zondag 15 april 2018

Hoe Klavertje 4 met de wilde wingerd en kamperfoelie een groene geluidswal maakte

Als volleerde hoveniers plaatsen circa 15 kinderen van basisschool Klavertje 4 in Hoofddorp kamperfoelie, bosrank en wilde wingerd aan de voet van de speciale geluidswal. Alsof het hun dagelijks werk is. Juf Joyce, gemeentelijk projectleider Maikel Alberts en aannemer Krinkels kijken ontspannen toe. De basis voor het groen van de 213 meter lange geluidswal is gelegd. De pas aangelegde wal langs de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp moet vanzelfsprekend nog groen worden. De geluidswal gaat het verkeersgeluid tegenhouden in de nieuwe wijk Zuiderhoeven. Er gaan wel een tot twee seizoenen overheen. Laten we de leerlingen bij betrekken, bedacht gemeentelijk projectleider Maikel Alberts. Want met duurzaam en groen kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen. Participatie in optima forma.

Zo gezegd zo gedaan: hij kreeg toestemming om voor een deel van de schooljeugd van Klavertje 4 in maart een presentatie te houden. Het toeval wilde dat er al extra lessen waren over flora (planten), fauna (dieren) en over egelopvang. Dat sloot mooi aan op Maikel’s verhaal over de rol van de gemeente bij woningbouwprojecten. Wat komt er allemaal bij kijken naast het ontwikkelen van woningen? Straatverlichting, riolering, openbaar vervoer, noem maar op! Maar ook over duurzaamheid hingen de kinderen aan zijn lippen.

Hesjes
Maar het echte werk vond plaats op woensdag 4 april. Als kers op de taart verlieten zo’n 15 kinderen van 7 tot 12 jaar op het ongebruikelijke tijdstip van 12 uur ’s middags samen met hun juf de school. Via het Sportcomplex Koning Willem-Alexander liepen ze op hun laarzen over het modderige pad naar de geluidswal, en dat is best een stuk. Natuurlijk droegen de scholieren voor hun veiligheid de verplichte gele hesjes. Desnoods werden die over de rugtas heen aangetrokken, niets werd aan het toeval overgelaten.

Moeiteloos
Achter de vangrail en de geluidswal stonden tientallen exemplaren van de bosrank, de kamperfoelie en de wilde wingerd al klaar om geplant te worden. De kinderen gingen meteen aan de slag. Bijna moeiteloos plantten ze het groen. Aan alles is gedacht: De keuze voor de planten was bewust: ze trekken allerlei soorten dieren aan en dat is precies de bedoeling. Bijen en vlinders komen straks op de nectar af. Ook gaan straks vogels besjes pikken en zoeken egels een schuilplaats voor de nacht. Bij de bouw werden egelverblijven en een vleermuizenverblijf meegenomen. Eerder al had de aannemer nestkastjes opgehangen.

Vernieuwend
Niet alleen weert de wal het geluid en geeft hij planten en dieren de ruimte, hij wekt ook energie op. Bovenop liggen zonnepanelen die een deel van de energie opwekken voor de woningen van de wijk Zuiderhoeven. De innovatieve wand is het fraaie resultaat van een nieuwe manier van uitvragen én bouwen in de openbare ruimte door de gemeente. De gemeente bepaalde de uitgangspunten; de aannemer bedacht de uitvoering.

Foto: Jur Engelchor