09 juni 2017

Olifantsgras Haarlemmermeer valt in de prijzen!

De ondernemers van de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep zijn in de prijzen gevallen tijdens de World Challenge van Akzo-Nobel. Samen met deze international wordt bekeken hoe cellulose uit olifantsgras (miscanthus) kan worden gehaald. “Hoe cool is dat!” zeggen de Haarlemmermeerse ondernemers. Het winnen van de SHARE Award in 2014 betaalt zich uit.

De internationale wedstrijd die meerdere dagen duurde, vond vlak voor Pinksteren plaats bij Akzo-Nobel in Deventer. “Van de 1.200 ideeën waren er tweehonderd geselecteerd waaruit 20 finalisten waren geselecteerd om deel te nemen aan deze driedaagse challenge. Alleen al het finalist zijn, was al een enorme blijk van waardering,” vertelt Gertjan de Jong. “En dan nu deze fantastische prijs!” De andere finalisten kwamen uit onder meer Spanje, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en de Verenigde Staten.

Internationale doorbraak
Staan we aan de vooravond van een internationale doorbraak van het olifantsgras uit Haarlemmermeer? Gertjan de Jong wil graag voorzichtig zijn: “In elk geval is de award het bewijs dat wereldspelers als Akzo-Nobel de waarde zien van olifantsgras als grondstof. We gaan de komende tijd samen onderzoeken wat die waarde precies is.“

SHARE 2014
En dan te bedenken dat de World Challenge een paar maanden geleden begon met een ontmoeting tijdens het netwerkevenement SHARE Meets in Hoofddorp. Daar vielen de Haarlemmermeerse ondernemers op bij een delegatie van KPMG dat op zijn beurt Akzo-Nobel op het olifantsgras attendeerde. In 2014 gaf de jury van de SHARE Award aan hen de eerste prijs. SHARE stond toen - hoe toepasselijk - in het teken van ‘Go Create! Smart Sustainable Business’. Dat hebben de ondernemers de afgelopen jaren weten te verzilveren.

Wat betekent het?
Wat houdt de internationale award precies in? Gertjan de Jong: “Samen met Akzo-Nobel gaan we zoeken naar de waarde van miscanthus als bron van hoogwaardige cellulose." Het gaat erom, of het olifantsgras kan dienen als hoogwaardige en groene grondstof voor producten.

Inspanningen
De Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep ziet met deze prijs z’n jarenlange inspanningen beloond. Jaren geleden staken de ondernemers hun nek uit met het olifantsgras. De gemeente is daarvoor ideaal want het gewas is geluiddempend, houdt ganzen weg uit de omgeving van de luchthaven (want vogels houden niet van het manshoge gras), ‘vangt’ fijnstof af, haalt CO2 uit de lucht en is óók nog eens een prima grondstof die in veel toepassingen wordt gebruikt. Van beton tot papier en kwaliteitsgrondstof voor diervoeders, het assortiment wordt steeds breder. En nu wordt bekeken hoe cellulose uit olifantsgras kan worden gehaald.

Miscanthusgroep finalist bij Akzo-Nobel challenge

Miscanthus Groep wint SHARE Award 2014  
terug naar overzicht


Deel dit