12 oktober 2015
Circulair Challenge: €50.000 voor startups
Enginn, de incubator voor duurzame startups, zoekt naar tien startende ondernemers die de transitie naar circulaire economie binnen de regio Haarlemmermeer kunnen versnellen. In deze zogeheten Circulair Challenge krijgen de geselecteerde ondernemers allemaal 15.000,- euro om hun prototype verder uit te werken. Dit doen ze binnen een programma dat er op is gericht om hun duurzame product of dienst toe te passen binnen ‘The Valley’. The Valley, onderdeel van het nog te ontwikkelen Schiphol Trade Park, moet de Circulaire Hotspot van Nederland te worden. De ondernemer met het meest schaalbare concept wint een extra geldbedrag van 50.000,-.

Studenten, startups, kleine, snelgroeiende bedrijven en gevestigde organisaties met vernieuwende business modellen kunnen zich aanmelden voor de Circulair Challenge. Het gaat bij deze Challenge vooral om de volgende werkgebieden: biologische bouwmaterialen, modulair cradle-to-cradle bouwen, installaties op het gebied van klimaatbeheersing (bijv. een WKO-systeem), duurzame concepten voor het aanwezige hazelnootbos en ‘urban farming’ toepassingen voor voedselvoorziening.

Valley: Circulaire Hotspot Nederland
In 2015 is gestart met het ontwikkelen van “The Valley” als onderdeel van het 350 hectare grote Schiphol Trade Park. Schiphol Trade Park moet het meest duurzame bedrijvenpark in Europa worden, met The Valley als Circulaire Hotspot van Nederland.

Voorzieningen om oplossingen op schaal te testen en prototypes te ontwikkelen, zijn een essentiële schakel in de circulaire economie. Daarom organiseert Enginn de Circulair Challenge. Doel is om radicaal nieuwe ideeën te implementeren in de boerderij De Hoeve, die in The Valley ligt.
De ondernemers krijgen ondersteuning van de Delta Development Group, een grote speler op de internationale vastgoedmarkt, de gemeente Haarlemmermeer en andere organisaties om hun concepten en prototypes te ontwikkelen tot te implementeren producten of diensten. Na de verbouwing zal de boerderij dienen als een proeftuin voor duurzame innovaties, geleid door Enginn.

De Circulair Challenge draagt bij aan de wens van de gemeente Haarlemmermeer om proeftuinen te ontwikkelen om kennis en ervaring op te doen met de circulaire economie.

Enginn: incubator duurzame innovaties
Enginn is in 2013 opgericht door de Delta Development Group, Dura Vermeer, de gemeente Haarlemmermeer, JAN©, Pot Jonker Advocaten en Rabobank Regio Schiphol als een incubator –kickstarter- voor duurzame ondernemers. Enginn slaat een brug tussen de ambitieuze, duurzame ontwikkelingen in de gemeente Haarlemmermeer -met name binnen het Schiphol Trade Park met The Valley- en spraakmakende duurzame innovaties. Dat kunnen nieuwe ideeën zijn, maar ook reeds gevestigde producten of diensten die Haarlemmermeer als testlocatie gebruiken. Enginn verbindt, samen met de oprichters, de ondernemers aan mogelijke partners, klanten en experts om kennis mee te delen en om concepten en ideeën door te ontwikkelen.

Meer informatie op www.circulair.org


terug naar overzicht