29 oktober 2017

Bouw zonnepark Groene Hoek vordert

Er wordt druk gebouwd aan het zonnepark in de Groene Hoek ten zuidoosten van Hoofddorp aan de Rijnlanderweg. In januari 2018 gaat het eerste deel (15 megawatt) van het zonnepark in productie. Daarna wordt het tweede deel opgebouwd. In totaal liggen er straks 250.000 tot 260.000 zonnepanelen, samen goed voor ruim 30 megawatt aan capaciteit. Dat is stroom voor maar liefs 8.500 tot 9.000 huishoudens. De eerste fase van het zonnepark is een gebied van 27 hectare. Op dit moment kabels worden gelegd en de stellages opgebouwd waarin, vanaf volgende maand, 127.456 zonnepanelen worden ‘geklikt'. In januari 2018 gaat dit deel van het zonnepark in bedrijf. De stroom wordt geleverd aan energiebedrijf Eneco.

CO2-besparing
Naar verwachting start de bouw van de tweede fase in het voorjaar van 2018. Enkele maanden later is dan het hele zonnepark klaar. Met een omvang van 50 hectare en een capaciteit van ruim 30 megawatt energie is het een van de grotere zonneparken in Nederland. De inzet van zonne-energie in de Groene Hoek bespaart jaarlijks ongeveer evenveel CO2 als 530 huishoudens in datzelfde jaar aan CO2 uitstoten.

Samenwerking
Zonnepark de Groene Hoek is een samenwerking van grondeigenaar SADC (Schiphol Area Development Company), Solar ontwikkelaar Solar-Energy Works en Solar bouwer F&S Solar. Zij hebben een contract gesloten voor 25 jaar. F&S Solar is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het zonnepark.

Circulaire werklocaties
SADC onderzoekt samen met F&S Solar op welke manier de stroom in de toekomst geleverd kan worden aan de Green Datacenter Campus op Schiphol Trade Park. Dit is een nieuw bedrijventerrein voor datacenters en hieraan gerelateerde bedrijvigheid. Het lokaal opwekken en verbruiken van energie past binnen de ambitie van SADC om bij te dragen aan ontwikkeling van circulaire werklocaties.

SADC is in 1987 opgericht om de concurrentiepositie van de regio in (inter)nationaal verband te versterken. Het bedrijf heeft vier gelijkwaardige aandeelhouders (elk voor 25 procent): gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Schiphol Group.

 

 
terug naar overzicht


Deel dit