15 september 2017

Bijlmer Bajes wordt mede ontwikkeld door Waste Transformers

The Waste Transformers hebben samen met partners OMA Architects en AM projectontwikkelaars de prijsvraag gewonnen om de Bijlmer Bajes in Amsterdam te herontwikkelen. Afgelopen voorjaar viel The Waste Transformers ook al in de prijzen en wonnen ze de SHARE Award. Met het binnenhalen van de Bijlmer Bajes voegt The Waste Transformers een iconisch project toe aan de portfolio. Directeur Lara van Druten is blij: "De voormalige gevangenis in Amsterdam is een symbool. Wij gaan het organisch afval uit de wijk omzetten in waarde."

In 2021 moet de Nieuwe Bijlmer Bajes met eigen goede energie uit eigen organisch afval draaien. Lara van Druten: "De voedingsstoffen die we op deze locatie uit de afvalstoffen halen, zijn bestemd voor de stedelijke boerderij die de gemeenschap zal helpen met vers voedsel. Onze modulaire aanpak start in 2018 en groeit mee met het project."

Ervaring
Met dit principe doen Lara van Druten en haar team de nodige ervaring op bij de Westergasfabriek in Amsterdam waar de eerste 'waste transformer' draait. Tien restaurants, twee theaters, een brouwerij en diverse creatieve bedrijven op het terrein maken gebruik van deze afvalverwerker in miniatuurformaat: een vergistingsinstallatie die past in één zeecontainer. Al hun organische afval gaat erin. Dit wordt omgezet in biogas, dat vervolgens wordt verstookt voor elektriciteit. De restwarmte wordt gebruikt voor warmwatervoorzieningen. De compost wordt gebruikt op de park en van de overgebleven droge stof wordt papier gemaakt.  

Energieneutraal
De herontwikkeling van het voormalige gevangenisterrein houdt de bouw in van meer dan 1.350 woningen, kunstenaarswoningen, winkels en restaurants. Verder komt er een hotel dat het hart vormt van een nieuwe slimme, cirkelvormige voorstad van Amsterdam. Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines.

Hergebruik
Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de voormalige gevangenis hergebruikt. De gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar dan als balkonhekjes.

Bekijk ook
The Waste Transformers gaat voor afvalrevolutie

Foto: De voormalige gevangenis maakt plaats voor een groene stadswijk. Credits: Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM

 
terug naar overzicht


Deel dit