30 juni 2015
Haarlemmermeer blij met slimme bandenpomp
De nieuwe ‘slimme bandenpomp’, die bij de parkeergarage naast het Raadhuis in Hoofddorp is geplaatst, lijkt een groot succes te worden. Binnen zeven weken hebben al meer dan 400 mensen de weg gevonden naar de pomp. Gezamenlijk gaan ze de komende 3 maanden ruim 11.000 euro besparen op hun brandstofkosten. Dit betekent 2000 liter minder brandstof en er wordt 8 ton minder CO2 uitgestoten. Dat is dus goed voor hun portemonnee, maar ook voor het milieu.

Wethouder John Nederstigt tevreden

John Nederstigt, wethouder Duurzame Economische Ontwikkeling van gemeente Haarlemmermeer, is heel tevreden over de eerste resultaten van de pomp: “Het is zo eenvoudig, een kind kan de was doen. Dat blijkt wel uit het aantal mensen die de pomp in korte tijd al hebben gebruikt. Als je wegrijdt uit de parkeergarage, controleer je de bandenspanning en je pompt ze zo nodig op. Met banden op spanning rij je comfortabeler, veiliger én zuiniger. Een band op spanning gaat immers langer mee én bespaart brandstof. Zo draag je dus eenvoudig bij aan een duurzaam milieu. Ik ben hier erg blij mee en ik roep iedereen op om één van de slimme bandenpompen te gebruiken.”
 
Veilig op vakantie
NMCX Centrum voor Duurzaamheid biedt de service aan en adviseert alle inwoners van Haarlemmermeer even langs de pomp te gaan voor ze op vakantie gaan. Projectleider Kirsten Barnhoorn: “Bij een zwaar beladen auto moet de bandenspanning iets verhoogd worden. Een te lage bandenspanning kan leiden tot oververhitte banden, een klapband en een te hoog brandstofverbruik.” De pomp naast het Raadhuis is niet de enige bandenpomp in de gemeente. Ook op het terrein van Dura Vermeer in Cruquius en bij Park2020 achter Hoofddorp station staan slimme bandenpompen, klaar voor gebruik. De pompen zijn gratis en vrij toegankelijk.
 
Slipcursus voor bespaarders door #MEERlucht
Om nog meer mensen bekend te maken met de bandenpomp, organiseert NMCX een actie op Facebook en Twitter. Iedereen die de bandenpomp gebruikt én het resultaat van zijn besparing deelt met de hashtag #MEERlucht, maakt kans op een rijtraining met slipcursus bij de ANWB Drivers Academy in Lelystad voor twee personen. De winnaar zal 1 september via NMCX.nl bekend worden gemaakt.
 
Achtergrond informatie
Uit onderzoek blijkt dat auto’s met een te lage bandenspanning meer brandstof verbruiken. Automobilisten geven vaak meer geld uit aan brandstof dan nodig is. Door elk kwartaal de bandenspanning op peil te brengen kan een automobilist gemiddeld 80 tot 100 euro per jaar besparen op brandstofverbruik.


terug naar overzicht