25 januari 2016
Geslaagde eerste 1852 Lezing
De eerste 1852 Lezing van gemeente Haarlemmermeer vond op 25 januari plaats in het FOX Theater. Met deze lezing wisselt Haarlemmermeer kennis uit en biedt pioniers op het gebied van de circulaire economie een podium. Ook werd de eerste Cruquius Penning uitgereikt, een nieuwe onderscheiding waarmee Haarlemmermeer jaarlijks een pionier op het gebied van de circulaire samenleving in de schijnwerper zet. 

Watergezant Henk Ovink hield als eerste watergezant van de Nederlandse regering de 1852 Lezing. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bescherming van New Jersey en New York tegen de effecten van orkanen als Sandy. Als Watergezant brengt hij de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van water en waterwerken - resultaat van veel pionieren - in het buitenland aan de man. Bekijk hier de integrale lezing. Aansluitend was er een gesprek over kansen voor circulaire economie met leden van het Comité van aanbeveling Jacqueline Cramer, Thomas Rau, en John Nederstigt. 

De Cruquius Penning 2016 was voor Pallas Agterberg, directeur strategie van netwerkbeheerder Alliander. Zij kreeg deze vanwege haar innovatieve denkwijze, omdat ze een rol oppakt die binnen haar functie niet vanzelfsprekend is en omdat ze anderen weet te inspireren om mee te doen. Burgemeester Theo Weterings en juryvoorzitter Thomas Rau reikten de penning uit en noemden de winnares van de penning een 'mentaal nieuw stoomgemaal voor de circulaire economie'. Pallas Agterberg: “Iedere keer werk ik in fases waar een lange adem nodig was. Een prijs als deze is een erkenning dat we - al die verschillende mensen die aan de circulaire samenleving werken - met de goede dingen bezig zijn.” Bekijk hier het filmpje waarin Pallas Agterberg vertelt over de vernieuwing van energie. De uitreiking van de penning vindt u hier.

Voorafgaand aan de 1852 Lezing verzorgde BNR Duurzaam een radio-uitzending, waarbij wethouder John Nederstigt pleitte voor regelgeving die rekening houdt met innovaties in plaats van regelgeving die gericht is op de huidige situatie. Om een proeftuin echt tot z’n recht te laten komen, zouden er regelvrije zones moeten komen.

Voor meer informatie: www.haarlemmermeergemeente.nl 


terug naar overzicht