22 mei 2015
120.000 zonnepanelen nabij Schiphol
SolarEnergyWorks B.V. (Solar-EW) en SADC (Schiphol Area Development) gaan samenwerken aan de realisatie van een solarpark van circa 260.000 m2 op de Groene Hoek te Haarlemmermeer. Circa 120.000 zonnepanelen op een terrein van 52 voetbalvelden genereren duurzame stroom voor circa 4.500 huishoudens en zullen zorgen voor een jaarlijkse reductie van CO2 emissies van circa 5.580 MT! Hiermee is het park het grootste in Nederland en uniek in de randstad.

SADC verhuurt de gronden aan Solar-EW en Solar-EW draagt zorg voor het aanvragen van de nodige vergunningen en de aanvraag van SDE+ subsidie (Subsidie Duurzame Energie) bij het RVO. De gemeente Haarlemmermeer zorgt graag voor een spoedige afhandeling van de omgevingsvergunning en krijgt hiermee een spraakmakend solarpark binnen haar gemeentegrenzen. Solar-EW heeft veel ervaring met projectontwikkeling en investment management. In 2014 heeft Solar-EW een SDE+ subsidie toegekend gekregen voor een vergelijkbaar Solar Park van 10,8MW op Westpoort terrein in de gemeente Groningen.

First Solar is de technologie partner in het project en zal ook zorgdragen voor de projectfinanciering. First Solar is een grote beursgenoteerde (Nasdaq: FSLR) ontwikkelaar van solarparken en producent van Thin Film panelen. First Solar heeft reeds 10GW aan solarparken gebouwd. First Solar heeft veel ervaring met energiebedrijven en haar thin film technologie wordt als hoogste gewaardeerd in de branche en door banken. Het vertrouwen van investeerders en beleggers blijkt ook uit het feit dat investeerders zoals Warren Buffet onlangs hebben geïnvesteerd in een 550MW installatie gebouwd door First Solar.

De PV technologie die zal worden toegepast is Thin Film. Deze technologie kan worden gezien als de volgende generatie van PV technologie. Waar Kristallijn panelen aan het eind van de ontwikkelcyclus is aangekomen, is Thin Film technologie volwassen, maar met een ruimt ontwikkelpotentieel. Als bijkomend voordeel geven deze panelen minder schittering en worden als mooier ervaren. Thin Film zal meer produceren tegen lagere kosten, ofwel laagste LCOE (Levelized Cost of Energy).
Momenteel is Solar-EW met meerdere gemeentes in gesprek over de realisatie van grotere solarparken. Vanaf 2015 zullen er in Nederland meerdere parken van tussen de 5MW en 15MW worden gebouwd. Tot op heden was het grootste gerealiseerde solarpark 2,3MW en in 2003 gerealiseerd op het dak van de Floriade.

Meer informatie: www.solar-ew.com


terug naar overzicht