17 september 2015
Kas wordt kraamkamer
Een leegstaande kas in Rijsenhout waarin tot acht jaar terug potplanten werden gekweekt, is omgevormd tot kraamkamer voor microwieren, ofwel algen. Micro-wieren zijn microscopisch kleine waterplantjes die door deling razendsnel groeien op water, lucht én zon. De micro-wieren bevatten hoogwaardig eiwit, onverzadigde vetzuren, vitaminen en koolhydraten. Er wordt nu onderzocht hoe de algen in de voedings- en cosmetica-industrie kunnen worden gebruikt. Want gewassen groeien er beter en sneller door.

Zon van nu
De micro-wieren groeien in een bassin dat in de voormalige kas bij de Rijsenhoutse kweker Marinus Bevelander staat opgesteld. Oud- minister Jan Terlouw verwoordde bij de ingebruikname afgelopen voorjaar hoe het zit: “Het algenbassin is een mooie stap in de richting van de biobased economie. Miljoenen jaren geleden heeft de zon fossiele brandstoffen opgeslagen. Die moeten we in de bodem laten zitten. We moeten geen fossiele brandstoffen gebruiken, de zon van vroeger dus, maar de zon van nu. En voor als je denkt: ‘wat heeft dat met algen te maken?’ Algen groeien met zonlicht. Ze binden de energie van de zon héél efficiënt!”

Kringlopen
Er zijn veel voordelen van het gebruik van micro-wieren: er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig, ze kunnen het hele jaar door worden geoogst en ze nemen vijf keer meer CO2 op dan een bos. Investerings- fonds Meermaker betaalt daarom mee aan de ‘kraamkamer ́. Het initiatief past goed in het programma ‘Haarlemmermeer naar een circulaire samenleving’. Hierbij zet de gemeente in op de ontwikkeling van een wegwerpeconomie (lineair) naar een hergebruikeconomie (circulair) met sluitende kringlopen op het gebied van grondstof, energie en water.

Meermaker is het investeringsfonds van gemeente Haarlemmermeer voor innovatieve duurzame projecten die zichzelf terugverdienen. Die projecten krijgen vaak geen honderd procent financiering van de bank. Meermaker kan door co-financiering het laatste zetje geven.

Voor meer informatie: www.meermaker.nl


terug naar overzicht