vrijdag 02 april 2021

SHARE Meets: ‘Smart City’ slimme technieken met meerwaarde

SHARE Meets op ging dit keer over Smart City. Dat is de overkoepelende naam van slimme technieken. Het gaat bij deze bijeenkomst om de toepassingen van techniek: wat hebben we eraan en wat kunnen we ermee in huis, bedrijf, kantoor en op straat? Wat is de toegevoegde waarde? Er zijn voorbeelden te over die de studeerkamer al lang zijn ontstegen. Een impressie van de live stream op 24 maart. Een goed voorbeeld dat meteen duidelijk maakt wat Smart City is, is het net officieel in gebruik genomen slimme laadplein in Hoofddorp. Elektrische auto’s kunnen op het Marktplein opladen en de laadpalen leveren elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. De centrale batterij die de stroomopslag regelt, zit verborgen in een bankje dat is gemaakt van olifantsgras uit Haarlemmermeer. Afhankelijk van het aanbod kunnen er ook gewone brandstofauto’s parkeren. Hoe smart en duurzaam wil je het hebben?

Innovatieve technieken
Jeanet van Antwerpen (CEO SADC) trad deze SHARE Meets op als de gespreksleider. Ze deed dat samen met wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) die dol is op innovatieve technieken. In maart was ze bij de opening van het slimme laadplein en nam ze deel aan een Fieldlab. Onderzoekers testen daar aan de hand van het bezoekersgedrag hoe verschillende evenementen veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd. Festivalgangers kregen hiervoor een kastje (tag) om. Alle onderzoeksdata worden gedeeld zodat iedereen ervan kan leren. “Ik ben er dol op als techniek iets toevoegt.” De slimme verkeerslichten die met trucks communiceren zijn een voorbeeld van een toepassing in de regio. Door een groene golf is er een betere doorstroming en meer rust voor de chauffeur, minder brandstofverbruik en minder uitstoot.

Haal er meer uit
Leonie van den Beuken, programmadirecteur Amsterdam Smart City, vertelde dat het bij Smart Cities vaak om complexe vraagstukken gaat waarbij veel mensen zijn betrokken. “Technologie is een middel om complexiteit te vereenvoudigen en goede afwegingen te kunnen maken. Het is een belangrijk hulpmiddel. De mens moet altijd centraal staan: de medewerker, de ondernemer, de ouder of bijvoorbeeld het raadslid. Bij een smart parkingapp die aangeeft waar ergens een vrije parkeerplek is, is het belangrijk dat degene die een parkeerplaats zoekt, die snel vindt. Maar ook de voetganger op straat moet er profijt van hebben, want het scheelt rondrijdende auto’s. Zorg er dus altijd voor dat je er meer uithaalt.” Haar organisatie zorgt er al twaalf jaar voor dat mensen en organisaties op het gebied van Smart Cities met elkaar worden verbonden.

Energie
Hoe kan ik de techniek voor mij laten werken, met een zo hoog mogelijk comfort tegen zo laag mogelijke kosten? Dat is een belangrijke basis van Schneider Electric (energiebeheerssystemen) met een vestiging in Hoofddorp. Het is allemaal energie dat de klok slaat bij deze multinational. Ondanks vestigingen in meer dan 100 landen en 135.000 werknemers kan ook dit bedrijf niet de hele puzzel leggen en zoekt breed de samenwerking. Gert Pater, Business Developer Smart Building: “Om echt efficiënt te werken, denken we graag al mee vanaf het allereerste begin van een gebouwinstallatie. Dat is veel smarter dan dat eerst een installatie wordt ontworpen waar later een andere installatie tegenaan wordt geplakt om smart te worden.” Hij doet dan ook een oproep om integraal aan de voorkant een ontwerp te maken.

Huismeester
Stefan Kloosterboer, CCO van Hero Balancer, ziet de diensten die het bedrijf aanbiedt, vooral als de “digitale huismeester”. “De dagelijkse realiteit is dat we allemaal mooie gebouwen en Smart Cities willen, maar in feite is de basis niet goed. Als je kijkt naar de weekenden en nachten wordt er continue doorverwarmd. De realiteit is dat de meeste telefoons al slimmer zijn dan een klimaatsysteem in een kantoorpand of schoolgebouw. Wij werken met kunstmatige intelligentie: het systeem leert bij waardoor energie en geld worden bespaard. Gebouwen worden daardoor comfortabeler, energiezuiniger en er is minder CO2-uitstoot.” Stefan Kloosterboer liet zien dat het bedrijf waar hij werkt, de terechte winnaar is van de SHARE Award 2020.

Krimp
Haarlemmermeer, Amsterdam en de regio blonken heel erg lang traditioneel uit door lage werkloosheidscijfers. Door de coronacrisis werd dat in één keer anders en trad de grootste krimp van het land op. Hotels, horeca, luchtvaart, recreatie en veel bedrijven rondom Schiphol hadden plotseling veel mensen over. Het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam dwingt veel respect af door juist in de coronacrisis werknemers van de ene naar de andere branche te bemiddelen. Accountmanagers Jasperina Grootveld en Judith Wullur zien dat de nood hoog is. “Door de steunmaatregelen gaat het gefaseerd en verlaten mensen druppelsgewijs de bedrijven. Door een duurzame en smarte samenwerking op te zetten, slagen we erin mensen van werk naar werk te bemiddelen. Werknemers uit de luchtvaart passen bijvoorbeeld vaak prima in de zorg. Want ze zijn gewend om ’s avonds en in de weekenden te werken en zwaar werk te doen. Bovendien zijn ze stressbestendig en klantvriendelijk.” Niet verwonderlijk dat de volgende SHARE Meets op 16 juni gaat over “De toekomst van werk.”

Terugkijken
De livestream van SHARE Meets is terug te zien via deze link. SHARE Meets is een samenwerking tussen Rabobank, SADC, Schiphol, Dura Vermeer, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer. Dit unieke initiatief bestaat al meer dan tien jaar.

Foto-onderschrift:
Wethouder Marja Ruigrok, Jeanet van Antwerpen (CEO SADC) en Leonie van den Beuken (programmadirecteur Amsterdam Smart City) tijdens de live stream.