25 januari 2016
Pallas Agterberg krijgt Cruquius Penning Haarlemmermeer 2016
Pallas Agterberg, directeur Strategie van netwerkbeheerder Alliander, heeft maandag 25 januari de Cruquius Penning 2016 van de gemeente Haarlemmermeer gekregen. Haarlemmermeer wil met deze nieuwe onderscheiding jaarlijks een pionier op het gebied van de circulaire samenleving in de schijnwerper zetten. Pallas Agterberg krijgt deze eerste Cruquius Penning onder andere vanwege haar innovatieve denkwijze, omdat ze een rol oppakt die binnen haar functie niet vanzelfsprekend is en omdat ze anderen weet te inspireren om mee te doen. Burgemeester Theo Weterings en juryvoorzitter Thomas Rau reikten de penning uit tijdens de -eveneens- eerste 1852 Lezing. Weterings noemde de winnares van de penning een 'mentaal nieuw stoomgemaal voor de circulaire economie'.

Pallas Agterberg: "Iedere keer werk ik in fases waar een lange adem nodig was. Een prijs als deze is een erkenning dat we -al die verschillende mensen die aan de circulaire samenleving werken- met de goede dingen bezig zijn."

Bekijk hier het filmpje waarin Pallas Agterberg vertelt over de vernieuwing van energie.
De gemeente Haarlemmermeer organiseerde vandaag de eerste 1852 Lezing. Met deze lezing wil Haarlemmermeer kennis uit wisselen en pioniers op het gebied van de circulaire samenleving een podium bieden. De titel van de lezing grijpt terug naar de drooglegging van het Haarlemmermeer in 1852. Pionier en dwarsdenker Nicolaas Cruquius, naamgever van het gemaal Cruquius én van de penning, pleitte al ruim honderd jaar vóór het droogleggen van het Haarlemmermeer, in verband met de veiligheid van de omliggende dorpen en steden. De drooglegging zelf gebeurde op een voor toentertijd innovatieve manier: met drie enorme stoomgemalen in plaats van windmolens. Gemalen de Cruquius, de Leeghwater en de Lynden legden samen de polder in vier jaar tijd droog.

Pallas Agterberg: “De lastig voorspelbare energietransitie is onze grootste uitdaging.”
Een van de grootste verdiensten van Pallas Agterberg is dat ze mensen op zodanige wijze helpt hun werk te veranderen, dat datgene wat ze nastreven binnen hun bereik komt. Sinds het begin van deze eeuw doet ze dat binnen de energiesector, waar ze in 2008 directeur Strategie werd bij Alliander. De energievoorziening is in deze eeuw sterk veranderd. Van top-down-energiesysteem, waarbij energie van de centrales naar klanten wordt gedistribueerd, produceren klanten nu ook zelf –duurzame- energie en leveren dat soms ook terug. Consumenten en bedrijven kunnen door nieuwe technologieën in hun eigen duurzame energie voorzien. Dit beïnvloedt de manier waarop netwerkbedrijven werken: de exploitatie en de investeringen in energienetten. Pallas Agterberg:

"De lastig voorspelbare energietransitie is onze grootste uitdaging. We staan voor twee grote vraagstukken. Ten eerste: hoe zorgen we ervoor dat de betrouwbaarheid van de energienetten hoog blijft en tegelijkertijd betaalbaar? Ten tweede: hoe zorgen we ervoor dat iedereen onder gelijke condities toegang krijgt tot duurzame energie?"

Een kleine greep uit de vele energie-initiatieven van Pallas Agterberg:

  • betrokkenheid bij het ontwikkelen van zogeheten warmtenetten in een aantal regio’s en steden, zoals Nijmegen en Zaanstad.
  • verduurzamen van festivalterreinen
  • ondersteuning van projecten waarbij eigenaren van zonnepanelen hun overtollige energie kunnen doorverkopen aan buren, zodat er geen duurzame energie verloren gaat.
Pallas Agterberg heeft de Cruquius Penning gekregen vanwege haar innovatieve denkwijze. Uit het rapport van de jury onder leiding van Thomas Rau, directeur Architectenbureau Thomas Rau en CEO Turntoo: "Ze pakt een rol op die vanuit haar functie niet vanzelfsprekend is en ze durft echt vooruit te blikken op de toekomst. Ze inspireert anderen om mee te doen. Haar organisatie heeft een grote impact op de energievoorziening in Nederland: het gaat om 6 miljoen mensen die op het energienetwerk van Alliander zijn aangesloten. Pallas stelt als directeur Strategie haar idealen, het maatschappelijk belang en de lange termijn strategie voorop."
 
Comité van aanbeveling
Het Comité van aanbeveling van de 1852 Lezing heeft een belangrijke rol bij het uitnodigen van de lector. Daarnaast vormt het Comité de jury voor de Cruquius Penning. Het Comité van aanbeveling voor de 1852 Lezing van 2016 bestond uit Thomas Rau, Architechtenbureau Rau en Turntoo, Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren, Maarten de Groof, CCO Schiphol Group, Kajsa Ollongren, wethouder Amsterdam, en John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling en energie van Haarlemmermeer.
 
Nieuwe traditie
De gemeente Haarlemmermeer heeft met de 1852 Lezing en het uitreiken van de Cruquius Penning een nieuwe, jaarlijks terugkerende traditie in het leven geroepen. John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling en energie: "Deze polder is ontstaan dankzij de toenmalige innovators, pioniers en dwarsdenkers. Nu, ruim 160 jaar na het ontstaan van de polder hebben we die pionier weer hard nodig om tot een circulaire samenleving te komen. Daarom staan we met de 1852 Lezing stil bij behaalde successen, delen we kennis en bieden we een podium aan de nieuwe generatie pioniers en visionairs."
 


terug naar overzicht