21 januari 2015
Doorbraak energiemaatregelen HLMRMEER
Via de actie 'Winst uit je Woning' vond een grote doorbraak plaats: na de eerdere massale aankoop van zonnepanelen werden er in één klap nog eens ruim 600 huizen geïsoleerd. Ruim 1.900 inwoners van Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen schreven zich in voor de actie van NMCH samen met de drie gemeenten. 600 inschrijvers lieten ook daadwerkelijk gevel- of vloerisolatie aanbrengen in hun woning. Zij besparen samen 140.000 euro per jaar, met de isolatie van in totaal 400 spouwmuren en vloeren in hun woningen. Bovendien verminderen ze de CO2-uitstoot met 800.000 kilogram per jaar, een immense opsteker voor het milieu. In een uitgebreide evaluatie laat NMCH weten dat van de deelnemers die uiteindelijk niet hebben geïnvesteerd in isolatiemaatregelen, 75% zich door de actie wel is gaan verdiepen in woningisolatie.

Goed voor iedereen.
De aantrekkelijke prijs kon worden geboden door gezamenlijke inkoop. Veel van het isolatiewerk kon kort na elkaar en daarmee efficiënt worden uitgevoerd. De bewoners en de isolatiebedrijven hadden zo een aantrekkelijke deal. De gemeenten zagen hun doelen ook gerealiseerd: duurzaamheid, lage woonlasten en stimulering van de lokale werkgelegenheid. Ook kleine, lokale isolatiebedrijven konden namelijk hun diensten aanbieden.

Sneeuwbaleffect.
“We zien echt een sneeuwbaleffect,” stelt directeur Arjanne Lagendijk van NMCH. “Steeds meer mensen horen over dit soort acties en willen weten wat zij zelf kunnen doen om energie te besparen. Het is ook heel aantrekkelijk, want je voelt het direct in je portemonnee. Gemeenten zien een mooie kans om veel meer mensen bij hun streven naar duurzaamheid te betrekken. Vanuit zes andere provincies hebben gemeenten al belangstelling getoond.”terug naar overzicht