08 juni 2017

The Waste Transformers gaat voor afvalrevolutie

The Waste Transformers won maandag 29 mei de SHARE Award 2017. Het eenvoudige maar oersterke concept van dit jonge Hoofddorpse bedrijf maakte indruk op de jury: afval verwerken op de plek waar het ontstaat. De ‘waste transformer’ maakt er groene energie van en natuurlijke meststof voor de omgeving. Lara van Druten, oprichter en directeur van The Waste Transformers vertelt: “Een afvalzak legt in Nederland gemiddeld 86 kilometer af naar de plek waar hij wordt verbrand.” Om dat te bewijzen, zegde ze haar baan bij een consultancybedrijf op en begon in 2012 een eigen bedrijf voor afvalverwerking ‘op locatie’.

Elektriciteit
De eerste ‘waste transformer’ draait nu op volle toeren bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Tien restaurants, twee theaters, een brouwerij en diverse creatieve bedrijven op het terrein maken gebruik van deze afvalverwerker in miniatuurformaat: een vergistingsinstallatie die past in één zeecontainer. Al hun organische afval gaat erin. Dit wordt omgezet in biogas, dat vervolgens wordt verstookt voor elektriciteit. De vergistingsinstallatie wekt voldoende energie op om vijftien huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Niets gaat verloren
Een deel van de warmte die bij de vergisting vrijkomt, wordt gebruikt voor verwarming van de horecabedrijven. De vaste substantie die na vergisting overblijft, is meststof voor het Westerpark. Niets gaat verloren. Het enige wat de bedrijven hoeven te doen is het afval scheiden aan de bron. Hun organische afval wordt opgehaald door een elektrisch karretje en naar de biovergister gereden. Zo ontstaat een kleinschalige circulaire economie rondom afval.

Oer-Hollands exportproduct
Met The Waste Transformers wil Van Druten een heuse afvalrevolutie creëren. “Wij gaan voor niets minder dan een ‘waste transformer’ op elke straathoek. En op iedere luchthaven en zeeterminal, op elk bedrijventerrein, bij elk ziekenhuis en op elke campus.” Het bedrijf is niet alleen actief in Nederland, maar doet ook projecten in Zuid-Afrika, Sierra Leone, Ghana en Hong Kong. Zeker in opkomende economieën ziet de onderneemster volop kansen voor dit ‘oer-Hollandse exportproduct’. “Wij werken er hard aan om deze circulaire economie in miniformaat wereldwijd aan de man te brengen.”

SHARE
De SHARE Award is een prijs voor het bedrijf in de regio Haarlemmermeer dat zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid. SHARE is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en het bedrijfsleven. De andere genomineerden dit jaar waren De Circulaire Weg, Metabolic en Biobound. Volgens de juryvoorzitter John Nederstigt (wethouder Duurzame economische ontwikkeling) is gekozen voor The Waste Transformers omdat het concept zich in de praktijk heeft bewezen, opschaalbaar is en een “veelbelovend exportproduct dat bij ons op de hoek is begonnen.”

Als start-up heeft The Waste Transformers onder meer ondersteuning gekregen van Enginn, kweekvijver voor duurzame ondernemers in Haarlemmermeer, en van Meermaker, een participatiefonds dat door de gemeente is opgericht en leningen verstrekt aan innovatieve duurzame projecten.

Meer informatie: www.thewastetransformers.com

 
terug naar overzicht


Deel dit