Een geluidswal die energie opwekt, waarop planten en insecten leven, mooi is vormgegeven en geluid weert. De gemeente is gestart met de aanleg van een bijzonder geluidsscherm. Het is het fraaie resultaat van een nieuwe wijze van aanbesteden. De wal die wordt aangelegd langs een deel van de Nieuwe Bennebroekerweg (ter hoogte van de IJweg). De gemeente bepaalde de uitgangspunten van de 177 meter lange wal; de aannemer bedacht de uitvoering. Het aan de geluidswal grenzende woningbouwplan Zuiderhoeven in Hoofddorp krijgt hiermee de primeur.
Lees verder...


03 november 2017

Duurzame appartementen Hoofddorp in de maak

Er is opnieuw een duurzaam en levensloopbestendig appartementengebouw in de maak. In het uiterste westen van de Zuidrand in Hoofddorp wordt Hof van Pampus gebouwd. De 74 huurappartementen worden in het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd. Het is al het tweede duurzame appartementengebouw in korte tijd in Haarlemmermeer en ligt naast appartementen gebouw AQUAradius. Arnold van Rijn van RE-PC: "Hof van Pampus is hier een reactie op met haar opvallende getrapte vorm. Het gaat een tegenpool vormen met strakke witte belijningen, houten gevelpuien en antracietkleurige kozijnen. Samen zijn ze buren in harmonie."
Lees verder...


29 oktober 2017

Bouw zonnepark Groene Hoek vordert

Er wordt druk gebouwd aan het zonnepark in de Groene Hoek ten zuidoosten van Hoofddorp aan de Rijnlanderweg. In januari 2018 gaat het eerste deel (15 megawatt) van het zonnepark in productie. Daarna wordt het tweede deel opgebouwd. In totaal liggen er straks 250.000 tot 260.000 zonnepanelen, samen goed voor ruim 30 megawatt aan capaciteit. Dat is stroom voor maar liefs 8.500 tot 9.000 huishoudens. De eerste fase van het zonnepark is een gebied van 27 hectare. Op dit moment worden kabels gelegd en de stellages opgebouwd waarin, vanaf volgende maand, 127.456 zonnepanelen worden ‘geklikt'. In januari 2018 gaat dit deel van het zonnepark in bedrijf. De stroom wordt geleverd aan Eneco.
Lees verder...


25 oktober 2017

Gemeente Haarlemmermeer en Park 20|20 finalisten van ABN AMRO Awards

De gemeente Haarlemmermeer is finalist van de beste circulaire regio van de ABN AMRO Circular Economy Awards. PARK 20|20 is finalist van deze Awards in de categorie werklocaties. De wedstrijd voor de beste circulaire werklocaties en regio’s is uitgeschreven door ABN AMRO, het mediaplatform BT, Stadszaken.nl. Breng je stem uit De winnaar in elke categorie wordt via een stemming bepaald. Stemmen op één van de finalisten kan op de website van het BT-congres. Op 2 november worden de winnaars bekendgemaakt in een bijeenkomst op Lelystad Airport. 

 
Lees verder...


24 oktober 2017

Tegenstroom wťťr groenste energieleverancier van Nederland

In het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond, Wise, Greenpeace en Natuur & Milieu is Tegenstroom opnieuw als groenste energieleverancier gekozen. In de ranglijst staat het energiecollectief waarmee Tegenstroom samenwerkt voor de inkoop van stroom en gas, bovenaan met het klinkende cijfer 10. Overstappers krijgen in oktober een boekenbon van 25 euro. Alle stroomleveranciers zijn beoordeeld op vier bedrijfsonderdelen: investeringen en desinvesteringen in stroomopwekking, eigen productie van stroom, inkoopbeleid en levering van stroom. 
Lees verder...


12 oktober 2017

De Vlinderslag is al van het gas los

Het kabinet Rutte III wil per jaar 50.000 gasloze nieuwbouwhuizen bouwen. Ook moeten 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar van het gas af. Tabee blauwe vlam! In de wijk De Vlinderslag in Nieuw-Vennep zijn gasloze woningen al heel gewoon. Inwoners wonen er tot volle tevredenheid. Joyce Tulen: “Het feit dat dit een gasloze woning is, heeft eerlijk gezegd geen rol gespeeld bij de koop. Dat was toevallig zo.” Samen met haar man woont zij sinds anderhalf jaar in de wijk De Vlinderslag in de Noordrand van Nieuw-Vennep. “Ik wist niet precies wat ik moest verwachten van een woning zonder gas, maar het bevalt prima. Het elektrisch koken was in het begin even wennen. Voor de verwarming is er een warmtepomp. Ik vind het in huis heel behaaglijk."
Lees verder...


11 oktober 2017

De Circulaire Weg: de weg van de toekomst

Wegen kunnen veel duurzamer worden aangelegd dan nu gebeurt: met minder grondstoffen, meer groen en duurzame verlichting bijvoorbeeld. Het platform De Circulaire Weg zet zich hiervoor in. Het initiatief was dit jaar een van de vier genomineerden van de SHARE Award, een duurzaamheidsprijs van de gemeente Haarlemmermeer en het bedrijfsleven. Erik-Jan van der Linden van De Circulaire Weg: "Er zijn in de wereld van de bouw en infrastructuur veel circulaire initiatieven en producten in ontwikkeling. Door die te combineren kunnen we echt een meerwaarde creëren. Wij zetten verschillende producten en diensten in om oplossingen op maat te bieden." Binnen dit Haarlemmermeerse platform, gelanceerd in 2015, bundelen bedrijven hun krachten voor de bouw van duurzame wegen. Erik-Jan van der Linden: "De regels staan deels haaks op de circulaire weg zoals wij die voor ogen hebben". 
Lees verder...


05 oktober 2017

Stormloop in Haarlemmermeer op zonnepanelen en isolatiemaatregelen

De huis aan huis bezorgde brieven over energiebesparing en zonnepanelen bij particuliere woningeigenaren levert veel respons op. Het loopt storm in Haarlemmermeer. In een notendop: na twee weken zijn er 1.700 aanmeldingen en de eerste 700 deelnemers hebben een offerte ontvangen. Daarvan hebben de eerste vijftig meteen akkoord gegeven. Op woensdag 5 oktober was er in het raadhuis een informatiebijeenkomst over de aanschaf van zonnepanelen en er was bijna geen lege stoel meer over. Volgende week is een bijeenkomst over isolatiemaatregelen, deze is ook bijna volgeboekt. Het is duidelijk: 'Winst uit je woning' slaat aan in de polder.

Volle bak in de Burgerzaal; geïnteresseerden in zonnepanelen.
Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling): "Lagere woonkosten, meer wooncomfort. En je draagt ook nog eens bij aan een meer duurzame samenleving. Wat mij betreft drie belangrijke redenen om mee te doen met Winst uit je woning. Ik hoop dan ook dat iedereen die nog niet met de vorige acties heeft meegedaan, dat nu wel doet. Winst uit je woning is winst voor iedereen!" Deze actie wordt georganiseerd door NMCX Centrum voor Duurzaamheid en uitgevoerd door 'Winst uit je woning'. Spijtoptanten die nog willen meedoen: dat kan! Het is nog mogelijk een gratis advies te krijgen en tegen een scherp tarief zonnepanelen en/of isolatiemaatregelen aan te schaffen. Ook los van de bijeenkomsten over 'Winst uit je woning' die deze en volgende week hierover worden gehouden. Kijk op www.winstuitjewoning.nl

 
Lees verder...


22 september 2017

Wethouder Nederstigt: ĎApart inzamelen grondstoffen levert wel degelijk winst opí

Wethouder John Nederstigt (duurzame economische ontwikkeling) reageert op de mededeling van het Centraal Planbureau (CPB) dat het huidige systeem van plastic-inzameling weinig milieuwinst oplevert en dat we op zoek moeten naar andere oplossingen. "Als we plastic en drinkpakken niet apart zouden inzamelen, maar weer bij het restafval zouden gooien, gaan we meer in ovens verbranden. Niet alleen neemt dan de CO2-uitstoot toe, er komen ook andere giftige stoffen in het milieu. Bovendien dient plastic als grondstof voor nieuw plastic. Geen grondstoffen inzamelen, betekent automatisch ook dat er weer meer grondstoffen als olie gebruikt moeten worden om plastics te maken. Bovendien is de techniek volop in ontwikkeling. We zullen steeds beter grondstoffen uit afval kunnen scheiden, inzamelen en verwerken.

CO2 is absoluut een belangrijke graadmeter, maar zeker niet de enige. We moeten daarom dóórgaan met het scheiden van grondstoffen en restafval. Nu alles weer bij elkaar gooien is zéker verlies voor het milieu."

Lees het artikel bij de NOS: plastic afval recyclen heeft weinig effect op het milieu. 
Lees verder...


19 september 2017

CO2-uitstoot in Haarlemmermeer opnieuw gedaald

Ondanks economische groei en de toename van bedrijfsactiviteiten, is de uitstoot van CO2 in Haarlemmermeer in 2016 gedaald: met 8 kton (0.7%). Hierin is de uitstoot van Schiphol en de daaraan gerelateerde bedrijvigheid (landside) meegenomen. Als deze uitstoot buiten beschouwing gelaten zou worden, zou de daling zelfs 10 kton zijn (1,3%). Daarmee wordt de dalende trend in de polder doorgezet: in 2015 nam de CO2-uitstoot ondanks meer bedrijvigheid en meer inwoners niet toe. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor waarin de resultaten van de inspanningen op duurzaam en circulair gebied in de polder zijn te lezen.

 
Lees verder...


18 september 2017

SHARE meets in Lisserbroek: Haarlemmermeer energieleverend

“Ik zou bijna zeggen: het gas erop”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzaamheid, tijdens ‘SHARE meets’ vrijdag 15 september in Lisserbroek. Thema van deze bijeenkomst is de overgang naar duurzame energie. Velen in Haarlemmermeer delen met de wethouder het gevoel van urgentie. De inschrijving voor de bijenkomst was in een mum van tijd vol. “In juli liet een enorme ijsschots los op Antarctica, in Zwitserland brak deze maand de Triftgletsjer af.” Nederstigt benadrukt in zijn verhaal dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker en harder worden. Een massale beweging is nodig om het tij te keren. 
Lees verder...


15 september 2017

Bijlmer Bajes wordt mede ontwikkeld door Waste Transformers

The Waste Transformers hebben samen met partners OMA Architects en AM projectontwikkelaars de prijsvraag gewonnen om de Bijlmer Bajes in Amsterdam te herontwikkelen. Afgelopen voorjaar viel The Waste Transformers ook al in de prijzen en wonnen ze de SHARE Award. Met het binnenhalen van de Bijlmer Bajes voegt The Waste Transformers een iconisch project toe aan de portfolio. Directeur Lara van Druten is blij: "De voormalige gevangenis in Amsterdam is een symbool. Wij gaan het organisch afval uit de wijk omzetten in waarde." In 2021 moet de Nieuwe Bijlmer Bajes met eigen goede energie uit eigen organisch afval draaien. Lara van Druten: "De voedingsstoffen die we op deze locatie uit de afvalstoffen halen, zijn bestemd voor de stedelijke boerderij die de gemeenschap zal helpen met vers voedsel. Onze modulaire aanpak start in 2018 en groeit mee met het project."

 
Lees verder...


04 september 2017

Finch Buildings: flexibel, gezond en duurzaam

Eenvoudig te (ver)plaatsen en naar behoefte groter of kleiner te maken: de gebouwen van Finch Buildings bestaan uit houten modules die als Legoblokjes naast en bovenop elkaar worden gestapeld. Gemakkelijk én duurzaam. Finch Buildings is een van de initiatieven die zich presenteerden tijdens SHARE 2017. En zo'n module is te zien is bij de Circular Expo in Hoofddorp. De modules worden kant-en-klaar afgeleverd en ter plekke met een hijskraan neergezet. Ivo Berg van Finch Buildings: "Ze zijn geschikt als woning, kantoorruimte, zorgappartement of hotelkamer. Het interieur wordt aangepast aan het gebruik. In een hotelkamer is bijvoorbeeld geen keuken nodig en in een zorgappartement kan een rolstoel toegankelijke badkamer worden geplaatst."

Lees verder...


31 augustus 2017

Feestelijke opening LandschapstriŽnale 2017

Zaterdagmiddag 2 september is van 12 tot 17 uur de feestelijke publieksopening van de Landschapstriënale 2017. Op Landgoed Kleine Vennep op PARK21 in Haarlemmermeer kunnen kinderen en volwassenen de hele middag genieten van een speciaal voorproefje van het uitgebreide programma van dit unieke driejaarlijkse rondtrekkende Landschapsfestival in Nederland. Thema is het volgende Landschap. Met excursies, workshops, tentoonstellingen en muziek. Je bent van harte welkom!
Lees verder...


30 augustus 2017

Innovatieve ideeŽn gezocht om metropoolregio Amsterdam te verduurzamen

Startups die hét innovatieve idee hebben om de metropoolregio Amsterdam te verduurzamen met behulp van alles wat de haven te bieden heeft, kunnen zich aanmelden voor Clean Capital. Havenbedrijf Amsterdam, AEB Amsterdam en Waternet willen met dit samenwerkingsverband de circulaire economie stimuleren in de metropoolregio Amsterdam. Uit de eerste aanmeldingen worden de zes meest innovatieve startups geselecteerd. 
Lees verder...


29 augustus 2017

SHARE meets in Lisserbroek VOLGEBOEKT

SHARE meets in Lisserbroek vrijdag 15 september is volgeboekt. Thema is de tranistie naar een duurzame energievoorziening. Dromen, durven, doen. De oude energievoorziening op gas, olie en kolen moet worden omgebouwd naar een duurzaam energiesysteem met hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, aardwarmte en opslag. Hoe doen we dat samen als beweging? Bij SHARE meets worden nieuws en ervaringen gedeeld. Samen werken aan een circulaire economie die toekomstbestendig is, banen creëert en innovatie aanwakkert.
Lees verder...


28 augustus 2017

Kleine Vennep wordt een landgoed

De Kleine Vennep is de hele maand september middelpunt van de Landschapstriënnale 2017. Nu nog een boerenbedrijf, maar de komende jaren creëert eigenaar Dirk Molenaar hier een landgoed met allerlei activiteiten. "Voor ons markeert dit het begin van een nieuwe fase." Dat Kleine Vennep is gekozen als locatie van het landschapsfestival is niet toevallig. Thema van het evenement is 'Het Volgende Landschap', over de veranderingen in onze leefomgeving. De monumentale boerderij ligt in PARK21, tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, dat komende decennia een transformatie doormaakt tot een enorm recreatief park. 
Lees verder...


24 augustus 2017

Wijk inrichten als spons is noodzakelijk en aantrekkelijker

NMCX Centrum voor Duurzaamheid vroeg aan leerlingen van het Kaj Munk College om advies te geven aan initiatiefnemers die minder steen en meer groen willen in hun eigen straat in Haarlemmermeer. "De wijk inrichten als een spons is niet alleen noodzakelijk, maar zorgt ook voor een aantrekkelijkere wijk!" Dat is de overlappende boodschap van de leerlingen die deelnamen aan een Onderzoek- en Ontwerpopdracht over klimaatbestendige buurten. Doel was de openbare omgeving beter bestand maken tegen onder andere toenemende hevige regenbuien en hittestress.
Lees verder...


15 augustus 2017

Royal Schiphol Group draait vanaf 2018 volledig op Hollandse wind

Alle onderdelen van Royal Schiphol Group draaien vanaf 1 januari 2018 volledig op duurzame stroom die in Nederland is opgewekt. Daarvoor zijn Eneco en Royal Schiphol Group een overeenkomst aangegaan. De duurzame stroom is volledig afkomstig van Nederlandse windparken en zal in de komende jaren volledig uit nieuwe Nederlandse windparken van Eneco worden betrokken. Daarmee draagt Schiphol bij aan de versnelling van de ontwikkeling van duurzame elektriciteitsproductie in Nederland. 
Lees verder...


11 augustus 2017

Lisserbroek duurzamer, groener en socialer

Hoe gaat het met Duurzaam Lisserbroek die juni 2016 in de finale van ‘Het Groenste Idee van Haarlemmermeer’ stond? Zijn hun ideeën op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid inmiddels realiteit? “Een duurzaam dorpshart is méér dan alleen gebruik maken van eerlijke energie”, zegt Ed Nieuwenhuizen. Hij is één van de initiatiefnemers van ‘Duurzaam Lisserbroek’. Hun idee, dat drie jaar geleden ontstond, eindigde op een gedeelde eerste plaats. “Ons plan zich op het aanpakken van drie zaken. Naast inzetten op energiebespaarders als zonnepanelen en ledverlichting, moet Lisserbroek ook groener en socialer worden.”
Lees verder...


08 juli 2017

Haarlemmermeer opnieuw economisch de sterkste

"Hopsa!", reageert wethouder Adam Elzakalai als hij de nieuwste Elsevier onder ogen krijgt en daarin leest dat Haarlemmermeer de nummer één is in de top 50 van gemeenten met de sterkste economie. "Het begint bijna een traditie te worden. Ik heb al vaker, semi-gekscherend, gezegd dat zo lang ik wethouder economie ben, hierin geen verandering gaat komen. Maar zonder gekheid, deze hoogste notering komt wel degelijk door ons beleid met ingrediënten als innovatie, duurzaamheid, een goed ondernemersklimaat en onze pioniersgeest op uiteenlopend gebied. En door Schiphol natuurlijk." 
Lees verder...


21 juni 2017

Haarlemmermeer zet het mes in restafval

Haarlemmermeer houdt een proef om het restafval terug te dringen. 200 huishoudens verminderden dat al van 198 naar 60 kilo per persoon. Dat moet nog minder worden. "Eerst dacht ik: die zijn gek. Maar het kan." De loeiende polderwind probeert vat te krijgen op de vuilnisauto’s die het terrein van afvalverwerker De Meerlanden op en af rijden. Maar de op keukenafval voortgedreven biogaswagentjes laten zich niet wegblazen. Ze zijn ook druk, sinds de gemeente Haarlemmermeer hier met een afvalproef begon. Het gescheiden groente- en fruitafval van 1000 huishoudens moet zo vers mogelijk worden opgehaald.
Lees verder...


09 juni 2017

Beton gemaakt van gras? Het kan! Bio Bound!

Betonnen banken, parkbanden, tegels en trappen die voor 50 procent uit gras bestaan. Klinkt misschien raar, maar Bio Bound máákt ze. Het jonge bedrijf uit Cruquius was dit jaar een van de vier genomineerden voor de SHARE Award, een duurzaamheidsprijs van de gemeente Haarlemmermeer en bedrijfsleven. Gert van Oort van Bio Bound:  "Het is zeker geen toekomstmuziek. We zijn volop in bedrijf, onze producten zijn gewoon te bestellen". Komend najaar kunnen Haarlemmermeerders het grasbeton zelf ervaren. Op verschillende plekken in Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Zwanenburg komen Bio Bound-banken te staan. 

 
Lees verder...


09 juni 2017

Olifantsgras Haarlemmermeer valt in de prijzen!

De ondernemers van de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep zijn in de prijzen gevallen tijdens de World Challenge van Akzo-Nobel. Samen met deze international wordt bekeken hoe cellulose uit olifantsgras (miscanthus) kan worden gehaald. “Hoe cool is dat!” zeggen de Haarlemmermeerse ondernemers. Het winnen van de SHARE Award in 2014 betaalt zich uit. De internationale wedstrijd die meerdere dagen duurde, vond vlak voor Pinksteren plaats bij Akzo-Nobel in Deventer. “Van de 1.200 ideeën waren er tweehonderd geselecteerd waaruit 20 finalisten waren geselecteerd om deel te nemen aan deze driedaagse challenge. Alleen al het finalist zijn, was al een enorme blijk van waardering,” vertelt Gertjan de Jong. “En dan nu deze fantastische prijs!” De andere finalisten kwamen uit onder meer Spanje, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en de Verenigde Staten. 
Lees verder...


08 juni 2017

The Waste Transformers gaat voor afvalrevolutie

The Waste Transformers won maandag 29 mei de SHARE Award 2017. Het eenvoudige maar oersterke concept van dit jonge Hoofddorpse bedrijf maakte indruk op de jury: afval verwerken op de plek waar het ontstaat. De ‘waste transformer’ maakt er groene energie van en natuurlijke meststof voor de omgeving. Lara van Druten, oprichter en directeur van The Waste Transformers vertelt: “Een afvalzak legt in Nederland gemiddeld 86 kilometer af naar de plek waar hij wordt verbrand.” Om dat te bewijzen, zegde ze haar baan bij een consultancybedrijf op en begon in 2012 een eigen bedrijf voor afvalverwerking ‘op locatie’  
Lees verder...


29 mei 2017

The Waste Transformers winnaar SHARE Award 2017 !

Groente-, fruit- en tuinafval waardevol maken door het om te zetten in energie. Dat kan en dat gebeurt. The Waste Transformers doet dit op lokale schaal. Het in Haarlemmermeer gestarte bedrijf heeft hiermee inmiddels wereldwijde impact. The Waste Transformers nemen daarom de zevende SHARE Award mee naar huis. De SHARE Award is een blijk van waardering voor een bedrijf uit de regio Haarlemmermeer, dat uitblinkt in duurzame initiatieven en producten. De prijs is op 29 mei 2017 uitgereikt tijdens het negende SHARE congres, in Sugar City, Halfweg.
Lees verder...


29 mei 2017

Levendige SHARE 2017 in Sugar City

SHARE wérkt, zo bleek weer tijdens het SHARE congres van 29 mei in Sugar City. Schiphol-topman André van den Berg vertelde dat de luchthaven voor zijn schilderwerk in zee is gegaan met duurzame verffabriek Rigo, winnaar van de SHARE Award in 2015. “Die heb ik bij SHARE ontmoet.” Ook tijdens SHARE 2017 konden ondernemers en organisaties volop kennis nemen van vernieuwende, duurzame initiatieven.
Lees verder...


08 mei 2017

MISCQ Olifantsgraspapier finalist bij Akzo-Nobel World Challenge

MISCQ Olifantsgraspapier uit Haarlemmermeer is genomineerd voor de Akzo-Nobel World Challenge. De onderneming gaat op voor de hoofdprijs: een overeenkomst met deze international die naarstig op zoek is naar nieuwe grondstoffen. Want het gebruik van fossiele grondstoffen is tegenwoordig uit den boze. Gertjan de Jong en de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep zien met deze nominatie hun jarenlange inspanningen beloond. Jaren geleden stak de Miscanthusgroep hun nek uit met het olifantsgras, oftewel miscanthus. Het verhaal kan niet vaak genoeg worden verteld: het gewas is geluiddempend, houdt ganzen weg uit de omgeving van de luchthaven (want vogels houden niet van het manshoge gras), ‘vangt’ fijnstof af, haalt veel CO2 uit de lucht en is óók nog eens een prima grondstof die in veel toepassingen wordt gebruikt. Van beton tot papier en kwaliteitsgrondstof voor diervoeders. Er is dan ook een sterk netwerk ontstaan van duurzame bedrijven waarmee wordt samengewerkt. 

 
Lees verder...


04 mei 2017

SHARE 2017 in SugarCity maandag 29 mei 2017 van 14.30 - 18.30 uur

SHARE 2017 vindt maandag 29 mei plaats in Sugar City Halfweg. In deze negende editie staat Haarlemmermeer als Airport City centraal. Schiphol heeft grote impact op de economie en het dagelijks leven in de regio. Innovatieve ontwikkelingen gaan razendsnel en de luchthaven biedt enorme kansen om de transitie naar de circulaire samenleving te versnellen. Hierbij is samenwerking cruciaal.
Lees verder...


20 april 2017

Inschrijving Open Business Pitches gestart

SHARE 2017 vindt maandag 29 mei van 14.30 - 18.30 uur plaats in Sugar City Halfweg. In deze negende editie staat Haarlemmermeer als Airport City centraal. Onder leiding van moderator Rens de Jong zoomen we in op duurzame kansen in de regio voor werkgelegenheid, energie, bouwen en grondstoffen. Building the Circular Economy – Dromen, durven, doen! 
Lees verder...


07 april 2017

Circulaire weg, The Waste Transformers, Metabolic en Biobound genomineerd voor SHARE Award 2017

De Circulaire Weg, The Waste Transformers, Metabolic en Biobound zijn genomineerd voor de SHARE Award 2017. De prijs is een blijk van waardering voor een bedrijf uit de regio Haarlemmermeer dat de afgelopen jaren uitblonk in duurzame initiatieven. De prijs wordt op 29 mei uitgereikt tijdens SHARE, een duurzaam netwerkevent dat dit jaar plaatsvindt in Sugar City in Halfweg. De rode draad van het congres is kennis delen en netwerken: Let’s SHARE.
Lees verder...


31 maart 2017

Groengas van etensresten en tuinafval

In de Groene Energiefabriek in Rijsenhout zet Meerlanden etensresten en tuinafval om in groengas en andere producten. Welke formule wordt losgelaten op ingezamelde schillen, onkruid en kliekjes, zodat het mogelijk is om te koken of autorijden op gft? Toby Hoogenboom van Meerlanden, werkzaam bij de vergistings- en drinkwaterinstallatie, weet alles over dit innovatieve proces en legt uit hoe het werkt. “Het ingezamelde gft-afval is vaak vervuild met restafval zoals plastic en glas”, zegt Hoogenboom. “Dit wordt eerst machinaal gereinigd.” Het ruikt in de ontvangsthal voor gft dus niet naar roosjes. Hoogenboom: “De geur wordt door een biofilter geleid en zo geneutraliseerd.”
Lees verder...


25 maart 2017

Tweede SHARE meets geslaagd - in de schapenstal op zoek naar verbinding

Het Fort bij Aalsmeer en de naastgelegen Fortboerderij Dijkzicht vormden vrijdag 24 maart het schilderachtige decor van de tweede ‘SHARE meets’. Ondernemers en gemeente gingen in gesprek over herbestemming en innovatie op weg naar de circulaire samenleving. “Hoe zouden wij met alle kennis van nu de polder inrichten als die leeg was? Waarschijnlijk zou het landschap er dan heel anders uitzien”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzame economische ontwikkeling, in zijn welkomstwoord. “Feit is dat we te maken hebben met ontwikkelingen uit het verleden. In deze omgeving staan veel lege kassen. Welke kansen en mogelijkheden zijn er om dit gebied klaar te maken voor de 21e eeuw?”


Lees verder...


12 maart 2017

Winnen SHARE Award heeft versterkend effect - interview eerdere winnaars

Tot 31 maart kunnen bedrijven zich aanmelden voor de SHARE Award die voor de zevende keer wordt uitgereikt. De prijs is een blijk van waardering voor een bedrijf dat zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid. Hoe is het eerdere winnaars vergaan? Wat heeft de prijs hun opgeleverd? "De boeren sturen ons een sms’je als ze gaan oogsten, dan mogen we mee op de combines. Hoe leuk is dat?”, lacht Toon van Westerhoven. Samen met zijn broer Machiel geeft hij leiding aan Rigo Verffabriek in IJmuiden. Het familiebedrijf ontving de award omdat het in Haarlemmermeer vlas laat verbouwen dat gebruikt wordt in hun duurzame lijnolieverf. 

 
Lees verder...


06 maart 2017

Inschrijving SHARE Award 2017 van start

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de SHARE Award. Het is een blijk van erkenning voor een bedrijf uit de regio dat opvalt op het gebied van pionieren met duurzame initiatieven en kansen. De SHARE Award is een onderscheiding van gemeente Haarlemmermeer in samenwerking met Founders uit het bedrijfsleven. De Award wordt tijdens SHARE 2017 voor de zesde keer uitgereikt.
Lees verder...


01 maart 2017

Uitnodiging SHARE meets vrij 25 maart 2017

Vrijdagochtend 24 maart 2017 organiseren we voor de tweede keer SHARE meets. Een nieuw initiatief, ontstaan vanuit de wens om elkaar vaker te ontmoeten en de kennis en ervaringen van pioniers te delen. Thema is Herbestemming & innovatie. De setting is informeel en interactief met ongeveer 50 gasten. Concreet aan de slag. Nieuws, kennis en ervaringen delen. Samen werken aan de transitie naar de circulaire samenleving. Doel is het SHARE netwerk benutten zodat het sneeuwbaleffect groter wordt. Wat is de stand van zaken? Welke kansen zijn er? Hoe kunnen we elkaar versterken? 
Lees verder...


03 februari 2017

Gemeente feliciteert winnaar Cruquius Penning Onno Dwars

De gemeente Haarlemmermeer feliciteert Onno Dwars, commercieel directeur Ballast Nedam Development, met de Cruquius Penning 2017. Met de jaarlijks terugkerende 1852 Lezing wil Haarlemmermeer kennis uit wisselen en pioniers op het gebied van de circulaire samenleving een podium bieden. De Cruquius Penning richt de schijnwerper op één pionier in het bijzonder.
Lees verder...


02 februari 2017

Wiebe Draijer houdt 1852 Lezing

Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank, houdt op vrijdag 3 februari de tweede 1852 Lezing in het FOX Theater in Hoofddorp. Thema van dit jaar is de financiering van de transitie naar de circulaire samenleving. 
Lees verder...


01 februari 2017

Gemeente ondertekent Nationaal Grondstoffenakkoord

Om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen is op 24 januari in Den Haag het Nationaal Grondstoffenakkoord ondertekend. Wethouder Ap Reinders ondertekende namens de gemeente Haarlemmermeer. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op de circulaire ambities van Haarlemmermeer. Het akkoord wordt ondersteund door overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties onder aanvoering van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken). Met de ondertekening heeft Haarlemmermeer de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de Transitieagenda’s die de uitwerking zijn van het akkoord.
Lees verder...


19 januari 2017

Duurzaam wonen in Lentezijde

Tachtig eengezinswoningen die stuk voor stuk voldoen aan de gemeentelijke duurzaamheidsambities. Dat is de nieuwe woonwijk Lentezijde in Badhoevedorp. Die ambities zijn een stuk hoger dan de voorschrif- ten in het landelijk bouwbesluit op het gebied van energie, milieu, gezondheid en toekomstwaarde.
Lees verder...Deel dit