25 maart 2017

Tweede SHARE meets geslaagd - in de schapenstal op zoek naar verbinding

Het Fort bij Aalsmeer en de naastgelegen Fortboerderij Dijkzicht vormden vrijdag 24 maart het schilderachtige decor van de tweede ‘SHARE meets’. Ondernemers en gemeente gingen in gesprek over herbestemming en innovatie op weg naar de circulaire samenleving. “Hoe zouden wij met alle kennis van nu de polder inrichten als die leeg was? Waarschijnlijk zou het landschap er dan heel anders uitzien”, aldus John Nederstigt, wethouder Duurzame economische ontwikkeling, in zijn welkomstwoord. “Feit is dat we te maken hebben met ontwikkelingen uit het verleden. In deze omgeving staan veel lege kassen. Welke kansen en mogelijkheden zijn er om dit gebied klaar te maken voor de 21e eeuw?”

Kassengebied
Over de toekomst van het glastuinbouwgebied bij Rijsenhout wordt deze ochtend gediscussieerd onder leiding van Henk de Ruiter van Green Port Aalsmeer. Wat voor bedrijven zijn hier wenselijk en kansrijk? Wat moet er gebeuren met de verouderde gebieden waar kassen staan te verpauperen? “Kijk naar de unieke waarde van deze grond in de Randstad. Ruimte en lucht zijn van enorm belang in zo’n dichtbevolkt gebied. Haal dat glas weg en laat het gebied vergroenen”, vindt Piet Brandjes van APPM, bewoner van Rijsenhout.

Algen
In de gespreksronde over duurzame innovatieve pioniers laat Robert Baard van Algae Innovations een andere mogelijkheid zien. Hij vertelt over de algenkwekerij die hij in 2015 is begonnen in een leegstaande kas in Rijsenhout. Algen hebben alleen zonlicht en water nodig om te groeien en ze halen in vergelijking met bomen vijf keer meer CO2 uit de lucht. De algen worden onder meer gebruikt voor gewasbescherming, maar er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk. Het bedrijf werkt daarvoor samen met de Universiteit van Amsterdam.

Meermaker
Algae Innovations is een van de duurzame initiatieven die de afgelopen jaren ondersteuning kreeg van Meermaker. Dat is het participatiefonds van de gemeente Haarlemmermeer om duurzaamheid in de polder te versnellen. Ook Direct Current BV heeft met steun van Meermaker een succesvol project gerealiseerd in Rijsenhout: belichting met gelijkspanning in de kassen van een kwekerij. Directeur Harry Stokman: “Dat was ons eerste project. We hebben inmiddels al zo’n 90 kilometer openbare verlichting in Nederland op gelijkstroom gerealiseerd. Nu zijn we bezig met het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas.”

Andere bril
In de gesprekronde over ‘meervoudige winsten’ roept Arthur Richardson van Meerlanden de deelnemers op om met een andere bril naar hun bedrijfsprocessen te kijken: hoe kun je een kostencomponent ombuigen tot waarde? Hij vertelt over een bedrijf dat gespecialiseerd is in eiproducten en een probleem had met zijn afval, de eierschalen. “Toevallig kwamen wij met elkaar in contact. Zij leveren hun eierschalen nu aan Meerlanden en wij gebruiken die om onze compost te verrijken. Met elkaar kunnen we zo ‘meervoudige winst’ boeken als we openstaan voor kansen.”

Op strobalen
Gezeten op strobalen in de schapenstal van boerderij Dijkzicht maken de deelnemers aan het eind van de ochtend de balans op. “Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt. Wat je wel kunt doen is de optimale omstandigheden creëren. Dat geldt ook voor de circulaire economie”, zegt gastheer boer Bos. SHARE zet zich in voor die optimale omstandigheden, onder meer met bijeenkomsten als deze. Ondernemers kunnen elkaar hier inspireren, nieuwe ideeën opdoen en verbindingen aangaan. Een van de aanwezigen concludeert: “Natuurlijk zouden we allemaal sneller willen, maar de spirit is hier absoluut aanwezig.”

SHARE Haarlemmermeer is een gezamenlijk initiatief van gemeente en bedrijfsleven. Op maandag 29 mei wordt tijdens SHARE 2017 in SugarCity de SHARE Award 2017 uitgereikt aan een bedrijf dat zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Noteer deze datum alvast in uw agenda. 

 

 
terug naar overzicht


Deel dit