11 mei 2014
Nominaties SHARE Award 2014 bekend
Op 26 mei wordt, tijdens de zevende editie van SHARE, de inmiddels felbegeerde SHARE Award uitgereikt door de Haarlemmermeerse wethouder Duurzaamheid. De genomineerden zijn: de coöperatieve vereniging Miscanthus Groep u.a., Woningcorporatie Ymere (zonnepanelen op 3000 woningen), HMSHost en Sandays en restaurant Vork en Mes. De Award is een blijk van waardering en stimulering voor een bedrijf uit de metropoolregio Haarlemmermeer dat de afgelopen jaren uitblonk in duurzame initiatieven en kansen. Winnaar van de – eerste- SHARE Award 2010 was Joost Valk architectuur. In 2011 was het Shell Thiocrete die met de winst naar huis ging en in 2012 Park 20|20 CV en in 2013 trok Nijssen Recycling B.V. aan het langste eind. Wie wordt de winnaar in 2014?

Nominaties SHARE Award 2014
De genomineerden hebben allemaal een vorm van samenwerking gezocht. Een wijze van werken die past bij het thema van SHARE 2014 “Go Create”:
 
1.           HMSHost (ism Sanday’s) maakt bewuste keuzes bij de (her)ontwikkeling van concepten en de invulling van het assortiment om een goede balans te bereiken tussen MVO, kosten en kwaliteit. HMSHost tekende in 2013 een contract met Sanday’s voor de verkoop van The Green Range producten in haar assortiment. The Green Range lijn met sandwiches en aanverwante producten is één van de recente nieuwe producten van Sanday’s. Er wordt volledig gebruik gemaakt van ambachtelijk biologische broodsoorten, gecertificeerd met het beterleven kenmerk vleeswaren, “caring dairy” (Beemster kaas) zuivelproducten, vrije uitloop eieren en zoveel mogelijk lokaal geproduceerde groenten. Uiteraard wordt er ook F.S.C. papier en karton evenals P.L.A. vensters (geen plastic) gebruikt voor de verpakkingen.

2.           Coöp. Ver. MISCANTHUSGROEP U.A. Deze groep akkerbouwers telen olifantsgras rondom Schiphol t.b.v. geluidshinder en daarnaast is het gewas na oogst voor zeer veel biobased doeleinden toepasbaar. De Miscanthus groep heeft een Green Deal met het ministerie van Economische Zaken.

3.           Woningcorporatie Ymere; heeft een start gemaakt met een project waarbij drieduizend huurwoningen van zonnepanelen worden voorzien. Het levert de huurder per direct een besparing op de energierekening op, die oploopt tot tientallen euro’s per jaar. In Haarlemmermeer gebeurt dit zonder ingewikkelde wijzigingen in landelijke wet- en regelgeving op het gebied van wonen. Het concept is toepasbaar voor alle woningcorporaties.
Ymere werkt hier samen met lokaal energiebedrijf Tegenstroom en zoveel mogelijk met haar huurders.
 
4.           Vork & Mes wil werken met producten van dichtbij die zoveel mogelijk zonder kunstmatige ingrepen of toevoegingen tot stand kwamen. Zo is de zoektocht naar Echt Eten begonnen. Het vinden van verschillende onbespoten groenten en kruiden bleek lastig, de oplossing daarvoor was het zelf in eigen beheer te gaan telen. Het restaurant vond een oude vervallen kas en met behulp van vrienden en vrijwilligers ontstond er een oase van groen vol onbespoten gewassen. Lokaal verbouwd.
 
SHARE Haarlemmermeer
Haarlemmermeer is een echte ondernemersgemeente waar creativiteit en duurzame innovatie hoog in het vaandel staat. Sinds een aantal jaar bestaat hiervoor een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt: De SHARE Award. Ieder in Haarlemmermeer gevestigd bedrijf kan zichzelf of een collega-bedrijf aanmelden voor de felbegeerde SHARE Award 2014. SHARE staat voor Sustainable HAarlemmermeer Real Estate; duurzaam ondernemen in de gemeente Haarlemmermeer. En heeft als doel visie, kennis en ervaring samen te brengen en te delen.
De gemeente Haarlemmermeer heeft de ambitie zich de komende jaren verder te ontwikkelen tot meest duurzame vestigingslocatie voor bedrijven, organisaties en burgers. Samen met de zes founders wil de gemeente hét jaarlijkse duurzame netwerk evenement met een actueel en inspirerend programma voor vastgoedgerelateerde doelgroepen in de regio Haarlemmermeer organiseren: SHARE. Het moet een aanrader zijn voor iedereen die concreet wil werken aan een duurzame regio.


terug naar overzicht