Algae Innovations winnaar SHARE Award 2019!

De SHARE Award 2019 gaat naar Algae Innovations. Deze prijs is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. De SHARE Award werd vandaag in het Pharosgebouw in Hoofddorp uitgereikt door wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie). Algae Innovations combineert innovatie op een goede manier met productie, volgens de jury. Ook vindt de jury dat het bedrijf doorzettingsvermogen toont in een behoudende markt die door grote chemieconcerns wordt gedomineerd.

Algen
In een voormalige kwekerij in Rijsenhout heeft Algae Innovations twee algenbassins. Algen kennen verschillende nuttige toepassingen, onder meer als biologisch gewasbeschermingsmiddel, in de cosmetica en voedingsmiddelen. Algen leggen bovendien veel meer CO2 vast dan de meeste andere planten.

Als biotechnologische onderneming is Algae Innovations al een aantal jaren aan het pionieren. Het bedrijf zet met name in op biologische gewasbescherming. Kwekers uit de regio testen en/of gebruiken de algen om hun gewassen beter te laten groeien. Er zijn al veel testen gedaan met gewassen als uien, tomaten, aardbeien en sierbloemen. In alle gevallen verbeteren de opbrengsten na gebruik van de algen. Nu loopt er een proef bij een bloemenkweker in de Duin- en Bollenstreek. Deze aan Haarlemmermeer grenzende regio heeft een belangrijke opgave. In het kader van de ‘Vitale teelt 2030’ wil het bedrijf binnen 10 jaar zonder bestrijdingsmiddelen werken. AIgae verkent nu of zij daar met haar natuurlijke gewasbescherming een bijdrage aan kan leveren.

SHARE Award
De SHARE Award is voor de achtste keer uitgereikt. Het is een onderscheiding van de SHARE founders uit het bedrijfsleven en de gemeente Haarlemmermeer. Eerdere winnaars zijn The Waste Transformers, Rigo Verffabriek, Joost Valk Architectuur, Nijssen Recycling, de Miscanthusgroep, Shell Thiocrete en Park 20|20. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol op een positieve manier bij aan ontwikkelingen in Haarlemmermeer. 

Samenstelling jury
De jury bestaat uit de SHARE-founders Age Vermeer (Dura Vermeer), Mart Pfeiffer (Rabobank Regio Schiphol), Frans van der Beek (SADC), Denise Pronk (Schiphol Group), Laurens Schenk (Schenk Makelaars) en wethouder Marja Ruigrok (gemeente Haarlemmermeer).

SHARE AWARD Haarlemmermeer 
De SHARE Award 2019 is een onderscheiding van SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer. De SHARE Award is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. De SHARE Award werd donderdag 10 oktober voor de achtste keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: the Waste TransformersRigo VerffabriekJoost Valk ArchitectuurNijssen Recycling, de Miscanthusgroep en Park 20|20. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol op positieve wijze bij aan ontwikkelingen in Haarlemmermeer. 

Criteria 
SHARE Haarlemmermeer staat in het teken van innovatieve ontwikkelingen en kansen in de regio rondom spraakmakende duurzame cases en bedrijven. Uit alle inzendingen kiest de SHARE Award-jury drie bedrijven voor de shortlist van de SHARE Award 2019. Deze drie bedrijven worden vervolgens op hun innovatieve en duurzame ambities bekeken. De jury is benieuwd hoe het bedrijf zich onderscheidt . Welke voorbeelden zijn er van de impact van het bedrijf in haar sector en daarbuiten? Wat is de relevantie van het bedrijf voor de regio Haarlemmermeer? Wat zijn de spin-off en opschaal kansen van het bedrijf? Verder wil de jury weten wat de duurzame ambities (inspiratie of missie) van het bedrijf zijn. Voorwaarde is ook dat een bedrijf uit de regio Haarlemmermeer komt of er een directe relatie mee heeft.  Eerdere winnaars van de SHARE Award en leden van de SHARE Stuurgroep zijn van deelname uitgesloten. Tijdens SHARE Meets op donderdag 10 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.