vrijdag 24 augustus 2018

Mysteryland krijgt stroom van boer Jos

Mysteryland dat dit jaar voor de vijfentwintigste keer plaatsvindt, wordt steeds meer een Haarlemmermeerse aangelegenheid. Komend weekend komt een deel van de festivalstroom van de zonnepanelen op het dak van ondernemer Jos Koeckhoven. Ook inwoners kunnen al groene stroom bestellen via Tegenstroom. Al de hele week worden vier grote accu’s op het festivalterrein opgeladen met stroom van de voormalige aardappelboer. Hoe langer de accu’s tijdens het festival worden gebruikt, hoe langer de dieselgeneratoren niet hoeven te worden ingezet. Ook bij de Paviljoenlaan (bij voormalig Vork en Mes) draait het festival al op groene stroom van Jos. Dit jaar gaat het om zo’n 20 procent lokaal opgewekte groene stroom. Volgend jaar zal dat naar verwachting 80 tot 85 procent zijn. 

Andere evenementen
In 2019 worden weer een paar stappen vooruit gezet door de techniek uit te bouwen. Want ook andere evenementen in de recreatiegebieden het Haarlemmermeerse Bos, de Groene Weelde en het voormalige Floriadeterrein kunnen dan gebruikmaken van lokaal opgewekte zonnestroom. Dieselaggregaten dienen dan alleen nog als back-up. Dat laatste is noodzakelijk, want stroom is voor de organisatie een levensvoorwaarde. Er feesten immers dagelijks 50.000 personen op het Mysteryland-festivalterrein.

Lokale oplossingen
Andrea van de Graaf, directeur van Tegenstroom kwam op het idee. Het Mysterylandterrein ligt vlak achter het bedrijf van Jos Koeckhoven. "Wat lokaal kan, moet je lokaal oplossen. Het is mijn werk om partijen bij elkaar te brengen, dus dat doe ik graag." Door nu al ‘Stroom van Jos’ te betrekken, wordt 7.250 liter dieselolie bespaard en wordt 19 ton minder CO2 uitgestoten. In de volgende fase zal maar liefst 30.000 liter diesel minder worden verbruikt: een vermindering van de CO2-uitstoot met 87 ton. De investering wordt ook weer terugverdiend, omdat de groene stroom goedkoper is dan dieselbrandstof voor de generatoren. Aan het eind van dit artikel staat een verklarende rekensom voor de liefhebbers.

Verantwoordelijkheid
Mysteryland heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel. Martijn van Daalen van organisator ID&T legt uit dat de bezoekers om vernieuwingen vragen. "De gemiddelde leeftijd van de festivalganger hier is 24 jaar. We kijken naar innovaties, jongeren zijn namelijk met duurzaamheid bezig. Ook lokale, duurzame en biologische voeding is steeds meer in opkomst. Jongeren denken al na over de volgende generatie, dat die het op het gebied van duurzaamheid beter heeft. Door de goede samenwerking met de gemeente en ondernemers in de polder kunnen we succesvol zijn."

Voorop lopen
Met deze nieuwe ontwikkeling - het voorzien van een evenemententerrein van zonnestroom – wordt voorop gelopen. John Nederstigt (wethouder Duurzame economische ontwikkeling): "Wat Tegenstroom, Mysteryland en ondernemer Jos Koeckhoven in Haarlemmermeer presteren, is energietransitie voor gevorderden. Wij werken er dan ook graag aan mee. Duurzame energie is geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ meer, maar gewoon realiteit. Dit is wereldnieuws!"

Lokale ondernemers
Naast de stroom komen ook andere producten op Mysteryland van lokale ondernemers. De boeren van de coöperatieve vereniging De Meerlander zorgen voor 14 ton Victoria-aardappels voor de patat op Mysteryland. Hiervoor staan Gertjan Petrie en Jan Christiaan Avis aan de lat. Zij leveren 14 ton die om de hoek worden versneden tot smakelijke frietjes. Want waarom van ver halen als het van dichtbij kan?

Miscanthus
Duurzaamheid past helemaal in de bedrijfsvoering van het tweedaagse festival. Zo komt het olifantsgras dat is gebruikt voor het papier van grond naast het festivalterrein. Het is geteeld door de Miscanthusgroep, een coöperatie van boeren uit Haarlemmermeer. Olifantsgras heeft een luchtzuiverende en geluidverminderende werking. Het is ook een diervriendelijke oplossing in de strijd tegen ganzen rondom Schiphol. Er zit nog een product aan te komen: een papieren patatbakje van miscanthus papier, dus van olifantsgras. Gertjan de Jong van Copypartners is lid van de Miscanthusgroep, een coöperatie van Haarlemmermeerse ondernemers. Hij levert papier van miscanthus en is bezig om papieren patatbakjes te maken. Gertjan de Jong: "Dit jaar is het nog iets te vroeg, maar volgend jaar wil ik er met mijn duurzame frietbakjes ook bij te zijn."

Stroom van Jos
Ook inwoners kunnen ‘Stroom van Jos’ bestellen, er is nog voldoende stroom beschikbaar. Op de website van Tegenstroom staat hoe dit precies in z’n werk gaat.

Rekensom besparing
Voor de geïntereresseerden: hoe is de besparing berekend? Ecovolt legt het graag uit: 1 liter diesel weegt 835 gram. Diesel bestaat voor 86,2% uit koolstof, of 720 gram koolstof per liter diesel. Om deze koolstof te verbranden tot CO2 is 1920 gram zuurstof nodig. De som is dus 720 + 1920 = 2640 gram CO2/liter diesel.  7.250 liter diesel levert een CO2 uitstoot van 19 ton op.

Foto: Jur Engelchor
Ondernemer Jos Koeckhoven, Andrea van de Graaf (Tegenstroom), wethouder John Nederstigt, Martijn van Daalen en andere organisatoren van Mysteryland bij de zonnepanelen die het festivalterrein deels van stroom voorzien.