19 maart 2013
Boshoeve ontworpen op licht en lucht
De duurzaamheid van de Boshoeve is volgens architect Joost Valk met name gericht op het beïnvloeden van de leefomgeving door het creëren van een gezond binnenklimaat voor de gebruikers en minder op het toepassn van speciale duurzame materialen en constructies.

De kern van het gebouw bestaat uit een staalskelet met betonnen kanaalplaatvloeren en houten kap met daarop PV-panelen. Rondom die kern is met houten liggers en kolommen een lagere zone gebouwd met een lichthellend groendak. De kolommenstructuur en de verdiepingshoogte van 4,5 meter op de begane grond maken het gebouw heel flexibel qua indeling en functie. Alle tussenwanden zijn metalstud wanden. In de betonvloeren liggen leidingen voor zowel vloerverwarming als koeling. Voor het realiseren van een zo hoog mogelijk rendement, zijn hier geen verlaagde plafonds aangebracht.

Energie
Voor architect Joost Valk was de belangrijkste doelstelling om met een integraal ontwerp- en bouwteam een gebouw neer te zetten dat energie oplevert. Energie in de breedste zin van het woord: “Het gaat niet alleen om technische energie”, stelt Valk, “maar het gebouw moet ook energie geven aan de mensen die er dagelijks in verblijven. Belangrijke elementen die het welbevinden van de gebruikers en daarmee de fysieke energie beïnvloeden zijn licht, lucht en water. Deze aspecten hebben bij de realisatie van de Boshoeve speciale aandacht gekregen. Voldoende echt daglicht overdag heeft een gunstige invloed op je biologische klok; je slaapt er ‘s nachts beter door, rust beter uit en hebt dan dus meer energie voor de volgende dag. Daarom is er geprobeerd zoveel mogelijk daglicht binnen te halen via ramen en daklichten en met een koepel met een spiegel erin die de zon volgt, de suntracker. En om optimaal te profiteren van het daglicht is er extra reflecterende muurverf toegepast. De hoeveelheid kunstlicht die daarnaast nog nodig is, blijkt erg weinig te zijn. Daarvoor zijn volspectrum daglicht T5 tl-buizen geïnstalleerd die 95% natuurlijk daglicht uitstralen, inclusief een klein beetje gezond UV-A en UV-B voor bijvoorbeeld de vorming van vitamine D. Deze buizen zijn ooit door NASA ontwikkeld voor onderzeeërs. Bovendien is gebleken dat deze verlichting optimaler presteert qua energiezuinigheid dan ledverlichting.”

Schone lucht
De ventilatie is per ruimte op een maximale hoeveelheid CO2 en vochtigheid afgeregeld om energie te sparen. Als een ruimte niet wordt gebruikt wordt er automatisch minder geventileerd. Het gebouw is voor ventilatie en verwarming in drie zones verdeeld: zuidoost, zuidwest en de bovenruimtes. Deze zones verhouden zich elk klimatologisch anders ten opzichte van buiten. Elke zone heeft een eigen ventilatiesysteem met gescheiden aan- en afvoer. Met behulp van WTW wordt de vers aangevoerde buitenlucht voorverwarmd. Elke ventilatie-unit bevat een UV-lamp en een fotokatalytisch filter voor het onschadelijk maken van ozon, micro-organismen en andere levende organismen in de kanalen. Om tocht te voorkomen wordt de lucht ingeblazen via een kanaal van geperforeerd doek dat onder het plafond hangt. De afzuiging gebeurt met ventielen.
Een andere maatregel om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te beperken is de toepassing van AirMaster tapijt van Desso dat fijnstof vasthoudt en een voldoende open structuur heeft voor de vloerverwarming. Verder zijn er groene plantenwanden geplaatst die voor CO2-opname zorgen.

Water
Voor de spoeling van de toiletten wordt regenwater gefilterd en opgeslagen in tanks in de grond met een inhoud van 7,5 m3. Voor de warmwatervoorziening zijn waar nodig doorstroomwarmwatertoestellen geplaatst die ter plekke warm water produceren. Dit was eenvoudiger en goedkoper dan de toepassing van een uitgebreide zonneboilerinstallatie met ringleiding die regelmatig moet worden gecontroleerd op legionella. Het leidingwater wordt gerevitaliseerd met een Grander en zou daardoor bronwaterkwaliteit hebben.

Verwarmd door buitenlucht
Voor de verwarming en koeling van het gebouw staan naast het gebouw drie weersafhankelijke luchtwarmtepompen. Als het buiten onder de 18 graden is produceren ze warmte en bij buitenluchttemperaturen boven de 18 graden koelen ze. In winterse omstandigheden komt er water van circa 38 graden Celsius naar binnen waarmee de vloeren worden verwarmd. In alle ruimtes is de verwarming afzonderlijk regelbaar.
Alle benodigde elektriciteit voor klimatisering, verlichting en alle andere apparatuur wordt door de PV-panelen op het dak opgewekt. Die hebben een piekvermogen van 19,2 kW en op jaarbasis leveren ze 18.000 kWh. In principe is dat voldoende om de hele elektrarekening van het gebouw af te dekken, tenzij er erg veel computers op de flexwerkplekken zouden worden gebruikt.

Klik hier voor een impressie.


terug naar overzicht