16 november 2017

Uniek project van Tegenstroom: eerste huisbatterij (van 50) voor opslag zonnestroom geplaatst bij Wethouder thuis

Vandaag is in Hoofddorp bij wethouder duurzaamheid, John Nederstigt, tevens klant van Tegenstroom, de eerste huisbatterij geplaatst door het bedrijf Lyv Smart Living. In de huisbatterij wordt opgewekte zonnestroom opgeslagen als je die niet direct gebruikt. Op het moment dat je het nodig hebt, kan je de elektriciteit er weer af halen. Hierdoor maak je maximaal gebruik van je eigen opgewekte energie. Dit demonstratieproject heeft als doel om bewoners te helpen energie te besparen én te onderzoeken hoe je zo efficiënt mogelijk je opgewekte zonne-energie kunt gebruiken. Bij 50 Haarlemmermeerse bewoners worden de komende maanden huisbatterijen geplaatst. Bewoners met zonnepanelen kunnen zich nog aanmelden op de website van Lyv. Het Haarlemmermeerse energiebedrijf Tegenstroom is partner in het project omdat het bijdraagt aan haar doel: een schone en onafhankelijke energievoorziening in Haarlemmermeer.

De trotse wethouder Nederstigt: “Mijn woning is een paar apparaten rijker, een batterij, een omvormer en een soort energiemanager die mijn zonnepanelen koppelt aan de batterij. De 15 panelen liggen nu een jaar of 5 op het dak en nu gebruiken we alle stroom die we opwekken allemaal zelf, ook als ik niet huis ben! Op een app kan ik precies zien wat er aan elektriciteit in ons huis wordt gebruikt en opgeslagen. Ik wil dat mijn dochters die app ook installeren. Het zien hoeveel stroom er wordt verbruikt gaat er  vast voor zorgen  dat ze er zuiniger en slimmer mee om gaan.”

Oplossing voor naderend einde van de salderingsregeling
Eigenaren van zonnepanelen betalen geen energiebelasting over de zelf opgewekte stroom. Dat heet salderen. In de toekomst wordt deze methode ingeperkt en veranderd. Zelf opgewekte energie in huis opslaan en later gebruiken, wordt naar verwachting goedkoper dan energie van het net halen.

Over de batterij
Bij Nederstigt is een batterij geplaatst van het type LG Chem 6,5 kWh in de meterkast. Hij kan ook op andere plekken staan, bijvoorbeeld in de garage of bij de cv-ketel. Deelnemers mogen de batterij een jaar gratis gebruiken, daarna kan de installatie overgenomen worden. In de batterij wordt stroom opgeslagen die overdag wordt opgewekt en niet direct gebruikt. In de avond gebruik je je eigen stroom uit de batterij.

Eigen energie eerst
Door eerst de beschikbare, duurzame energie van je eigen dak te gebruiken, kunnen we in de toekomst steeds meer in onze eigen energie voorzien. Ook kan het een oplossing zijn voor de forse toename van zonnepanelen op woningen en de bijbehorende energie die verwerkt moet worden. Door de duurzame energie in een batterij op te slaan en niet het net op te sturen, wordt het elektriciteitsnet minder belast. Daardoor blijft het energienet betaalbaar en bereikbaar voor iedereen. 

Wek je zelf energie op met zonnepanelen, dan kan je nog deelnemen
25 huishoudens kunnen nog deelnemen. Aan het project zitten een paar voorwaarden: je hebt zonnepanelen, een slimme meter, twee vrije stopcontacten in de meterkast, wifi en een cv-installatie op gas. 

Op woensdag 29 november is er een informatieavond in gebouw De Burgemeester in Hoofddorp. 
Kijk voor informatie op: www.tegenstroom.nl of bel 023 2040 400.

 
terug naar overzicht


Deel dit