SHARE Award 2014

Genomineerden SHARE Award 2014
Dit jaar waren en ruim 20 inzendingen. De jury, die bestond uit vertegenwoordigers van alle founders, van SHARE was blij verrast met zoveel inzendingen. Tegelijkertijd was het jureren moeilijker en uitdagender dan ooit. Duurzaamheid leeft en loont, zoveel is wel duidelijk geworden. Het verbindende thema van SHARE 2014 was ‘Go Create! Smart Sustainable Business’. 

De genomineerden dit jaar waren: HMShost Schiphol i.s.w.m. Sanday’s; Woningcorporatie Ymere; Restaurant Vork en Mes en de Miscanthus Groep. Alle ingezonden projecten dragen bij aan de nieuwe economisch duurzame denkwijze. De jury tekende aan dat de verschillen tussen de genomineerden onderling bijzonder klein waren. Dat is ook terug te vinden in het feit dat er dit jaar maar liefst vier nominaties waren. Voorgaande jaren waren er altijd drie.

1. Miscanthusgroep Haarlemmermeer Deze groep akkerbouwers telen olifantsgras rondom Schiphol t.b.v. geluidshinder en daarnaast is het gewas na oogst voor zeer veel biobased doeleinden toepasbaar. De Miscanthus groep heeft een Green Deal met het ministerie van Economische Zaken.

2. HMSHost i.s.m. Sanday’s maakt bewuste keuzes bij de (her)ontwikkeling van concepten en de invulling van het assortiment om een goede balans te bereiken tussen MVO, kosten en kwaliteit. HMSHost tekende in 2013 een contract met Sanday’s voor de verkoop van The Green Range producten in haar assortiment. The Green Range lijn met sandwiches en aanverwante producten is één van de recente nieuwe producten van Sanday’s. Er wordt volledig gebruik gemaakt van ambachtelijk biologische broodsoorten, gecertificeerd met het beterleven kenmerk vleeswaren, “caring dairy” (Beemster kaas) zuivelproducten, vrije uitloop eieren en zoveel mogelijk lokaal geproduceerde groenten. Uiteraard wordt er ook F.S.C. papier en karton evenals P.L.A. vensters (geen plastic) gebruikt voor de verpakkingen.

2. Woningcorporatie Ymere; heeft een start gemaakt met een project waarbij drieduizend huurwoningen van zonnepanelen worden voorzien. Het levert de huurder per direct een besparing op de energierekening op, die oploopt tot tientallen euro’s per jaar. In Haarlemmermeer gebeurt dit zonder ingewikkelde wijzigingen in landelijke wet- en regelgeving op het gebied van wonen. Het concept is toepasbaar voor alle woningcorporaties. Ymere werkt hier samen met lokaal energiebedrijf Tegenstroom en zoveel mogelijk met haar huurders.
 
3. Vork & Mes wil werken met producten van dichtbij die zoveel mogelijk zonder kunstmatige ingrepen of toevoegingen tot stand kwamen. Zo is de zoektocht naar Echt Eten begonnen. Het vinden van verschillende onbespoten groenten en kruiden bleek lastig, de oplossing daarvoor was het zelf in eigen beheer te gaan telen. Het restaurant vond een oude vervallen kas en met behulp van vrienden en vrijwilligers ontstond er een oase van groen vol onbespoten gewassen. Lokaal verbouwd.

Terug