SHARE Award 2015

Winnaar SHARE Award 2015

Rigo Verffabriek heeft de SHARE Award 2015 gewonnen omdat het bedrijf bestaande kennis en een oud product -verf op basis van lijnolie- combineert met een vernieuwende manier van werken. Door vooral regionaal te werken zijn daarnaast de logistieke ketens kort. De SHARE Award is een blijk van erkenning en stimulering voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame initiatieven en kansen. John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling Haarlemmermeer, reikte de SHARE Award uit tijdens het achtste SHARE congres.



Rigo Verffabriek, IJmuiden: Hier groeit verf
Rigo Verffabriek gebruikt lijnolie voor de productie van verf. Lijnolie wordt uit de zaden van vlas geperst. Omdat vlas nog maar nauwelijks in Nederland wordt verbouwd, moest Rigo de lijnolie importeren uit Rusland en Canada. Daarom is Rigo Verffabriek drie jaar geleden zelf begonnen met het telen van vlas in Haarlemmermeer. Dit jaar is van de zaden van zeven hectare vlas 6000 liter lijnolie geperst, die wordt gebruikt in de verfproductie. Het vlas wordt overigens niet alleen meer in Haarlemmermeer verbouwd. Ook op grond van Havenbedrijf Westpoort en Waternet, beiden in Amsterdam, wordt inmiddels vlas voor Rigo Verffabriek verbouwd. Overigens is vlas net als olifantsgras vogelwerend, wat het tot een uitstekend product maakt om rondom Schiphol te verbouwen.

Rigo is drie jaar geleden begonnen met vlas verbouwen in Haarlemmermeer en de verf is sinds vorig jaar te koop. Wethouder Nederstigt: ‘de circulaire economie lijkt te drijven op innovaties, nieuwe technieken en nieuwe verdienmodellen. Maar in onze drang om te innoveren vergeten we wel eens dat het niet alleen om technische, hoogstaande innovaties gaat. Rigo Verffabriek maakt verf op basis van lijnzaad. Maar het vlas waaruit de lijnolie wordt gewonnen, moest van steeds verder komen. Ook korte logistieke ketens maken deel uit van een circulaire economie. Rigo heeft daarom besloten om zélf vlas te gaan verbouwen. Dat doen ze met regionale partners, dus dicht bij huis: in Haarlemmermeer en sinds dit jaar ook in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.’