06 oktober 2015
SHARE AWARD 2015 voor Rigo Verffabriek
Rigo Verffabriek uit IJmuiden heeft de SHARE Award 2015 gewonnen omdat Rigo bestaande kennis en een oud product -verf op basis van lijnolie- combineren met een vernieuwende manier van werken. Door vooral regionaal te werken zijn daarnaast de logistieke ketens kort. Wethouder duurzame economische ontwikkeling Haarlemmermeer, John Nederstigt, reikte de SHARE Award uit tijdens het achtste SHARE congres, in de Expohallen in Vijfhuizen. Bekijk hier het filmpje over de nominatie van Rigo Verffabriek voor de SHARE AWARD 2015.

Rigo Verffabriek, IJmuiden: Hier groeit verf
Rigo Verffabriek gebruikt lijnolie voor de productie van verf. Lijnolie wordt uit de zaden van vlas geperst. Omdat vlas nog maar nauwelijks in Nederland wordt verbouwd, moest Rigo de lijnolie importeren uit Rusland en Canada. Daarom is Rigo Verffabriek drie jaar geleden zelf begonnen met het telen van vlas in Haarlemmermeer. Dit jaar is van de zaden van zeven hectare vlas 6000 liter lijnolie geperst, die wordt gebruikt in de verfproductie. De vlas wordt overigens niet alleen meer in Haarlemmermeer verbouwd. Ook op grond van Havenbedrijf Westpoort en Waternet, beiden in Amsterdam, wordt inmiddels vlas voor Rigo Verffabriek verbouwd. Overigens is vlas net als olifantsgras vogelwerend, wat het tot een uitstekend product maakt om rondom Schiphol te verbouwen.

Rigo is drie jaar geleden begonnen met vlas verbouwen in Haarlemmermeer en de verf is sinds vorig jaar te koop. Wethouder Nederstigt: ‘de circulaire economie lijkt te drijven op innovaties, nieuwe technieken en nieuwe verdienmodellen. Maar in onze drang om te innoveren vergeten we wel eens dat het niet alleen om technische, hoogstaande innovaties gaat. Rigo Verffabriek maakt verf op basis van lijnzaad. Maar het vlas waaruit de lijnolie wordt gewonnen, moest van steeds verder komen. Ook korte logistieke ketens maken deel uit van een circulaire economie. Rigo heeft daarom besloten om zélf vlas te gaan verbouwen. Dat doen ze met regionale partners, dus dicht bij huis: in Haarlemmermeer en sinds dit jaar ook in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.’

Genomineerdern
Naast Rigo Verffabriek uit IJmuiden waren ook Bambooder en StoneCycling uit Amsterdam en de Composietbrug Schiphol Logistics Park genomineerd. Voor zowel Bambooder als de Composietbrug geldt dat de producten nog in de conceptfase zijn. Ook voor StoneCycling geldt dat dit bedrijf nog jong is en zich nog moet bewijzen.

Congres
Tijdens het achtste SHARE congres stond de circulaire economie centraal: een economie waarbij sprake is van sluitende ketens, waarbij geen fossiele grondstoffen worden gebruikt, maar producten zoveel mogelijk worden gemaakt van herbruikbare materialen en onderdelen die eenvoudig gescheiden kunnen worden. Ook is er sprake van nieuwe bedrijfsconcepten, waarbij de consument niet het product koopt, maar het gebruik ervan.

Sprekers tijdens SHARE waren onder andere Jos Nijhuis, CEO Schiphol, Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB Amsterdam, Angeline Kierkels, directeur Publieke Sector Meerlanden en John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling gemeente Haarlemmermeer.

Verder bood SHARE dit jaar een podium voor start ups in de circulaire economie. Tijdens de SHARE OPEN SPACE SESSIES heeft een aantal speciaal geselecteerde start ups hun business cases gepitcht en vond match making plaats tussen starters en ervaren ondernemers.

SHARE Haarlemmermeer
Haarlemmermeer is een dynamische gemeente, waar veel ruimte is voor duurzame innovatie en ondernemerschap. De SHARE Award wordt sinds 2010 uitgereikt aan een bedrijf of organisatie dat hierin uitblonk. Ieder in Haarlemmermeer gevestigd bedrijf kan zichzelf of een ander bedrijf aanmelden voor deze Award.

SHARE staat voor Sustainable Haarlemmermeer Real Estate en is een initiatief van de Haarlemmermeerse wethouders John Nederstigt en Adam Elzakalai en het bedrijfsleven. Doel is het samen brengen en delen van visies, kennis en ervaring op het gebied van circulaire economie en het inspireren van bedrijven om hier deel van uit van te maken. De founders van SHARE 2015 zijn Rabobank regio Schiphol, SADC, Schiphol Group, Bouwland, Schenk Makelaars en Dura Vermeer. Zij organiseren onder de vlag van SHARE jaarlijks een duurzaam netwerk event met een actueel en inspirerend programma.

 


terug naar overzicht