19 mei 2015
Nederland klimt op Europese innovatieranglijst
Nederland staat op de vijfde plaats van de innovatieranglijst die jaarlijks door de Europese Commissie wordt gepubliceerd. Vorig jaar was Nederland nog zesde van de 28. Dat maakt de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie bekend. De ranglijst geeft de prestaties van de Europese lidstaten op het gebied van innovatie aan. Zweden staat net als vorig jaar eerste. Verder moet Nederland alleen nog Finland, Duitsland en Denemarken boven zich dulden. "De consistente en sterke prestaties van Nederland worden vooral gedreven door de openheid van het onderzoeksysteem, de kwaliteit van het onderzoek en de onderzoekers, de solide basis van kennisintensief en innovatief midden- en kleinbedrijf en de goede samenwerking tussen de publieke en de private sector", schrijft de Commissie.

Er zijn ook zaken die volgens het onderzoek in Nederland beter kunnen. Bij de private investeringen in onderzoek en ontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek omzetten in producten en diensten ten behoeve van de Nederlandse economie kan nog vooruitgang worden geboekt, zo staat in het rapport

Achteruitgang
Gemiddeld is het innovatieniveau stabiel gebleven, maar de financiële crisis heeft wel impact gehad op de innovatie-activiteiten binnen de private sector. Zo neem het aantal innovaties af, net zoals de mkb-innovaties, patent-aanvragen, de export van hoogwaardige techproducten, durfinvesteringen en de verkoop van innovatieve producten. De Europese Commissie kijkt bij het opstellen van de lijst naar de innovatie inhet bedrijfsleven en bij de publieke sector. Er wordt gekeken naar in totaal 25 indicatoren.

Bron: nu.nl

 


terug naar overzicht