06 september 2016
HLMRmeer schoolvoorbeeld duurzame aanpak
Haarlemmermeer staat in de Duurzame Troonrede als schoolvoorbeeld hoe een aanpak tot een duurzaam succes leidt. Het principe is dat een aantal scholen energie opwekt via zonnepanelen voor alle andere scholen in de gemeente Haarlemmermeer. Wethouder John Nederstigt en directeur Andrea van de Graaf van Tegenstroom wordt lof toegezwaaid voor de ‘schooldakrevolutie’ zoals het bijzondere plan wordt genoemd. De Duurzame Troonrede is op 6 september uitgesproken in Den Haag door Maurits Groen, nummer 1 van de Trouw Duurzame 100. Hij is ook onder meer winnaar van het Groenste Idee van Haarlemmermeer (2014) en bedenker van de WakaWaka. Wethouder John Nederstigt staat op nummer 19 van de Duurzame 100.

Schooldakrevolutie
Na een evaluatie van de schooldaken van honderd scholen in deze gemeente, uitgevoerd door de Schooldakrevolutie, zijn twintig meest geschikte daken geselecteerd. Het gemeentelijke energiebedrijf Tegenstroom gaat onder aanvoering van directeur Andrea van de Graaf ervoor zorgen dat deze twintig scholen energiefabrieken worden die de zonnestroom van deze daken ook aan de overige scholen gaan leveren. Om te zorgen dat bij leveringen van zonnestroom de energiebelasting volledig kan worden afgetrokken (een absolute randvoorwaarde om investeringen rendabel te maken) is de Postcoderoosregeling op innovatieve wijze toegepast. Ook andere scholen in Nederland kunnen dit principe toepassen.

Postcoderoosregeling
De Postcoderoosregeling biedt energiecoöperaties de mogelijkheid om leden binnen hetzelfde postcodegebied stroom te leveren en energiebelasting voor een periode van 15 jaar volledig af te trekken. Omdat de betrokken scholen in Haarlemmermeer niet allemaal in hetzelfde postcodegebied zijn gevestigd, zijn de verschillende postcodegebieden aan elkaar geregen tot een boeket van postcoderozen. 

“Op die manier mag de energiecoöperatie van scholen in Haarlemmermeer de stroomleveringen toch onder dezelfde gunstige fiscale voorwaarden plaats laten vinden als andere lokale energiecoöperaties. Door de innovatieve denk- en slagkracht van de Schooldakrevolutie, gecombineerd met leiderschap van de meest duurzame Wethouder van Nederland, John Nederstigt, en  Andrea van de Graaf is zo een nieuw model ontstaan dat nog vele malen herhaald kan worden in andere gemeenten,” zegt Maurits Groen in zijn Duurzame Troonrede. 

De toespraak is terug te zien op de Facebook-pagina: https://www.facebook.com/duurzamedinsdag

 


terug naar overzicht