woensdag 21 maart 2018

SHARE Meets geslaagd: Power brainstorm in duurzaam getransformeerd Rijksmonument

Het voormalige Burgerweeshuis in Amsterdam-Zuid vormde het decor met een hoog wauw-gehalte van SHARE Meets op 15 maart. De deelnemers kregen een kijkje in de keuken van dit Rijksmonument na een anderhalf jaar durende transformatie en restauratie. Verder ging het over circulair Schiphol en hielden ontwikkelaar BPD en C-Creators een snelkook-workshop over de duurzame ambities voor Lisserbroek-Noord. SHARE Meets is een serie bijeenkomsten van bedrijven, organisaties en de gemeente Haarlemmermeer met als doel de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Michiel Ruis, directeur bij de gemeente Haarlemmermeer: "Dat SHARE Meets over de Ringvaart is getrokken toont het belang van regionale samenwerking."

Zo’n zeventig belangstellenden waren afgekomen op alweer de 5e SHARE Meets, met dit keer als thema gebiedsontwikkeling en circulaire transformatie. Dat laatste had onder meer te maken met de locatie van de bijeenkomst, het kantoor van gebiedsontwikkelaar BPD. Sinds begin dit jaar is de onderneming gevestigd in het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam-Zuid. Het gebouw van architect Aldo van Eyck uit 1960 is rijksmonument en wereldberoemd als één van de eerste voorbeelden van het structuralisme in de architectuur. John van den Heuvel, ontwikkelingsmanager BPD:  "Naast de gunstige, strategische ligging in Amsterdam en nabij Schiphol en de dynamiek van de stad was ook de verbinding met kunst en cultuur een belangrijke reden voor BPD om voor deze locatie te kiezen. In en om het Burgerweeshuis gaat de 40 jaar oude BPD kunstcollectie een relatie aan met de architectuur." 

Energielabel A
Maarten Bosch, BPD projectmanager van de duurzame transformatie, zette uiteen hoe het gelukt is om dit monument met een energielabel 'ver beneden G' om te toveren in een comfortabel kantoorgebouw met energielabel A. Zo heeft het gebouw warmtepompen, waar mogelijk zonnepanelen, vloerverwarming en luchtbehandeling via de kruipruimten. Alle beglazing is vervangen en de plafonds zijn bekleed met een geluidsabsorberende laag van gerecycled materiaal. Verder heeft BPD gekozen voor lokaal geproduceerd meubilair en een vloerbedekking die aan het eind van zijn levenscyclus weer wordt teruggenomen door de fabriek.

Winst te behalen
In de tweede gespreksronde van de middag ging Inge van Baardwijk van Schiphol Real Estate in op de duurzaamheidsambities van de nationale luchthaven. Schiphol wil een circulaire luchthaven worden en streeft naar 'zero waste' (geen afval) in 2030. Het bedrijf vroeg onderzoeks- en adviesbureau Metabolic om de materiaalstromen van Schiphol in kaart te brengen. Metabolic was in 2017 genomineerd voor de SHARE Award. Van Baardwijk legde uit dat bij de voedselreststromen en de elektronische reststromen op de luchthaven nog winst is te behalen. "Hiervoor gaan we gesprekken aan in de keten en nemen we de eerste acties zoals 'displays as a service'. Een voorbeeld: de videoschermen die in de terminal hangen kopen we niet meer, maar betalen de leverancier naar gebruik ervan, waardoor de leverancier eigenaar blijft."

Meedenken in interactieve workshop
Lizan Hegeman, locatiemanager van BPD, en Wouter van Twillert van C-Creators, presenteerden tot slot de circulaire visie die zij samen met diverse deskundigen aan het opstellen zijn voor Lisserbroek-Noord. Dat is een nieuw te bouwen wijk met zo’n duizend woningen. De deelnemers werd gevraagd om in een korte interactieve workshop mee te denken over de ambities en (on)mogelijkheden op het gebied van onder meer gebouwen en materialen, mobiliteit, groen, water technologie en sociale duurzaamheid. 

Kracht gemeenschap wordt zichtbaar
De 'power of the community' werd na twintig minuten brainstormen zichtbaar op de flip-overs vol grote en kleine tips, ideeën, vragen en aandachtspunten. Ook inhoudelijk lag de nadruk op de kracht van het collectief met ideeën over gemeenschappelijk groen (voedselbos, stadslandbouw) dat gezamenlijk wordt beheerd en een collectieve energievoorziening op wijkniveau. Flexibiliteit was een ander terugkerend thema. Houd bij het ontwerp en de bouw rekening met voortschrijdende technologie, was het advies van de zaal, en bied ook ruimte aan eigen initiatieven van inwoners en tijdelijke invullingen van gebieden. Hegeman en Twillert toonden zich dankbaar met de rijke oogst van de middag waarmee zij samen verder kunnen werken aan een circulair Lisserbroek-Noord. 

Meer informatie: www.sharehaarlemmermeer.nl
Foto: Jur Engelchor