SHARE Award 2015

Genomineerden
Naast Rigo Verffabriek uit IJmuiden waren ook Bambooder en StoneCycling uit Amsterdam en de Composietbrug Schiphol Logistics Park genomineerd. Voor zowel Bambooder als de Composietbrug geldt dat de producten nog in de conceptfase zijn. Ook voor StoneCycling geldt dat dit bedrijf nog jong is en zich nog moet bewijzen.

Bambooder, Amsterdam
Bambooder, opgericht door Marc Bokeloh, verwerkt micro-(bamboe)vezels voor hoogwaardige biobased toepassingen, zoals houtpoeder-coatings, high-solid verven, 3D-woodprinting, biopolymeren voor de automotive en andere industrieën, composieten, papier, pallets en dergelijke. Elke toepassing heeft haar eigen specifieke vezel, qua maat, lengte, dikte, kleur, geur en vochtgehalte. Bambooder onderzoekt of bamboevezels verwerkt kunnen worden in duurzame verf of gebruikt kunnen worden als materiaal voor 3D-printing.


 
StoneCycling, Amsterdam
StoneCycling maakt kwaliteits bakstenen van puin en productie-afval. De stenen kunnen ieder gewenst design krijgen. Cofounder Tom van Soest focuste voor zijn eindopdracht voor de Design Academy in Eindhoven op circulaire aanpassingen van de bouwwereld. Indertijd stonden veel gebouwen leeg, de enige oplossing leek sloop. Tom van Soest zag het sloopafval niet als afval, maar als materiaal. Deze gedachte leidde tot de oprichting van StoneCycling in 2012. StoneCycling gebruikt sloop- en industrieel afval als ruwe materialen om producten te maken met een hogere waarde.


 
Composietbrug Schiphol Logistics Park (SLP), Schiphol
Rafail Gkaidatzis ontwierp in het kader van zijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft een brug van biobased materialen. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar welke materialen gebruikt konden worden en de technische en financiële haalbaarheid daarvan. Vooral de samenstelling van de materialen maakt de brug innovatief en bijzonder. Rafail ontwierp de brug in samenwerking met Schiphol Logistics Park (SLP), dat momenteel wordt ontwikkeld. De biobased brug komt tussen het Ringdijkpark en de Naritaweg op SLP te liggen. Zo kunnen de werknemers van SLP gebruik maken van het groene park en kunnen de bewoners van de dijk via de brug en het bedrijventerrein naar de bushalte op SLP.


Criteria voor bedrijven waarbij in ieder geval de voorwaarde geldt dat zij uit de regio Haarlemmermeer komen of een directe relatie met de regio hebben:

1. Beoordeling op prijs/investering in duurzaamheid
2. De mate van innovatie die hierbij wordt gebruikt

3. De duurzame rentabiliteit 

4. De financiële rentabiliteit

5. De duurzame zichtbaarheid en beleving van het bedrijf

6. De opschaalbaarheid of dupliceerbaarheid van het duurzame product of proces.

7. De haalbaarheid of bereikbaarheid van de onder 6 benoemde activiteiten.

8. De C2C-ness, of soortgelijke duurzame voorwaarden van het product of proces.

9. Bestaat het duurzame product of proces uit nieuwe of een bestaande ontwikkeling of bouw

10. Wat zijn de duurzame ambities (inspiratie of missie) van het bedrijf.

Terug