10 oktober 2015
John Nederstigt wethouder Haarlemmermeer nr. 19 Trouw duurzame 100
Zaterdag 10 oktober publiceerde dagblad Trouw voor de zevende keer de Duurzame 100. Op de lijst personen die afgelopen jaar het meest hebben gedaan om Nederland te vergroenen, prijkt de naam van wethouder John Nederstigt op de 19-de plaats. Een gesprek over de manier waarop duurzaamheid een rol speelt in zijn leven: "Duurzaam zijn, is simpelweg doen." “Ik praat liever over verantwoordelijkheid dan over duurzaamheid. We putten onze aarde uit. Dat moet stoppen! Het is onze verantwoordelijkheid te zorgen dat we de aarde goed achterlaten voor de volgende generatie. Liefst nog een stukje beter dan toen we zelf geboren werden.”
 
Politiek bevlogen
Haarlemmermeer wil geen roofbouw plegen op haar eigen gebied. Ze wil van een wegwerp-economie naar een circulaire hergebruik-economie groeien. “Ik kan zo tientallen voorbeelden noemen waarbij de gemeente betrokken is. De meest ultieme vorm van duurzaamheid is ‘cradle-to-cradle’. Park 20|20 in Beukenhorst-Zuid is het eerste bedrijvenpark ter wereld dat helemaal volgens dit principe is gebouwd. Het houdt in dat alle gebruikte materialen volledig hergebruikt kunnen worden zonder hun waarde te verliezen. Bijzonder is dat de ‘wieg-tot-wieg’-filosofie ook onderdeel is geworden van de bedrijfsvoering bij de ondernemingen die er gevestigd zijn.”

Inspiratiebron
Dat zijn naam in de Trouw Duurzame 100 staat, ziet hij als erkenning voor de inzet van iederéén binnen de gemeente. “Duurzaamheid vormgeven is een verantwoordelijke taak. Zoveel ondernemers en maatschappelijke instellingen zetten zich daar samen met de gemeente voor in. We hopen een inspiratiebron te zijn voor andere gemeenten. Het is een erelijstje, maar het laat wél zien dat bewust werken aan duurzaamheid écht werkt.”

‘Ho ho, in de andere bak!’
Volgens Nederstigt is duurzaam bezig zijn helemaal niet ingewikkeld. “Het is gewoon een kwestie van doen. Wij scheiden veel van ons afval. Elke dag breng ik, mijn vrouw of één van onze twee dochters het plastic in een zakje even naar de container om de hoek. Ik ben er best fanatiek in. Als ik zie dat één van de jongedames plastic in de gewone afvalbak gooit, spreek ik haar daar op aan. Daarnaast hebben we vijftien zonnepanelen op het dak waarmee we bijna volledig selfsupporting zijn. Ik pak vaker de fiets, eet groenten van het seizoen en uit de buurt en haal kaas, melk en yoghurt bij de boer dichtbij. Behalve duurzaam is het ook lekker en leerzaam voor de kinderen.”

Zelf oplossen
Nederstigt vindt het belangrijk een voorbeeld te zijn. Zo geeft hij zijn kinderen bewustwording mee. Omgekeerd kan zijn vierjarige dochter hem ook wat leren. “Ik reed naar het tankstation met onze benzine-auto. Mijn dochter begreep niet waarom we moesten tanken. ‘Dat kan thuis toch met een stekker?!’ riep ze uit, refererend aan onze hybride auto. Prachtig voorbeeld hoe je niet veel hoeft te veranderen om toch duurzaam bezig te zijn!”

Klik hier voor de lijst met portretten van alle personen die in de Trouw Duurzame 100 staan.
terug naar overzicht