28 augustus 2017

Kleine Vennep wordt een landgoed

De Kleine Vennep aan de Hoofdweg is de hele maand september het middelpunt van de Landschapstriënnale 2017. Nu is het nog een boerenbedrijf, maar de komende jaren creëert eigenaar Dirk Molenaar met zijn familie hier een mooi landgoed met allerlei activiteiten. "Voor ons markeert dit evenement het begin van een nieuwe fase." Dat Kleine Vennep is gekozen als locatie van het landschapsfestival is niet toevallig. Thema van het evenement is 'Het Volgende Landschap', over de veranderingen in onze leefomgeving. De monumentale boerderij van Molenaar ligt ingeklemd in PARK21: het gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep dat de komende decennia een transformatie doormaakt tot een immens recreatief park.

Tarwe
Molenaar is trots op zijn bedrijf, dat in de jaren 20 van de vorige eeuw is begonnen door zijn grootouders. Hij verbouwt onder meer tarwe, aardappelen, suikerbieten en bloemen. Hij wijst naar de uitgestrekte velden om zich heen: "Schitterend toch? Alleen: het brengt niet genoeg op om van te leven." Net als veel boeren in de omgeving, heeft Molenaar een extra bron van inkomsten nodig en is hij behalve boer ook makelaar. Dirk Molenaar op het land waar hij nu nog tarwe verbouwt, maar dat straks wordt ingericht als landgoed. Foto: Jur Engelchor

Toekomst
De komst van PARK21 rondom zijn boerderij zette Molenaar aan het denken: "Mijn twee dochters voelen er niets voor om het boerenbedrijf voort te zetten. Samen met hen en mijn vrouw hebben we de mogelijkheden voor de toekomst besproken. Langzamerhand ontstonden plannen voor een landgoed: een mooi ingericht gebied met activiteiten op het gebied van recreatie, cultuur, horeca, educatie, zorg en energie."

Prachtige plek
Daarvoor moest wel een deal worden gesloten met de gemeente en met de eigenaar van het land. Want de circa 80 hectare grond waarop Molenaar boert is niet van hem, hij is pachter. "Mijn grootouders waren in 1932 door de landbouwcrisis gedwongen hun bezit te verkopen aan een verzekeringmaatschappij. Ik wilde de boerderij, het erf en een stuk grond terug verwerven om mijn kinderen en kleinkinderen op deze prachtige plek een toekomst te kunnen bieden. Wij zijn heel blij dat dat gelukt is.”

Doorboeren
De gemeente is nu eigenaar van het grootste deel van zijn land, Molenaar bezit 6 hectare grond rondom de boerderij. Hij blijft de komende jaren doorboeren op basis van een jaarlijks pachtcontract, maar als de gemeente het gebied nodig heeft voor de ontwikkeling van PARK21 geeft hij dat op.

"Terwijl ik het boerenbedrijf afbouw, bouwen we het landgoed rondom de boerderij op. Dat hoeft niet van vandaag op morgen. Als boer ben ik gewend na te denken over de lange termijn."

Rust
Molenaar legt uit wat het landgoed precies is: "Dat is een stuk grond met een gebouw van cultuurhistorische waarde en ingericht met bomen of als historisch landschap". In de huiskamer liggen tekeningen van hoe het eruit kan komen te zien, maar het moet allemaal nog verder worden uitgewerkt. Het wordt in ieder geval een plek waar mensen tot rust kunnen komen, benadrukt hij. "Waar ze weer met de voeten op de grond komen, gewoon kunnen genieten van wat er is, zonder de hele tijd met hun iPhone bezig te zijn." Aan dat laatste heeft hij namelijk een verschrikkelijke hekel.

Ot en Sien
Ideeën zijn er genoeg: horeca, een buitentheater, een labyrint, een ruimte voor tentoonstellingen en educatie. Molenaar lacht: "Ik ben een echte schoolmeester. Ieder jaar ontvangen we hier op Roefeldag schoolklassen en daar gaan we dan friet mee bakken. Er zijn kinderen bij die nog nooit een aardappel hebben gezien." Dieren komen er zeker, een ezeltje, geiten, misschien een varken. Het landgoed wordt openbaar toegankelijk en iedereen is welkom. "Het mag best een beetje een Ot-en-Sien-gehalte hebben. Wij zijn heel blij met de kansen die wij krijgen en willen graag iets terugdoen voor de gemeenschap."

Landschapstriënnale 2017
De Landschapstriënnale is een driejaarlijks festival waarin het landschap wordt gevierd. De Landschapstriënnale 2017 is de hele maand september op Landgoed Kleine Vennep. Thema is 'Het Volgende Landschap', over het landschap van de toekomst. Een maand lang kan iedereen genieten van tentoonstellingen, excursies, voedselmarkten, (kinder)workshops en meer. De feestelijke publieksopening is zaterdag 2 september vanaf 12.00 uur met muziek en leuke activiteiten, zoals kruidenbakken maken en waterbeestjes kijken. Om 15.00 uur wordt de bijzondere film 'Tomorrow' getoond. 

Kijk voor het openingsprogramma en alle andere activiteiten op www.landschapstriennale.com.

Bron: Informeeronline
terug naar overzicht


Deel dit