20 november 2018

Tegenstroom opnieuw groenste leverancier Nederland

Voor het vierde jaar op rij is Tegenstroom met het collectief om | nieuwe energie verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond behaalt de lokale coöperatie opnieuw het rapportcijfer 10. Daarmee laat zij grote namen als Nuon en Essent en zelfs bekende groene leveranciers als Greenchoice en Vandebron achter zich. 

De onderzoekers schrijven: “Consumenten worden verleid met reclamespotjes van energiemaatschappijen vol natuur, groene weiden, windmolens en zonnepanelen. Maar tegelijkertijd leveren sommige van diezélfde bedrijven vervuilende grijze stroom aan bedrijven, scholen en ziekenhuizen. Dit zorgt voor een misleidend beeld”. Andrea van de Graaf, directeur:  “Bij Tegenstroom | om is dat heel anders. Sowieso geven we geen geld uit aan reclamespotjes, we zetten alles in voor meer duurzame opwek. Tegenstroom onderscheidt zich ook op andere vlakken van de andere energieleveranciers. Wij hebben geen winstoogmerk. Ons enig doel is om lokaal zoveel mogelijk schone energie op te wekken. Alles wat we leveren is 100% fossiel vrij. En we wekken ook nog zoveel mogelijk lokaal op. Van alle stroom die wij nu leveren, komt 30% van Jos aan de IJweg in Hoofddorp. En we werken nu aan nieuwe lokale opweklocaties. We zijn samen op weg naar 100% lokale opwek!”

Veel leveranciers blijven slecht scoren
Van de 29 onderzochte leveranciers scoren er 13 nog steeds een onvoldoende. Het rapport vergelijkt de leveranciers op de onderdelen investeringen, inkoop en levering van stroom. Opvallend is dat veel slecht scorende leveranciers zichzelf in de markt zetten als groene energieleverancier. Daardoor neemt het consumentenvertrouwen in groene energie als product al jaren af. Tegenstroom | om biedt daarom een stevig tegengeluid. Lokale energie wordt opgewekt in eigen buurt en is daarom volledig transparant; nieuwe energie noemen we dat. 

Over Tegenstroom | om
Tegenstroom | om is dé lokale leverancier van stroom en gas. Het Haarlemmermeerse energiebedrijf is 100% fossiel vrij en levert alleen maar groene energie. Nu wordt al 30% van de stroom die Tegenstroom levert lokaal opgewekt met de zonnepanelen van Jos aan de IJweg in Hoofddorp. Het is de ambitie om 100% in Haarlemmermeer op te wekken. Tegenstroom heeft geen winstoogmerk. Het energiebedrijf is opgericht door de gemeente Haarlemmermeer om de energietransitie te versnellen. Tegenstroom is samen met bijna 40 andere lokale energie-initiatieven verenigd in om | nieuwe energie. Door het grote collectief worden de energieprijzen, vergeleken met andere leveranciers, steeds goedkoper en kan de opbrengst worden gebruikt om nieuwe energieprojecten te ontwikkelen.Meer informatie is te vinden op www.tegenstroom.nl.
terug naar overzicht


Deel dit